Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ανάδειξη του Τύμβου του Σοφοκλή στην Βαρυπόμπη Aχαρνών (Σχόλια επί των απαντήσεων του Υφυπουργού)

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8823/11-01-11) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ανάδειξη του Τύμβου του Σοφοκλή στη Βαρυπόμπη, στο Δήμο Αχαρνών ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ Γ. Νικητιάδης, μας απάντησε ότι «η πρώτη φάση ανάδειξης του Τύμβου του Σοφοκλή με τίτλο «Διαμόρφωση και Προστασία του Τύμβου του Σοφοκλή στη Βαρυπόμπη του Δήμου Αχαρνών», με φορέα υλοποίησης την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής υπό την εποπτεία της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες διευθέτησης του χώρου, στερέωσης των επισφαλών πρανών, τοποθέτηση δικτύου απορροών και κατασκευής θεμελίων για το στέγαστρο και τη διαδρομή επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένου και διαδρόμου για ΑμεΑ. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των δύο μαρμάρινων καλυμμάτων των σαρκοφάγων που βρίσκονται κατά χώραν. Η δεύτερη φάση της ανάδειξης του μνημείου, με τίτλο «Κατασκευή στεγάστρου και λοιπές εργασίες στο Τύμβο του Σοφοκλή στη Βαρυπόμπη του Δήμου Αχαρνών» πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και περιλαμβάνει την κατασκευή του φέροντος οργανισμού του στεγάστρου και την κάλυψη του από πολυκαρβονικά φύλλα, την ολοκλήρωση του διαδρόμου κίνησης των επισκεπτών καθώς και τη διαμόρφωση της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο. Ο ελάχιστος χρόνος υλοποίησης του έργου ορίζεται στους πέντε μήνες αφού προηγηθεί η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η οποία προς το παρόν εκκρεμεί. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος μόλις ολοκληρωθεί και η β’ φάση του έργου. Ο Τύμβος του Σοφοκλή φυλάσσεται επαρκώς, καθώς είναι περιφραγμένος και κλειδωμένος, ενώ πραγματοποιούνται συχνά έλεγχοι του χώρου από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους και τον φύλακα αρχαιοτήτων της περιοχής».
Επί της ουσίας ο Υφυπουργός προέβη σε μια γραφειοκρατική απάντηση όπου περιγράφει απλώς τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και καμία απάντηση δεν δίνει στα ουσιώδη ερωτήματά μας. Δηλαδή δεν απαντάει στο πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου του Σοφοκλή αφού ακόμα δεν έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για τα απαραίτητα έργα και δεν γνωρίζει κανείς πότε αυτή θα υπογραφεί. Δεν παρουσιάζει κανένα πλάνο για τις ενέργειες του Υπουργείου στην κατεύθυνση γνωστοποίησης της ύπαρξης του Τύμβου του Σοφοκλή τόσο στους Έλληνες όσο και στους επισκέπτες του εξωτερικού. Τέλος δεν απαντά και στο ερώτημα εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την εφαρμογή προγράμματος ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αττικής κατά γεωγραφικές ενότητες, στα πρότυπα του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας. Η γραφειοκρατική προσέγγιση που επιφυλάσσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην αξιοποίηση και μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της μεγάλης μας «βαριάς βιομηχανίας» είναι ίσως ενδεικτική για τις δυνατότητες που έχει αυτή η κυβέρνηση να διορθώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, να εξορθολογήσει και να οργανώσει κατά τρόπο αποτελεσματικό το ελληνικό κράτος. Η αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης για την επιτάχυνση των διαδικασιών, η απουσία σχεδίου και οργάνωσης είναι φαινόμενα που ενυπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο και που δυστυχώς επηρεάζουν τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι η πορεία της χώρας μας έχει αφεθεί στην τύχη. Η Ελλάδα αν και βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς σχέδιο και είναι απίθανο αν πέραν του Μνημονίου και όσων αυτό επιβάλλει υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που θα μπορούσε να μας βγάλει από το τέλμα που μας έβαλαν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος της ανάδειξης και αξιοποίησης του Τύμβου του Σοφοκλή στην Βαρυπόμπη του Δήμου Αχαρνών και θα επανέλθει εν ευθέτω χρόνο στην Βουλή προκειμένου να ασκήσει πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο και να διασφαλιστεί ότι επιτέλους θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες για την εξυπηρέτηση της χώρας και του ελληνικού λαού και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των δανειστών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου