Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Συγκέντρωση δικαιολογητικών για την επιδότηση ελαιολάδου των ελαιοπαραγωγών στη Κέρκυρα από την Ένωση Συνεταιρισμών Αγρινίου, ενώ εκκρεμεί ο διεθνής διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθ. Πρωτ.
10454

Ημερομ. Κατάθεσης
04.02.11


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Κύριε Υπουργέ,


Όπως με πληροφορεί η Ανεξάρτητη Περιφερειακή Παράταξη «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και ο επικεφαλής της Γιώργος Καλούδης, οι αγρότες της Κέρκυρας διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψή τους από το αθηνοκεντρικό κράτος και τη διάκριση που υπάρχει σε πολίτες δύο, τριών και τεσσάρων κατηγοριών. Συγκεκριμένα:



Πέρυσι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αναθέσει, όπως έκανε για σειρά ετών για την επιδότηση του ελαιολάδου, στη θυγατρική του εταιρεία ΟΠΕΚΕΠΕ, και αυτή με τη σειρά της ανέθεσε στην ΠΑΣΕΓΕΣ: α) τη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων της Κέρκυρας και β) τη διεκπεραίωση της επιδότησης των αγροτών. Η ΠΑΣΕΓΕΣ το έργο αυτό το ανέθεσε σε κάθε νομό στην αντίστοιχη Ένωση Συνεταιρισμών του νομού.

Με τη πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης πέρυσι η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέθεσε το έργο της ψηφιοποίησης (σε απλά ελληνικά της καταγραφής της έκτασης και του εντοπισμού κάθε ελαιοκτήματος) και της επιδότησης των αγροτών της Κέρκυρας, όχι στην αντίστοιχη Ένωση του νομού, δηλ. της Κέρκυρας, αλλά στην Ένωση Συνεταιρισμών Αγρινίου και έτσι οργάνωσαν την εισβολή στη Κέρκυρα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου για να κάνει τη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και να διεκπεραιώσει τις επιδοτήσεις ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. Έτσι η Ένωση Αγρινίου εισέπραξε πέρυσι για έργο που έπρεπε να γίνει από την Ένωση Κέρκυρας, περί τα δυόμισι εκατομμύρια ή όσα πράγματι εισέπραξε, ευρώ, τα οποία πήγαν στην αγορά του Αγρινίου, της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας και έλειψαν από την αγορά της Κέρκυρας!

Για εφέτος, το 2011, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των όσων γίνονταν για το θέμα των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση και προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για τον ανάδοχο του έργου της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών και της επιδότησης του λαδιού.

Ο διεθνής διαγωνισμός θα γίνει στις 15 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011. Ανάδοχος του έργου μπορεί να κηρυχθεί ο καλύτερος, δηλ. όποιος έχει τα προσόντα και προσφέρει και τη καλύτερη τιμή, π.χ. μία ξένη εταιρεία, ένα φυσικό πρόσωπο.

Ενώ υπάρχουν αυτά τα δεδομένα και τα πραγματικά γεγονότα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου- Δυτικής Ελλάδας, εισέβαλε στη Κέρκυρα, έβαλε διαφημιστικά σποτ στα ΜΜΕ, γυρνάει στα χωριά της Κέρκυρας, και παραπλανώντας τους αγρότες ότι δήθεν έχει το δικαίωμα να τους ετοιμάσει τα χαρτιά για να πάρουν την επιδότηση, τους βάζει να υπογράψουν και μία σύμβαση έργου στην οποία ορίζεται ότι ο τιμοκατάλογος αμοιβής τους θα καθοριστεί από τη ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ μέχρι τις 15 Φλεβάρη δεν υπάρχει ανάδοχος του έργου και ουδείς γνωρίζει ποιος θα αναλάβει το έργο και ποιους θα ορίσει υπεργολάβους.

Πρόκειται για καθαρή παραπλάνηση των αγροτών της Κέρκυρας με τη κάλυψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την οποία το Σωματείο Εργαζομένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας υπέβαλε σε σας και στην Εισαγγελέα Κέρκυρας μηνυτήρια αναφορά το πρωί της Δευτέρας 24-1-2011. Επειδή προκλήθηκε σάλος και η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας άσκησε ποινική δίωξη για απάτη, πολύ καθυστερημένα, μετά από πέντε ημέρες, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου σας, και όχι εσείς, ως έδει, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, εξέδωσε ένα δελτίο τύπου, το οποίο δεν έλυσε το πρόβλημα .




Μετά τη παραπάνω καθυστερημένη, χλιαρή και υποτονική αντίδραση του υπουργείου σας η ύποπτη και περίεργη συμπεριφορά έναντι των αγροτών της Κέρκυρας συνεχίζεται. Η Ένωση Αγρινίου συνεχίζει να παραπλανά τους αγρότες της Κέρκυρας και λύση δεν δώσατε για τους παραπλανηθέντες αγρότες.



Ερωτάσθε:



1. Γιατί δεν τηρήσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις όταν ήλθατε δύο φορές στη Κέρκυρα, τη πρώτη τον Οκτώβρη 2010, και τη δεύτερη στις 5-11-2011 όταν προσήλθατε ως κεντρικός ομιλητής στο Δημοτικό Θέατρο, για να υποστηρίξετε τον ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ συνδυασμό του κ. Μπεριάτου ότι «η Ένωση Συνεταιρισμών Αγρινίου δεν θα ξαναέλθει στη Κέρκυρα;»

2. Γιατί για αρκετά χρόνια δεν λειτουργούσατε το γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αλεπού Κέρκυρας;

3.Πλήρωνε το κράτος μίσθωμα γι αυτό, για πόσα χρόνια, ΜΈΧΡΙ ΠΟΤΕ και τι ποσό κάθε μήνα;

4. Σκοπεύετε να δηλώσετε άμεσα, ως ο αρμόδιος Υπουργός, ότι δεν υπάρχει ανάδοχος του έργου της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των ελαιοπαραγωγών και να σταματήσει άμεσα η Ένωση Συνεταιρισμών Αγρινίου να διαφημίζεται και να προβαίνει σε υπογραφή συμβάσεων για τη διεκπεραίωση της επιδότησης των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας και μάλιστα επ΄ αμοιβή αγνώστου ύψους που θα προσδιοριστεί στο μέλλον μονομερώς από την ...ίδια και τη ΠΑΣΕΓΕΣ;

5. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα της εξασφάλισης των παραπλανηθέντων χιλιάδων αγροτών της Κέρκυρας που υπέγραψαν σύμβαση έργου με την Ένωση Συνεταιρισμών Αγρινίου;

6.Σκοπεύετε να στελεχώσετε με προσωπικό και να λειτουργήσετε άμεσα το γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Κέρκυρα, ώστε να μη ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας και να μην αφαιμάζονται οι αγρότες της Κέρκυρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου