Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Σχόλια επί των απαντήσεων της Υφυπουργού

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8067/21-12-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ), η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Π. Χριστοφιλοπούλου, μας απάντησε ότι «για πρώτη φορά η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, κατέγραψε τον πραγματικό αριθμό των μαθητών που ενεγράφησαν για να φοιτήσουν το σχολικό έτος 2010-2011 τόσο στην Α' τάξη των ΤΑΔ Γυμνασίων όσο και όσων προήχθησαν για να φοιτήσουν στις επόμενες Β' και Γ' τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων, ούτως ώστε να εκδοθούν τα λειτουργικά κενά με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Από το αποτέλεσμα της καταγραφής βεβαιώθηκε ότι υπάρχει μείωση του αριθμού των πραγματικά φοιτώντων κατά ποσοστό 25-30%, σε σχέση με τους επιλεχθέντες μαθητές που πέτυχαν στις δοκιμασίες αξιολόγησης και επιλογής κατά το μήνα Μάιο και συμπεριελήφθησαν στους αξιολογικούς πίνακες...Ήδη και μετά από ενέργειες των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας έχει λυθεί το πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών σε 53 από τα 58 Γραφεία Φυσικής Αγωγής και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πλήρη επίλυσή του. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία τοποθέτησης εκπαιδευτικών. Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με συναρμόδιους θεσμικούς φορείς για τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του πλαισίου στήριξης και σύνδεσης του σχολείου με τον αναπτυξιακό και αγωνιστικό αθλητισμό».

Πραγματικά αναζητούμε στην απάντηση της Υφυπουργού του λόγους για τους οποίους επαίρεται για την αποτελεσματικότητά της. Η απάντηση του Υπουργείου έχει ημερομηνία 27-01-2011 και ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τοποθέτησης των εκπαιδευτικών!!! Όσο για τα προβλήματα της μετακίνησης των μαθητών έχει πράγματι σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί, όχι όμως με ενέργειες του Υπουργείου αφού όπως τουλάχιστον δηλώνουν οι γονείς των μαθητών έχουν αναλάβει οι ίδιοι στις περισσότερες των περιπτώσεων με ιδιωτικά μέσα την μεταφορά των παιδιών τους. Τέλος η Υφυπουργός δεν απαντά στο κύριο ερώτημα για το αν προωθείται από την κυβέρνηση η κατάργηση των Αθλητικών Σχολείων, ενδεχόμενο που το αφήνει ανοικτό, καθώς όπως δηλώνει η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του πλαισίου στήριξης και σύνδεσης του σχολείου με τον αναπτυξιακό και αγωνιστικό αθλητισμό. Φόβους βέβαια προκαλεί η χρήση του όρου «αναπτυξιακός αθλητισμός» καθώς ο ελληνικός λαός ήδη ταλαιπωρείται από την αναπτυξιακή πολιτική του Μνημονίου, της κυβέρνησης και των εντεταλμένων συμβούλων της που θεωρούν κάθε δημόσια και δωρεάν παροχή του κράτους προς τους πολίτες αιτία χρεοκοπίας και αδιανόητη σπατάλη απαιτώντας την κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Επίσης η Υφυπουργός δεν απαντά και στα άλλα ερωτήματα που θέτουμε, δηλαδή στο αν υπάρχει όρος στο Μνημόνιο που να απαγορεύει την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των μαθητών - αθλητών από και προς τους χώρους προπόνησης και τα σχολεία, ποιο είναι το συνολικό κόστος των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης και ποιο είναι το ποσό που αναμένει το κράτος να εξοικονομήσει από την κατάργησή τους, αν αξίζει αυτή η εξοικονόμηση την κοινωνική αδικία που δημιουργεί και την έντονη δυσαρέσκεια για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στο αν το ποσό που απαιτείται για την λειτουργία των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ;
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στην Βουλή για την σιωπηρή αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων, δηλώνει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση θυσιάζεται στο βωμό των ξένων οικονομικών συμφερόντων και ο σχολικός αθλητισμός. Δυστυχώς παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του σχολικού αθλητισμού, η οποία δεν μπορεί παρά να έχει ως συνέπεια την απομάκρυνση της νεολαίας από τον αθλητισμό και ως «παράπλευρη απώλεια» θα έχει την εξώθηση στη ανεργία περίπου 800 γυμναστών! Είναι προφανές ότι για την Υφυπουργό και την τρόικα τα ΤΑΔ είναι αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση και άρα πρέπει και αυτά να «νοικοκυρευτούν» ενδεχομένως κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης με την ανάθεσή τους σε ιδιώτες!

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δηλώνει ότι θα επανέλθει στο ζήτημα των Αθλητικών Σχολείων και εν γένει της προώθησης του σχολικού αθλητισμού καθώς πρόκειται για ζήτημα που δεν μπορεί να εντάσσεται στις «λογιστικές κινήσεις ορθολογικοποίησης των δαπανών», όπου τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου αντί να αποδίδονται στους μαθητές και την παιδεία διοχετεύονται στις συνεδριάσεις επιτροπών, σοφών και μη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο επανασχεδιασμός και η αναβάθμιση του πλαισίου στήριξης και σύνδεσης του σχολείου με τον αναπτυξιακό και αγωνιστικό αθλητισμό. Εν κατακλείδι απλώς υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο προεκλογικό της πρόγραμμα το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός το 2009, παρουσίαζε ένα πλήρες πρόγραμμα στήριξης και αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, χωρίς να κάνει λόγο για επιτροπές (θεσμικές ή μη) που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό. Για εμάς πάντως η τρόικα με την οποία συνεργάζονται αδιαλείπτως οι Υπουργοί δεν αποτελεί θεσμικό παράγοντα και καλό θα ήταν οι Υπουργοί να ξεκαθαρίζουν στις απαντήσεις του το τι ακριβώς εμπεριέχεται κάθε φορά στον όρο θεσμικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου