Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

'' Mόνο η διακυβέρνηση Τσίπρα είναι υπεύθυνη για τα 2,5 δις περικοπών των συντάξεων''

(Ομιλία του Εισηγητή της ΝΔ Β. Οικονόμου στην Επιτροπή για το Σ/Ν Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζαμε ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή πάνω-κάτω θα είχαμε την εικόνα του ασφαλιστικού-φορολογικού που η Κυβέρνηση θα κατέθετε μετά από την κυοφορία πολλών μηνών και συζητήσεων.
Βέβαια, ερχόμενοι σήμερα εις την Ολομέλεια, βλέπουμε ότι ο κατάλογος των μέτρων βασανισμού του λαού είναι ατελείωτος. Έχουμε σήμερα καινούργια μέτρα. Δεν έχουμε ολοκληρωμένη την τούρτα και αυτό το εφιαλτικό κοκτέιλ για τον ελληνικό λαό.Σήμερα ήλθε το αφορολόγητο. Φοβούμαι ότι μέχρι αύριο Κυριακή στις δώδεκα μας περιμένουν και άλλες τέτοιες ρουκέτες, κύριοι Υπουργοί. Αφορολόγητο 600 ευρώ πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτός που παίρνει 600 ευρώ τον μήνα πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πληρώνει φόρο. Υπογραφή Τσίπρας. Μπράβο! Η φιλολαϊκή και κοινωνικά δίκαιη Κυβέρνηση! Κτυπάτε τα 600 ευρώ εισόδημα το μήνα και φέρνετε αφορολόγητο. Συγχαρητήρια!
Φοβούμαι ότι αυτό δεν θα είναι η τελευταία σας έκπληξη, αλλά ας σχολιάσουμε και ας δούμε αυτές που έχουμε μέχρι τώρα.
Ασφαλιστικό-φορολογικό. Άκουσα μια προσπάθεια του Υπουργού -πίστευα ότι θα ήταν πιο ειλικρινής σήμερα- να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την κατανομή των βαρών, όπως την έχει προβλέψει.
Όμως, κύριε Υπουργέ, πραγματικά για άλλη μια φορά -θα το πω- είστε κατώτερος των περιστάσεων. Δεν λέτε την αλήθεια.
Θα παραφράσω την κλασική ελληνική παροιμία και θα πω «Γελάει ο ψεύτης, αλλά γελάει και ο νοικοκύρης», όπως λέει θυμόσοφα ο λαός.
Πείτε μου, γιατί δεν την φέρατε την λεγόμενη «αναλογιστική μελέτη» σας μέχρι τώρα; Είχατε κάτι να κρύψετε; Φέρατε χθες -και το φέρατε στο «και πέντε»- ένα κείμενο. Πολύ καλά σας είπε ο Βρούτσης ότι αυτό το κείμενο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ονομαστεί η προβολή προς το μέλλον το 2060 «αναλογιστική μελέτη». Αν αυτό το κείμενο, την προβολή, την θεωρήσουμε αναλογιστική μελέτη που την φέρατε στο «και πέντε», αυτό λέει ότι με 3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα στην χώρα το 2016.
Μέχρι χθες λοιδορούσατε και αμφισβητούσατε την αναλογιστική μελέτη για το τέλος του 2014, η οποία πραγματικά δεν έμεινε στα χαρτιά, αλλά έχει το πραγματικό της αποτέλεσμα στον Προϋπολογισμό του 2015 με την λεγόμενη «περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 300 εκατομμύρια ευρώ», αν θυμάστε καλά. Αυτήν την επιβάρυνση έβλεπε η αναλογιστική μελέτη του 2014 με την λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», την οποία οι του ΣΥΡΙΖΑ είχατε βγει σε όλα τα πάνελ, σε όλα τα μπαλκόνια και ρίχνατε γοερό κλάμα.
Η αναλογιστική μελέτη του 2014 προέβλεπε 6% περικοπή των επικουρικών. Την αμφισβητούσατε. Δεν την συζητούσατε. Λέγατε ότι δεν υπάρχει.
Χθες ήρθατε στην Επιτροπή, κύριε Κατρούγκαλε, και είπατε «Ναι, υπήρχε και η αναλογιστική του 2014», γιατί πρέπει να δικαιολογήσετε ότι υπάρχει και η αναλογιστική του 2016. Ξέρετε ποια είναι η μεγάλη διαφορά των δύο αναλογιστικών μελετών, αν πούμε ότι η δεύτερη είναι αναλογιστική; Είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πού οφείλονται τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριε Κατρούγκαλε, η διαφορά του τέλους του 2014 με τα μέσα του 2016; Τι γεγονός υπήρξε που στην μεν μία περίπτωση ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό, όπως έλεγε η αναλογιστική του 2014 και τώρα λέτε κι εσείς ότι θα είναι βιώσιμο; Έχουμε μία διαφορά, που την είπα. Ούτε ένας μεγάλος σεισμός έγινε ούτε καμία μεγάλη θεομηνία είχαμε. Τίποτα δεν έγινε απ' αυτά. Ένα πράγμα έγινε, είχαμε κυβέρνηση του κυρίου που έφυγε πριν από λίγο, του κ. Τσίπρα. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός για την χώρα έγινε, το οποίο επιβάρυνε με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τους συνταξιούχους και τους ασφαλιζόμενους με την αποτυχία της πολιτικής.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ; Κάτι ψελλίσατε ότι ήταν επιβαρυμένα κατά 9% του ΑΕΠ.
Κάτι μισόλογα λέγατε για την αναλογιστική του 2014. Για να σας πω, αν ήταν έτσι και με τις προβλέψεις της τότε αναλογιστικής, χρειάζονταν μόνο 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πραγματικά τα εφαρμόσατε όχι εσείς αλλά ο διπλανός σας κύριος, ο μεθεπόμενος, ο κ. Σκουρλέτης, ως τότε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Εφαρμόσατε, κύριε Σκουρλέτη, την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και 400 εκατομμύρια ευρώ του 2015 εκόπησαν από τις επικουρικές. Μάλιστα, δεν συνέβη μόνο αυτό. Προλάβατε, βέβαια και φύγατε μετά τις εκλογές...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):Λάθος είναι αυτό!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, κύριε Σκουρλέτη, δεν είναι καθόλου λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Μην κάνετε προσωπικές αναφορές, γιατί γίνεται ανταπάντηση. Κάντε γενική τοποθέτηση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας άλλαξε ο κ. Τσίπρας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά τα 500 εκατομμύρια ευρώ επιβαρύνσεις για τις επικουρικές με την αύξηση των εισφορών -για τον ΕΟΠΥΥ, βέβαια, για καλό σκοπό- δηλαδή το 2% και το 6% στις κύριες και τις επικουρικές και στους δύο κλάδους συντάξεων δεν μπορούσατε να το υπογράψετε προφανώς λόγω της συνείδησής σας. Όμως, ο επόμενος Υπουργός, ο κ. Κατρούγκαλος, επιβάρυνε με 500 εκατομμύρια ευρώ το τελευταίο τετράμηνο του 2015.
Αυτοί δεν είναι λογαριασμοί; Αυτούς δεν τους εφαρμόσατε εσείς σαν πολιτικοί;
Όμως, ακούσαμε σήμερα να αντικαθιστάτε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, την δαιμονοποιημένη, κύριε Κατρούγκαλε, με μία ρήτρα βιωσιμότητας. Έτσι το είπατε, έτσι δεν είναι;
Πείτε μου κάτι, κύριε Κατρούγκαλε. Σας έφερα ένα παράδειγμα. Να το ακούσετε, λοιπόν, ξανά, παρ' όλο που τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν βρει αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο να διαμαρτυρηθούν κρύβοντας τις δικές σας αυτές τραγικές πολιτικές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, κύριε Μπάρκα μου, αλλά σήμερα είναι η «κουφή μέρα», αύριο θα έρθουν τα αποκαλυπτήρια, αύριο θα τα μάθουμε τα νέα. Σήμερα ακουγόμαστε μόνο μέσα από το Κανάλι της Βουλής. Αύριο δεν νομίζω να υπάρχει κυλιόμενη απεργία.
Να σας πω, κύριε Κατρούγκαλε, για τη ρήτρα βιωσιμότητας. Σας έφερα ένα παράδειγμα στην Επιτροπή. Βάλατε τον «κόφτη» στα 1300 ευρώ. Είπατε ότι εκεί είναι πλέον οι πλούσιοι Έλληνες. Τα 1300 ευρώ είναι μεικτές επικουρικές και κύριες συντάξεις. Και σας έφερα ένα παράδειγμα. Τι θα γίνει αν προσπεράσει τα 1300 ευρώ ένας συνταξιούχοςο οποίοςπαίρνει 1300 ευρώ κύρια σύνταξη και παίρνει και 300 επικουρική; Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα; Υπάρχουν χιλιάδες. Παίρνει 1200 ευρώ κύρια σύνταξη και 400 ευρώ επικουρική. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα; Υπάρχουν χιλιάδες. Παίρνουν δηλαδή 1500 ευρώ ή 1600 ευρώ.
Λέτε ότι στα 1300 το εγγυάστε. Από εκεί και πάνω; Πέταξε το πουλάκι! Πάνε οι συντάξεις! Ποιες συντάξεις; Εγγυάστε ότι δεν θα πειράξετε τις κύριες. Για πείτε μου, λοιπόν, θα κόψετε όλη την επικουρική του ανθρώπου αυτού, των χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν πάνω από 1300 ευρώ, με «κόφτη» ο οποίος είναι 1170 ευρώ, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, διότι μέσα έχετε ενσωματώσει και τις υγειονομικές καλύψεις; Έπρεπε λίγο να το προσέξετε, είναι 1170 ευρώ ουσιαστικά.
Για πείτε μου, λοιπόν, κύριε Κατρούγκαλε, το εξής. Σας προκάλεσα στην Επιτροπή και σας είπα: Πώς θα το ρυθμίσετε για πάνω από τα 1300 ευρώ, για αυτόν που παίρνει 1400 ευρώ ή 1500 ευρώ ή 1600 ευρώ; Τις κύριες συντάξεις δεν τις κόβετε. Θα κόψετε όλη την επικουρική και σας μάρανε το 6% της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος!
Τι θα πείτε στον κόσμο, στους ατέλειωτους αυτούς φίλους και ανθρώπους, στους συνταξιούχους, που τους έχουμε στις οικογένειές μας, τους έχουμε στο φιλικό και επαγγελματικό μας περιβάλλον; Τι θα τους πείτε; Θα τους πείτε ότι θα τους κόψετε τις επικουρικές γιατί είναι πλουτοκράτες, είναι πλούσιοι, γιατί είναι άνθρωποι ευνοούμενοι επειδή παίρνουν 1200 ευρώ και 1300 ευρώ κύρια σύνταξη;
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω λογαριασμός που φέρνετε στους συνταξιούχους είναι αποτέλεσμα της δικιάς σας τραγικής πολιτικής αυτούς τους δεκαέξι μήνες. Θα μου πείτε «Μα, μέσα σε δεκαέξι μήνες;». Ναι, όταν είσαι πολύ αποτυχημένος μπορεί να φέρεις πολύ τραγικά αποτελέσματα!
Το θέμα είναι άλλο: είναι δίκαιη η κατανομή;
Γελάστε! Να δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος, ειδικά με εσάς.
Η κατανομή που κάνετε μέσα από το νομοσχέδιο είναι δίκαιη; Εμείς ισχυριζόμαστε ότι δεν είναι καθόλου δίκαιη, κύριε Κατρούγκαλε. Καθόλου δίκαιη! Έχω πάρει μία λίστα. Και ξέρετε γιατί δεν είναι δίκαιη; Δεν θα τα επαναλάβω, σας τα είπα. Τους δεκαπέντε μύθους -να το πω έτσι- και τα παραμύθια τα οποία έχετε πει θα τα επαναλάβω με άλλον τρόπο:
Για να σας πω: Το 2016-2019 πόσα θα κόψετε για να εξασφαλίσετε και να γίνετε και εσείς ένας καλός Υπουργός της τρόικας; Το ΕΚΑΣ κόβεται κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Του χρόνου, το 2017, θα κοπεί 400 εκατομμύρια ευρώ. Το 2018 θα κοπεί κατά 500 εκατομμύρια ευρώ και 859 εκατομμύρια ευρώ το 2019.
Είναι έτσι ή δεν είναι έτσι; Ξέρετε πόσο κάνει αυτός ο λογαριασμός; Από τους χαμηλοσυνταξιούχους -από τους τριακόσιους ογδόντα χιλιάδες αυτούς- κόβετε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία τριετία. Και έρχεται και μου λέει ο Κατρούγκαλος εδώ...
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):Αυτό δεν το ψηφίσατε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, καλά δεν ντρέπεστε να το λέτε αυτό; Είναι ντροπή να το λέτε συνέχεια αυτό. Ψήφισε πέρσι το καλοκαίρι η Νέα Δημοκρατία να κόψετε το ΕΚΑΣ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Φυσικά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για να έχετε ευρώ στην τσέπη σας ψηφίσαμεα! Σας έφυγε ο Λαφαζάνης και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, κύριε Κατρούγκαλε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Οικονόμου, προς τους συναδέλφους να απευθύνεστε, ακόμα και αν τα ακούει ο Υπουργός. Πιο ήρεμα, δεν χρειάζεται φωνή.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο καθένας έχει τον τρόπο του, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Το λέω για να μας καταλαβαίνουν αυτοί που μας παρακολουθούν από την τηλεόραση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θέλω υποδείξεις. Ο καθένας έχει τον τρόπο του.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Γι' αυτό δεν το ψηφίζουμε, κύριε Οικονόμου, τώρα. Γι' αυτό δεν το ψηφίζουμε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούστε με, λοιπόν, όταν εμείς ψηφίσαμε πέρυσι εδώ -γιατί σας έφυγε η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν μπορούσατε να εγγυηθείτε το ευρώ στην τσέπη του ελληνικού λαού- ψηφίσαμε να μείνει η χώρα στο ευρώ. Ξέρετε τι θα έκανα εγώ στη θέση σας; Θα έλεγα και ένα ευχαριστώ και θα ήμουν λίγο πιο ταπεινός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Να πω εγώ «ευχαριστώ» για την ψήφο...;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι μπράβο! Αφήστε εδώ τα υπόλοιπα. Πείτε ένα ευχαριστώ και μην είστε αλαζόνες.
Έχει υπογραφή Κατρούγκαλου-Τσίπρα το κόψιμο του ΕΚΑΣ, κύριε Κατρούγκαλε, ό,τι και να κάνετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Και την ψήφο σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ό,τι και να κάνετε, ό,τι και να πείτε το ΕΚΑΣ εσείς το κόβετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):Και με τη δική σας ψήφο!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε τι σημαίνει; Κόβετε 1 δισεκατομμύριο κάθε χρόνο από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί που παίρνουν 400 ευρώ, θα μείνουν με τα 400 ευρώ. Τα 250 ευρώ τούς τα παίρνετε από την τσέπη.
Και κάνετε κάτι ωραία ταχυδακτυλουργικά κόλπα και λέτε «θα πάω στην εθνική σύνταξη». Ποια είναι η εθνική σύνταξη;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Πες του να φέρει διάταξη με την οποία να την επαναφέρει, για να την ψηφίσουμε! Πες του να φέρει διάταξη! Για να τελειώνει η πλάκα!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τώρα δεν θέλω να...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Σε καθοδηγεί!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ντροπή! Μην υποτιμάτε τον ομιλητή σας!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Είναι παλιότερος στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Δένδιας. Σε καθοδηγεί!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Ήρεμα, κύριοι συνάδελφοι! Συνεχίστε, κύριε Οικονόμου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όμως, και ο κ. Δένδιας αδιάβαστος; Δεν ξέρει για την εθνική σύνταξη τίποτα;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μακάρι να υπάρχουν πολιτικοί άνδρες σαν τον Δένδια, κύριε Μπάρκα! Ακούστε τον και εσείς λίγο! Δεν θα πάθετε κακό στη ζωή σας.
Κύριε Κατρούγκαλε, ξέρετε πόσα εκατομμύρια λέει η μελέτη ότι θα κοπούν το 2016-2019 από τους νέους συνταξιούχους του δημοσίου; Θα κοπούν 689 εκατομμύρια! Να μας ακούνε οι δημόσιοι υπάλληλοι που νόμιζαν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ άραξαν και βολεύτηκαν και «εντάξει, ωραία, είμαστε καλά». Θα πρέπει να ξέρουν  ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα χάσουν σ' αυτήν την τριετία 689 εκατομμύρια! Από τις οικογενειακές παροχές οι συνταξιούχοι θα χάσουν 44 εκατομμύρια. Από τις συντάξεις χηρείας θα χάσουν 369 εκατομμύρια. Μιλάω για τις συντάξεις χηρείας! Από τις επικουρικές με τη ρήτρα βιωσιμότητας -για εξαφάνιση των επικουρικών λέμε εμείς!- θα κοπεί 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2019.
Τα λέω λάθος τα νούμερα, κύριε Κατρούγκαλε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αθροίζετε για κάθε χρόνο τα ίδια. Είναι 300 εκατομμύρια!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, άλλο εισόδημα είναι το 2016, άλλο εισόδημα το 2017, άλλο το 2018 και άλλο το 2019. Τι να κάνω; Για πείτε μου! Τι να κάνω; Πείτε μου! Όχι εγώ, αλλά ο κάθε συνταξιούχος, όταν μου παίρνεις από την τσέπη 200 εκατομμύρια το 2016 και μου πάρεις άλλα 300 εκατομμύρια το 2017 και άλλα 400 εκατομμύρια το 2018 και άλλα 400 εκατομμύρια το 2019, θα τα βάλω όλα σε έναν λογαριασμό και θα πω ότι από τα 3,5-4 δισεκατομμύρια επικουρικών συντάξεων που έχει να δώσει το κράτος σήμερα, θα δοθεί μείον 1 δισεκατομμύριο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, κύριε Κατρούγκαλε; Ότι ένα δισεκατομμύριο «πλούσιοι» Έλληνες σ' αυτή τη χώρα δεν θα το πάρουν. Μα, δεν ντρεπόμαστε να το λέμε αυτό;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):«Μια στο λάδι, μια στο ξύδι» είναι αυτά που λέτε!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όμως, δεν κάνετε μόνο αυτό, αλλά βάζετε και 1 δισεκατομμύριο 250 εκατομμύρια επιπλέον εισφορές για τις επικουρικές. Τι τραγικό σάντουιτς είναι αυτό για τον λαό και τους συνταξιούχους; Παίρνετε 1 δισεκατομμύριο και τους βάζετε και 1 δισεκατομμύριο 250 εκατομμύρια σε όλους τους ασφαλισμένους.
Από το εφάπαξ κόβετε 133 εκατομμύρια;
Και πάμε στα μερίσματα τα οποία δεν είναι συντάξεις. Ακούσαμε μια ωραία θεωρία τώρα. Είπε το πακέτο, αλλά δεν έβαλε το περιτύλιγμα. Όσον αφορά το περιτύλιγμα, τον ρώτησα από τα έδρανα «πόσο τα κόβεις τελικά, βρε χριστιανέ, τα μερίσματα;». Διότι, κύριε Κατρούγκαλε, τέλος Ιουνίου θα δώσετε τα μερίσματα. Θα τα δώσετε! Η καταβολή ήταν ανά μήνα και το έχετε πάει ανά τρίμηνο. Ακόμα δεν ξέρει κανένας τι θα πάρει.
Ξέρετε τι λέμε εμείς βάσει της ανακοινώσεώς σας; Ότι θα τα δώσετε μειωμένα κατά 35%! Καλά, αλήθεια τώρα ανακαλύψατε ότι δεν πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τις εισφορές τους και έρχεστε εσείς να φέρετε τη δικαιοσύνη κόβοντας τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 832 εκατομμύρια το 2016-2019; Μιλάμε για 832 εκατομμύρια από τα μερίσματα. Τα λεφτά για τα μερίσματα τα οποία πήρατε από την τσέπη των δημοσίων υπαλλήλων, κύριε Κατρούγκαλε, είναι κοινωνική πολιτική και δίκαιη κατανομή των βαρών;
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Για τους στρατιωτικούς!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι στρατιωτικοί μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους θα μπουν στο ενιαίο μεγάλο φαραωνικό ταμείο που ετοιμάζετε. Εγώ ρώτησα αν αυτό το νομοσχέδιο έχει την υπογραφή του Καμμένου, γιατί δεν την είδαμε όταν κατατέθηκε. Μαζί με τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):Τώρα την είδατε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μου απαντήσατε ότι την έχει. Εμείς δεν είχαμε δει την υπογραφή του Καμμένου. Ξέρετε γιατί σας ρώτησα; Γιατί βγαίνει ο Καμμένος σε όλες τις ρούγες της χώρας, στα νησιά και στα νησάκια μας και λέει ότι αγαπάει πολύ τους αποστράτους και τον ελληνικό Στρατό και τα στελέχη του. Και μόλις μάλιστα ανέλαβε την υπουργία του, είπε ότι εγώ θα αυξήσω τα μερίσματα. Άλλα έχει υπογράψει, κύριοι των ΑΝΕΛ!Όμως, δεν βλέπω ούτε έναν εδώ μέσα. Είναι η προοπτική τους, ούτως ή άλλως. Όμως, λέω...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: ...(Δεν ακούστηκε)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν βλέπω κανέναν. Ούτε ένας δεν είναι! Ούτε ένας δεν είναι εδώ μέσα!
Κύριε Κατρούγκαλε, αυτό είναι η περιφρούρηση, η κατοχύρωση, η στήριξη και η αύξηση των μερισμάτων των στρατιωτικών, όταν καταργώντας τα Μετοχικά Ταμεία, ουσιαστικά εκμηδενίζετε τα μερίσματά τους; Και ενοποιείτε και βάζετε και ενσωματώνετε τους στρατιωτικούς μέσα στο μεγάλο ταμείο και αυτό το λέτε ισότητα! Εμείς ξέρετε πώς το λέμε; Ψευτοϊσότητα.
Θα κλείσω εδώ, κύριε Πρόεδρε. Διότι, το είπα εγώ -ήταν ο κ. Τσίπρας εδώ προηγουμένως- ότι λέγατε: «Μα, κάθονται κάποιοι και προτείνουν τρία ταμεία. Είναι σωστό να λέμε για τρία ταμεία;» Καλά, εμείς μπορεί να τα λέμε λάθος. Ο Τσίπρας δεν βγήκε στο Μαξίμου μαζί με εσάς και καθόταν δίπλα και εσείς καθόσασταν, κύριε Κατρούγκαλε, και επειδή σας είχαν πιέσει οι αγρότες τρεις μήνες με τα μπλόκα είπατε «ελάτε να τα πούμε στο Μαξίμου» και ήρθαν στου Μαξίμου τα μπλόκα και είπατε ότι για πέντε χρόνια ο ΟΓΑ παραμένει; Πουν' το;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και εσείς το είπατε, κύριε Κατρούγκαλε, μη γελάτε. Και ο Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, όταν το είπε πριν έναν μήνα, ήταν ψεύτης; Το έλεγε για να παραπλανήσει τις αντιπροσωπείες, για να φύγουν, για να σταματήσουν τα μπλόκα και μετά από εκεί πάει;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έκανε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Έ, όχι τέτοια πράγματα!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έ, αν είναι δυνατόν!
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Κύριε Οικονόμου, κλείστε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ψέλλισε κάτι ο κ. Κατρούγκαλος και ο καλός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπάρκας, ότι η Νέα Δημοκρατία λέει για ιδιωτική ασφάλιση και  άλλα τέτοια απίθανα.
Κύριε Κατρούγκαλε, σας είπα χθες στην Επιτροπή -και εμείς δεν έχουμε διστάσει καθόλου να πούμε τις σκέψεις μας και τις απόψεις μας για το ασφαλιστικό- ότι εμείς είμαστε υπέρμαχοι των επαγγελματικών ταμείων. Επειδή σε όλα τα πάνελ έχω πετύχει και έχω βρεθεί με πολλούς συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέω «επαγγελματικά ταμεία», πετάγονται επάνω και λένε «είστε υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης», γιατί έτσι σας έχουν δώσει το nonpaper.
Σας άκουσα, κύριε Κατρούγκαλε, χθες και είπατε «Και εμείς υπέρ είμαστε». Θα αποφασίσετε τι κάνετε; Είστε υπέρ των επαγγελματικών ταμείων ως μία εναλλακτική, που η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει; Εάν είστε υπέρ, πείτε το και εδώ στα παιδιά να μην έρχονται στα πάνελ και στις τηλεοράσεις και λένε άλλα πράγματα και για να καταλάβουν, πρώτον και καλύτερον, ότι τα επαγγελματικά ταμεία δεν είναι ιδιωτική ασφάλιση και δεύτερον, όταν μιλάτε για δημόσια σύνταξη και δημόσιο σύστημα διανεμητικό θα πρέπει να εξηγήσετε -το είπε ο κ. Μπάρκας, αλλά δεν προσέχετε- ότι μιλάει μόνο για τη συνταξούλα της εθνικής σύνταξης που λέτε, δηλαδή αυτήν που από 486 ευρώ όταν την βρήκε ο κ. Κατρούγκαλος, τη φθάνει τώρα στα 345. Μέσα σε ενάμιση χρόνο τη ρίχνετε ενάμισι εκατοστάρικο την εθνική σύνταξη. Μόνο αυτήν εγγυάστε λόγω φορολογίας. Τα άλλα, η ερμηνεία που έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος,...
(Στο σημείο αυτό χτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Οικονόμου, με ακούτε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κλείνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κλείστε τώρα!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Ε, ναι!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κλείνω τώρα.
Η ερμηνεία που έδωσε είναι ψευδής. Το κράτος δεν διασφαλίζει ούτε το ενιαίο ταμείο, ούτε τα μερίσματα ούτε το επικουρικό. Εκεί λειτουργεί μια ρήτρα εξαφάνισης των συντάξεων!
Εμείς ένα τέτοιο τραγικό νομοσχέδιο, το οποίο εξαθλιώνει τον Έλληνα συνταξιούχο, δεν θα το ψηφίσουμε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου