Τρίτη 10 Μαΐου 2016

"2,5 δις κόψιμο συντάξεων έχουν υπεύθυνο και όνομα: Τσίπρας!!"

(Ομιλία του Εισηγητή της ΝΔ Β. Οικονόμου στην Επιτροπή για το Σ/Ν Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων)




ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε.
Ο αγαπητός κ. Μπάρκας μου έχει δώσει πολλές αφορμές για να πω διάφορα, αλλά δεν θα τα πω όχι γιατί τον αγνοώ ή θέλω να τον υποτιμήσω.
Κάποια πράγματα θα τα πιάσω, αλλά πρέπει να πω και κάποια άλλα για τον κ. Υπουργό μας, τα οποία δεν θέλω να τα πάρει ποτέ προσωπικά, γιατί ξέρει ότι τον εκτιμώ και τον σέβομαι και σαν νομικό και σαν καθηγητή και γι' αυτό χθες οι τοποθετήσεις μου δεν ήταν σε προσωπικό επίπεδο.



Τα πολιτικά ψέματα, δηλαδή, ή το πολιτικό παραμύθι ή ο μύθος μιας κατάστασης δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά έχει να κάνει με την πολιτική και πρέπει να καταλάβουμε, ότι εγώ, τουλάχιστον, κατανοώ τη δύσκολη θέση του ανδρός, γιατί πρέπει να συνταιριάξει πολλά πράγματα μαζί.
Πρέπει να συνταιριάξει τον αντιμνημονιακό λόγο με τον μνημονιακό λόγο.
Πρέπει να συνταιριάξει την έγκριτη νομική του θέση για πολλά από τα ζητήματα, που σήμερα φέρνει σε εντελώς αντίθετη θέση και θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι, γιατί όταν άλλα εισηγούνταν η πολιτική ηγεσία, γιατί και οι δύο Υπουργοί είναι έγκριτοι δικηγόροι και τώρα φέρνουν αλλά, υπάρχει διάσταση.
Όταν, λοιπόν, πηγαίνεις όλα αυτά να τα μαζέψεις και να τα κάνεις μια θέση είναι φανερό και πολύ λογικό, να τσαλαβουτάς και να φεύγεις και πολύ έξω από μια στάση, η οποία δεν λέω ότι είναι συνεπής, γιατί τη συνέπεια ο καθένας την κάνει λάστιχο και την φέρνει από εδώ και από εκεί, τουλάχιστον, δεν μπορεί να σταθεί εύκολα στα μεγάλα ακροατήρια.
Αυτό το λέω ορμώμενος από το θέμα των παλιννοστούντων που το φέρνετε δεύτερη φορά.


Όταν το έφερε ο μέγιστος πολιτικός άνδρας, ο κ. Στρατούλης, που τώρα είναι αλλού, ο οποίος ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, ενταγμένο στο παράλληλο πρόγραμμα, εγώ ήμουν πάλι Εισηγητής και του είπα ότι όταν μοιράζεις ψεύτικα λόγια και αυτά τα λες πολιτική, διότι δεν έχεις πλεόνασμα, δεν έχεις κοινωνικό μέρισμα και πας να μοιραστείς ψίχουλα, αυτό που νομοθετείς, δηλαδή την αποκατάσταση των παλιννοστούντων και των βορειοηπειρωτών, δεν θα έχει νόημα.
Σήμερα, λοιπόν, το ξαναφέρνετε. Γιατί, το προηγούμενο ήταν «μαϊμού», ήταν πολιτικό παραμύθι. Δεν ξέρω, εάν σήμερα είναι πραγματικότητα και μάλιστα εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη ρύθμιση, αλλά «ουκ αν λάβεις, παρά του μη έχοντος». Έχετε να δώσετε; Διότι, αν δεν έχετε να δώσετε, αυτό είναι εξαπάτηση. Εάν έχετε να δώσετε, καλώς δίνετε.
Η προηγούμενη, η κακή Κυβέρνηση Σαμαρά, δεν είχε να δώσει. Θα μου πείτε, από εκεί έπρεπε να κόψει; Όχι, λέω εγώ. Να δούμε, όμως, από πού θα κόψει τώρα η λαϊκή αριστερή κυβέρνηση.
Δυστυχώς, εδώ έγιναν παράλληλοι μονόλογοί. Εγώ σας είπα δεκαπέντε θέματα και κανείς δεν ασχολήθηκε. Με ένα μόνο ασχολήθηκε ο κ. Υπουργός και είπε, ότι δεν γράφει «εντόκως», αλλά «τιμαριθμική προσαρμογή». Αυτό, τον υποτιμά.
Δηλαδή, όταν εγώ π.χ ως νέος δικηγόρος, έχω τη διαδικασία της πενταετίας, δηλαδή τρία χρόνια συν δύο, και όταν θα πάρω την σύνταξή μου θα την πάρω με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, εγώ το είπα «εντόκως», εκείνος το είπε «τιμαριθμική αναπροσαρμογή». Μεγάλη επιτυχία, μού την έφερε. Μα, είμαστε σοβαροί, δεν γίνεται συζήτηση έτσι.
Στην ουσία, ο μέσος δικηγόρος, νέος και παλαιότερος, καταλαβαίνει ότι θα του τα πάρεις από την πίσω πόρτα, κύριε Μπάρκα, όταν πας να του δώσεις σύνταξη.
Εγώ, θέλω να πιάσω μια βάση, για να συζητήσουμε σοβαρά. Η σοβαρή συζήτηση θα είχε ένα νόημα, το είπαν και οι φορείς, το λέει και η κοινωνία γενικά, το λένε οι πτέρυγες, όταν αυτό που φέρνεις, ως νομοθετική πρωτοβουλία, στηρίζεται σε δεδομένα. Όλοι δέχονται, ότι η αναλογιστική μελέτη είναι ένα δεδομένο, το οποίο υποστηρίζει τη θεωρία σου. Μέχρι χθες δεν την είχαμε, σήμερα ήρθαν τα κείμενα. Κύριε Υπουργέ, αυτό που μας δώσατε, είναι αναλογιστική μελέτη;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ο κ. Βρούτσης είπε, ότι είναι αναλογιστική μελέτη της ίδιας ποιότητας με αυτή που είχε κάνει ο ίδιος.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Θυμάμαι ακριβώς και τις χειρονομίες και τα λόγια. Εγώ, απλά ρωτάω, είναι αναλογιστική μελέτη, κύριε Υπουργέ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ναι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Εγώ, λοιπόν, δέχομαι αυτό που λέει ο Υπουργός. Είναι αναλογιστική μελέτη, από μια δημόσια αρχή, την Αναλογιστική Αρχή, η οποία αποτυπώνει μια εικόνα. Αναφέρει, ότι το πόνημα σας έχει μια βιωσιμότητα, με κόστος 3,1 δις. Τα 3,1 δις είναι, το ένα δις του ΕΚΑΣ, που κόβεται σε τρία χρόνια, το κάνουμε μια δαπάνη συν τα 2,1 δις, έχουμε 3 δις.
Εσείς, λοιπόν, λέτε ότι είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, με αυτή, όμως, την περικοπή της δαπάνης, των τριών δισεκατομμυρίων. Να το δεχτώ, ότι είναι βιώσιμο. Έχω κριτική  επί αυτού, αλλά δέχομαι την αναλογιστική σας μελέτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν είναι αναλογιστική μελέτη, είναι προβολή. Είναι έτσι;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έτσι είναι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Την αναλογιστική μελέτη του 2014, τη δεχόμαστε, κύριε Υπουργέ; Τη δεχόμαστε. Αυτή η αναλογιστική μελέτη, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ - γιατί φοβούμαι ότι κανείς δεν διάβασε, αλλά, τέλος πάντων, αυτά που διαχέονται ως πολιτικές γραμμές μέσα από τα κόμματα - έλεγε για το ίδιο θέμα, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, 300 εκατ. περικοπών. Την δέχεστε ή όχι αυτή την αναλογιστική μελέτη;
Η μία, λοιπόν, με δύο χρόνια διάφορα, λέει βιώσιμο. Αυτή, λέει βιώσιμο. Η μία λέει 300 εκατ. περικοπές, η άλλη λέει 3 δις περικοπές.

Για πέστε μου, αν ήμασταν απλά, γιατί ο αγαπητός και συμπαθής συνάδελφος μιλάει ότι έχουν πάρει κάποιοι διαζύγιο με τα μαθηματικά και την κλασική αριθμητική που κάναμε στο δημοτικό, για πέστε μου λοιπόν, εάν δεν έχει μεσολαβήσει ένα φυσικό βαρύτατο φαινόμενο, ένας μεγάλος σεισμός ή μεγάλες θεομηνίες, τι άλλο έχει μεσολαβήσει στα δύο χρόνια για να πιάσουμε και να το συζητάμε εδώ σε αυτή την αίθουσα, γιατί αλλιώς εντάξει, έχουμε το φανατισμό μας ο καθενός ή έχουμε την εμπάθειες μας ή της ιδεοληψίες μας, εάν δεν πούμε αυτά όμως, να πιάσουμε μια βάση, να πιάσουμε την αναλογιστική μελέτη του 2014 και του 2016;
Είναι πάνω από δυόμισι δισεκατομμύρια η διαφορά κ. Μπάρκα και κύριε Υπουργέ. Από αυτά τα δυόμισι δισεκατομμύρια ξέρετε τι χρειαζόμαστε εμείς; Αφού ήταν βιώσιμο και το 2014 είναι και το 2016, η διαφορά αυτή του λογαριασμού που θα την ρίξετε πάνω στον κόσμο, πάνω τους συνταξιούχους, πάνω στους ασφαλισμένους είναι η δική σας αποτυχία. Η δική σας ευθύνη και αυτό είπαμε και μίλησαν και προηγουμένως οι συνάδελφοί του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τους άκουσα με προσοχή ότι τώρα έγιναν όλα τα προβλήματα; Μα δεν είπαμε ότι γίνονται έτσι ξαφνικά τα προβλήματα, τα προβλήματα έχουν αιτία, έχουν αφορμή.
Εσείς είστε μια Κυβέρνηση και δεν είστε τουρίστες σ αυτήν την χώρα, εσείς δεν είστε μια καλή συμπαθητική παρέα που ήρθατε να δείτε τα θέματα, κάνοντας την περιγραφή της σαραντακονταετίας και έρχεστε εδώ για να καταθέσετε το πόνημα σας το δημοσιογραφικό ή το συγγραφικό. Είστε η Κυβέρνηση και αυτή η Κυβέρνηση λοιπόν που μεσολαβεί ανάμεσα σε αυτά τα δύο χρόνια, κύριε Υπουργέ, έχει καθόλου ευθύνη για αυτά τα δυόμισι δισεκατομμύρια παραπάνω κόστος για τις σύνταξης των απλών, μεσαίων, πλουσίωνή όπως εσείς θέλετε να τους πείτε πολίτες και για την Ελληνική κοινωνία; Ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει την ευθύνη;
Και ο Κατρούγκαλος, δεν είναι μόνοο Κατρούγκαλος, ήταν και ο προηγούμενος, αλλά ακούστε να δείτε δεν θέλω να πω μόνο τους Υπουργούς, ας πιάσω τον Πρωθυπουργό. Ας πιάσω τον ηγέτη αυτής της αποτυχίας που λέγεται Τσίπρας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):. Μιλάτε για τα δύο δισεκατομμύρια, εάν δείτε την λογιστική μελέτη και την οικονομική μελέτη που εμείς καταθέσαμε, το έλλειμμα το οποίο παραλάβαμε το 2014 είναι 9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, υπολογίστε πόσο είναι το 9% για να δείτε πόσα πολλαπλάσια δισεκατομμύρια είναι αυτά, από αυτά τα οποία εσείς μας λέτε. Ένα πλήρως διαλυμένο σύστημα και σας λέω ξανά ότι είναι 17 δις. Θα τα πούμε όμως και στην Ολομέλεια, απλώς θα ήθελα να υπάρχει μια ευθεία απάντηση τώρα για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΚΟΝΟΜΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Εγώ, ακούστε να δείτε, αν γελάσω στο βιώσιμο του τότε Υπουργού κ. Βρούτση, ασφαλιστικό σύστημα το 2014, θα γελάσω και τώρα με αυτό που λέει ο κ.Κατρούγκαλος. Να μη γελάσω, αλλά ούτε εσύ ούτε και εγώ, να είμαστε σοβαροί και για να μην γελάσουμε και να δεχθούμε τα ντοκουμέντα, τα κείμενα, άρα, λοιπόν, στην εξειδίκευση τα 15 σημεία που σας έθεσα, να μην τα ξανά θέσω, είμαστε μεγάλοι άνθρωποι τα έχουμε σημειώσει, τα έχουμε καταλάβει και ο καθένας θέλει να κάνει αυτό που θέλει να πει και θέλει να κάνει, όμως στο διά ταύτα, η συζήτηση θα έρθει στην ουσία.
Και η ουσία ξέρετε ποια είναι; Όχι αν εμείς οι δύο βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση και αν το ποιος ρητορεύει καλύτερα και ποιος λέει τα πιο ευφυή λόγια σε αυτή την αίθουσα, αλλά τι ο κόσμος θα δεχθεί. Γιατί ο κόσμος θα έχει βάρος ή κέρδος από αυτήν την υπόθεση. Να αναφέρω και κάτι ακόμη κ Πρόεδρε, εγώ θέλω να ξεφύγω και από αυτούς ακόμη τους 28 φορείς που καλέσαμε εδώ, διότι πολλές φορές δεν ξέρω εάν εκφράζουν πάντα την κοινωνία, όμως, είναι ενδεικτική οι παράγοντες. Αλλά, αν κάνουμε τη συζήτηση με την κοινωνία, με τον κόσμο, με τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσω των αντιπροσώπων και είναι πάρα πολύ, όπως ξέρετε.
Ο άνεργος αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να εκφρασθεί; Ο νέος που τελειώνει το πανεπιστήμιο και θέλει να μπει με όρεξη για τη ζωή και να δημιουργήσει, να γίνει ο νέος δικηγόρος, ο νέος γιατρός, ο νέος μηχανικός μπορεί να τον εκφράσει ακριβώς ο Δικηγορικός Σύλλογος στον οποίον ανήκω και εγώ; Ή το Τεχνικό Επιμελητήριο; Τον εκφράζει εν μέρει, το όνειρό του δεν μπορεί να το εκφράσει ακριβώς. Το όνειρο του, του το σακατεύει ο κ. Τσίπρας με αυτό το νομοσχέδιο. Με αυτή τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο δεν του δίνει τη δυνατότητα να κάνει την απόπειρα να ανοίξει το γραφείο του το δικηγορικό είτε το τεχνικό γραφείο και να το παλέψει.
Δεν του δίνεται η δυνατότητα και γι' αυτό εμείς έχουμε μεγάλη απόσταση από αυτήν την προσπάθεια που κάνετε και στην Ολομέλεια θα σας εξηγήσω κύριε Υπουργέ και με στοιχεία περαιτέρω από αυτά που σας είπα ότι είναι προβληματική. Μπορώ να σας πω ότι στο ταμείο το οποίο ετοιμάζεται με τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν έχουμε πιάσει αυτό το κεφάλαιο που βάζετε μέσα, καταλαβαίνετε βέβαια ότι ξεκινάει με ένα έλλειμμα δύο δισεκατομμυρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου