Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Γιατί συμπορεύομαι με τον Αντώνη Σαμαρά

(Συνέντευξη του Β. Οικονόμου στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ)


- Θεωρείστε ο πρώτος αντιμνημονιακός βουλευτής, καθώς στο πρώτο μνημόνιο Παπανδρέου είπατε όχι και εκδιωχθήκατε τότε απο το ΠΑΣΟΚ. Πως μπορείτε να υπερασπιστείτε την απόφαση εκείνη με την συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία;

Είμαι απόλυτα συνεπής. Εν συντομία σας λέω ότι η πρόταση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, συνεπάγεται τον άμεσο τερματισμό του Μνημονίου τον Φλεβάρη του 2015. Έχει προταθεί ένας Οδικός Χάρτης Ανασυγκρότησης, Ανάπτυξης και Αποκατάστασης της Κοινωνικής Δικαιοσύνης από τον Αντώνη Σαμαρά. Η πρόταση διακυβέρνησης που εμείς καταθέτουμε ανοίγει τον Μεταμνημονιακό Κύκλο και περιγράφει το όραμα μας για την Ελλάδα του 2021. Περιγράφει την Ελλάδα στην Ευρώπη, την Ελλάδα της Ανάπτυξης της Δημιουργίας και της Αισιοδοξίας, την σύγχρονη Ελλάδα όπου και θα αξίζει να ζεις. Αυτό είναι το όραμα πάνω στο οποίο συνταχθήκαμε χιλιάδες πολίτες που ανήκουμε στο Μεταρρυθμιστικό Κέντρο και την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Δεν υπάρχει σήμερα καλώς ή κακώς άλλη πρόταση για μια Ελλάδα χωρίς Μνημόνια.

-Παρόλο που "μεταγγραφές" γίνονται σε όλα τα κόμματα. η δική σας ήταν πολύ ηχηρή. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση; Οι ψηφοφόροι σας πως αντέδρασαν; Γιατί όχι στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και ναι στο Σαμαρά; 

Η πλειοψηφία των συμπολιτών μου συντάσσονται με την πρόταση να βγούμε από τα Μνημόνια το δυνατόν συντομότερα, να θεραπεύσουμε τις πληγές που προκάλεσαν τα Μνημόνια και να μπούμε με ασφάλεια στον μεταμνημονιακό κύκλο εφαρμόζοντας πολιτικές ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Το ΠΑΣΟΚ του κ Βενιζέλου έχει εγκλωβιστεί σε μια εμφυλιακή διαμάχη στο χώρο της κεντροαριστεράς, έχει απαξιωθεί από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που το υποστήριξε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να μπορεί να διατυπώσει μια ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης. Το δίλημμα των εκλογών στο οποίο απάντησα αποδεχόμενος την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είναι ή συμπαράταξη με την ΝΔ ευρύτερων κεντρώων και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων  και η έξοδος από τα μνημόνια ή αντίθετα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους συμμάχους του, παράταση των Μνημονίων και αυξημένες πιθανότητες χρεοκοπίας.

-Γιατί κάποιος να στηρίξει ξανά Αντώνη Σαμαρά και όχι Αλέξη Τσίπρα;

Πρέπει να στηρίξουμε τον Αντώνη Σαμαρλα για να βγούμε από τα Μνημόνια τον Φεβρουάριο, να μείνουμε σταθερά και σίγουρα στην Ευρώπη, για να προχωρήσουμε με ασφάλεια και σχέδιο στο μέλλον και να αποφύγουμε την επιστροφή στο παρελθόν. Ο κ Σαμαράς προτείνει μια πορεία σταθερή και με προοπτικές στο μέλλον, ο κ Τσίπρας προτείνει την επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στις μνημονιακές περιπέτειες.

-Αν η Νέα Δημοκρατία εκλεγεί και πάλι κυβέρνηση, θα ψηφίσετε την συνέχεια του πρόγραμματος κ τα νομοσχέδια;

Με τη ΝΔ τελειώνουν τα Μνημόνια και αρχίζει να εφαρμόζεται ένα Ελληνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Προφανώς και θα υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις.



-Σχολιάστε μου τις κινήσεις στην Κεντροαριστερά. Πώς βλέπετε το Κίνημα του Γιώργου;Το Ποτάμι, στο οποίο πήγαν πολύ απο τους συντρόφους σας (Λυκούδης, Ψαριανός, Μαρκου κτλ)

Στην Κεντροαριστερά ουσιαστικά διεξάγεται ένα διαπαραταξιακό κομματικό – πολιτικό συνέδριο, με φόντο τις εθνικές κάλπες και μάλιστα χωρίς καμία απήχηση. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο δεδομένου ότι κάποιοι πολιτικοί μου φίλοι από το παρελθόν συμμετέχουν στην παράλογη και άκαιρη αυτή διαμάχη, όπου φαίνεται τελικά να συγκρούονται πρόσωπα που θέλουν να ηγηθούν σχηματισμών που κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα προσωπικά στοιχήματα του καθενός δεν χωρούν στην κρισιμότητα αυτών των εθνικών εκλογών. Πραγματικά όταν και η μια ψήφος είναι κρίσιμη για την πρωτιά και τις 50 έδρες Bonus, είναι αφάνταστη σπατάλη και πολυτέλεια κάποιοι να παίζουν την τύχη της χώρας στα μικρά τους γήπεδα. Ειδικά αν αυτά, όπως είναι το Ποτάμι, οδηγούν απευθείας στο ΣΥΡΙΖΑ όπως πολύ φοβάμαι…

- Αν μετά τις εκλογές η ετυμηγορία του λαού δείξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ποια θέση θα πάρετε;

Θεωρώ ότι οι δυνάμεις που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής μας στην Ευρώπη και υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος πρέπει να συνεργαστούν και να διαμορφώσουν από κοινού την αναγκαία πλειοψηφία που θα οδηγήσει την χώρα και την κοινωνία σε μια καλύτερη μεταμνημονιακή εποχή.

- Πως είδατε την αντίδραση του Απόστολου Σταύρου στην περιφέρεια Αττικής ο οποίος βγήκε απο τα ψηφοδέλτια μετα την ενταξή σας στο Επικρατείας της Ν.Δ; 

Έχω την εντύπωση ότι ο λόγος της αποχώρησης είναι προσχηματικός αλλά δεν θέλω να επεκταθώ. Μου φαίνεται απίθανο πάντως ο κ Σταύρου πραγματικά να μην επιθυμεί τη διεύρυνση της ΝΔ που υπηρέτησε με συνέπεια προς το κέντρο, καθώς και ο ίδιος είναι ένας πολιτικός που προέρχεται από το Κέντρο και υπηρέτησε με ήθος και σοβαρότητα την ευρύτερη παράταξη.

-          Ενα σχόλιο για την Δημαρ...

Η ΔΗΜΑΡ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και των καιρών. Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εκλογικά τουλάχιστον έχει εξαφανιστεί. Νομίζω ότι η πλειοψηφία του κόσμου τα στελέχη της που παραμένουν πιστά στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζουν τη ΝΔ σε αυτή την κρίσιμη μάχη των εκλογών, απαντώντας στο κυρίαρχο δίλημμα και διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου