Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Οι δυνάμεις του Κέντρου στηρίζουν των Αντώνη Σαμαρά

(Συνέντευξη του Β. Οικονόμου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής)

-Γιατί να πιστέψει κανείς ότι δεν πήγατε στη ΝΔ απλώς για να βολευτείτε; 

Αν το κριτήριό μου ήταν το βόλεμα θα είχα κρυφτεί στην πλειοψηφία του α’ μνημονίου το οποίο αποτέλεσε και την αιτία διαγραφής μου από το ΠΑΣΟΚ των κυρίων Παπανδρέου και Βενιζέλου. Αν ήθελα να «βολευτώ» θα πήγαινα στο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις προηγούμενες εκλογές. Προτιμώ όμως τα δύσκολα και τους ξεκάθαρους αγώνες από τη θολούρα που το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει είναι το χάος. Το δύσκολο είναι να κρατήσουμε με αυτά τα δεδομένα τη χώρα στην Ευρώπη. Έχω αποδείξει σε κάθε βήμα μου ότι δεν υπολόγισα ποτέ τις εύκολες λύσεις… 

-Είναι ποιοτικά διαφορετική η μεταγραφή της Α. Γκερέκου στη ΝΔ από τη δική σας;

Η πολιτική μου ζωή είναι απολύτως διαφανής και απολύτως συνεπής με τις ιδέες μου. Ήμουν πάντα υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων. Σήμερα διακυβεύεται ξανά η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη. Όποιος έχει αυτή την εντύπωση δεν μπορεί να αρνηθεί το κάλεσμα του κ Σαμαρά και δεν μπορεί να λείψει από μια τέτοια προσπάθεια. Ο όρος «μεταγραφή» που χρησιμοποιείτε είναι απαράδεκτος και δεν ανταποκρίνεται στον δικό μου αξιακό κώδικα και δεν έχει σχέση με το κάλεσμα του πρωθυπουργού. 

-Τι συμπέρασμα να βγάλουν οι πολίτες βλέποντας τους υποψήφιους βουλευτές να αλλάζουν κόμματα με τέτοια ευκολία; 

Κατ’ αρχήν οι μετακινήσεις αυτές που επικαλείστε σε ότι με αφορά δεν γίνονται ούτε εύκολα ούτε ανώδυνα. Όπως γνωρίζετε άλλωστε έχω περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία 5 χρόνια. Το διακύβευμα σήμερα είναι πολύ σοβαρότερο από την προσωπική άποψη του καθενός και την όποια εκτίμηση μπορεί να έχει για κάποιο πρόσωπο. Προσωπικά επέλεξα να στηρίξω την πολιτική πρόταση που πιστεύω ότι μπορεί να μας βγάλει από τα Μνημόνια το συντομότερο δυνατό χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή μας υπόσταση. Οι εναλλακτικές ήταν να απέχω από τη μάχη ή να αποδεχτώ μοιρολατρικά το χάος που εικάζω ότι θα επιφέρει η θολούρα του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα. Επέλεξα να δώσω τη μάχη μαζί με χιλιάδες συμπολίτες μου από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, για αυτό που εγώ θεωρώ καλύτερο για τη χώρα και για το λαό της. Σας πληροφορώ ότι με την θέση μου ταυτίζονται πολλές και σημαντικές δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Δυστυχώς με τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο όποιος προηγηθεί και με μια ψήφο παίρνει 50 έδρες bonus. Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι οριακά και πολύ σοβαρά για να τα παίρνουμε αψήφιστα.

-Αληθεύει ότι είχατε συζητήσεις για συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι και με το κόμμα Παπανδρέου; 

Από το καλοκαίρι συμμετείχα σε πολλές συζητήσεις και με πολλούς με στόχο την ενοποίηση της κεντροαριστεράς. Όπως γνωρίζετε κα Σπανού είμαι από τους δραστήριους Βουλευτές και πήρα πολλές πρωτοβουλίες γι αυτό το σκοπό. Δυστυχώς σήμερα φτάσαμε να έχουμε πολυδιασπασμένο, κατακερματισμένο και εντός εμφυλίου τον χώρο. Οι ευθύνες των «αρχηγών» που ο καθένας έχει και ένα κόμμα του 2 ή 3% είναι τεράστιες. Δεν έχω σκοπό να εμπλακώ σε αυτή τη διαμάχη και το ξεκαθάρισα σε όλους όσους με πλησίασαν διερευνητικά και τώρα διαρρέουν δήθεν συζητήσεις. Τους συνιστώ να αυτοσυγκρατηθούν γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα με τις απρέπειές τους. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες και για να αποφύγει ένα αβέβαιο μέλλον. Σας διαβεβαιώνω ότι την αποστροφή για τα χάλια της κεντροαριστεράς την νιώθουν χιλιάδες συμπολίτες μου, που προτιμούν να δώσουν την ψήφο τους στην μεγάλη συμπαράταξη που δημιουργείται από τον Αντώνη Σαμαρά παρά να παρακολουθούν την τραγική κατάληξη των θνησκόντων κομματικών μηχανισμών της κεντροαριστεράς.

-Είστε ακόμη Κεντροαριστερός;

Παραμένω στο χώρο του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου σταθερά προσανατολισμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν άλλαξα ούτε απόψεις ούτε τον τρόπο που ιεραρχώ προτεραιότητες. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ συμμετέχω ως συνεργαζόμενος γιατί θεωρώ ότι ο κίνδυνος να αμφισβητηθεί η παραμονή μας στην Ευρώπη κρύβει πολλούς και μεγαλύτερους κινδύνους. Το άνοιγμα – κάλεσμα του κ Σαμαρά είναι προς τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανεξάρτητα του αν αυτές βρίσκονται στα αριστερά, στα δεξιά ή στο Κέντρου του πολιτικού συστήματος.  

-Η Κεντροαριστερά κατηγορεί συχνά τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά προσωπικά για πολύ δεξιές θέσεις. Δεν το συμμερίζεστε; 

Προσωπικά με ενδιαφέρει να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, να αποφευχθεί μια νέα χρεοκοπία και να βγούμε από τα Μνημόνια το δυνατόν γρηγορότερα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015. Από εκεί και μετά είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για να κλείσουν οι πληγές των άδικων μνημονιακών πολιτικών που έφεραν οι όψιμα ανανήψαντες ιδεολόγοι που έχουν τώρα το θράσος να ζητούν και τον λόγο από πάνω...

-Αισθάνεστε άνετα σε ένα κόμμα με βουλευτές προερχόμενους από τον ΛΑΟΣ: 

Σας τονίζω ότι η θέση μου είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας του τόπου. Όπως δήλωσα είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κοινής λογικής σε αυτή τη χώρα και να διασφαλιστούν οι ευρωπαϊκές μας παρακαταθήκες. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται αγαστά με τη δεξιά του κ Καμμένου και είναι πρόβλημα δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού και Φιλοευρωπαϊκού Κέντρου να βρεθούν στον ίδιο πολιτικό χώρο με Βουλευτές της ΝΔ που δεν αμφισβητούν αλλά αντίθετα υπεραμύνονται της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας; Δεν είναι πρόβλημα που στον ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται και φιλοευρωπαϊκές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και προσπαθούν μάλιστα να διευρύνουν τις επιρροές τους απευθύνοντας κάλεσμα στις ξεκάθαρα εναντίον της Ευρώπης δυνάμεις; Τουλάχιστον το ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι ξεκάθαρα ευρωπαϊκό. Εμένα αυτό με ενδιαφέρει όπως και την πλειοψηφία πιστεύω του ελληνικού λαού. 

-Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ όσο λέτε; Από έξω δίνονται διαρκώς διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει Grexit... 

Οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από την Ευρώπη αφορούν την περίπτωση που τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα για συμφωνία με τους εταίρους μας ακόμα και για βελτιωμένες εκδοχές μνημονίων, οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και κυρίως τους υποψήφιους Βουλευτές του που εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Εάν όμως τηρήσει το πρόγραμμά του τότε φοβάμαι ότι ο κίνδυνος για τη χώρα είναι υπαρκτός και ορατός και αυτό το αντιλαμβάνονται άπαντες.

-Ολες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα εμπεδώνεται η παράσταση νίκης. Ετσι δεν είναι; 

Οι δημοσκοπήσεις είναι μια εικόνα τις στιγμής όπως λένε οι ίδιοι οι δημοσκόποι. Ο προεκλογικός αγώνας τώρα ξεκινάει με την ανακοίνωση του συνόλου των ψηφοδελτίων από όλα τα κόμματα. Θεωρώ ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατραπεί στις ημέρες που απομένουν μέχρι την 25η Ιανουαρίου, ιδίως με τέτοια υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων. Ένα είναι το σίγουρο. Δεν θα είναι μια εύκολη εκλογική αναμέτρηση για κανένα και φυσικά ας μην ετοιμάζουν κάποιοι υπουργικά κοστούμια πριν την ώρα τους.

-Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; 


Με ανησυχία και αισιοδοξία. Εάν ο ελληνικός λαός επιλέξει όπως πιστεύω εγώ την περιφρούρηση της Ευρωπαϊκής Πορείας, τότε τον Φεβρουάριο όπως φαίνεται θα βγούμε από τα Μνημόνια, θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και θα σταθούμε στα πόδια μας ώστε να χτίσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Σε αυτό το σενάριο εδράζεται η αισιοδοξία. Εάν επικρατήσει η άλλη άποψη τότε η επόμενη μέρα μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει σε κάθε πολίτη της Ελλάδας αφού τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας...  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου