Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Δόθηκαν τα πρώτα χρήματα στο Πρότυπο Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» μετά τις επίμονες παρεμβάσεις του Β. Οικονόμου


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ακολουθεί η με αριθμό 631/20-11-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κυρίου Βασιλείου Οικονόμου προς τον Υπουργό Υγείας,  σχετικά με το Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «οι Άγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα Παλλήνης. 
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι το ζήτημα που έχει φέρει η Δημοκρατική Αριστερά στη Βουλή, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, το οποίο όπως και να το δει κάποιος, απαιτεί από την Κυβέρνηση, από την πολιτεία, από το Κοινοβούλιο, από κάθε άνθρωπο ο οποίος έχει θέση ευθύνης σε αυτή τη χώρα, άμεσα αντανακλαστικά, άμεση αντίδραση και όλοι μαζί να πέσουμε πάνω σε αυτή την υπόθεση που αφορά «Τα πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας» Μιλάμε για το οικοτροφείο αυτό που βρίσκεται στην Κάντζα Παλλήνης και έχει ανθρώπους με νοητική υστέρηση, με αυτισμό, με σύνδρομο Down και με πολλαπλές ψυχοκινητικές αναπηρίες.
Το επισκέφτηκα το οικοτροφείο αυτό μαζί και με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  τον κ. Ντινόπουλο, την κ. Μαρτίνου και μιλήσαμε με τους γονείς, με το διοικητικό συμβούλιο, είδαμε τα παιδιά, είδαμε τους ανθρώπους, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν θέλω να το κάνω μελό εδώ και να πω πολλά πράγματα, καταλαβαίνετε όμως, πόσο σημαντικό είναι για ένα οικοτροφείο πρότυπο που είναι ωραιότατο σαν υποδομή σαν εγκαταστάσεις σαν προσπάθεια αυτή τη στιγμή να αιωρείται στην ατμόσφαιρα η πιθανότητα διάλυσής τους, γιατί το κράτος, η πολιτεία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ δεν δίνει τα νοσήλια. Θέλω να πω ότι είναι ιδιωτικού δικαίου και ότι είναι χρηματοδοτούμενο από τους γονείς.
 Εγώ, κύριε Υπουργέ, λόγω των πολιτικών μου πεποιθήσεων είμαι πιο πολύ κοντά στο κοινωνικό κράτος που σημαίνει ότι θα ήθελα περισσότερο σε αυτές τις υποθέσεις να εμπλέκεται το κράτος. Δεν είμαι αρνητικός, όταν και οι ιδιώτες, δηλαδή οι γονείς, παίρνουν πρωτοβουλίες και μάλιστα με τα χρήματά τους συμβάλουν σε αυτές τις υποθέσεις. Εγώ σας φέρνω τώρα εδώ την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και μια άλλη υπόθεση που σας έχω καταθέσει για το εργαστήρι στα Άνω Λιόσια που λειτουργεί μαζί με το ίδρυμα Βουδούρη, που όπως ξέρετε είναι μια πολύ-πολύ σπουδαία προσπάθεια για τα παιδιά αυτά.
Έχει κατατεθεί τέσσερις φορές αυτή η ερώτηση και εν τω μεταξύ πρέπει να παραδεχθώ ότι ο κύριος Υπουργός ανταποκρίθηκε εν μέρει στο αίτημά μας να χρηματοδοτηθούν σε αυτούς τους μήνες, αυτά τα ποσά -και μιλάμε ούτε 300.000 ευρώ- τα οποία ρίχνουν έξω το οικοτροφείο. Έχει δοθεί ένα ποσό και πρέπει να το παραδεχθώ και να συγχαρώ για αυτή την ανταπόκριση, αλλά θα ήθελα μια τοποθέτηση, κύριε Υπουργέ, συνολικότερη. Ενδεικτικά φέρνουμε τις δυο περιπτώσεις για το οικοτροφείο Άγιοι Ανάργυροι και την περίπτωση του Εργαστηρίου στα Άνω Λιόσια,  αλλά όπως καταλαβαίνετε και ξέρετε και πολύ καλύτερα, είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις.
Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την κοινωνία μας για την πατρίδα μας και πρέπει να είμαστε πάνω όλοι σε αυτή την υπόθεση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Σας ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Στην ερώτησή σας θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάριος Σαλμάς.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν, είναι πραγματικό το ενδιαφέρον του κ. Οικονόμου, τον οποίο το γνωρίζω τόσα χρόνια, είμαστε συνάδελφοι, και είναι πραγματικό το ενδιαφέρον για όλα τα θέματα της εκλογικής περιφέρειας του υπόλοιπου Αττικής, αλλά ιδιαίτερα για τα θέματα μερικών προνοιακού τύπου ιδρυμάτων, τα οποία πολλές φορές έχει αναδείξει στη Βουλή και έχει αναδείξει το δίκιο που έχουν αυτά τα ιδρύματα όσον αφορά τα αιτήματά τους.
Εγώ ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Οικονόμου για την κατανόησή του, γιατί πραγματικά τις δύο προηγούμενες φορές δεν είχε καταστεί δυνατόν να έρθουμε να απαντήσουμε στη Βουλή και η επιμονή του σε αυτό σημαίνει ότι πραγματικά παίρνει πάνω του προβλήματα της περιοχής του και γι' αυτό και εμείς και με αφορμή τον κοινοβουλευτικό έλεγχο από τον κ. Οικονόμου δρομολογήσαμε λύσεις που δεν είναι ολοκληρωτικές λύσεις, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι λύσεις που δεν αφήνουν κάποια ιδρύματα, όπως είναι το ίδρυμα το οποίο αναφέρεστε στην Παλλήνη, να φτάσουν στα όρια τους.
Με αφορμή την ερώτησή σας ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στα προβλήματα που έχει στη χρηματοδότηση και στην εξόφληση των απαιτήσεων που έχουν οι πάροχοι από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ έγινε από τα μητρικά ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, τον ΟΠΑΔ και τον ΟΓΑ. Αυτά τα ταμεία είχαν πολλές ανεξόφλητες υποχρεώσεις στο παρελθόν και κληρονόμησε και τα χρέη τους ο ΕΟΠΥΥ. Πολλές φορές δηλαδή λέμε για τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ουσιαστικά δεν είναι ο ΕΟΠΥΥ, είναι τα χρέη που κληρονομήθηκαν από τα ταμεία.
Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε μια διάταξη την περασμένη άνοιξη, η οποία λέει ότι χρέη των μητρικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ που έχουν βεβαιωθεί και έχουν εκδώσει παραστατικά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011, αναλαμβάνει την υποχρέωση το κράτος, από τη δόση που θα πάρουμε από τους δανειστές, να εξοφλήσει ενάμισι δισεκατομμύριο από αυτές τις οφειλές.
Επειδή προφανώς, οι οφειλές είναι περισσότερες από το ενάμισι δισεκατομμύριο, η ίδια η νομοθεσία προέβλεπε ότι με κοινή υπουργική απόφαση θα προβλέπονται και οι εκπτώσεις με τις οποίες θα αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ τα παλιά χρέη των μητρικών ταμείων.
Στη συνέχεια για το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του 2011 ο ΕΟΠΥΥ εκχώρησε χρήματα και πόρους από τα έσοδά του στα μητρικά ταμεία ώστε να εξοφλήσουν αυτές τις υποχρεώσεις. Στα πλαίσια αυτά εξοφλήθηκε ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης και από αυτά τα ιδρύματα.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι η συνένωση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και δεν έχει προνοιακό χαρακτήρα. Επειδή η πρόνοια πήγε στο Υπουργείο Εργασίας, με τη σημερινή Κυβέρνηση και η χρηματοδότηση των προνοιακών, κρατικών ιδρυμάτων πήγε στο Υπουργείο Εργασίας, το τοπίο για τα ιδιωτικά έμεινε λίγο θολό.
Επομένως, μέχρι να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας που είναι πλέον το Υπουργείο που είναι υπεύθυνο για το κράτος πρόνοιας, είπαμε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να στηρίξει αυτά τα ιδρύματα. Για το λόγο αυτό, είχε πληρωθεί ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και δρομολογήθηκε η πληρωμή των υπόλοιπων τριών μηνών, του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου.
Εν πάση περιπτώσει, δεν λύνουμε όλο το πρόβλημα. Επειδή, όμως -όπως πολύ σωστά επιμείνατε με την ερώτησή σας- δεν έπρεπε να αφήσουμε τα ιδρύματα να καταρρεύσουν, κάναμε το καθήκον μας.
Ευχαριστώ πολύ.
  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο για τρία λεπτά, αν και απαντήθηκε, βέβαια, η ερώτηση. Ας μην πάρετε όλο το χρόνο, για να ολοκληρώσουμε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όντως απαντήθηκε η ερώτηση. Θα ήθελα, μόνο να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο.
Ευχαριστώ τον Υπουργό για τα καλά του λόγια και για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου μέσω του Οργανισμού, βέβαια, που κάλυψε τουλάχιστον τους δύο μήνες του 2011 απ’ αυτούς που είχαν μείνει. Η δέσμευση ότι θα καλύψει και τους υπόλοιπους μήνες είναι ένα χαρμόσυνο μήνυμα, εν όψει και των δύσκολων ημερών αυτών.
Σας διαβεβαιώ ότι το θέμα αυτό το παρακολουθούν όλοι οι άνθρωποι αυτού του οικοτροφείου και βρίσκονται σήμερα στις τηλεοράσεις και περιμένουν μια κουβέντα για να ανοίξει λιγάκι η καρδιά τους, γιατί είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση εκεί.
Δεν είναι μόνο αυτό το οικοτροφείο, όπως πολύ σωστά είπατε κι εσείς. Τα ζητήματα είναι ευρύτερα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει το ζήτημα, ποιος πλέον θα πάρει πάνω του όλα αυτά ιδρύματα. Βλέπω ότι επιλέγετε τη λύση του Υπουργείου Εργασίας και όλα τα προνοιακά θα πάνε εκεί, δηλαδή ένας φορέας θα ανταπεξέλθει και θα λειτουργήσει αυτές τις υποδομές.
Πιθανόν, πιστεύω ότι αυτή είναι  η καλύτερη λύση, έτσι όπως το βλέπω και το ακούω το θέμα. Ας πάρει κάποιος πάνω του την ευθύνη, ώστε να ξέρουν και οι άνθρωποι αυτοί -οι οποίοι δίνουν τη ζωή τους την ίδια γι’ αυτήν την προσπάθεια που κάνουν- ότι το κράτος, η πολιτεία μέσω ενός φορέα που λέγεται Υπουργείο Εργασίας και μέσω της  Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, έχει πάρει την ευθύνη να τους υποστηρίξει.
Ξέρετε, αυτά τα ιδρύματα, είναι ιδιωτικού δικαίου και είναι κινήσεις μη κερδοσκοπικές, οι οποίες είναι των γονέων. Οι γονείς, οι ιδιώτες έχουν το 70% και το 80% του βάρους πάνω τους. Όταν κάναμε την επίσκεψη αυτή, ήδη είχαν πληρώσει και είχαν συνεισφέρει οι γονείς 7. 000 ευρώ στην προσπάθεια να καλύψουν κάποια κενά. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μεσαίας οικονομικής τάξεως -κάποιοι είναι και μικρότερης οικονομικής τάξεως, δεν είναι πλούσιοι άνθρωποι με την έννοια την κλασική ώστε να πούμε ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα- και άρα καταλαβαίνετε ότι το υστέρημά τους δεν φτανει…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρία Πρόεδρε, πήρα όλο το χρόνο μου. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα. Το Κοινοβούλιο πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι ζήτημα μιας τοπικής ιδιαιτερότητας, δηλαδή, ότι πάμε να βοηθήσουμε ένα ίδρυμα της εκλογικής μου περιφέρειας. Παίρνουμε ενδεικτικά το ζήτημα αυτό.
Υπάρχει και η περίπτωση των Άνω Λιοσίων, όπως σας είπα, το Εργαστήρι. Εκεί, έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά. Μάλιστα, εκεί υπάρχουν γονείς με καλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Το ίδρυμα, επίσης, εκεί έχει καλύτερες οικονομικές δυνατότητες και έχει γίνει φοβερή δουλειά με τη στέγαση.
Πάρα πολλά παιδιά, πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν ένα ικανοποιητικό, αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Αυτό δεν θέλουμε όλοι για τους ανθρώπους αυτούς; Και να μην τους ρίξουμε στον Καιάδα, όπως άλλες φιλοσοφίες, άλλες ιδεολογίες, άλλοι άνθρωποι έχουν πολλές φορές στην πορεία των αιώνων και της ανθρώπινης ιστορίας ζητήσει να κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς ως ανθρωπιστές, ως άνθρωποι οι οποίοι θέλουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση της ανθρωπότητας, θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μια αξιοπρέπεια, μια σοβαρή αντιμετώπιση από την πολιτεία.
Κλείνω λέγοντας ότι περιμένω να δώσετε τις εντολές σας. Ξέρω ότι περιμένουμε τη λεγόμενη δόση και το λεγόμενο δάνειο που κάποιοι το υποτιμούν, για να μπορούν να καλυφθούν και τέτοια κενά. Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα. Άρα, λοιπόν, παρακαλώ με τα χρήματα που θα έρθουν, από το κομμάτι που αναλογεί για πληρωμή υποχρεώσεων προς οφειλέτες του δημοσίου, να προηγηθούν αυτές οι περιπτώσεις.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου το κράτος δεν μπορεί να αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας, έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει και να ευχαριστήσει δημόσια -και το κάνω εγώ σήμερα- την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν φορείς, σύλλογοι, μη κερδοσκοπικά σωματεία, για να στηρίξουν το συνάνθρωπό μας, τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του κράτους πρόνοιας και που η ζωή τους έφερε να μην μπορούν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα. Σας λέω ότι αναγνωρίζουμε αυτή την προσπάθεια όλων των ανθρώπων αυτών που στηρίζουν αυτά τα ιδρύματα.
Θα πω μόνο δυο λόγια με αφορμή την ερώτησή σας, γιατί στις κατ’ ιδίαν μας συζητήσεις πολλές φορές δείχνετε και την αγωνία σας γενικότερα για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και είχα δεσμευτεί ότι θα σας το απαντήσω.
Κοιτάξτε, ο ΕΟΠΥΥ την ώρα που δημιουργήθηκε, δημιουργήθηκε για να δώσει τα πάντα στους πάντες χωρίς να προβλεφθεί ποιος θα το πληρώσει αυτό το ποσό, το τίμημα. Έγινε εξίσωση προς τα πάνω όλων των παροχών όλων των ασφαλισμένων, ακόμη και των ταμείων που δεν είχαν σημαντικές εισφορές και ενώ μέχρι τώρα το σύστημά μας ήταν αναδιανεμητικού τύπου, κάποιοι πλήρωναν για να έχουν υπηρεσίες κάποιοι άλλοι, τώρα αυτοί που πλήρωναν και είχαν τη δυνατότητα περιορίστηκαν, οπότε δεν μπορεί να γίνεται αυτή η αναδιανομή.
Επομένως, αυτό δεν ελήφθη υπόψη όταν έγινε αυτή η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ. Συμβασιοποιήθηκαν δαπάνες πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες των εσόδων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανεξόφλητες υποχρεώσεις. Είναι πάγια στρέβλωση του συστήματος υγείας στη χώρα μας, που με την αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους και του δανεισμού των παρόχων, όταν δεν πληρώνονται από το κράτος για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν, που δημιουργεί αύξηση των δαπανών.
Επομένως, εμείς τι κάναμε; Στο σκέλος των δαπανών πήραμε μέτρα μέσα σε τρεις μήνες 1,2 δις για την περιστολή των δαπανών. Δεύτερον, βελτιώσαμε το cash flow, τη ρευστότητα. Με κοινή υπουργική απόφαση ήδη ισχύει στη νομοθεσία του κράτους ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο υγείας των ταμείων έρχονται απευθείας στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό βελτιώνει τη ρευστότητα. Αλλά για να μην κρυβόμαστε είναι υποχρέωση τώρα του κράτους να καλύψει στο σκέλος των εσόδων με ένα σημαντικό ποσό που είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια τον ΕΟΠΥΥ για να μπορέσει να είναι βιώσιμος και να μπορεί να πληρώνει τους παρόχους.
Γιατί σήμερα, κύριε Οικονόμου, έχουμε τους φαρμακοποιούς που δικαίως ζητούν να πληρωθούν τα οφειλόμενά τους. Έχουμε ανθρώπους που εργάζονται στις κλινικές, στα διαγνωστικά κέντρα που δικαίως ζητούν κι αυτοί να εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ τις υποχρεώσεις που έχει απέναντί τους. Έχουμε φυσιοθεραπευτές, έχουμε γιατρούς, έχουμε μια σειρά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που δουλεύουν στο χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας και που ζητούν ο ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει αυτές τις υποχρεώσεις.
Όμως, εμείς το καθήκον μας το κάναμε. Είναι υποχρέωση τώρα και του Υπουργείου Οικονομικών να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί στο σκέλος των εσόδων, ώστε να αντιρροπιστεί η συνέπεια της βαθύτατης ύφεσης που διέρχεται η χώρα μας για πέμπτη-έκτη συνεχή χρονιά, όπου ουσιαστικά είναι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι η κύρια πηγή εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ.
Κατανοούμε όλους τους παρόχους, κατανοούμε όλο τον κόσμο που θέλει να πληρωθεί, αλλά εν πάση περιπτώσει δείχνουμε λίγη κατανόηση μέχρι η χώρα μας να πάρει τη δόση και να μπορέσει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και όλων των επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας.
Σας ευχαριστώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου