Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική δεν αναζητά την αλήθεια αλλά μικροκομματικά οφέλη


(29-11-2012 Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για το Μνημόνιο)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προς ώρας θα γλιτώσουμε τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Φεύγει η διμοιρία εκτελέσεως. Σας άρεσε; Πολύ ωραία! Γι’ αυτό το είπα.
Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι η σημερινή συζήτηση πάνω στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ωφέλιμη πρώτα από όλα για όλους εμάς που συμμετέχουμε εδώ στην Αίθουσα, αλλά και για τον ελληνικό λαό που παρακολουθεί -όσο παρακολουθεί- μέσα από το κανάλι της Βουλής, διότι ξεδιπλώνοντας την επιχειρηματολογία της κάθε πτέρυγα και οι πολιτικοί Αρχηγοί και οι Εκπρόσωποι κάνουν σαφές προς τον ελληνικό λαό πώς διαμορφώνεται η σημερινή συγκυρία.
Επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο μόνο και μία παρατήρηση. Θα ήθελα να πω ότι άκουσα με προσοχή τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα. Τον βλέπω, όμως, τώρα τελευταία λίγο ντεφορμέ.
Επιτρέψτε μου να κάνω αυτήν την παρατήρηση: Βλέπω ότι δεν του κάθεται τίποτα. Και είδα σήμερα μία περαιτέρω αμηχανία στο λόγο του και στις τοποθετήσεις του.
Τον θυμάμαι πριν από λίγες ημέρες εδώ στο Βήμα, όπου ισχυριζόταν με απόλυτη πεποίθηση ότι τα χρήματα δεν θα έρθουν και μάλιστα -άκουγα με πολλή προσοχή το λόγο του- ότι τα χρήματα και οι υποχρεώσεις των δανειστών μας, οι οποίες ήταν υποχρεώσεις που έπρεπε να ολοκληρωθεί ένας κύκλος για να κατατεθούν –και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες- δεν θα έρθουν επειδή δεν υπήρχε διαπραγματευτική ικανότητα της Κυβέρνησης, επειδή η όλη επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης δεν ήταν αυτή που έπρεπε, και ότι ως αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας της κυβέρνησης συνεργασίας θα χάσουμε τη λεγόμενη «δόση». Πέρασαν μάλιστα και κάποιες ημέρες, οι προβλέψεις ήταν ότι τα χρήματα δεν θα έρθουν και μετά, τις μέρες που περνούσαν, βασανιστικά θα έλεγα, ακούγαμε όλοι αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τις τηλεοράσεις και απ’ αυτό το Βήμα να ισχυρίζονται ότι δικαιώθηκε η πολιτική θέση τους για τη μη διαπραγμάτευση και την αδυναμία αυτής της Κυβέρνησης. Δυστυχώς ή ευτυχώς,  τα χρήματα ήρθαν. Η αμηχανία τους, λοιπόν, μεγάλη! Και σήμερα μάλιστα, νομίζω ότι όλοι μας καταλάβαμε στοιχεία αυτής της αμηχανίας.
Άκουσα όμως και το δεύτερο στοιχείο που υποδηλώνει μια αμηχανία και μια κακή «αγωνιστική» επίδοση. Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο να λέει «στήσατε ουσιαστικά το έργο, ώστε λίγες ημέρες πριν συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει η πρόταση του Αντεισαγγελέα κ. Παντελή στη Βουλή». Νομίζω ότι αυτή η αμηχανία ξεπερνάει τα όρια. Αυτή η έμμεση και υφέρπουσα κατηγορία, την οποία απευθύνετε, δεν είναι επιτρεπτή. Το καταλαβαίνω βέβαια ότι  όλο αυτό γίνεται επικοινωνιακά και σήμερα θα εξηγήσω στο λόγο μου ότι η σημερινή πρόταση είναι απλά και μόνο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, όταν έρχεται λίγες ημέρες μετά από μία πρόταση του Εισαγγελέως, και καθίσταται ουσιαστικά περιττή. Όμως τι να κάνουμε; Στην πολιτική έχουμε και το προβλέπειν,  έχουμε και τον σχεδιασμό, στην πολιτική έχουμε και το «όλα τα ενδεχόμενα να τα εξετάσουμε». Γι’ αυτό παίρνω το θάρρος να πω, παρ’ όλη τη βαθύτατη εκτίμηση που σας έχω, ότι βλέπω αστοχίες τελευταία και βλέπω να μην κάθεται τίποτα απ’ αυτά που έχετε βάλει στο σχεδιασμό σας!
Η σημερινή πρόταση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή πρόταση, δηλαδή στοχεύει στο να λάμψει η αλήθεια; Τις προηγούμενες ημέρες όσοι εκπρόσωποι των κομμάτων από μας συμμετέχουμε στη Διάσκεψη των Προέδρων, είδαμε το «ράλι», τον αγώνα δρόμου που έκαναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος πρώτος θα καταθέσει αυτήν την πρόταση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μάζευαν τις υπογραφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωρυόταν –επικοινωνιακά πάντα- ότι στήνεται ένα παιχνίδι για να μην έρθει την ώρα που έπρεπε η πρόταση εδώ. Και η πρόταση ήρθε. Δυστυχώς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχασαν σ’ αυτόν τον αγώνα. Ξαναπροσπάθησαν να κάνουν μία «προσπέραση». Άκουσα με ενδιαφέρον την πρόταση για τις τριάντα υπογραφές. Πάλι χάθηκε το έργο! Γιατί αυτή η υπόθεση θα χαθεί για τον κ Καμμένο εκ του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον ποιος πρώτος θα καταθέσει την πρότασή του, για να πάρει τα εύσημα; Δηλαδή αυτό είναι που απασχολεί σήμερα τον ελληνικό λαό; Την πολιτική και ιστορική συγκυρία, όπως διαμορφώνεται τώρα, αυτό την απασχολεί ή η λάμψη της αλήθειας, το τι τελικά έγινε και γίνεται, κι αυτό να το κάνουμε ένα συμπέρασμα κι αυτό το συμπέρασμα να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά; Το θέμα είναι πώς θα «γκριζάρουμε» λίγο μία επιτυχία –λένε κάποιοι-, μία καλή εξέλιξη -όπως λένε κάποιοι άλλοι- ή μία δυνατότητα, όπως λένε κάποιοι τρίτοι, το να ολοκληρωθεί δηλαδή αυτός ο κύκλος της δανειακής σύμβασης, το να έρθουν χρήματα και να δούμε από εδώ και πέρα πώς αυτά τα χρήματα, τα 44 δισεκατομμύρια, θα αξιοποιηθούν; Άρα, όταν η αγωνία είναι μόνο το επικοινωνιακό, αυτό το οποίο πρέπει να φανεί -γιατί δεν μπορεί να έχει ουσία- τότε λυπούμαστε, αλλά δεν θα συμμετέχουμε σ’ αυτό το παιχνίδι.
Και όχι μόνο δεν θα συμμετάσχουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε και όσο περνάει από το χέρι μας και από το λόγο μας, να το αποκαλύπτουμε.
Κατάλαβα εδώ την πολύ μεγάλη προσπάθεια του κ. Τσίπρα, του κ. Παπαδημούλη, των σοβαρών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάσουν τα όπλα τους επί του Φώτη Κουβέλη και να δείξουν και καλά μία αναξιοπιστία στο λόγο του. Ματαιοπονείτε! Θα κουραστείτε πάρα πολύ, τσάμπα. Γιατί πολύ σωστά διαβάσατε, κύριε Παπαδημούλη, στην REAL NEWS τη συνέντευξη του κ. Κουβέλη. Βεβαίως όμως δεν εννοούσε τη δική σας πρόταση.
Έχω τη γνώση -γιατί έχω μιλήσει μαζί του- ότι ο κ. Κουβέλης δεν κοιμάται και ξυπνάει με την αγωνία να υποστηρίξει τη δική σας πρόταση! Μιλούσε για τη δικογραφία. Μιλούσε για το αποτέλεσμα μίας δικαστικής διερεύνησης. Δεν μιλούσε για τη δική σας αγωνία να προλάβετε το ράλι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για το ποιος θα καταθέσει πρώτος την πρόταση. Ούτε μένει ξάγρυπνος ο Κουβέλης, o πολιτικός αρχηγός, για το αν θα έρθει συρόμενος πίσω σας για να πείτε «μπράβο μας! Κερδίσαμε ένα ράλι», γιατί δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω.
Ο κ. Τσίπρας, που δεν είναι πλέον ο αρχηγός του 4% μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας οχτώ Βουλευτών, αλλά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έκανε ένα άλμα στο χρόνο γυρίζοντας πίσω δύο- τρία χρόνια. Ομιλώ για την Εξεταστική των Ομολόγων. Τα πράγματα δεν είναι ίδια για να τα συγκρίνει. Λάθος που μπήκε σε αυτή τη διαδικασία.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλο «ζόρι», να το πω, μεγάλη δυσαρέσκεια, δυσφορία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει όρθια, για το ότι γίνονται απανωτές μετρήσεις και όχι μόνο δεν χάνει ποσοστά, αλλά σταθεροποιείται και ανεβαίνει, προς έκπληξή σας. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία δυσφορία, λοιπόν. Δεν βγαίνουν τα χαρτιά. Δεν βγαίνουν οι συνδυασμοί.
Έλεος όμως! Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μια δικαστική διαδικασία που ούτε καν είχε έρθει στη Βουλή τότε, με τα ομόλογα, με αυτή που έχουμε σήμερα. Ο Κουβέλης σας είχε πει κάτι πολύ απλό τότε: «Ας ξεκινήσουμε με το πολιτικό σκέλος την Εξεταστική». Σήμερα έχουμε, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τη δικαστική διαδικασία. Τι πιο απλό από αυτό που είπε ο Εισηγητής μας κ. Τσούκαλης;
Είναι ξεκάθαρη η θέση, κύριε Υπουργέ, που εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση και εσείς εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων. Δεν λαμβάνω υπ’ όψιν μου τον κ. Κασσή γιατί είναι ανεξάρτητος. Άρα, από το ΠΑΣΟΚ βλέπω ένα κενό μπροστά μου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν πειράζει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ήσασταν εσείς στο ΠΑΣΟΚ …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Συνεχίστε, κύριε Οικονόμου. Μην σας απασχολούν οι διακοπές.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βλέπω ότι θα χριστείτε βιογράφος μου και σημειώνετε την ιστορία μου. Χαίρομαι γιατί είστε λαμπρή, αλλά ως εισαγγελεύς μας έχετε κουράσει εδώ μέσα. Κρατήστε το βιογραφικό και αφήστε τον εισαγγελέα. Επειδή θέλω να απευθυνθώ και στα άλλα κόμματα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να γίνει τι με τη δικογραφία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Αν θέλετε το λόγο, κύριε Παπαδημούλη, να τον ζητήσετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η δικογραφία, κύριε Παπαδημούλη, όπως γνωρίζετε, έχει έρθει. Θα την ανοίξουμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Οικονόμου, μην ανταποκρίνεστε στις προκλήσεις από την άλλη πλευρά, σας παρακαλώ. Κάντε τη δουλειά σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Δεν αντιμαχόμεθα εδώ, κάνουμε διάλογο και συζήτηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για πείτε μας, λοιπόν.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η συζήτηση μπορεί να βγάλει κάποιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πού και πότε…
 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφήστε να ολοκληρώσω τη σκέψη μου. Ελπίζω να πιστεύετε ότι ανέβηκα στο Βήμα για να πω αυτή την πρόταση και να μην κάνω μια απλή συζήτηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ λέτε όμως.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει μια πρωτοβουλία. Δεν έχουμε υποχρέωση να την σχολιάσουμε, να την κρίνουμε γιατί είναι μία πολιτική πρωτοβουλία και επομένως έτσι θα την κρίνουμε;
Βλέπετε, λοιπόν, ότι δεν παριστάνω τον ντετέκτιβ Σαΐνη εδώ για να πω για CDS και όλα αυτά. Όλα αυτά δεν τα συζητάω. Εγώ σχολιάζω μία πολιτική πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτήν ερχόμαστε να μιλήσουμε εδώ.
Εμείς θεωρούμε ότι η προσπάθειά σας δεν είναι να λάμψει η αλήθεια. Είναι μία πολιτική πρωτοβουλία που πέφτει στο κενό. Γι’ αυτό την σχολιάζουμε και γι αυτό είστε, στη δική μου τουλάχιστον ομιλία, πρωταγωνιστές. Τώρα αναφέρομαι στις άλλες πτέρυγες της Κυβέρνησης και όχι γιατί αν δεν ψηφίζαμε ή ψηφίζαμε αυτή την πρόταση, θα έπεφτε η Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.
Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ο φάκελος από τον Εισαγγελέα. Αυτός ο φάκελος πρέπει να διερευνηθεί και νομίζω πως δεν έχετε καμία αντίρρηση. Πάνω στα στοιχεία, λοιπόν, που θα προκύψουν απ’ αυτό το φάκελο, είμαστε ανοιχτοί –το είπε ο Εισηγητής μας, το λέω και εγώ, ο κ. Κουβέλης το έχει πει και στον Τύπο, δεν μπορεί να το πει πιο πολύ κάποιος- να διερευνήσουμε τις ευθύνες.
Κλείνω λέγοντας το εξής: Υπάρχουν, άραγε, ευθύνες για το Μάιο του 2010; Κοιτάξτε, εμείς είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν δίνει κανένα συγχωροχάρτι και καμία λευκή επιταγή σε κανέναν. Αυτό το λέω, γιατί τα άκουσα από την κ. Κωνσταντοπούλου περί ανταλλαγμάτων, κλπ. Αυτά είναι συκοφαντίες και κακές κουβέντες να τις λέτε. Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αφού φτιάξατε θέσεις στο ΤΑΙΠΕΔ! Βάλατε έκτο μέλος στο ΤΑΙΠΕΔ!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι σωστά πράγματα να τα λέτε! Κυρία Κωνσταντοπούλου, αυτή δεν είναι καλή συμπεριφορά, διότι αδικείτε μία παράταξη η οποία είναι δύο ετών –δεν είναι μεγάλη η ιστορία της- αλλά όταν αυτή η παράταξη…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βάλατε έκτο μέλος στο ΤΑΙΠΕΔ! Πείτε μας γι’ αυτήν την έκτη θέση στο ΤΑΙΠΕΔ!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βλέπετε ότι δεν συμμετέχουμε στην Κυβέρνηση, δεν συμμετέχουμε στα Υπουργεία, δεν κυνηγάμε θέσεις! Έχουμε μία άποψη! Όταν βλέπετε μία τέτοια σωστή συμπεριφορά, δεν είναι σωστό από τη μεριά σας να συκοφαντείτε και να αφήνετε τέτοιες ερμηνείες και τέτοιες κουβέντες! Αυτή είναι κακή συμπεριφορά!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τέλος πάντων, θα τηρηθεί ο Κανονισμός λίγο;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Μα, τι να κάνουμε τώρα;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μου απευθύνει το λόγο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σας παρακαλώ! Βλέπω, όμως, ότι κι εσάς σας αρέσει!
Σας παρακαλώ, λοιπόν, κυρία Κωνσταντοπούλου και εσάς, κύριε συνάδελφε, να σταματήσετε!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μου αρέσει να υπάρχει μία ζωντανή συζήτηση, αλλά προστατέψτε με κιόλας!
Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι ευθύνες υπάρχουν και είναι σαφέστατα πολιτικές. Αποδόθησαν άλλωστε από το λαό, καθώς ένα κραταιό κίνημα του 45% κατέληξε στο 12% και χθες είδαμε στα γκάλοπ ότι φθάνει στο 5%! Αν είναι και ποινικές οι ευθύνες, φυσικά θα κάτσουμε να το συζητήσουμε. Εμείς δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι!
Θα κλείσω τη συζήτηση και θα πω το εξής: Το όπλο παρά πόδας στην υπόθεση αυτή από τη Δημοκρατική Αριστερά!
(Χειροκροτήματα από τη Δημοκρατική Αριστερά)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου