Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Κόβει τα Δώρα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ο Ειδικός Γραμματέας ΔΕΚΟ, Γιώργος Κυριακός, εν αγνοία του Υπουργού Οικονομικών!

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 291/20-07-12) που κατατέθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου και τον Βουλευτή Τρικάλων, Γιώργο Κυρίτση αναφορικά με την κατάργηση του Δώρου Πάσχα από τους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ο Υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας , μας απάντησε ότι «Σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 4 του Ν. 4024/2011, το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1900 ευρώ το μήνα. Από την διατύπωση της διάταξης αυτής προκύπτει ότι για τον υπολογισμό του μέσου κατά κεφαλή κόστους – και όχι των μηνιαίων τακτικών αποδοχών – λαμβάνονται υπόψη το σύνολο των αποδοχών, επιδομάτων κλπ που καταβάλλονται στους εργαζόμενους και επιβαρύνουν τη μισθοδοσία του φορέα. Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου, η οδηγία που δόθηκε από την Υπηρεσία μας ήταν να γίνει μια ορθολογική διαμόρφωση των μισθών με βάση και τις περικοπές που προβλέπει ο Ν.4024/2011, προκειμένου το μέσο κατά κεφαλή κόστος (και όχι ατομικά οι αποδοχές του κάθε εργαζόμενου) να μην υπερβαίνουν το ποσό των 1900 € και όχι να περικοπούν τα επιδόματα δώρων και το επίδομα αδείας, όπως λανθασμένα αναφέρεται στην ανωτέρω ερώτηση».


Με βάση την απάντηση του Υπουργού προκύπτει σοβαρό κατά τη γνώμη μας ζήτημα καθώς ναι μεν η Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΕΓΔΕΚΟ) δηλώνει ότι δεν εξέδωσε οδηγία για κατάργηση των Δώρων, αναφέρει ρητά όμως ότι συνυπολογίζονται στο μέσο κατά κεφαλή κόστος οι πάσης φύσεως αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά και εξαιρεί μόνο τις εργοδοτικές εισφορές. Εάν όμως συνυπολογίζονται και τα Δώρα στις πάσης φύσεως αποδοχές των εργαζομένων, τότε επί της ουσίας έχουν καταργηθεί τα δώρα, όπως έχει συμβεί και στην περίπτωση των εργαζομένων στον ΙΦΕΤ, όπου στις μισθολογικές καταστάσεις αναφέρεται ρητά ότι τους γίνεται αναδρομική κράτηση του Δώρου Πάσχα που τους καταβλήθηκε σε τρεις ισόποσες δόσες (3 x 83€ = 249 €), κράτηση η οποία στηρίζεται στην παρ 6 του άρθρου 31 του Ν. 4024/2011.

Κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα αδείας, δεν πρέπει να συνυπολογίζονται στο μέσο όρο των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων διότι αποτελούν αυτοτελείς παροχές υποχρεωτικά καταβαλλόμενες από το νόμο και κατοχυρωμένες ως κατώτατα όρια προστασίας της εργασίας με την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Προφανώς η ΕΓΔΕΚΟ εκμεταλλευόμενη την παρ 9 του άρθρου 31 του Ν. 4024/2011 θεωρεί ότι έχει καταργηθεί η εν λόγω προστατευτική για τους εργαζόμενους διάταξη της ΕΓΣΣΕ και τα όσα ειδικά για την καταβολή των Δώρων και επιδομάτων αδείας ορίζονται στο εδ.2 της παρ 2 του άρθρου 1 του Ν 3833/2010 περικόπτοντας το ύψος τους κατά 30%, νόμος που δεν έχει καταργηθεί και όπου γίνεται σαφής διάκριση των Δώρων από τις πάσης φύσεως αποδοχές, επιδόματα κτλ.

Κατά συνέπεια, μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να ισχυρίζεται ότι ουδέποτε δόθηκε οδηγία για κατάργηση των Δώρων, στην πράξη όμως ο συνυπολογισμός των Δώρων από την ΕΓΔΕΚΟ στις πάσης φύσεως αποδοχές, συνιστά κατάργησή τους, μη σύννομη κατά τη γνώμη μας, αφού πρόκειται για αυτοτελείς μισθολογικές παροχές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναφέρει στην τάξη τον Ειδικό Γραμματέα, Γ. Κυριακό, ο οποίος σε αντίθεση με τη θέση και την απόφαση του Υπουργού κόβει τα Δώρα παρερμηνεύοντας τις διατάξεις του Νόμου στον οποίο αναφέρεται. Οφείλει λοιπόν ο Υπουργός να αποκαταστήσει τις αμοιβές των θιγόμενων εργαζόμενων στον ΙΦΕΤ και όπου αλλού έχει εφαρμοστεί η λαθεμένη ερμηνεία του κ Κυριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου