Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Βασίλη Οικονόμου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο (21-09-2012)

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, την Βουλευτή Β’ Πειραιά, Μαρία Γιαννακάκη και το μέλος του Τομέα Άμυνας, αντιπτέραρχο ε.α., Μισαήλ Κουγιουμτζίδη, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο και την Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα υπό έγκριση μέτρα που αφορούν τον Τομέα της Άμυνας.


Η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα καθώς υπήρξε εξ’ αρχής συμφωνία ότι τα όποια μέτρα υιοθετηθούν τελικά δεν θα πρέπει να επηρεάσουν ούτε κατ’ ελάχιστο την επιχειρησιακή και αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνία υπήρξε επίσης στο ότι δεν μπορούν να μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς ήδη αυτά είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Ο Βασίλης Οικονόμου κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για μέτρα εξοικονόμησης πόρων και αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητα και των τριών όπλων. Η συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο σχέδιο περιστολής των δαπανών προτείναμε να στηριχθεί σε:

1. Μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων στο μέλλον και ακύρωση νέων παραγγελιών

2. Αξιοποίηση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού με πώλησή του σε ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες

3. Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το πρότυπο της διάρθρωσης των ΗΠΑ και Ισραήλ

4. Κλείσιμο και άλλων στρατοπέδων που δεν συντελούν στην επίτευξη καλύτερης επιχειρησιακής κατάστασης και δεν συμβάλλουν στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

5. Μείωση των δαπανών για το ΝΑΤΟ και μείωση των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης ο Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι «Μπορούν να επιτευχθούν μεγαλύτερες περικοπές στην Άμυνα χωρίς να θίγεται η επιχειρησιακή και αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς να θιγούν τα ειδικά μισθολόγια των στελεχών. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξετάζει με μεγάλη προσοχή τα μέτρα που προτείναμε να υιοθετηθούν και πιστεύω ότι κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου