Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ!

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 1848/23-11-11) που κατατέθηκε από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την απόδοση του 15% της Ειδικής Εισφοράς του άρθρου 19 του ν. 3054/2002 (Έσοδα του «Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών») προς τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγάρων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννης Μανιάτης, μας απάντησε ότι τον Δεκέμβριο του 2011 επανακαθορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού του ποσοστού από το ειδικό τέλος που θα αποδίδεται στον κάθε Δήμο. Έχει αποφασιστεί να δοθούν συνολικά 2.244.885,02 € συνολικά στους δικαιούχους Δήμους και εκκρεμεί (!) απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων των Δήμων που δικαιούνται την ανταποδοτική αυτή ενίσχυση.


Σε αυτή την εποχή λοιπόν που οι Δήμοι καλούνται να καλύψουν όλο και μεγαλύτερες «τρύπες» του υπερχρεωμένου κράτους με όλο και λιγότερα έσοδα, που καλούνται να αναπτύξουν κοινωνικές δομές για να αντιμετωπίσουν το γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους, η κυβέρνηση εισπράττει μεν την Ειδική Εισφορά από την κατανάλωση πετρελαίου για όλο το 2011 και κωλυσιεργεί να λάβει τις σχετικές αποφάσεις με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα προγράμματα που στηριζόταν σε αυτή την ανταποδοτική ενίσχυση να έχουν βαλτώσει αφού δεν υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης. Πέραν αυτών κανείς δεν γνωρίζει, αφού το Υπουργείο δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα, αν υπήρξε κάποια εκμετάλλευση αυτών των πόρων όλο αυτό το διάστημα. Τέλος, για μια ακόμη φορά το Υπουργείο δεν δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε εκτιμά ότι θα αποδοθεί τελικά αυτή η ενίσχυση για το απελθόν 2011, ούτε για το πότε θα ληφθεί η σχετική απόφαση για τα περιβαλλοντικά προγράμματα της κατ’ όνομα για την κυβέρνηση αυτοδιοίκησης.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες), Βασίλης Οικονόμου, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος και θα επανέλθει εάν εξακολουθήσουν οι αναίτιες καθυστερήσεις στην απόδοση της απαραίτητης για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγάρων αυτής ανταποδοτικής ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου