Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ν. 2643/1998 ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 23439/23-09-11) που κατατέθηκε από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στην προηγούμενη κυβέρνηση αναφορικά με την προστασία προσώπων ειδικών κατηγοριών που διορίστηκαν βάσει του Ν. 2643/1998 σε φορείς του Δημοσίου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ιωάννης Κουτσούκος, μας απάντησε ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στην εφεδρεία συγγενείς ΑμεΑ, ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και πολύτεκνοι. Προστατεύεται με αυτό τον τρόπο ένα μέρος των προσώπων που υπάγονται στο ν. 2643/1998 ανεξαρτήτως αν έχουν διοριστεί με τις διατάξεις του. Δεν υπάρχει ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες των ΑμεΑ κάτω του 67%, των Τριτέκνων και των Τέκνων Αναπήρων Πολέμου και Εθνικής Αντίστασης.


Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ενώ το Υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει ότι η μέριμνα δεν καλύπτει όλες τις κατηγορίες των συμπολιτών μας που προβλέπει ο ν. 2643/1998, παρόλο που θεωρούνται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χρειάζονται ειδική μέριμνα προστασίας από το κράτος. Μάλιστα ενώ αναγνωρίζει τα ελλείμματα της απόφασης δεν φαίνεται να διατίθεται να προβεί σε συμπληρωματική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει κυρίως τους τριτέκνους και τους ΑμεΑ κάτω του 67% ότι θα έχουν πλήρη εργασία και απολαβές.

Το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο όπως και οι επερχόμενες απολύσεις αποτελούν ούτως ή άλλως μια ανεπίτρεπτη υποχώρηση στα κεκτημένα του ελληνικού λαού. Είναι βέβαιο ότι όποιος εργαζόμενος τίθεται στο «εργασιακό καθεστώς» της εφεδρείας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της οικονομικής εξαθλίωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Οι απολύσεις δε σε αυτή την χρονική συγκυρία το μόνο που θα «προσφέρουν» είναι στρατιές προθύμων ανέργων για εργασία χωρίς δικαιώματα και χωρίς αξιοπρεπείς απολαβές στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ύφεση στην ελληνική οικονομία. Ο φαύλος αυτός κύκλος που επιλέγει και η νέα κυβέρνηση θα εκτροχιάσει ακόμα περισσότερο την πορεία των εσόδων του κράτους. Όταν μάλιστα αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται τελικά και σε βάρος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να εξελιχθεί σε τραγωδία για την κοινωνική συνοχή στην χώρα μας.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες), Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε μέτρο και δεν εκτιμά καθόλου τις κοινωνικές διαστάσεις των αποφάσεών της, επιδιδόμενη σε μια άκρατη λογιστική και μόνο προσέγγιση όλων των ζητημάτων. Μια λογιστική προσέγγιση που πέραν των προβλημάτων που προκαλεί μεγεθύνει τελικά και τα δημοσιονομικά προβλήματα αφού τρέφει την οικονομική ύφεση. Ο Βασίλης Οικονόμου δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να μπει επιτέλους τέλος στην καταστροφική για την χώρα και τον ελληνικό λαό που εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου