Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΗ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ - ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ. 3363
Ημερομ. Κατάθεσης 22.12.11

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Πρωτοδικείο του Μονάχου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με αναστολή δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Ferrostaal με την κατηγορία της δωροδοκίας αξιωματούχων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία για πωλήσεις γερμανικών υποβρυχίων. Εκτός του προστίμου των 36.000 και 18.000 ευρώ αντίστοιχα που τους επιβλήθηκε, η ίδια η εταιρία θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140 εκατομ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, μεταξύ 2000 – 2007 δαπανήθηκαν συνολικά πάνω από 62 εκατ. ευρώ για μίζες. Προκειμένου να επηρεάσουν την ανάθεση της παραγγελίας «οι κατηγορούμενοι εξυπηρετήθηκαν από διάφορους μεσάζοντες και «συμβούλους», οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση στους αρμόδιους υψηλόβαθμους φορείς αποφάσεων για τις αναθέσεις παραγγελιών», ανέφερε η ανακοίνωση της Εισαγγελίας τον περασμένο Απρίλιο.

Συνολικά 36 εκατομ. ευρώ έρευσαν στην Ελλάδα για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων, δύο εκατομμύρια πήγαν στον τότε πορτογάλο επίτιμο πρόξενο στο Μόναχο. Τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω ενός κυκλώματος μεσαζόντων προς υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δεδομένων των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να αξιολογήσει την απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου ώστε να κινηθούν αντίστοιχες διαδικασίες στην Ελλάδα; Αν ναι, ποιες διαδικασίες προβλέπονται ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος της δικαιοσύνης η ανωτέρω απόφαση; Θα κινήσει τις διαδικασίες το ελληνικό δημόσιο ώστε να αποζημιωθεί και αυτό από την εν λόγω εταιρεία;
2. Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να απαντηθεί το πάγιο αίτημα των Ελλήνων πολιτών για διαφάνεια και απόδοση της δικαιοσύνης στην πολιτική ζωή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
Βασίλης Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου