(Πρακτικά συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες), Βασίλη Οικονόμου, για το θέμα της ρύθμισης των προστίμων που αφορούν τις πρώτες και μοναδικές κατοικίες των Παλιννοστούντων Ποντίων της τέως ΕΣΣΔ 29-11-2011)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αν θέλαμε ένα παράδειγμα ή ένα λόγο ώστε να αιτιολογήσουμε τη μεγάλη δυσπιστία του ελληνικού λαού απέναντι στην πολιτική τάξη, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την περίπτωση της ερώτησης που έχω καταθέσει πολλάκις σ’ αυτήν την Αίθουσα, αλλά και σήμερα ως επίκαιρη ερώτηση προς τους δύο Υπουργούς, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Εργασίας, δηλαδή το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το θέμα των αδειών των Παλιννοστούντων Ποντίων αδερφών μας ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και το πώς ρυθμίζονται αυτά τα θέματα.
Βέβαια, πριν από λίγο ακούσαμε ένα άλλο παράδειγμα, δηλαδή –έφυγε και ο κύριος Υφυπουργός- το ότι δεν έχουν πληρωθεί για έξι μήνες, κύριε Δαβάκη –γιατί καταθέσατε εσείς την ερώτηση- οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» φταίνε οι κινητοποιήσεις των τελευταίων τριάντα ημερών. Άρα, το συμπέρασμα είναι «μην κινητοποιήστε σ’ αυτήν τη χώρα»! Ή για το ότι δεν έχουν πάρει ακόμα τα λεφτά τους οι αγαπητοί μας απογραφείς φταίνε γιατί πήγαν και απογράψανε. Μιλάμε για τρελά πράγματα απ’ αυτή την πολιτική τάξη.
Άλλο ένα παράδειγμα όμως, για να επανέλθω στη δική μου ερώτηση είναι αυτό: ότι καλέσαμε –η ελληνική πολιτεία- στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τους αγαπητούς μας αδερφούς από τη Σοβιετική Ένωση και τους είπαμε ότι με μία συγκροτημένη στεγαστική πολιτική, το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να τους δώσει τόπο και δυνατότητες να ζήσουν. Όχι μόνο αυτό δεν έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί μας, αυτή η πολιτική τάξη της μεταπολίτευσης, όχι μόνο δόθηκαν 70 δισεκατομμύρια δραχμές τότε στο Ίδρυμα Παλιννόστησης –αν θυμάστε, κύριε Πρόεδρε, γιατί έχετε θητεύσει και στο Υπουργείο Εξωτερικών- αλλά τα ψάχνουμε ακόμα να βρούμε που πήγαν. Υποτίθεται δόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για να φτιαχτούν σπίτια, οικισμοί και δυνατότητες στεγαστικής αποκατάστασης αυτών των ανθρώπων.
Έρχεται σήμερα το ελληνικό κράτος και λέει: «Θα πληρώσετε τα δυσβάσταχτα πρόστιμα, θα πληρώσετε τις εισφορές σας στο ΙΚΑ, ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις και με το νόμο του 2000, κύριε Υπουργέ, και με προηγούμενους νόμους. Εγώ μόνο έχω φέρει το θέμα τρεις φορές στη Βουλή, προς την κυρία Πετραλιά, τον κύριο Λοβέρδο, τον κύριο Κουτρουμάνη. Και λέει το ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση –δεν έχει σημασία ποιος είναι κυβέρνηση- ναι, θα το ρυθμίσω, υπάρχει ειδικό θέμα.
Σήμερα όμως υπάρχει ζήτημα στο θέμα των εισφορών! Σήμερα είστε εσείς εδώ και λυπάμαι που δεν είναι εδώ ο κ. Παπακωνσταντίνου ή ο κ. Σηφουνάκης. Είναι τεράστιο το ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό, εθνικό. Είναι τεράστιο ζήτημα. Δεν αφορά μόνο τον Ασπρόπυργο ή τις περιοχές της Αττικής που έχουν κάνει τεράστιες κινητοποιήσεις, κύριε Υπουργέ. Χιλιάδες συμπολίτες μας είναι οργισμένοι για τη μεγάλη κοροϊδία του ελληνικού κράτους. Έδωσε το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός δισεκατομμύρια δραχμές ή ευρώ για να αποκατασταθούν οι Πόντιοι νεοπρόσφυγες. Τα έφαγαν τα λεφτά κάποιοι και σήμερα τους ζητάνε τα ρέστα και τους ζητάνε να πληρώσουν, ποιο; Το μικρό σπιτάκι που έφτιαξαν στις παρυφές των πόλεων που τους πετάξανε, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα και τους ζητάνε σήμερα να πληρώσουν επιπλέον και δυσβάσταχτα πρόστιμα.
Ποια ποντιακή οικογένεια, κύριε Πρόεδρε, αυτή τη στιγμή έχει έναν άνθρωπο να εργάζεται; Αντιστοιχεί το 20% της ανεργίας και στους ποντίους ή εκεί είναι 80%; Ψάχνεις να βρεις άνθρωπο να εργάζεται. Πώς θα πληρώσουν αυτά τα πρόστιμα;
Εγώ θα σταματήσω τώρα εδώ και θα επανέλθω.
Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πάρα πολύ, γιατί σας αφορά κατά το ήμισυ η ερώτηση -είναι το θέμα των προστίμων του Ι.Κ.Α. και υπάρχει ρύθμιση την οποία έχει φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- να μην τελειώσουμε τελείως με το ΠΑΣΟΚ που υπήρχε. Θυμηθείτε ότι είχατε και κάποιες καταβολές και κάποιες πορείες που έδειχναν ότι υπήρχε μια ευαισθησία απέναντι σε ανθρώπους και κοινωνικές τάξεις που τέλος πάντων δεν τους αφήναμε στο έλεος του Θεού!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννης Κουτσούκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αντιλαμβάνομαι τον τρόπο με τον οποίο μίλησε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Οικονόμου, μια και αναφέρεται σε συμπατριώτες μας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ελληνικού κράτους και ήρθαν εδώ έναντι και των δεσμεύσεων που αυτό τους παρείχε για να γυρίσουν μετά από αιώνες στα πάτρια. Αντιμετώπισαν πάρα πολλά προβλήματα και η πολιτεία έκανε διαφόρων ειδών ρυθμίσεις για να τους διευκολύνει.
Όμως, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, κύριε συνάδελφε, με όσα μας είπατε και όσα είδα στη γραπτή σας ερώτηση, παραμένει άλυτο ένα κύριο θέμα, αυτός της άδειας των οικοδομών στα σπίτια που οι ίδιοι έκτισαν είτε μόνοι τους, είτε με οικοδόμους.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μόνοι τους.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Και επειδή αυτήν την ερώτηση την έχετε απευθύνει σε δύο Υπουργεία, στο ΥΠΕΚΑ, αλλά και σε μας, αυτό το κομμάτι δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Έχω έγγραφο του ΥΠΕΚΑ το οποίο μου λέει ότι έγινε μια ρύθμιση το 2004 για να πληρώσουν με μειωμένα πρόστιμα τις άδειες.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελευταία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Δεν ξέρω πόσοι χρησιμοποίησαν αυτή τη ρύθμιση, γιατί δεν έχω στατιστικά στοιχεία. Καλό θα ήταν να τα έχουμε έστω μέσα από μια γραπτή απάντηση, προκειμένου να δούμε το μέγεθος του προβλήματος.
Και βέβαια, έρχεται και η τελευταία ρύθμιση των αυθαιρέτων, ο ν.4014/2011, για να καταργήσει την προηγούμενη ρύθμιση και να τους υπαγάγει αναγκαστικά στον τρόπο που όλοι οι συμπολίτες μας θα ρυθμίσουν τις αυθαίρετες κατασκευές. Έχω την αίσθηση ότι αυτό έχει ένα κόστος.
Άρα, λοιπόν, για να τοποθετηθώ και να λύσω το θέμα των εισφορών, πρέπει πρώτα να έχουμε ξεκαθαρίσει το θέμα των αδειών.
Όμως, μια και εσείς αναφερθήκατε στις ρυθμίσεις που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σας πω ότι δεν την ξεχνάμε την πολιτική μας καταγωγή, κύριε συνάδελφε. Και παρ’ ότι αναφερθήκατε στην πολιτική τάξη, θα ήθελα να σας πω ότι εγώ δεν νιώθω μέρος της πολιτικής τάξης. Εγώ είμαι ένας μαχητής σαν και εσάς και βρεθήκαμε να υπηρετούμε την πολιτική. Η πολιτική τάξη είναι άλλη.
Είχαμε κάνει, λοιπόν, τη ρύθμιση του ν. 2556/97, με την οποία τους δώσαμε τη δυνατότητα να κάνουν τακτοποίηση με μείον 30% και αναγνωρίζαμε και την προσωπική εργασία. Διότι, όπως ξέρετε, το Ι.Κ.Α. καταλογίζει τις εισφορές με έναν αντικειμενικό τρόπο, με πίνακες. Αυτή η έκπτωση του 30% στη συνέχεια έγινε 50%. Και μετά, με τον τελευταίο νόμο, το ν. 3846/2010, παρατάθηκε η προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου για να φέρουν άδειες και να γίνει αυτή η ρύθμιση.
Στο βαθμό, λοιπόν, που δεν έχουν οικοδομικές άδειες, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να γίνει καμμία ρύθμιση. Άρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε διαφορετική βάση.
Θέλω να σας δηλώσω ότι εμείς από την πλευρά μας ως Υπουργείο αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και όντως έχουμε κάνει μια σειρά ρυθμίσεων για διάφορες κατηγορίες συνανθρώπων μας αναξιοπαθούντων, ανέργων ή φτωχών και είμαστε σε θέση –το λέω εδώ ότι είναι πολιτική μας βούληση- να το λύσουμε. Όμως, πρέπει να έχουμε στα χέρια μας ένα χαρτί που να νομιμοποιεί τη συγκεκριμένη οικοδομή. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής κ. Βασίλειος Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει δίκιο ο κύριος Υπουργός που αναφέρει τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες ήταν πολλές και οι οποίες βέβαια έγιναν μετά από πολλές πιέσεις.
Εγώ ειδικά, κύριε Υπουργέ, σας ενημερώνω ότι τρεις φορές πίεσα και τους τρεις Υπουργούς. Και την κα Πετραλιά και τον κ. Λοβέρδρο και τον κ. Κουτρουμάνη. Όντως υπήρξαν αυτές οι ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες επέκτειναν τον αρχικό νόμο, το ν. 2556/97, ο οποίος από 30% έκπτωση πήγε στο 50%. Και μιλάμε πάντα για τις ρυθμίσεις και τις εισφορές για το Ι.Κ.Α.
Όντως, έχετε απόλυτο δίκιο που εστιάζετε στο μεγάλο πρόβλημα που έγκειται στο τι κάνουμε τελικά με το ίδιο το οίκημα, δηλαδή με το αυθαίρετο το οποίο δημιουργεί το πρόβλημα και πώς τελικά το ρυθμίζουμε, όσον αφορά το κομμάτι του Ι.Κ.Α. και των εισφορών.
Εγώ έχω να σας πω κάτι. Δεν θα έθετα καθόλου αυτό το ζήτημα, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, εάν είχαμε να κάνουμε με αυθαίρετα οποιασδήποτε μορφής. Είμαι αντίθετος στην αυθαίρετη δόμηση. Το έχω πει εδώ και είναι τέτοια η πολιτική μου διαδρομή που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτό το λόγο που καταθέτω.
Εδώ, όμως, τι συζητάμε; Δεν συζητάμε καμία ευνοϊκή ρύθμιση για κάποιους πονηρούς συμπολίτες μας, οι οποίοι πήγαν και έφτιαξαν μόνοι τους ετσιθελικά, αυθαίρετα το δικό τους σπίτι. Εδώ μιλάμε για ένα εθνικό ζήτημα: Χιλιάδες Πόντιοι αδελφοί μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση εκλήθησαν να έρθουν εδώ στη χώρα. Το ελληνικό κράτος –το ξέρετε καλά, κύριε Πρόεδρε, γιατί έχετε θητεύσει στο Υπουργείο Εξωτερικών- έδωσε δισεκατομμύρια –δραχμές τότε, ευρώ μετά- για να τους αποκαταστήσει στεγαστικά και για να μπορέσει να τους εντάξει μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Αυτήν την πολιτική την εφάρμοσε το ελληνικό κράτος; Όχι. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Είναι ένα μεγάλο θέμα. Δεν ξέρω αν η τρικομματική Κυβέρνηση του κυρίου Παπαδήμου μπορεί ποτέ να ανοίξει αυτό το θέμα. Ως ανέκδοτο, βέβαια, θα μπορούσε κανείς να το εξετάσει και αυτό.
Τι λέω εγώ; Τέλος πάντων, υπάρχει ένα έγκλημα. Δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή το δολοφόνο, τον ένοχο. Όμως, όλοι γνωριζόμαστε σε αυτήν τη χώρα. Λέω, λοιπόν, το εξής: Τα λεφτά φαγώθηκαν, τα σπίτια δεν φτιάχτηκαν, η στεγαστική πολιτική δεν έγινε και είπαμε σε αυτούς τους ανθρώπους να κόψουν το λαιμό τους. Και προφανώς τον έκοψαν. Γιατί; Γιατί ενώ πήγε ο καθένας και έφτιαξε ένα σπιτάκι πέριξ του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και της Θεσσαλονίκης, στα χειρότερα σημεία, γιατί πήραν το οικόπεδο κοψοχρονιά, σήμερα ερχόμαστε να καλύψουμε τις τρύπες μιας μνημονιακής, απαράδεκτης, αντιλαϊκής πολιτικής και να πούμε «Εσύ, η φτωχολογιά, ο χαζός Πόντιος, που ήρθες εδώ και δεν ήξερες τους νόμους και δεν μιλούσες καν ελληνικά, και εσύ θα πληρώσεις σήμερα δυσβάσταχτα πρόστιμα!».
Ε, αυτό είναι πολιτική που νομίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι μπορεί κάποιος να την αποδεχθεί και να πει ότι είναι μία λογική πολιτική; Δεν μιλάμε για φιλολαϊκή αλλά για λογική. Αφήστε αυτές τις βλακείες! Εμείς εδώ λέμε να ισχύσουν λογικά πράγματα. Σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε τα λεφτά! Δώστε τα λεφτά της στεγαστικής πολιτικής, να αφήσουν τα σπίτια και να γίνει εφαρμογή του νόμου!
Επανέρχομαι πάλι στο ν. 2790/2000, όπου λέει ότι αν υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδαφίσεως αυτής της κατηγορίας ανθρώπων, ας τους δώσουμε από τράπεζα γης και να πάνε να φτιάξουν νόμιμα το σπίτι τους. Ή θα μου πείτε ότι δεν έχουμε λεφτά, γιατί τα έφαγαν; Γιατί μέχρι το 2009 ο Αρχηγός σας και, τέλος πάντων, Αρχηγός μας μέχρι τότε, έλεγε ότι τα είχαμε τα λεφτά. Σήμερα δεν υπάρχουν λεφτά; Αν δεν υπάρχουν, λοιπόν, μην πάτε να τα ζητήσετε απ’ τη φτωχολογιά, απ’ αυτόν τον κόσμο. Ούτε ένας δεν εργάζεται από ολόκληρες οικογένειες! Τα ξέρετε.
Κάτω στον Πύργο Ηλείας δεν ξέρω αν έχετε τέτοια φαινόμενα. Έχετε, βέβαια, παρεμφερή, με φωτιές και με σεισμούς. Όμως, εδώ δεν είναι μια καταστροφή που τους βρήκε ξαφνικά. Υποτίθεται ότι ήταν μια οργανωμένη πολιτική της χώρας μας. Γι’ αυτό με ακούτε να έχω ένταση στη φωνή μου. Καταλαβαίνετε ότι δεν την έχω προς το πρόσωπό σας. Είναι ένα θέμα, το οποίο εσείς….
Δεν σας βάζω, βέβαια, σε αυτήν την πολιτική τάξη –κυβερνώσα τάξη- η οποία δεν αποτελείται από λαϊκά παιδιά, ανθρώπους της εργασίας και ανθρώπους που έχουν αναδειχθεί μέσα από το λαό και τις κοινωνικές διεργασίες. Όμως, αυτοί που πάντα κυβερνούν αυτή τη χώρα και καταφέρνουν να βρίσκουν τον τρόπο έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν και τους ένοχους και τους δολοφόνους...
Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή ένα έγκλημα. Το θέμα δεν είναι ότι οι Πόντιοι δεν πλήρωσαν το πρόστιμο. Πού πήγαν τα λεφτά της παλιννόστησης και της στεγαστικής πολιτικής και σήμερα αυτή η πολιτική τάξη έχει το θράσος να ζητάει πίσω τα ρέστα; Από ποιον; Από τον κόσμο που δεν έχει να ζήσει. Είναι αδιανόητο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Πριν δώσω το λόγο στον κύριο Υφυπουργό, οφείλω να ενημερώσω τον κύριο συνάδελφο -και να απευθυνθώ και στον κύριο Υφυπουργό Εργασίας- ότι και ο ομιλών υποστηρίζει την ευαισθησία του συναδέλφου Βουλευτή ως προς τη ρύθμιση των αυθαιρέτων τους όχι με βαριά πρόστιμα και διαδικασίες. Δεν αφορά, όμως, τον παρόντα Υφυπουργό. Η ερώτηση πρέπει να επανέλθει προς το ΥΠΕΚΑ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ωραία. Θα επιμείνετε και θα σας διευκολύνει το Προεδρείο, ώστε να έρθει αυτή η ερώτηση και προς το ΥΠΕΚΑ. Πράγματι, δεν μπορούν με τόσο βαριά πρόστιμα να αντεπεξέλθουν αυτές οι κατηγορίες των ομογενών μας.
Όμως, αυτό που δημιουργείται ως κλίμα ότι υπήρξαν δισεκατομμύρια για στεγαστική πολιτική τα οποία χάθηκαν, πρώτη φορά ακούγεται στην Αίθουσα. Θα παρακαλούσα να ασχοληθείτε λεπτομερώς και να μάθετε ότι δεκάδες χιλιάδες ελληνοπόντιοι έχτισαν τα σπίτια τους με δάνεια επιδοτούμενα από το ελληνικό κράτος…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το Ίδρυμα Παλιννόστησης είναι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Και το Ίδρυμα Παλιννόστησης είναι ένα ίδρυμα του οποίου η εικόνα είναι καθαρή και μπορείτε να πάρετε απαντήσεις. Δεν είναι αυτή η αιτιολογία.
Χτίστηκαν πάρα πολλά σπίτια από τους ανθρώπους μας αυτούς και με την προσωπική τους εργασία, αλλά και με δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με πάρα πολλά χρήματα που δαπάνησε το ελληνικό δημόσιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους στηρίξουμε.
Επαινώ την ευαισθησία σας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να κληθεί το αρμόδιο Υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ, διότι πράγματι με τόσο μεγάλα πρόστιμα δεν μπορούν να ανταποκριθούν και έχουμε και εθνική ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Συγγνώμη, κύριε Υφυπουργέ. Έχετε το λόγο, για να κλείσουμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, τόσο για τα σχόλιά σας, όσο και για την ενημέρωση.
Θεωρώ ότι η υπευθυνότητα όλων μας και μάλιστα, σε μία περίοδο που είμαστε γενικώς ύποπτοι, μας επιβάλλει να απαντάμε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα σε όσα ακούγονται. Θα έλεγα, ότι με βάση τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο αξιότιμος συνάδελφος, ο κ. Οικονόμου, μπορεί να ζητήσει με ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ακριβώς τη δραστηριότητα του Ιδρύματος, δηλαδή πόσα δάνεια έδωσε κ.ο.κ. Γιατί είναι αλήθεια ότι είμαστε σε μία περίοδο δημοσιονομικής στενότητας και πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε φορά στον ελληνικό λαό πώς αξιοποιήσαμε τα χρήματά του.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το έχω ζητήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Από την εξέλιξη των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν γίνει από το 1997, το 2000, το 2004, το 2005 και το 2010 η τελευταία του Υπουργείου Εργασίας δείχνει ότι είμαστε σε μία ατελέσφορη διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος.
Εγώ, λοιπόν, νομίζω μετά τη συζήτηση που έγινε και στο βαθμό που θα βρεθεί λύση σαν αυτή που προτείνατε εσείς ή ο κύριος Πρόεδρος προς την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, όντως πρέπει να τακτοποιηθεί και να υπάρξει νομιμότητα στις οικοδομές των συμπατριωτών μας που ήρθαν από την πρώην ΕΣΣΔ και έχουν χτίσει σπίτια. Και στην Ηλεία έχουμε, πρέπει να σας πω. Από εκεί και πέρα, δηλώνω, κύριε Πρόεδρε, τη διάθεση του Υπουργείου μας να επαναφέρουμε ή να παρατείνουμε την τελευταία ρύθμιση του 3846/10, ώστε να λύσουμε και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών.
Άρα, νομίζω ότι μπήκε σε μία σειρά η συζήτηση και έχει αναδειχθεί με ποιον τρόπο μπορούμε να δώσουμε μία οριστική λύση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα επανέλθουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα επανέλθουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου