Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

"Ο Παπαδήμος θα συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική" (Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στην εφημερίδα ''Metro" 15-11-2011)


Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» είναι ΠΑΣΟΚ;

Είμαστε κομμάτι της ριζοσπαστικής ψυχής του ΠΑΣΟΚ. Αγωνιζόμαστε για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υιοθετεί καταστροφικές για τον λαό πολιτικές από την στιγμή που έφερε το μνημόνιο και φτάνει στο σημείο να συνεργαστεί με την ακροδεξιά για να τις περάσει.

Στις εκλογές θα συνεργαστείτε με την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη;

Αυτή την στιγμή συζητάμε σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων με την ΔΗΜΑΡ ως δύο αυτόνομοι και ισότιμοι χώροι. Το πλαίσιο είναι καλό, έχουμε πολλά κοινά, θα πρέπει όμως να περιμένετε να καταλήξουν οι συζητήσεις και να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε διάσπαση;

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα αποτελεί μια συρραφή διάφορων ετερόκλητων στοιχείων. Δεν βλέπω πλέον πως μπορούν να συμπορευτούν οι τόσες αντιθέσεις. Αυτή η εσωτερική Βαβυλωνία, η κοινωνική κατάρρευση και η μνημονιακή πολιτική υπογραμμίζουν την ανάγκη Ανασύνθεσης της Δημοκρατικής Παράταξης. Το κενό νομοτελειακά θα καλυφθεί.

Θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στον Λουκά Παπαδήμο;

Ο κύριος Παπαδήμος έρχεται για να εφαρμόσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Εμείς θεωρούμε το μνημόνιο και καταστροφικό για τον ελληνικό λαό και αδιέξοδο για την ελληνική οικονομία. Δυστυχώς παρά την αλλαγή Πρωθυπουργού και τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν, το μαστίγιο καλά κρατεί στα χέρια της κας Μέρκελ και του κου Σαρκοζί που απαιτούν την οικονομική και κοινωνική υποταγή της χώρας μας στην αδιέξοδη πρότασή τους. Χωρίς όραμα, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς δημιουργικό σχέδιο, η πατρίδα μας δεν θα μπορεί να ορθοποδήσει.

Με το Γιάννη Δημαρά γιατί χώρισαν οι δρόμοι σας;

Ο Γιάννης είναι αγαπητός φίλος με τον οποίον μας συνδέουν κοινοί προβληματισμοί και κοινοί αγώνες. Έχουμε διαφορετική εκτίμηση για τις προτεραιότητες και για την πολιτική πρόταση ξεπεράσματος της κρίσης. Ελπίζω στο μέλλον να συναντηθούν οι δρόμοι μας σε κοινούς αγώνες.



Τέλος κ. Οικονόμου, πως θα μεταμορφωθεί το πολιτικό πεδίο με τα νέα δεδομένα; Θα δυναμώσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις ή ανοίγει ο δρόμος για μόνιμες κυβερνητικές συνεργασίες κομμάτων;



Εκτιμώ ότι και οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική και θα οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ήδη στην ουσία σήμερα βλέπουμε έντονα τις συνεργασίες των μνημονιακών δυνάμεων που κατέληξαν σε μια συμφωνία «μεταβατικής» συγκυβέρνησης. Στον αντίποδα, αν και δεν χαίρουν της ίδιας προβολής από τα ΜΜΕ, υπάρχουν έντονες διεργασίες στον χώρο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της κοινωνίας και σύντομα θα υπάρξουν και σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Εμείς οι «Ελεύθεροι Πολίτες» συμμετέχουμε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και συνεργαζόμαστε με δυνάμεις ώστε να καταθέσουμε εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα δίνει θετική διέξοδο από την κρίση στον ελληνικό λαό. Παράλληλα έντονες είναι οι διεργασίες και στην ΕΕ προκειμένου να συνεργαστούμε όλοι για την Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών. Η κουλτούρα των συνεργασιών είναι κάτι που λείπει από την χώρα μας και κατά τη γνώμη μου χρειάζεται προκειμένου να εκφράζεται στην διακυβέρνηση το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του πληθυσμού πάνω σε μια στερεή και καθαρή πολιτική πλατφόρμα. Για να είναι βέβαια δημοκρατική, παραγωγική και δημιουργική η νέα διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να μεταβούμε και στο σύστημα της απλής αναλογικής, αφού είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται αυτοδυναμία για να κυβερνηθεί η χώρα μας πλέον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου