Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Διαρκής Πορεία Ανάπτυξης για τον Κάλαμο


Το αδιαχώρητο προκλήθηκε αυτή την φορά στο Πνευματικό Κέντρο του Καλάμου από την συμμετοχή των φίλων και των υποστηρικτών του Συνδυασμού «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» στην ομιλία του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου.
Ο Βασίλης Οικονόμου αναφέρθηκε διεξοδικά στην αναπτυξιακή πρόταση του Συνδυασμού «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» τονίζοντας παράλληλα την κοινωνική διάσταση που πρέπει πάντα η νέα δημοτική αρχή να έχει σε προτεραιότητα.
Θα γκρεμίσουμε τον τοίχο στην Αγκώνα και θα δημιουργήσουμε ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο ενώνοντας τον Δήμο του Ωρωπού με τον Μαραθώνα
Κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του νέου Δήμου στο σύνολό του είναι η διάνοιξη του Βόρειου Παραλιακού Οδικού Άξονα που θα συνδέει τον Δήμο του Ωρωπού με τον Δήμο του Μαραθώνα. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός τεράστιου παραλιακού μετώπου που θα δώσει νέες προοπτικές στους κατοίκους, θα δημιουργήσει πολλές νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας, θα ενώσει την Βόρεια Αττική. Δεν έχει νόημα να επενδύσουμε στον παραθερισμό. Νόημα έχει να επενδύσουμε στον τουρισμό. Μπορούμε και πρέπει να ενοποιήσουμε τα αρχαιολογικά μνημεία της Βόρειας Αττικής. Ο τύμβος του Μαραθώνα, το αρχαίο θέατρο του Αμφιάρειου, η Ραμνούντα και οι Αφίδνες, μπορούν να αποτελέσουν μια ενότητα ιστορίας και πολιτισμού, να αναδειχτούν ως αυτόνομος προορισμός και να προσελκύσουν τους τουρίστες της Αθήνας οι οποίοι περιορίζονται στην επίσκεψη στην Ακρόπολη και την Πλάκα. Με την διάνοιξη του Βόρειου Παραλιακού Άξονα και την κατάλληλη προβολή των μνημείων μας, θα «υποχρεώσουμε» όλους όσους αγαπούν την αρχαία Ελλάδα, να αφιερώσουν μια τουλάχιστον μέρα για να θαυμάσουν τα μοναδικά μνημεία του Δήμου μας. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη που προωθούμε είναι και ο πιο ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να αναδείξουμε την περιοχή μας, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να φέρουμε οικονομική ευμάρεια για τους κατοίκους και τον Δήμο μας.
Αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας του.
Στον Δήμο μας έχουμε το προνόμιο να συνδυάζουμε την θάλασσα, το βουνό και την λίμνη. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός πρέπει να αξιοποιηθεί, να προβληθεί και να προσελκύσει επισκέπτες. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος είναι η κοινωνία να έχει και άμεσα οφέλη από την φύση. Το περιβάλλον δεν προστατεύεται μέσα από περιοριστικές νομοθεσίες (χρειάζονται βέβαια και αυτές) ούτε μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα (όπως αυτή της κας Μπιρμπίλη). Δεν θα προστατέψουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον αμφισβητώντας τις περιουσίες των κατοίκων που εργάστηκαν μια ζωή για να αποκτήσουν ένα σπίτι και σήμερα η κυρία Μπιρμπίλη, μετά από τόσες δεκαετίες το χαρακτηρίζει δάσος. Η προστασία του περιβάλλοντος προκύπτει μέσα από την ενεργό κοινωνική συμμετοχή, μέσα από την ευαισθητοποίηση και μέσα από την ζωή. Δεν θα προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δάση αν απαγορεύσουμε την επίσκεψη σε αυτά και τα περιφράξουμε αποκλείοντας τους ανθρώπους από αυτό. Θα τα προστατέψουμε όταν όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του δάσους που βρίσκεται δίπλα ή λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους.


Ολοκλήρωση των Σχεδίων Πόλεως και ένταξη όλων των οικισμών σε αυτά.
Ο Συνδυασμός «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» δεν δέχεται την καταστροφική ρύθμιση της κας Μπιρμπίλη η οποία απαγορεύει την οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια. Θα υλοποιηθούν τα Σχέδια Πόλης για τον Κάλαμο και για τα υπόλοιπα χωριά, θα ενταχθούν σε αυτά οι υπάρχοντες οικισμοί και θα τεθούν τα όρια της οικιστικής ανάπτυξης του νέου Δήμου στην βάση του πώς και μέχρι που εμείς θέλουμε να φτάσουν τα χωριά μας τις επόμενες δεκαετίες. Ο κάτοικος του Δήμου μας και αυτός που θα θέλει να έρθει στον Δήμο μας για να μείνει θα γνωρίζει που μπορεί και που όχι να χτίσει. Κάθε οικοδομική δραστηριότητα που συντελείται έξω από τα Σχέδια Πόλης θα κατεδαφίζεται και θα παραπέμπεται στην δικαιοσύνη όποιος νομίζει ότι θα χτίσει και εκ των υστέρων θα νομιμοποιεί. Όμως δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι και φταίει ο πολίτης για μια κατάσταση που το κράτος συντηρούσε και που επέτρεπε την δημιουργία οικισμών χωρίς Σχέδια. Γι’ αυτό και θα εντάξουμε όλους τους σημερινούς οικισμούς στα Σχέδια Πόλης, θα τους νομιμοποιήσουμε και θα τραβήξουμε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή για την από εδώ και πέρα επέκταση.


Σχολαστική καθαριότητα – Τέλος στις αυτοσχέδιες χωματερές
Το ζήτημα των απορριμμάτων και της καθαριότητας είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ποιότητα της ζωής μας όσο και για την τουριστική και πολιτισμική μας ανάπτυξη. Θα μπει οριστικό τέλος στις αυτοσχέδιες χωματερές όπου όποιος θέλει όποτε θέλει πετάει τα σκουπίδια και τα μπάζα του. Τα απορριμματοφόρα του Δήμου θα περισυλλέγουν συστηματικά και συνεχώς τα σκουπίδια, οι ελεύθεροι χώροι θα ελέγχονται και θα καθαρίζονται συστηματικά. Θέλουμε ο Δήμος μας να γίνει υπόδειγμα καθαριότητας, καθώς θέλουμε να είμαστε μια πολιτισμένη κοινωνία που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί και να την επιλέξει για να ζήσει. Δεν νοείται καμία ανάπτυξη με τα σκουπίδια διάσπαρτα σε όλο τον Δήμο.
Ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων
Θέλουμε και μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας. Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη στροφή στην ανακύκλωση κατά τα πρότυπα της Ελευσίνας. Η συστηματική ενημέρωση των κατοίκων για τα οφέλη της ανακύκλωσης, η ύπαρξη κάδων για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη και η ενεργός συμμετοχή όλων μας σε αυτή την προσπάθεια, θα φέρει πολλά κέρδη στην κοινωνία μας. Παράλληλα και προκειμένου να μειώσουμε τον όγκο, το κόστος αλλά και τον χρόνο που σπαταλάται για την μεταφορά των σκουπιδιών στα Άνω Λιόσια θα μελετήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας ενός σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, σε απόσταση ασφαλείας από το οικιστικό περιβάλλον, όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί και ένα σύστημα κομποστοποίησης για την περαιτέρω μείωση του όγκου τους. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε τα απορριμματοφόρα σε συνεχή κίνηση εντός του Δήμου προκειμένου να συλλέγουν τα απορρίμματα και να εξασφαλίσουν την καθαριότητα και στα 11 χωριά μας.
Αποχετευτικό Δίκτυο και ύδρευση
Δεσμευόμαστε ότι στο τέλος της θητείας μας θα είναι παρελθόν οι βόθροι που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την δημιουργία των απαραίτητων αυτών υποδομών και είναι απαράδεκτο λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα να μην έχουμε κεντρική αποχέτευση. Δεν θα αφήσουμε τα ευρώ που προορίζονται για τέτοια έργα να χάνονται στην γραφειοκρατία και να επιστρέφουν στα ταμεία της Ευρώπης ως αδιάθετα.
Ταυτόχρονα θα εκσυγχρονίσουμε το δίκτυο ύδρευσης και για τα 11 χωριά, δεν θα επιτρέψουμε να χάνονται χιλιάδες κυβικά νερού λόγω κακής κατάστασης του δικτύου. Θα εξασφαλίσουμε επίσης καθαρό και ασφαλές νερό και για τα 11 χωριά. Θέλουμε ο κάθε κάτοικος να μπορεί με ασφάλεια να πίνει νερό από την βρύση του και να μην χρειάζεται να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό. Ζούμε μέσα στην φύση και είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να πιούμε νερό από την βρύση.
Ο νέος Δήμος του Ωρωπού θα είναι ο κοινωνικός θύλακας προστασίας για όλους τους κατοίκους.
Δεν συμφωνούμε με το έσχατο ιδεολόγημα των μνημονιακών εταίρων ότι για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ευθύνεται το κοινωνικό κράτος. Για εμάς προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η οποία επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τις κοινωνικές δομές προστασίας και την απόδοση κοινωνικού μισθού στους πολίτες. ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα υπάρχουν σε κάθε ένα από τα 11 χωριά προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους. Όλοι θα έχουν εύκολη πρόσβαση στις δομές πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και θα δημιουργηθούν δημοτικά ιατρεία όπου κριθεί απαραίτητο. Θα δημιουργηθεί πρότυπο Γραφείο Σταδιοδρομίας για τους νέους και τους ανέργους, ενώ θα αναπτυχθεί και ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας. Στο νέο Δήμο του Ωρωπού ο πολίτης θα βρει ένα πολύτιμο σύμμαχο στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του. Δεν θα επιτρέψουμε στην ανέχεια και την φτώχεια να επικρατήσει στην κοινωνία μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειστές της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου