Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η Μαλακάσα μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί ισότιμα με τις άλλες περιοχές του Δήμου Ωρωπού (Ομιλία του Βασίλη Οικονόμου στην Μαλακάσα)

Δυναμικό παρόν έδωσαν οι κάτοικοι της Μαλακάσας στην ομιλία του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 02 Νοεμβρίου.
Ο Βασίλης Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πώς ο Συνδυασμός «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» αποτελείται από άξιους ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταξιωθεί στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, στην αυτοδιοίκηση και στην επιστήμη που πολλοί από αυτούς υπηρετούν. Με πολύ κόπο και πολύ μεράκι έχουμε καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και με θεμελιακή αξία την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισόρροπη ανάπτυξη και των 11 χωριών, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την δημοσιονομική κρίση και να θέσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις της αειφόρου ανάπτυξης.
Η ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας το αναπτυξιακό εργαλείο του νέου Δήμου
Η προσωπικότητα του νέου Δήμου θα στηρίζεται στον πολιτισμό. Χρειαζόμαστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και των 11 χωριών, χρειαζόμαστε την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και των 11 χωριών και οφείλουμε να εργαστούμε ώστε αυτά να μείνουν αναλλοίωτα, να αναδειχτούν και να δώσουν διέξοδο στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας. Η Μαλακάσα χρειάζεται σχέδιο ανάπτυξης και πρόγραμμα που θα την φέρει στο προσκήνιο ισότιμα με τα άλλα χωριά. Σε αυτή την λογική ο Βουλευτής Αττικής και υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού, Βασίλης Οικονόμου, έχει ήδη ζητήσει δημόσια στην Βουλή από τον Υπουργό Άμυνας, την παραχώρηση των ανενεργών στρατοπέδων στο νέο Δήμο, όπως αυτό της Μαλακάσας, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας. Έχουν μάλιστα γίνει και συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δημιουργηθεί σε αυτό τον χώρο ένα campus για φιλοξενία φοιτητών και ερευνητών καθώς και ένα ερευνητικό κέντρο, η υλοποίηση των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να διατεθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έργο αυτό. Υπάρχουν όμως οι δυνατότητες εναλλακτικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν περιθώρια κινήσεων και άντλησης πόρων από την στιγμή που έχουμε μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη πρόταση και από την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Αττική. Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχτούμε ο χώρος αυτός να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπως η Cosco, και να μετατρέψει μια έκταση με πολλές δυνατότητες σε χαβούζα.
Όχι κλειστά μάτια στα θέματα του Περιβάλλοντος
Θέλουμε τις επιχειρήσεις στην περιοχή μας και θέλουμε να είναι κερδοφόρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα «κλείνουμε τα μάτια» σε ζητήματα που θίγουν το κοινωνικό σύνολο ιδιαίτερα μάλιστα ότι τίθενται και ζητήματα δημόσιας υγείας. Δεν θα επιτρέψουμε κεραίες μέσα σε κατοικημένες περιοχές ούτε θα ανεχτούμε την λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου θα διατηρούνται καθαροί, θα βάλουμε τέλος στις ανεξέλεγκτες χωματερές και θα φροντίσουμε ώστε τα απορρίμματα να συλλέγονται συστηματικά. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή προώθηση της ανακύκλωσης, στα πρότυπα της Ελευσίνας, καθώς η μέθοδος αυτή έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλέον αποτελεσματική για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Διαφάνεια στα οικονομικά – κάθε πολίτης θα γνωρίζει που πηγαίνουν τα χρήματά του.
Η ένωση 11 χωριών πέραν των άλλων δυσχερειών που προκαλεί δημιουργεί και ερωτηματικά σχετικά με το ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου. Από τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι ο νέος Δήμος θα ξεκινήσει την πορεία του χρωστώντας περίπου 2 εκ ευρώ. Το χρέος δεν θεωρείται πολύ μεγάλο αλλά δεν είναι και αμελητέο. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι για την πορεία των οικονομικών θα αναθέσουμε σε ορκωτούς λογιστές την πραγματική αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, όπου θα περιλαμβάνεται και η πλήρης καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου μας. Για εμάς η διαφάνεια σε όλες τις δημοτικές δαπάνες είναι βασικός πυλώνας για την πορεία μας. Χωρίς την διαφάνεια είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην ανάπτυξη του Δήμου. Δεν θέλουμε ο νέος Δήμος να ξεκινήσει στραβά και να προκαλεί καχυποψία στους πολίτες. Για να είναι ο Δήμος σύμμαχος του πολίτη πρέπει ο πολίτης να τον εμπιστεύεται και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που ο ίδιος διαθέτει. Η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε και να περιφρουρήσουμε με πράξεις από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου