Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

(23-11-2010) Ομιλία του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα» που συνεπάγεται την έναρξη των απολύσεων στο δημόσιο τομέα


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παίρνω τη σκυτάλη, λοιπόν, από την αγαπητή μου κυρία Σκραφνάκη, που μας καλεί να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Ας δούμε, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο αν αξίζει τον κόπο να το ψηφίσουμε.
Εγώ πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι είναι ένα πιλοτικό νομοσχέδιο, κρίσιμο, σημαντικό και πονηρό νομοσχέδιο. Γιατί;
Εδώ, λοιπόν, σε ανύποπτη στιγμή, για πράγματα τα οποία έχουν ελάχιστη αξία, παίζονται δύο πράγματα, αγαπητή μου κυρία Σκραφνάκη, για τα οποία δεν σας άκουσα να κάνετε κανένα λόγο εσείς και οι προηγούμενοι ομιλητές του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτον, «μπαίνετε στο ψαχνό», δηλαδή στην απόλυση υπαλλήλων συμβασιούχων αορίστου χρόνου! Να το πω ξανά; Χτυπάει, λοιπόν, ο κώδων! Είναι, λοιπόν, η ιστορία για τους διακόσιους εξήντα, διακόσιους εβδομήντα της ΑΓΡΟΓΗ; Όχι, κύριε Υπουργέ μου και το ξέρετε καλά! Σήμερα, ξεκινάτε πιλοτικά. Κλείνετε πονηρά το μάτι προς την Τρόικα και της λέτε «μπαίνω στο ψαχνό»!
Για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου δεν το συζητάμε! Θα απολυθούν όλοι μέσα στο 2011! Και θα σας ακούσω εσάς, τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, τι θα μου λέτε του χρόνου τέτοιο καιρό εδώ, αν σας επιτρέπουν οι συνθήκες βέβαια!
Οι εβδομήντα χιλιάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης ορισμένου χρόνου θα πάνε σπίτι τους! Δεν δικαιούσθε να λέτε ότι δεν ξέρετε τίποτα για το έγκλημα! Θα πάνε σπίτι τους, κύριε Υπουργέ μου, άλλες δέκα χιλιάδες από τις ΔΕΚΟ, όπως γράφετε στον Προϋπολογισμό, αλλά δεν βγαίνουν τα νούμερα και θα είναι πενήντα χιλιάδες –θα γίνει αναπροσαρμογή του Προϋπολογισμού το μήνα Μάρτιο και άλλη μία το μήνα Οκτώβριο, όπως γίνεται κάθε χρονιά τα τελευταία χρόνια, είτε είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ- δηλαδή φεύγουν εκατόν είκοσι χιλιάδες. Μας λείπουν όμως ακόμα από το νούμερο «διακόσια» που ζητά η Τρόικα.
Και τα λέω αυτά γιατί μας βλέπει και ο ελληνικός λαός μέσα από την τηλεόραση και δεν θα φιμωθεί η φωνή μας και θα τα λέμε.
Άρα, λοιπόν, εδώ γίνεται η προπόνηση και η προετοιμασία για να μπούμε στο ψητό, στο «ψητούλι»! Μιλάμε για αορίστου χρόνου. Θα ψηφίσετε, κυρία Σκραφνάκη και κύριε Μανωλάκη που σας βλέπω εδώ, απόλυση αορίστου χρόνου; Ψηφίστε το! Όμως, αύριο δεν θα πείτε ότι δεν καταλάβατε τίποτα ή ότι δεν ξέρατε τίποτα! Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, κλείνουμε Οργανισμούς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου. Πολύ ωραία! Αν ήταν για να περιορίσουμε τη σπατάλη του σπάταλου κράτους, θα έλεγα «μήπως έχει ενδιαφέρον η υπόθεση;».
Κύριε Υπουργέ μου, πόσα εξοικονομεί ο ελληνικός λαός που δεινοπαθεί αυτή τη στιγμή απ’ αυτό το φοβερό και τρομερό νομοσχέδιο που μας φέρνετε; Ψίχουλα! Οι λογαριασμοί του τηλεφώνου του ΟΤΕ για το Υπουργείο Γεωργίας πριν από τρεις μήνες είναι όλοι οι Οργανισμοί που κλείνετε, αγαπητοί μου συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ!
Διάβασα προχθές στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ» ότι το Υπουργείο Γεωργίας πλήρωσε ένα εκατομμύριο ευρώ για λογαριασμούς τηλεφώνου! Κάνω λάθος, Υπουργέ μου; Ό,τι εξοικονομείτε απ’ όλα αυτά, τα πληρώσατε σε ένα μήνα σε τηλεφωνάκια στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα! Έτσι είναι ο περιορισμός του σπάταλου κράτους;
Διάβασα στην ίδια εφημερίδα ότι η κρεβατοκάμαρα ενός προξένου στοίχισε 10.000 ευρώ!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Την ESPRESSO διαβάζετε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Κοντά έπεσα; Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, κύριε Μανωλάκη! Και σας λέει «μαζέψτε τη σπατάλη», κλπ, κλπ.
Άρα, λοιπόν, μάλλον δεν πηγαίνατε μ’ αυτό το νομοσχέδιο να μαζέψετε τη σπατάλη. Μ’ αυτό το νομοσχέδιο, έρχεστε και λέτε στην Τρόικα δύο πράγματα. Πρώτον, ξεκινά το κλείσιμο και, δεύτερον, ξεκινάμε τις απολύσεις. Και έχουμε πέσει ξανά στο έργο «Βροντάκηδες και Φορτουνάκηδες» και στη μέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, άνθρωποι που κάθονται εδώ πάνω και παρακολουθούν ανήμποροι, γιατί είναι στη μέση αυτού του ντέρμπυ!
Είναι ένα έργο που το έχουμε δει πολλές φορές, αλλά έχει αρχίσει και κουράζει και την περασμένη εβδομάδα οι μισοί και πλέον από τους θεατές του έργου πήγαν σπίτι, γιατί κουράστηκαν πλέον απ’ αυτήν την κωμωδία, όπου για να κλείσουμε το θέμα, στήνουμε και έναν σκυλοκαβγά! Όμως, αυτός είναι για το τίποτα, διότι έρχεται το πακέτο εντός των ημερών, δηλαδή ο Προϋπολογισμός του 2011 και η εξέλιξη του Προϋπολογισμού, από ένα Σοσιαλιστικό Κίνημα, το οποίο πρέπει να δικαιολογήσει χιλιάδες απολύσεις από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κλείσιμο του κοινωνικού κράτους, κατέβασμα των ρολών, διότι λέει ότι πρέπει να ορθολογικοποιήσουμε τη λειτουργία του κράτους.
Το κράτος είναι ένα ουδέτερο εργαλείο, αγαπητοί μου συνάδελφοι; Δηλαδή, εμείς οι σοσιαλιστές το κράτος το αντιμετωπίζαμε ως μια ουδέτερη μηχανή που ως μάνατζερ καλούμεθα εδώ, να κάνουμε τους καλούς διαχειριστές; Ποια είναι η πολιτική άποψη των σοσιαλιστών, έστω σοσιαλδημοκρατών για τη λειτουργία του κράτους; Έχει τον κοινωνικό του χαρακτήρα ή όχι; Κι αν έχει κοινωνικό χαρακτήρα, πού το χρησιμοποιώ το κράτος με ποιούς και σε ποιούς απευθύνομαι;
Άρα, αφού μπήκατε στο ψαχνό, αρχίσατε και απολύετε υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Δεν θα μπω καθόλου στο πως τους πήρα, πότε τους πήρα, στο αν ο Χατζηγάκης πήρε τους ψηφοφόρους του, ή έτσι ή αλλιώς ή παραλλιώς. Τα βαρεθήκαμε όλοι αυτά.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Να σταματήσουν, κύριε Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα βαρεθήκαμε όλοι αυτά. Να σταματήσουν.
Τους εξέθεσε τους εργαζόμενους ο κ. Παυλόπουλος που μίλησε για πολιτικές διώξεις και ο κ. Χατζηγάκης που μίλησε για τους ψηφοφόρους του. Τους εξέθεσε τους ανθρώπους.
Κύριε Χατζηγάκη, εγώ πιστεύω ότι τους εκθέσατε. Όπως και ο κ. Παυλόπουλος που μίλησε για πολιτικές διώξεις κι εσείς, μιλάτε για τα λάφυρα, όταν κατακτούμε το κράτος.
Εδώ η κουβέντα πρέπει να πάει αλλού, κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη. Έχει το δικαίωμα -και θα μπει πλέον στη συζήτηση- η κυβέρνηση, ή πολιτική εξουσία να απολύσει υπαλλήλους όχι ορισμένου χρόνου, αλλά αορίστου χρόνου;
Κι επειδή τώρα απ’ αυτό εδώ το Βήμα μας ακούει ο ελληνικός λαός, όσοι τέλος πάντων παρακολουθούν αυτούς τους βαρετούς μονολόγους που καταντούν πολλές φορές ανούσιοι, εγώ θα πω το εξής: Να περιμένουν χιλιάδες την σειρά τουης γιατί ο προπομπός υπάρχει και μέσα στο 2011 θα υπάρξει το μακελειό. Γι’ αυτό το μακελειό ουδείς δικαιούται σ’ αυτήν τη χώρα να κάνει τον ανήξερο, να κάνει τον «αμερικάνο» και να κάνει απλά τον περαστικό. Εδώ όλοι όσοι θα βάλουν τα χεράκια τους στο αίμα το οποίο θα χυθεί, όλοι θα είναι συμμέτοχοι στο έγκλημα και απλά, όταν θα έρθει ο λογαριασμός στις εκλογές που θα γίνουν λίαν συντόμως, δεν ξέρω, εκεί θα κάνουμε την καταγραφή.
Πάντως, μετά από ένα χρόνο κι αφού υπάρχει το μνημόνιο -στα χαλαρά του το 2010, στα σκληρά του θα είναι το 2011- το ΠΑΣΟΚ, όπως το οδηγεί η σημερινή του ηγεσία κι αυτοί που το ακολουθούν χωρίς να μιλάνε και κουνώντας απλά το κεφάλι τους, έχασε δέκα μονάδες σε ένα χρόνο. Έχουμε ακόμα μπροστά μας τον πολιτικό Γολγοθά που πρέπει να περάσει ο καθένας, κατά πως του αναλογεί.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου