Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η τσέπη της χώρας είναι άδεια (Συνέντευξη του Βασίλη Οικονόμου στην Εφημερίδα "Το Παρασκήνιο" 29-01-2010)











Δική μας η ευθύνη της οικονομίας δική μας και η λύση ξεκαθαρίζει ο Βασίλης Οικονόμου μιλώντας στο «Π». Ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ εξηγεί γιατί οι εξεταστικές επιτροπές είναι ανάγκη για τον πολιτικό κόσμο έστω και αν αυτό ίσως έχει συνέπειες στο κόμμα του ενώ διευκρινίζει πως η χώρα παλεύει με τον κίνδυνο της πτώχευσης και τις καταστροφικές συνέπειές της.

Κύριε Οικονόμου, τι καινούργιο θα πρέπει να περιμένουμε από την εξεταστική για την Siemens αλλά και από τις υπόλοιπες που έρχονται; Οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν κλείσει;

Η σύσταση των εξεταστικών επιτροπών για την Siemens αλλά και για τις υπόλοιπες υποθέσεις που απασχόλησαν την πολιτική ζωή αλλά και τους πολίτες, είναι μια δέσμευσή του Γ. Παπανδρέου να ρίξει άπλετο φως απάνω στα ερωτήματα εμπλοκής πολιτικών προσώπων αλλά και την διαχείριση πολύ σημαντικών υποθέσεων και φυσικά του κρατικού χρήματος. Είναι νομίζω λαϊκή επιταγή πλέον να υπάρχει διαφάνεια παντού και λογοδοσία. Αυτή την ανάγκη εξυπηρετούν οι επιτροπές. Να μάθουμε τι έγινε σε δυσώδεις υποθέσεις. Είναι σημαντικό να διερευνηθούν και για την τιμή του πολιτικού κόσμου.
Μάλιστα η περίπτωση της Siemens δεν είναι ευχάριστη για το ΠΑΣΟΚ γιατί υπάρχουν ζητήματα και για αυτό ή για στελέχη. Όμως ο Παπανδρέου είναι κάθετος: να πέσει φως. Δεν είναι θέμα κομμάτων αυτό αλλά αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Αγροτικά μπλόκα: Τι φταίει; Οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που δεν γίνονται πράξη λόγω της οικονομικής κατάστασης; Ή μήπως οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες; Τι φταίει και η Ελλάδα σήμερα είναι κατακερματισμένη;

Νομίζω ότι φταίνε τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί που σημαίνει ότι ο αγρότης δικαίως αγωνιά για το χώρο του, φταίει μία άφρονα πολιτική που έδωσε αφειδώς όχι στηριζόμενη σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά στην λογική «ας περάσει και αυτή η χρονιά», φταίει η κακή νοοτροπία που σημειώνουν πολλοί εκ των συμμετεχόντων – πολιτικοί και αγρότες- οι οποίοι βολεύονται με ευκαιριακά φιλοδωρήματα. Και φταίει βέβαια η κακή νοοτροπία που έχουμε στη χώρα μας να μην κοιτάμε το συνολικό και σε βάθος χρόνου όφελος αλλά το ευκαιριακό και άμεσο αποτέλεσμα. Αυτά όλα έχουν δημιουργήσει τέτοιες αντιλήψεις που σήμερα τις βλέπουμε γιγαντωμένες και οι οποίες δεν δίνουν το περιθώριο σε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να πάρει ανάσα.
Τώρα, στο επιχείρημα ότι άλλα έλεγε ο Παπανδρέου πριν τις εκλογές και άλλα μετά, αυτό είναι αφέλεια και πονηριά. Έλεγε ότι θα στηρίξει την αγροτική παραγωγή, το αγροτικό εισόδημα και τον αγρότη. Το πως θα στηρίξεις εξαρτάται από το τι έχεις στην τσέπη σου. Και η τσέπη της χώρας μας είναι άδεια. Άρα η συζήτηση πρέπει να μπει σε μια νέα φάση. Και η έννοια του στηρίζω είναι πολύπλευρη. Όπως το να διαμορφώσεις ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμο ανάπτυξης.

Κύριε Οικονόμου, η κυβέρνηση έχει προβλήματα συνεννόησης και αρμονικής συνεργασίας; Ρωτώ γιατί βλέπουμε σχεδόν καθημερινά κόντρες σε επίπεδο υπουργών...

Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα. Η γενική κατεύθυνση είναι δεδομένη. Την βλέπουμε εμείς οι βουλευτές δεν γίνεται να μην την βλέπουν οι υπουργοί. Αν υπάρχει κάποια ασυνεννοησία ή προβληματική συνεργασία είναι ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός. Με την πάροδο του χρόνου η κυβέρνηση θα έχει τέτοια απόδοση που όλα αυτά να μπορούν να ξεπεραστούν.

Οι βουλευτές έχετε πρόσβαση στην κυβέρνηση; Μπορείτε εύκολα να επικοινωνήσετε με τους υπουργούς;

Προσωπικά ως βουλευτής δεν μπορώ να πω ότι έχω πρόβλημα. Ξέρετε δεν επισκέπτομαι κανέναν υπουργό για προσωπικούς και φιλικούς λόγους. Τους φίλους μου τους βλέπω εκτός υπουργείων. Μόνο για ζητήματα που προκύπτουν στην περιφέρεια μου. Αν υπάρχουν κλειστές πόρτες, τότε υπάρχουν και πολλοί τρόποι να ανοίξουν. Ο αντιπρόσωπος του λαού δεν μπορεί να βρίσκει κλειστές πόρτες. Ο τρόπος να δει κάποιος τον υπουργό αν δεν είναι άμεσα, είναι στη Βουλή. Μπορεί να καλέσει τον υπουργό στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης και να τον υποχρεώσει να απαντήσει. Άρα οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται τι εννοούν; Ότι δεν τους κάνουν παρέα; Αυτό δεν με αφορά.

Την ελληνική οικονομία θα την σώσει η Κίνα;

Την ελληνική οικονομία ή θα την σώσουμε εμείς οι ίδιοι ή εμείς θα την βουλιάξουμε. Αν δεν μπει σε μια αναπτυξιακή τροχιά όχι η Κίνα δεν θα μας σώσει, ούτε ο πλανήτης όλος. Είναι εύκολες κουβέντες αυτές: πρώτα μας έσωσε η Αμερική μετά η Ευρώπη και τώρα βρήκαμε τον τρίτο, την Κίνα. Θα σώσουμε εμείς την χώρα όταν σοβαρευτούμε. Ακόμα δεν είμαστε καθόλου σοβαροί και παραμένουμε σε κατάσταση νιρβάνας. Εμείς έχουμε δημιουργήσει τα προβλήματά μας και μην αναζητούμε θύτες αλλού.

Μιλήσατε για ανάπτυξη. Με την πράσινη ανάπτυξη τι γίνεται; Υποστέλλεται η προεκλογική σημαία του ΠΑΣΟΚ;

Σε τρεις μήνες είναι λογικό να μην γίνονται πολλά. Αλλά έγινε το πιο βασικό από όλα, η δημιουργία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τώρα θα αρχίσει η ξεδίπλωση της πολιτικής... Μην ξεχνάμε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι ακριβή. Και εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε καθήκον να σώσουμε το σκάφος από τον γκρεμό. Το σκάφος που εγκατέλειψε στο παρά ένα ο Κώστας Καραμανλής και άρπαξε ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο πριν συντριβεί. Μόλις το σώσουμε τότε θα αλλάξουμε και πορεία σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, την πράσινη ανάπτυξη.

Όπου γκρεμός η πτώχευση;

Ακριβώς. Εκτιμώ ότι ο κύριος Καραμανλής παρέδωσε την χώρα λίγο πριν την πτώχευση. Πτώχευση είχαμε και επί Χαριλάου Τρικούπη. Σήμερα όμως τα χαρακτηριστικά της θα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς θα θέσει την χώρα στο περιθώριο και θα χάσει το τρένο της εξέλιξης. Και θα είναι πραγματικά δύσκολο να ανέβουμε και πάλι. Και αυτό γιατί πλέον δεν μπορείς με ψέματα να επιβιώσεις: λίγο συρτάκι, λίγο το καλοκαίρι και λίγο από όλα. Δεν θα έχεις λόγο ούτε καν για τα εθνικά σου ζητήματα.

Στην επιτροπή της Βουλής που προεδρεύετε έγινε μια σημαντική καταγγελία για μαύρη εργασία σε σπίτια υπουργών και βουλευτών. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Στην συνεδρίαση με θέμα την Κωνσταντίνα Κούνεβα θέμα μας ήταν ο εργασιακός μεσαίωνας και η εκμετάλλευση. Εκεί λοιπόν έγινε αυτή η καταγγελία. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα συγκεκριμένα στοιχεία για να κινηθούμε αναλόγως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου