Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία του Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για το Κ.Υ Νέας Μάκρης (14-01-2010)

Εγώ, κύριε Πρόεδρε, ήμουνα σίγουρος ότι από την κα Ξενογιαννακοπούλου θα ακούσω θετικά νέα. Και όχι μόνο εγώ, αλλά και οι χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής που απευθύνεται το Κέντρο Υγείας. Μιλάμε για Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα. Μιλάμε, για το καλοκαίρι, έως και τριακόσιες χιλιάδες κατοίκους με τους παραθεριστές.
Το θέμα είναι καινούριο; Όχι. Εδώ μπορώ να σας αναφέρω δεκαέξι παρεμβάσεις μου, κυρία Υπουργέ, από το 2004 μέχρι και τον Αύγουστο του 2009 εις την προηγούμενη Κυβέρνηση, για να κάνει κάτι για τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής αγροτικού τύπου. Τη μεγάλη μεταρρύθμιση την έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το οργανόγραμμα του 1983, δηλαδή με τον πληθυσμό τότε.
Σήμερα, λοιπόν, με τριπλασιασμένο πληθυσμό έχουμε ακόμη τις ίδιες θέσεις. Το οργανόγραμμα του 1983.
Είχα ζητήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, επανειλημμένως, να αλλάξει το οργανόγραμμα. Τίποτα.
Τα προβλήματα αυτά με τις εφημερίες και με την έλλειψη του προσωπικού στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης υπάρχουν εδώ και ενάμισι χρόνο. Στον ενάμισι χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν πέντε ιατροί.
Χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα γίνεται αυτή η συζήτηση, διότι έχει ανακύψει πρόβλημα, το οποίο πλέον είναι οξύτατο. Δεν μπορούν να βγουν οι εφημερίες. Το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί. Παραδόθηκαν συντρίμμια από την προηγούμενη κυβέρνηση και στο χώρο της Υγείας. Ο κ Αβραμόπουλος το 2007, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, εξήγγειλε το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής – εγώ προσωπικά έκανα έρευνα και τρεις ερωτήσεις εις την κυβέρνηση την προηγούμενη, της Νέας Δημοκρατίας – καθώς ακόμα από την ΔΕΠΑΝΟΜ δεν είχαν ξεκινήσει την μελέτη σκοπιμότητας. Δηλαδή, ο κ Αβραμόπουλος μίλαγε στον αέρα. Παραμύθια της Χαλιμάς. Και όλα αυτά για να υφαρπάξουμε τον ψήφο του ελληνικού λαού.
Τίποτα στην Ανατολική για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν αυτά που είχε φτιάξει το ΠΑΣΟΚ το 1983. Το όραμα για τα αστικού τύπου Κέντρα Υγείας εγκαταλείφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ότι μέσα σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα των τριών μηνών, άμεσα ανταποκριθήκατε σε αυτά τα θέματα, σε αυτά τα ελάχιστα θέματα. Τι δηλαδή; Να λειτουργήσει στοιχειωδώς ένα Κέντρο Υγείας. Και με πολύ μεγάλη ικανοποίηση βλέπω – και ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Υπουργέ, όχι εγώ δεν είναι δική μου επιχείρηση, δικό μου θέμα το ζήτημα, αφορά χιλιάδες κατοίκους – ότι ανταποκριθήκατε σε αυτό το θέμα.
Η προκήρυξη των θέσεων είναι κρίσιμη. Όσον αφορά τους επικουρικούς ιατρούς, θα το δούμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν αιτήσεις. Πρέπει να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας, να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Και μετά θα εφαρμόσετε και το πρόγραμμά σας.
Νομίζω ότι η προκήρυξη αυτών των θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το 2010 είναι κρίσιμης σημασίας. Εγώ, το έχω ξαναπεί και από το Βήμα, κύριε Πρόεδρε: Να μην προσληφθεί κανείς άλλος στον δημόσιο τομέα. Μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι το κρίσιμο. Αν χρειαστεί, δηλαδή, να περικόψουμε από αλλού, να περικόψουμε για να κάνουμε αυτές τις προσλήψεις.
Χαίρομαι πάρα πολύ για την άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση της κυρίας Υπουργού – και συγχαρητήρια – στο αίτημα του λαού της Ανατολικής Αττικής.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου