Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Συνεδρίαση της Επιτροπής Nεολαίας, Ισότητας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα "Πάταξη της βίας κατά των γυναικών" (25-11-09)

Σήμερα 25 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Πάταξη της Βίας κατά των Γυναικών. Στα πλαίσια αυτά συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, με θέμα συζήτησης την Διεθνή Ημέρα για την Πάταξη της Βίας κατά των Γυναικών. Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παρέστησαν καταθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Μαρία Στρατηγάκη και οι Πρόεδροι α) της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε.), κα Τιτίνα Πανταζή, β) της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (Ο.Γ.Ε) κα Καλλιόπη Μπουντούρογλου, γ) της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών, κα Μαρία Καλουδάκη, δ) του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, κα Σούλα Πανάρετου, ε) της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών , κα Εμμανουέλλα Φρατζεσκάκη, στ) του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, κα Έφη Μπέκου και η) η εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρίας Στήριξης της Οικογένειας και Υπεύθυνη του Ξενώνα «Φροντίδα», κα Ειρήνη Δορκοφίκη.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Στρατηγάκη στην πρώτη της δημόσια παρουσία έδωσε οκτώ σημεία βάση των οποίων το Υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να παρέμβει δραστικά στην προσπάθεια πάταξης της βίας κατά των γυναικών. Τόνισε πως στόχος είναι οι αλλαγές και οι βελτιώσεις στην ελληνική νομοθεσία, η ανάπτυξη υποστηρικτικών και προστατευτικών δομών, η εκπαίδευση των εμπλεκομένων υπηρεσιών, η έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, η διενέργεια ερευνών και η συγκέντρωση στοιχείων για την τεκμηρίωση και καλύτερη αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας, η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τις ΜΚΟ και η γενικότερη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Οι Πρόεδροι των γυναικείων οργανώσεων κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα σημεία που πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια. Κοινή συνισταμένη όλων των εισηγήσεων ήταν η έλλειψη ενημέρωσης των γυναικών, η απουσία πολιτικών πρόληψης και η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που προωθούν έμμεσα και άμεσα την βία σε όλες τις εκφάνσεις της (μέσα από τα διαφημιστικά spot και τις ενημερωτικές εκπομπές). Χαρακτηριστικό επίσης των τοποθετήσεων είναι ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή Ισότητας της Βουλής καλεί τις μεγαλύτερες γυναικείες οργανώσεις για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κος Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι η δουλειά της Επιτροπής δεν τελειώνει με μια απλή καταγραφή των απόψεων που διατυπώθηκαν αλλά ο στόχος είναι να ξεκινήσει μια σοβαρή και οργανωμένη συζήτηση η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταλήξει στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για αυτό το φλέγον θέμα. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα είναι τέτοιες ώστε να αντιμετωπίζουν το θέμα σφαιρικά και όχι μεμονωμένα. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τις Προέδρους των Γυναικείων Οργανώσεων να καταθέσουν έως τα Χριστούγεννα γραπτώς τα υπομνήματά τους ώστε να συμπεριληφθούν στην εισήγησή του προς το Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση για να γίνει επιτέλους το όραμα για μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου