Η 19η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης του παιδιού. Η επιλογή αυτής της ημέρας έγινε προκειμένου να συνδυαστεί με την 20η Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πρόκειται για ένα σημαντικό διήμερο για την παγκόσμια κοινότητα καθώς είναι αφιερωμένο ουσιαστικά στο μέλλον, στις γενιές που έρχονται και των οποίων τα δικαιώματα οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε. Η καθιέρωση των δύο αυτών ημερών καταδεικνύει την ύπαρξη προβλημάτων στην παγκόσμια αλλά και στην ελληνική κοινωνία τόσο όσον αφορά στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών, όσο και πολύ περισσότερο στα όλο και αυξανόμενα φαινόμενα κακοποίησης των παιδιών. Κατά το διήμερο αυτό οι σκέψεις των περισσοτέρων στρέφονται στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων παιδιών ανά τον κόσμο, στα δικαιώματά τους για την προστασία από κάθε είδους κακοποίηση και εκμετάλλευση, στο δικαίωμά τους στην υγεία, στην παιδεία, στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, στην διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Συνήθως αυτές τις μέρες η προσοχή όλων εστιάζεται στις χώρες του τρίτου κόσμου όπου χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά λόγω έλλειψης τροφής, συμμετοχής τους σε πολεμικές συρράξεις και έλλειψης στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης αφού δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες δομές κοινωνικής πρόνοιας και η φροντίδα των παιδιών επαφίεται κατά κύριο λόγο στην δραστηριοποίηση διεθνών οργανισμών.
Στην Ελλάδα, μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική, τα δικαιώματα των παιδιών όπως και εν γένει τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από το Σύνταγμα και υπάρχουν ανεπτυγμένες δομές κοινωνικής πρόνοιας ικανές να παρέχουν ένα «δίχτυ» προστασίας στα παιδιά που είναι θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Τα τελευταία όμως χρόνια όλο και περισσότερα φαινόμενα κακοποίησης έρχονται στην δημοσιότητα, όλο και περισσότερα περιστατικά καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας, όλο και περισσότερα είναι τα παιδιά «των φαναριών» που εξαναγκάζονται στην εργασία από γονείς ή κηδεμόνες. Όλο και περισσότερα είναι επίσης τα παιδιά που πέφτουν θύματα παράνομων κυκλωμάτων που τα ωθούν στην πορνεία και στην πώληση και κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών.
Η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών στην χώρα μας πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους και να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, πιο αυστηρή νομοθεσία ενάντια στην κακοποίησή τους, πιο πολλές και πιο αποτελεσματικές δομές υποστήριξης των παιδιών που πέφτουν θύματα τραγικών συμπεριφορών και αρρωστημένων πράξεων.
Στόχος όλων των μελών της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, είναι να προτείνουμε ένα νέο σύστημα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών το οποίο θα περιλαμβάνει πιο οργανωμένες δομές, πιο αποτελεσματική παρέμβαση, λιγότερη γραφειοκρατία και θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε καλύτερα τα παιδιά. Οφείλουμε ως κράτος να φροντίσουμε ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να γνωρίζουν επίσης το που πρέπει να απευθύνονται όταν θεωρούν ότι αυτά παραβιάζονται. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε όλοι και να καταγγέλλουμε κάθε περίπτωση που κρίνουμε ότι τα δικαιώματα των παιδιών υπονομεύονται. Πολύ περισσότερο οφείλουμε όλοι να παρεμβαίνουμε σε όλες τις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών και ανηλίκων.
Ελπίζω ότι η παγκόσμια κοινότητα και η χώρα μας θα φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα επίπεδο που θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και να εξαλείψουμε κάθε μορφή κακοποίησής των. Με αφορμή τις δύο αυτές παγκόσμιες ημέρες θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών και η εξασφάλιση του απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων τους είναι προσωπική υπόθεση όλων μας. Όσο οι πολίτες και η πολιτεία κλείνουμε τα μάτια στα υπάρχοντα προβλήματα τόσο αυτά θα αυξάνονται και τόσο πιο τραγικά αποτελέσματα θα έχουν στο κοινωνικό σύνολο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου