Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ελλείψεις στην στελέχωση με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης και των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών και επιπτώσεις στην λειτουργία του Υγειονομικού Συστήματος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
2461
Ημερομ.Κατάθεσης
12.05.15




ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς:
1. Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Βούτση
  2. Τον κ. Υπουργό Υγείας κ.  Π.  Κουρουμπλή

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντιφατικές και αντικρουόμενες τοποθετήσεις και εξαγγελίες συναρμόδιων Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών, αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς λειτουργίας των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Μεταναστών (ΠΚΚ). Ταυτόχρονα, η έντονη πίεση που ασκείται στις Διοικητικές Δομές της Χώρας και ιδίως των παραμεθορίων Ηπειρωτικών και Νησιωτικών περιοχών λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών,  συνεπεία της αλλοπρόσαλλης και επιπόλαιης πολιτικής της Κυβέρνησης καθώς και των αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπει, αναδεικνύει την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών (ΚΠΥ).
Παράλληλα, αλλεπάλληλα υπηρεσιακά σημειώματα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναδεικνύουν ανεπάρκειες σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές στα ΠΚΚ και ΚΠΥ που οδηγούν σε αδυναμία διαχείρισης, διερεύνησης και αντιμετώπισης περιστατικών απειλητικών για την Δημόσια Υγεία. Οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες παραδέχονται παντελή έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και υγειονομικού υλικού, αναγκαίων για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι τα περιστατικά παραπέμπονται στις τοπικές Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Δομές Υγείας, προκαλώντας αντιδράσεις από τι ίδιο το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό αυτών λόγω της συνεχούς ενασχόλησής τους με την πρωτοβάθμια περίθαλψη των παράτυπων μεταναστών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας να εξετάζουν την επείγουσα διάθεση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από άλλους Οργανισμούς και Υπηρεσίες του Υγειονομικού Συστήματος για την κάλυψη των κενών σε αναγκαίο προσωπικό, εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει προβλήματα υποστελέχωσης και δυσλειτουργίας σε υπηρεσίες σημαντικές για το σύνολο του πληθυσμού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί


1.  Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η ήδη δημοσιευμένη από 24/12/2014 προκήρυξη πρόσληψης εκατόν ογδόντα εννέα (189) θέσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την υγειονομική κάλυψη των ΠΚΚ, μέσω των οποίων θα καλύπτονταν οι ανωτέρω ανάγκες καθόλη την τουριστική περίοδο και θα έβρισκαν εργασία άνεργοι επιστήμονες του χώρου της υγείας;
2. Από που θα βρεθούν οι πόροι για την κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών την στιγμή που δεν αξιοποιούνται Ευρωπαϊκοί πόροι οι οποίοι κινδυνεύουν να χαθούν; Έχουν προβλεφθεί Εθνικοί πόροι και αν ναι σε ποιους κωδικούς είναι εγγεγραμμένοι;
3. Υπάρχει αυτήν την στιγμή σαφής και καταγεγραμμένη εικόνα για την κατάσταση υγείας των διαμένοντων στα ΠΚΚ και ΚΠΥ; Με ποια κριτήρια και διαδικασίες έχουν επιλεγεί συγκεκριμένες ΜΚΟ να προσφέρουν υγειονομική κάλυψη στα ΠΚΚ, και ποιο είναι ακριβώς το εύρος υπηρεσιών που παρέχουν; Παρακαλώ να κατατεθούν στην Βουλή τα σχετικά στοιχεία.


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου