Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

«Δημοκρατικός Σύνδεσμος» για την συγκρότηση του Ριζοσπαστικού Κέντρου

(Άρθρο  του Β. Οικονόμου για την εφημερίδα kontranews)

Ο «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» είναι πανελλαδική πολιτική κίνηση πολιτών, με στόχο την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Η κρίση είναι πρωτοφανής, οι συνέπειές της τραγικές για την πλειοψηφία της κοινωνίας και οι κινήσεις που πρέπει να υιοθετηθούν δεν μπορούν να είναι συμβατικές. Χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές ιδέες και προτάσεις απαλλαγμένες από δογματισμούς της αριστεράς ότι πάνω από όλα είναι το κράτος και από δογματισμούς του φιλελευθερισμού ότι πάνω από όλα είναι οι αγορές. Η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα περισσότερο έτοιμη από το πολιτικό σύστημα να υιοθετήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία (ιδιωτική και δημόσια) βιώσιμη.
Το κράτος έχει ανάγκη αναθέσμισης ώστε να παρέχει πραγματικές και ποιοτικές υπηρεσίες χωρίς οικονομικά ή κοινωνικά ελλείμματα. Ο πολίτης έχει ανάγκη να γνωρίζει που κατευθύνονται οι πόροι του κράτους, να έχει λόγο και να κρίνει το αποτέλεσμα. Η ιδιωτική οικονομία έχει ανάγκη καινοτομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης, έχει ανάγκη από κανόνες και κυρίως έχει ανάγκη χειραφέτησης από το ελληνικό δημόσιο.  
Διέξοδος για την ελληνική κοινωνία μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη σύνθεση προτάσεων και απόψεων χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς θέσφατα Το αναγκαίο Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με αναπτυξιακό μοντέλο στηριζόμενο σε νέα παραγωγική βάση και με ουσιαστικό πρωταρχικό στόχο την αναθέσμιση του κοινωνικού κράτους μπορεί να προκύψει μέσα από τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων του Ριζοσπαστικού Κέντρου, της Μεταρρύθμισης, της Οικολογίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Οι δημιουργικές αυτές δυνάμεις της κοινωνίας μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την συντήρηση και τον λαϊκισμό, την δημαγωγία και τις πελατειακές εξαρτήσεις διεφθαρμένων δομών, να ενωθούν και να συγκροτήσουν μια νέα κοινωνική συμμαχία έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να θέσει τους όρους και τα θεμέλια μιας νέας πορείας αξιοπρέπειας, βιώσιμης και λειτουργικής για όλους. Ο «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» φιλοδοξεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο διαλόγου και συνεργασίας όλων των δυνάμεων της Δημοκρατίας και της Προόδου, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς. Θεωρούμε ότι πρέπει να υποχωρήσουν όλα τα προσωπικά κέντρα έναντι της ενότητας και να ανοίξουν όλες οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ουσιαστική συμμετοχή όλης της κοινωνίας.
Επιδιώκουμε μια μεγάλη συμμαχία των δημοκρατικών, προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που μπορούν να δώσουν απάντηση στα σημερινά πολιτικά αδιέξοδα. Η διαμόρφωση ενός κυβερνητικού προγράμματος με σαφή στόχο την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια είναι η κορωνίδα των επιδιώξεων. Με σεβασμό στην αυτονομία και στην προσωπικότητα των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που θα προσέλθουν στο διάλογο μπορεί να διαμορφωθεί η κοινή τράπεζα των ιδεών και των προτάσεων για ένα Νέο Ξεκίνημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου