Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Προς αναθεώρηση οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων;

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτέλους το Υπουργείο Οικονομικών δείχνει σημάδια αντίληψης της πραγματικότητας. Συγκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βασίλη Οικονόμου στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 782/04.07.2014) αναφορικά με τις «εκτός πραγματικότητας αντικειμενικές αξίες στο Δήμο Μαραθώνα», αφού επαναλαμβάνει μακροσκελώς την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον καθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης σε όλες τις περιοχές της χώρας στη βάση των εμπορικών αξιών του 2007 (!), καταλήγει αναφέροντας ότι: «η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών όσο και η επέκτασή του Αντικειμενικού Συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων δεν γίνεται μεμονωμένα για κάποια περιοχή αλλά μετά από προγραμματισμό – συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και αφορά το σύνολο των περιοχών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό με την αριθμ Δ6Α 111284 ΕΞ 2014/13.08.2014 (ΑΔΑ:ΨΟ04Η-ΓΗ7) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών συστήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών επιτροπή με έργο τη μελέτη και την εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».
Είναι σαφές λοιπόν ότι η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία επιτέλους ξεκίνησε. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προφανώς αντιλαμβάνεται αυτό που δεν αντιλήφθηκαν όλες οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου ήδη από το 2010 με σειρά ερωτήσεων στη Βουλή. Ελπίζουμε ότι το «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» που αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου αλλά δεν μας προσδιορίζεται να είναι σε χρονική έκταση εύλογα περιορισμένο, καθώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και υπέρ επείγον, αφού δεν μπορεί να φορολογείται ακόμα ο ιδιοκτήτης ακινήτων στη βάση των αντικειμενικών αξιών του 2007 ενώ έχουν μεσολαβήσει έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα χρόνια κατάρρευσης των εμπορικών τιμών των ακινήτων.
Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του συγκεκριμένου ζητήματος ασκώντας πίεση και κριτική σε περίπτωση αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου