Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Κάνουμε το Πρώτο Βήμα για την Αττική

(Συνέντευξη του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» 08-03-2014)

- Ανακοινώσατε τον συνδυασμό Πρώτο Βήμα θέτοντας υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής. Τι μπορείτε να δεσμευτείτε για τους πολίτες;

Αυτό που δεσμεύομαι είναι ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την Αττική έτσι όπως έκανα όλα τα χρόνια της πολιτικής μου πορείας. Θα αγωνιστώ για μια Περιφέρεια Κυβερνείο και Στρατηγείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη με Κοινωνικό Πρόσωπο. Θα κάνουμε το Πρώτο Βήμα για να στηρίξουμε τους ανέργους, τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, για να δώσουμε Πρώτο Βήμα στη νέα γενιά, για να στήσουμε στα πόδια της πάλι την μεσαία τάξη στην Αττική. Η Περιφέρεια Αττικής είναι η πυξίδα εξόδου της χώρας από την κρίση και αυτό σκοπεύω να κάνω ως Περιφερειάρχης. 

- Είναι πολλοί πλέον οι δύσπιστοι συμπολίτες μας για πολιτικούς που εμπλέκονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρούν ότι την χρησιμοποιούν είτε ως εφαλτήριο, είτε για άλλους λόγους που αφορούν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εσείς γιατί ασχοληθήκατε;

Κύριε Μόσχοβα, δεν θα τολμούσα το Πρώτο Βήμα σε αυτή την προσπάθεια αν δεν ήταν ταυτισμένη όλη μου η πορεία, της ζωή μου και της πολιτικής μου δράσης με την Αττική. Η Αττική είναι ο τόπος που γεννήθηκα, ο τόπος που ζω με την οικογένειά μου, είναι το σημείο αναφοράς μου. Άλλωστε γι αυτό το λόγο έχω ασχοληθεί ξανά με την αυτοδιοίκηση ως υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού, του τόπου καταγωγής μου. Είμαι πλέον σε μια ώριμη φάση της ζωής μου και της πολιτικής μου πορείας και ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω στους συμπολίτες μου. 

- Προέρχεστε από την ΔΗΜΑΡ με την οποία εκλεχθήκατε βουλευτής. Παίζει ρόλο η κομματική προέλευση για την σύνθεση του ψηφοδελτίου σας;

Οι ευρύτερες συμπράξεις και το αυτοδιοικητικό πρόταγμα, είναι στον πυρήνα της φιλοσοφίας της Ανανεωτικής Αριστεράς και του Φώτη Κουβέλη Το Πρώτο Βήμα για την Αττική είναι μια πλατιά κοινωνική συμμαχία πολιτών μέσα από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Κάνουμε το Πρώτο Βήμα για να αποδείξουμε ότι μέσα από τη συνεργασία, τη συναίνεση, τη σύνθεση και τη συνεννόηση μπορούν να προκύψουν λύσεις στα σύνθετα προβλήματα της καθημερινότητας μας. Η παράταξή μας είναι μια Προοδευτική Συμπαράταξη Πολιτών της Κεντροαριστεράς, της Οικολογίας και του Φιλελεύθερου Χώρου. Το κάθε στέλεχος του συνδυασμού μας διατηρεί την ταυτότητά του και όλοι μαζί συνθέτουμε το αυτοδιοικητικό, ενωτικό και πολυτασικό ψηφοδέλτιό μας.

- Υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εν μέσω μνημονίου; Ή τα ταμεία είναι άδεια και οι δυνατότητες παρέμβασης του εκάστοτε Περιφερειάρχη, περιορισμένες δραματικά;

Η χώρα βρίσκεται σε κρίση ούτως η άλλως τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η συζήτηση για το μνημόνιο είναι πλέον άκαιρη για μένα καθώς μπαίνουμε στην μεταμνημονιακή εποχή. Σας το λέει αυτό ένας από τους πρώτους Βουλευτές που το 2010 δεν υποστήριξε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που χωρίς ιδιαίτερη διαπραγμάτευση εφαρμόστηκε. Η Περιφέρεια Αττικής με νέο πνεύμα, με νέα αντίληψη πρέπει ν’ αναδειχθεί στη δυνατή μηχανή που θα ρυμουλκήσει το τρένο της ανάπτυξης για την Ελλάδα στη νέα εποχή που έρχεται και σας διαβεβαιώνω ότι μπορεί να το κάνει!

- Τι πιστεύετε για τον καθένα από τους συνυποψήφιούς σας;

Θεωρώ ότι οι υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί προοιωνίζουν μια ενδιαφέρουσα πολιτική μάχη. Εκτιμώ ότι τα πρόσωπα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Αττικής, στην πλειοψηφία τους έχουν να προσφέρουν σε ιδέες και προτάσεις. Πάντως τις εκλογές που έρχονται εγώ τις προσεγγίζω ως μία  ευκαιρία να παρουσιαστεί η  προοδευτική πρότασή μας ώστε να γίνει το ουσιαστικό Πρώτο Βήμα για την Αττική που θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της χώρας από την κρίση με την Κοινωνία Όρθια.


- Αν οι εκλογές στείλουν ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας, πως θα πρέπει να το διαχειριστείτε στη ΔΗΜΑΡ;

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Άλλοι θα πάρουν θετικά μηνύματα και άλλοι αρνητικά. Η ΔΗΜΑΡ πιστεύω ότι θα ανήκει στους παραλήπτες θετικών μηνυμάτων.

- Από την άλλη, οι 58 τα έσπασαν με το ΠΑΣΟΚ και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν πολιτικά μόνο και όχι οργανωτικά την Ελιά. Πως θα αποτυπωθεί αυτή η εξέλιξη στις κάλπες;

Οι 58 θα κάνουν τις πολιτικές επιλογές τους και όπως όλοι θα κριθούμε για τις επιλογές μας. Πάντως το Πρώτο Βήμα για την Αττική αποτελεί στην πράξη μια πρώτη προσπάθεια συνεργασίας αρκετών πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων του ευρύτερου Προοδευτικού, Οικολογικού και Φιλελεύθερου χώρου και αυτό κάτι σημαίνει νομίζω.


 - Σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ μπει εκ νέου στη Βουλή θα μπορούσε να μετάσχει     σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενισχυμένη στην επόμενη Βουλή και θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις πολιτικές εξελίξεις. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παράγοντας σταθερότητας και κοινωνικής ισορροπίας, όπως μέχρι τώρα υπεύθυνα έχει κάνει. Και ένα είναι το σίγουρο. Η ΔΗΜΑΡ δεν προσφέρεται για ευκαιριακές συμμαχίες καθώς δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας.

«Το Πρώτο Βήμα για την Αττική»
Υποψήφιος Περιφερειάρχης

Βασίλης Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου