Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Β. Οικονόμου : «Θα είμαι μια Ανεξάρτητη Ενωτική Υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής»


«Προτεραιότητά μου η κοινωνική πολιτική, η ανθρώπινη και οικολογική ανάπτυξη»
(Συνέντευξη του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 09-02-2014)
1. Είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. Τι είδους ανεξάρτητη υποψηφιότητα είναι η δική σας στην Περιφέρεια Αττικής; 
Πιστεύω στη συνεργασία, τη συνεννόηση, τη σύνθεση, την ενότητα. Αυτός είναι ο δρόμος για να λύσουμε τα προβλήματα και όχι οι τυφλές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Γι αυτό ανέλαβα την πρωτοβουλία διαλόγου και προετοιμασίας μιας ενωτικής δημοκρατικής προσπάθειας για την Περιφέρεια Αττικής. Επιδιώκω την συμπόρευση δυνάμεων και προσώπων που έχουν θετικές σκέψεις, συγκλίνουσες αντιλήψεις για τα μεγάλα προβλήματα και τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο έξω από τα «στενά» κομματικά δεδομένα. Συνομιλώ με πολλά έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, ανθρώπους άξιους και καταξιωμένους στην κοινωνία, ανεξάρτητα από την πολιτική – κομματική τους τοποθέτηση. Μια συμπόρευση πολιτών με πολιτική ταυτότητα, αλλά συγχρόνως με διάθεση συνεννόησης μόνο υπό τη σημαία ενός ανεξάρτητου, χωρίς χρίσμα, συνδυασμού μπορεί να επιτύχει. Η Περιφέρεια που είναι από τα λίγα εργαλεία ανάπτυξης της χώρας, βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και μπορεί να εφαρμόσει σημαντικά προγράμματα ανάπτυξης προσανατολισμένα ειδικά στις ανάγκες της κοινωνίας. Αν ευοδωθούν οι προσπάθειές μας , είναι αυτονόητο ότι για λόγους δεοντολογίας θα παραιτηθώ από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Η πολιτική μου ταυτότητα θα υπάρχει και δεν σκοπεύω άλλωστε να τη διαπραγματευτώ με κανέναν, όπως βέβαια αδιαπραγμάτευτη θα είναι και η πολιτική ταυτότητα κάθε ένα που θα συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια.

2. Έχετε κάνει επαφές με άλλα κόμματα και με ποια προκειμένου να διεκδικήσετε στήριξη; 
Έχω κάνει επαφές με στελέχη και πρόσωπα καταξιωμένα στην κοινωνία που οι κομματικές τους προτιμήσεις και τοποθετήσεις κυμαίνονται σε όλο το συνταγματικό τόξο. Δεν επιδιώκουμε το χρίσμα κανενός κόμματος, με ενδιαφέρει όμως η στήριξη της προσπάθειάς μας από όσους βλέπουν με θετικό τρόπο την κίνησή μας. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι ο Παχατουρίδης έχει κάνει θαυμάσιο έργο στο Περιστέρι, ο Ασκούνης μια πολύ σημαντική δουλειά στην Καλλιθέα, ο Ιωακειμίδης στη Νίκαια – Ρέντη; Σας αναφέρω μόνο ενδεικτικά τρία παραδείγματα στελεχών της αυτοδιοίκησης που προέρχονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ, στελέχη και συνδυασμοί που ακολούθησαν εντυπωσιακά συγκλίνουσες κοινωνικές πολιτικές παρά το ότι έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και αναφορές και φυσικά υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Αυτή την ενωτική, αυτοδιοικητική λογική επιδιώκω να υποστηρίξω στην Αττική, μαζί με τους πολίτες.    
3. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ πώς είδε την απόφασή σας; Γιατί απ ό,τι καταλάβαμε, δεν ζητήσατε την άδεια... 
Ο Φώτης Κουβέλης και η ανανεωτική αριστερά διαχρονικά αυτή την αντίληψη που σας ανέλυσα υποστηρίζουν, δηλαδή των πολιτικών κινήσεων συνεργασίας στην αυτοδιοίκηση, πέρα από τα στενά όρια του κομματικού χώρου. Εκτιμώ ότι θα με συνδράμει στην πρωτοβουλία που ανέλαβα.
4. Δύσκολη αντίπαλος η Ρένα Δούρου. Περιμένατε ότι θα βρείτε απέναντί σας ένα κεντρικό πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; 
Έχω άλλη αντίληψη από την κα Δούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον χαρακτήρα αυτών των εκλογών. Θα εκλέξουμε Περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους και δεν θα κάνουμε δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Και σας το λέει αυτό ένας Βουλευτής που εναντιώθηκε το 2010 στο πρώτο μνημόνιο, ερχόμενος σε αντίθεση με το κόμμα μου, γιατί αυτό επέβαλε η συνείδησή μου και το συμφέρον των πολιτών της Ελλάδας την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Αισθάνομαι ότι η κα Δούρου είναι εγκλωβισμένη στις αγκυλώσεις και τις εσωτερικές ισορροπίες του κόμματος της, που τον τελευταίο καιρό είναι σε διαταραχή.
5. Πιστεύετε ότι έχει έρθει η ώρα μιας επόμενης γενιάς στην πολιτική ζωή του τόπου;
Πιστεύω στην αναγκαιότητα αξιοποίησης όλων των άξιων ανθρώπων ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση όλων των γενεών. Στα 45 μου νιώθω ότι έχω αποκτήσει σημαντική γνώση και εμπειρία. Ταυτόχρονα έχω μεγάλη δύναμη, διάθεση και μεράκι να προσφέρω το καλύτερο στους συμπολίτες μου. Σε αυτή την προσπάθεια η δική μου γενιά θα έχει καθοριστική συμβολή. 
6. Γιατί να χάσει ο Γ. Σγουρός; 
Μετά από 12 ολόκληρα χρόνια στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια ο Γ. Σγουρός ότι είχε να δώσει το έδωσε. Θεωρώ ότι ο κύκλος του στην Περιφέρεια Αττικής έχει κλείσει. Δεν υποτιμώ τη δουλειά που έκανε και τα αρκετά θετικά στοιχεία του έργου που παρήγαγε, αλλά οι προτεραιότητες είναι άλλες τώρα. Στην εποχή της δοκιμασίας και της κρίσης δεν είναι ώρα για προεκλογικές κορδέλες. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακές πολιτικές στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης, υποστήριξης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων της Αττικής, στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές για τις φτωχές οικογένειες και τους αδύναμους. Είναι πραγματικά λίγες οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής για την κοινωνική πολιτική, έχω κάνει και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, οι δυνατότητες απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι τεράστιες και υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση η Αττική πρέπει να γίνει ένας τόπος όπου αξίζει να ζεις. Σήμερα δεν είναι αυτός ο τόπος και δεν έχουμε δει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα γίνει αξιοπρεπής η Αττική σε όλες τις γειτονιές της. Αυτές τις προτεραιότητες θα τις κάνουμε πράξη με πολύ συγκεκριμένα μέτρα που επεξεργαζόμαστε μια ομάδα άξιων στελεχών του πολιτικού και επιστημονικού χώρου.
7. Πιστεύετε ακόμη ότι πρέπει η ΔΗΜΑΡ να μπει στο διάλογο με την κεντροαριστερά; 
Η δημιουργία του τρίτου πόλου μπορεί να γίνει χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς. Στο διάλογο για την διαμόρφωση της πολιτικής πρότασης εξόδου από την κρίση και της πορείας της κεντροαριστεράς πρέπει να συμμετέχουν όλοι.
8. Βλέπετε κίνδυνο να μείνει η ΔΗΜΑΡ εκτός βουλής και ευρωβουλής; 
Θεωρώ ότι η ΔΗΜΑΡ είναι μια πολύτιμη για την ελληνική κοινωνία πολιτική πρόταση και θα αναστραφεί η δημοσκοπική της κάμψη. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τις ψύχραιμες προσεγγίσεις και χρειάζεται την υπεύθυνη πολιτική της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη. Όσοι βιάζονται να προεξοφλήσουν την εκλογική της κατάρρευση νομίζω ότι θα διαψευστούν.
9. Στην προηγούμενη συνέντευξή μας είχατε μιλήσει για την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το θεωρείτε εφικτό; 

Είναι ανάγκη της χώρας και της κοινωνίας. Αφού είναι ανάγκη είναι και εφικτό. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν σήμερα απόλυτες αλήθειες και δεν μπορούν κάποιοι μόνοι τους να δώσουν τις πραγματικές λύσεις. Μεγάλο μέρος της κακής διαχείρισης της κρίσης οφείλεται στην πολιτική αστάθεια της χώρας. Η πολιτική σταθερότητα σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και την συμφωνία στα κεντρικά τουλάχιστον διλήμματα. Πρέπει να καταλήξουμε σε ορισμένες σταθερές. Πρέπει να πούμε δηλαδή ότι δεν μπορεί να γίνονται εκλογές κάθε τρεις και λίγο. Άρα λοιπόν εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια! Πρέπει να παραδεχτούμε ότι μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή η Βουλή. Η κοινή εθνική προσπάθεια θα αλλάξει τους όρους της διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό και θα προσφέρει λύσεις. Μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα μπορούσε να προτείνει πραγματικές λύσεις μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και όχι μέσω ενός τρίτου μνημονίου. Ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα το διαπραγματευόταν πολιτικά με τους ευρωπαίους εταίρους μας και θα μπορούσε να βρει σύμμαχο τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Θα μπορούσε, προσθέτω και σημειώστε το, να βρει σύμμαχο και την συντριπτική πλειοψηφία και των Ευρωπαίων Πολιτών!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου