Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ανασυγκρότηση χωρίς αποκλεισμούς

(Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» 24.10.2013)

Οπαδός των ενωτικών και μεγάλων πρωτοβουλιών δηλώνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου και προτείνει την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς.
Ο βουλευτής της περιφέρειας Αττικής εισηγείται τη συμμετοχή της Κεντροαριστεράς σε μια κυβέρνηση εθνικής συσπείρωσης και ενότητας, με μόνη γραμμή εξαίρεσης τον φασιστικό χώρο, που θα αναλάβει τη νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Για ποιους λόγους εκτιμάτε ότι είναι σήμερα αναγκαία η ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου και ποιες δυνάμεις πρέπει να περιλαμβάνει το εγχείρημα για την οργανωτική ανασύνταξη της παράταξης;
Χρειάζεται απαραίτητα η συνεννόηση και η συμπόρευση όλων των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας προκειμένου να εφαρμοστεί ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Μία νέα πρόταση παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης κοινωνικά δίκαιη, βιώσιμη και με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για τη χώρα μας. Η συμπαράταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς.
Η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Τελικά, η πρόταση για τη συγκρότηση του Τρίτου Πόλου ουσιαστικά υποκρύπτει ένα σχήμα «ΔΗΜΑΡ - συνεργαζόμενοι»;
Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστερής παράταξης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και με εξετάσεις αξιοπιστίας. Δεν χρειαζόμαστε ηγεμονισμούς ούτε μικροκομματικούς υπολογισμούς σε αυτή την προσπάθεια. Πάντα ήμουν οπαδός των ενωτικών και μεγάλων πρωτοβουλιών. Πιστεύω ότι ο Φώτης Κουβέλης δικαιούται πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Συζητάμε με όλους σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων σε ισότιμη βάση, με σεβασμό στην ιστορία και τη φυσιογνωμία κάθε εταίρου αυτής της προσπάθειας.
Εχετε διαφωνήσει με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Κρίνετε ότι ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, μία «Ελιά», θα έπρεπε να συμμετέχει σε κυβέρνηση με τη ΝΔ;
Πράγματι είχα διαφωνήσει προτείνοντας μια νέα συμφωνία, μια νέα προγραμματική σύγκλιση και πολιτικά αναβαθμισμένη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση που θα έκανε τη νέα διαπραγμάτευση για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Η δημοκρατική συμπαράταξη πρέπει να είναι η απάντηση για συμμετοχή της Κεντροαριστεράς σε μια κυβέρνηση εθνικής συσπείρωσης και ενότητας, με μόνη γραμμή εξαίρεσης τον φασιστικό χώρο. Αυτή η κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα μπορέσει να διεξαγάγει τη νέα διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και να οδηγήσει τη χώρα στην κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότησή της, μέσα από μεγάλες κοινωνικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πάντα μέσα στον ορίζοντα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της.
Τότε αποκλείετε με αυτόν τον τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ ή δυνάμεις που ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από μελλοντική συνεργασία.
Οσοι δεν αποδέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, εκ των πραγμάτων αποκλείονται από μια τέτοια προσπάθεια. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Εγώ δεν αποκλείω κανέναν από μια σοβαρή προσπάθεια για την ανόρθωση του τόπου, εφόσον θα μπορέσουμε όμως να συμφωνήσουμε στον προσανατολισμό και στις μείζονες επιδιώξεις.
Πιστεύετε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές μπορούν να αποτελέσουν μία ευκαιρία για τη συνεργασία των δυνάμεων που εντάσσονται στην Κεντροαριστερά;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να αρχίσουν οι συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Νομίζω όμως ότι αν θέσουμε μόνο αυτές τις εκλογές ως στόχο, θα αδικήσουμε το εγχείρημα, αλλά και τον εαυτό μας. Ο στόχος και η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι μια συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ μέχρι ΣΥΡΙΖΑ και όσων υπόλοιπων κινήσεων θέλουν, ώστε να επιτύχουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές μια νέα κυβέρνηση που θα θέσει τους όρους ενός νέου σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου