Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Όχι στην πώληση των δικτύων της ΕΥΔΑΠ



(Ομιλία στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, Βουλευτή Αττικής, στο νομοσχέδιο  με θέμα απλούστευση διαδικασίας για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας , αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις.) 

Το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ακόμη και τη στιγμή που κάποιος νομίζει ότι ασκόπως μιλάει σ’ αυτήν την Αίθουσα, δεν είναι έτσι. Και το κενό του λόγου έχει σημασία και γι’ αυτόν που το εκφράζει, αλλά και για την πολιτική του παράταξη που του έχει δώσει το δικαίωμα να το εκφράσει.
Οι συνεδριάσεις αυτές μεταδίδονται και πρέπει πολλές φορές ο ελληνικός λαός να αντιλαμβάνεται και το κενό. Άρα, λοιπόν, για τους δυσανασχετούντες μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα ως προς το βαρετό ή το ανούσιο των τοποθετήσεων, πρέπει να πω ότι είναι ωφέλιμο και αυτό.
Εγώ θα προσπαθήσω να πιάσω το νήμα από τη χθεσινή μου τοποθέτηση και να τη συνδέσω με τη σημερινή. Λείπει ο αγαπητός κ. Κωνσταντόπουλος, ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας που με απορία απευθύνθηκε σε μένα, θέτοντας νομίζω ένα ρητορικό ερώτημα. Πιστεύω ότι ήταν και μελετημένος στην εισήγησή του και έμπειρος είναι. Έχει άλλωστε θητεύσει και ως Υφυπουργός.
Νομίζω ότι υπό άλλες συνθήκες δεν δικαιούται να απευθύνει τέτοια ερωτήματα, όσον αφορά αυτά που ανέγνωσα για τα all inclusive, δηλαδή τις μονάδες που η Κυβέρνηση, δια του νομοσχεδίου αυτού, έρχεται να τις προτάξει στην τουριστική βιομηχανία που έχουμε διαμορφώσει με άναρχο τρόπο, όπως είπα και χθες. Η κυρία Υπουργός το είπε καλύτερα από μένα. Εγώ δεν χρειάζεται να το επαναλάβω. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η φιλοσοφία φάνηκε καθαρά από το Βήμα. 
Άρθρο 1, οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων. Άρθρο 2, σύγχρονα τουριστικά καταλύματα. Άρθρο 3, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας. Άρθρο 4, περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Το λέω περισσότερο γι’ αυτούς που μας παρακολουθούν που μάλιστα είναι αρκετοί. Προς έκπληξή μου βλέπω ότι ειδικά κοινά παρακολουθούν τις συνεδριάσεις μας.
Τι καταδεικνύεται, λοιπόν, σ’ αυτά τα άρθρα; Η προτίμηση της Κυβέρνησης στο πώς θα οργανωθεί από εδώ και πέρα το τουριστικό προϊόν της χώρας. Εγώ, κυρία Υπουργέ, δεν έρχομαι να σας μαλώσω ή για να σας ζητήσω «τα ρέστα», όπως λέμε, γιατί έχετε αυτή την προτίμηση. Δικαίωμά σας είναι και ο καθένας θα κριθεί, όπως δικαίωμα και της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι να στηρίξουμε και να επενδύσουμε στο μικρό και στο μεσαίο μέγεθος, δηλαδή στη μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση, ξενοδοχείο, αν θέλετε, κατάλυμα, εστιατόριο. Όπως και να το κάνουμε, είναι οι επιχειρήσεις που εμείς πολιτικά στοχεύουμε να εκφράσουμε.
Αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν είναι απαραίτητο να δημιουργούν ένταση, ανησυχία ή αμηχανία, όπως είδα χθες εδώ στην Αίθουσα, γιατί εμείς  υποστηρίζουμε τη μικρή και τη μεσαία τουριστική επιχείρηση.
Η κυρία Υπουργός νομίζω σήμερα –δεν της ξέφυγε- αναφέρθηκε στις χιλιάδες επιχειρήσεις που απομυζούν το τουριστικό προϊόν. Απαξιωτικά, σε μια αποστροφή του λόγου της κατέδειξε τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται καθαρά στους μεγάλους τουριστικούς, οικονομικούς παίκτες που θα μπουν σ’ αυτή την τουριστική βιομηχανία.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν λέει «όχι» στην ύπαρξη τέτοιων μεγάλων τουριστικών μονάδων. Η Δημοκρατική Αριστερά λέει κάτι άλλο, «ναι, θα οργανώσω το μεγάλο συγκρότημα, θα οργανώσω και το ΠΟΤΑ, θα οργανώσω τη σύνθετη τουριστική μονάδα, αλλά αυτό δεν θα είναι το κυρίαρχο τουριστικό προϊόν της χώρας, διότι έχω χιλιάδες αξιόλογες επιχειρήσεις, με ποιότητα που απευθύνονται στο πλούσιο βαλάντιο».
Προσέξτε, στην καλή τουριστική επιχείρηση μικρομεσαίας δυναμικότητας δεν θα πάει αυτός που δεν έχει να πληρώσει. Συνήθως απευθύνονται σε εξειδικευμένα κοινά, σε υψηλού επιπέδου κοινά. Αυτό για μας πρέπει να οργανωθεί. Αυτή η οργάνωση σημαίνει ότι πρέπει να μπουν κανόνες. Θέλετε περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς; Θέλετε να υπάρξει συνεννόηση με την Περιφέρεια και το Δήμο;
Σας είπαμε ότι αρχίζει και μαζεύεται πάλι σε ένα συγκεντρωτικό κράτος η υπόθεση του τουρισμού. Εμείς, όμως, θέλουμε αυτές τις διαβαθμίσεις, τη διαβάθμιση δηλαδή της Περιφέρειας και του Δήμου. Ποιος ξέρει καλύτερα την περιοχή του από ένα Δήμο ή την Περιφέρεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο; Αυτοί θα κάνουν δική τους πολιτική; Όχι. Σε συντονισμό με το κεντρικό κράτος μπορούν και φυσικά έχουν τη δυνατότητα –γιατί μπορούν να έχουν καλύτερη εποπτεία του χώρου τους- να συνδιαμορφώσουν την τουριστική πολιτική.
Ξέρετε είναι εύκολο να πούμε ότι κάνουμε μια κεντρικής κατεύθυνσης πολιτική αξιολόγηση του τουριστικού προϊόντος. Πολύ εύκολα ερχόμαστε σ’ αυτήν την Αίθουσα και λέμε ότι τα δεκαεπτά εκατομμύρια τουριστών ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής απέδωσαν τα 30 δισεκατομμύρια, όπως λέει και η Αιτιολογική Έκθεση και σωστά το λέει. Αυτή τη στιγμή τα 30 δισεκατομμύρια είναι σχεδόν το 20% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται σ’ αυτόν τον τομέα.
Όταν, όμως, λέτε ότι το 2020 ο στόχος είναι τα 50 δισεκατομμύρια και το ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, αυτή η αναβάθμιση και η εξέλιξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής -ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε- δραστηριότητας, που ουσιαστικά αποτελεί την αιχμή του δόρατος του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας, μπορεί και πρέπει να δομηθεί σε μια βάση που θα τη συμφωνήσουν όλες οι πτέρυγες. Μετά από τρία χρόνια όταν έρχεται ένα νομοσχέδιο, αυτό σημαίνει ότι  αυτό εκπέμπει βγάζει τους συμβολισμούς και τις αιχμές που θέλει στην πολιτική της μια κυβέρνηση ή ένα κόμμα.
Η διαφορά μας είναι σημαντική γι’ αυτό άλλωστε και δεν ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο. Εσείς προτείνετε και προτάσσετε το μεγάλο μέγεθος. Φοβούμαι ότι σε όλες τις τουριστικές περιοχές ή και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα η μεγάλη σύγχρονη τουριστική μονάδα εγκλωβίζει το τουριστικό προϊόν και δεν αφήνει τη μικρομεσαία επιχείρηση να αναπνεύσει και να ζήσει, είτε αυτό γίνεται στην Αττική, είτε στην Εύβοια ή σε οποιαδήποτε άλλη  περιοχή που περιμένει το πεντάμηνο –όπως έχει γίνει τώρα η τουριστική περίοδος- ή το οκτάμηνο ή ακόμα και το δωδεκάμηνο που εμείς θέλουμε. Αυτός είναι ο τροφοδότης που θα μπορέσει να αναπτύξει την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. Όταν αυτό δεν γίνει, ποιο θα είναι το όφελος; Δημοσιονομικό μόνο, λογιστικό;
Μιλάμε για το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που προσδοκούμε να διαμορφώσουμε, δηλαδή έναν πολύ ουσιαστικό και βασικό άξονα της οικονομικής μας ανάπτυξης, όπως επίσης τα 30 δισεκατομμύρια να τα κάνουμε 50 δισεκατομμύρια στα επόμενα επτά, οκτώ χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εδώ υπάρχει σοβαρός λόγος να οργανώσουμε με άλλο τρόπο την πολιτική μας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνοντας, κύριε Πρόεδρε -ο Εισηγητής μας, ο κ. Ψύρρας, ήταν κατατοπιστικός και αναλυτικός σε σχέση με τα άρθρα και δεν χρειάζεται να επανέλθω- θα ήθελα  να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο για την τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ.
Κύριοι της Κυβερνήσεως, όταν φτιάχτηκε η Κυβέρνηση της τρικομματικής συνεργασίας πριν από έναν χρόνο, υπήρξε μία δέσμευση και μία προγραμματική συμφωνία, η οποία έλεγε: «Τα δίκτυα κοινωνικής ωφελείας, είτε είναι στην ενέργεια είτε είναι στο νερό, δεν πωλούνται». Το είχε συμφωνήσει τότε ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης. Ήταν μία βασική πολιτική γραμμή της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, που λέγαμε τότε.
Σήμερα βλέπουμε με απορία τα εξής: Πρώτο βήμα, να πωλείται η ΔΕΗ και τα δίκτυα. Δεύτερο βήμα, με την τροπολογία που φέρνετε, να πωλείται το νερό, η ΕΥΔΑΠ. Και ρωτάμε: Η συμφωνία που τότε υπήρξε –αφήστε το αν ο ένας εταίρος αυτή τη στιγμή δεν συμμετέχει στην Κυβέρνηση- είναι μία πολιτική συμφωνία ουσίας και βάθους; Υποτίθεται ότι η συμφωνία είχε γίνει, γιατί ξέρουμε πού πάμε κι έχουμε κατασταλάξει. Γιατί αλλάζει; Φέρνετε μία τροπολογία και πάτε μέσω αυτής να πουλήσετε τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ.
Πραγματικά, αυτή η μεταστροφή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι εντυπωσιακή. Και αν η Νέα Δημοκρατία, τέλος πάντων, είναι πιο κοντά στην πολιτική της πραγματικότητα και στην ιδεολογική της αναφορά -και κανένα πρόβλημα, δεν θα τσακωθούμε εδώ πέρα- ειλικρινά -επειδή δεν βλέπω και κανέναν συνάδελφο του ΠΑΣΟΚ στην Αίθουσα- αναρωτιέμαι αν το ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικός φορέας, θα συνηγορήσει, θα υπογράψει και θα ψηφίσει την πώληση δικτύων της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης):  Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε.
Τι συμφωνούσαμε πριν ένα χρόνο, ότι εκεί θα είναι μία «κόκκινη γραμμή»; Αυτές οι «κόκκινες γραμμές» πολλές φορές δεν κρατιόνται. Και είναι λογικό αυτό να γίνεται στην πολιτική. Όμως πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα όρια.
Εμείς, λοιπόν, εδώ λέμε -και τελειώνω με αυτό- ότι τα όρια αυτά είναι πολύ βασικά. Παραβιάζονται, πλέον, βασικές αρχές και βασικές θέσεις κομμάτων. Εμείς καλούμε ειδικά τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ να εξηγήσουν αν αυτή η μεταστροφή πλέον για την πώληση των δικτύων ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ –της ΕΥΔΑΠ έρχεται σήμερα ως τροπολογία- είναι συνυφασμένη με την πολιτική τους θέση, για να τους κρίνει αναλόγως και ο ελληνικός λαός.
Ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου