Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Χαριστικές διαδικασίες παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα (Ερώτηση στην Βουλή του Β. Οικονόμου)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθ. Πρωτ. 7326

Ημερομ. Κατάθεσης 30.03.12





ΕΡΩΤΗΣΗ



Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργό Οικονομικών


Κύριοι Υπουργοί,



Το ΥΠΕΚΑ προωθεί από το 2011 ιδιαίτερα μέτρα που έχουν να κάνουν με την Έρευνα, την Παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων (βλ. ψήφιση του Ν. 4001/2011, κλπ).

Στα πλαίσια αυτά ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ έχει υπογράψει από τον Ιανουάριο 2012 σχετική απόφαση – πρόσκληση (Διεθνής Δημόσια Ανοικτή Πρόσκληση) εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε περιοχές της χώρας (Θαλάσσιες και χερσαίες).

- Επειδή όμως, εκτός των άλλων διευκολύνσεων που έχουν ανακοινωθεί, στην παρ. 11 της σχετικής Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναφέρεται ότι «Τα μισθώματα θα κυμαίνονται μεταξύ ενός κατώτατου ορίου 2 % και ενός μέγιστου 20 % επί της ποσότητας των Υδρογονανθράκων που θα παραχθούν και θα αποδίδονται σε χρήμα ή σε είδος»

- Επειδή με την τροποποίηση του άρθρου 8, παρ. 1 του Ν. 2289/1995 (νυν άρθρο 161, παρ. 1 του Ν. 4001/2011) η Κυβέρνηση προώθησε την μείωση από 40 % σε 20 % την φορολογία των «αναδόχων» - επιχειρήσεων που θα επιλέξει για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε περιοχές της χώρας, όταν την ίδια περίοδο έχει εξοντώσει τις μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με τα μέτρα του Μνημονίου Ι και Μνημονίου ΙΙ.

- Επειδή κατ’ ουσία το όφελος των «αναδόχων» επιχειρήσεων που θα επιλεγούν θα ανέρχεται από 80 – έως 98 % συν οι αναφερόμενες φοροελαφρύνσεις (από 40 % σε 20 %).

- Επειδή σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΧΡΗΜΑ plus» (σελ. 19, φύλλο: 17.3.2012), αναφέρεται ότι [«Χαρίζουμε» το πετρέλαιο], παραθέτοντας αξιόλογα σχόλια και παρατηρήσεις.



Κατόπιν όλων αυτών,



Ερωτάστε:



1. Πως είναι δυνατόν με τα μέτρα αυτά να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στη χώρα μας;

2. Γιατί η Κυβέρνηση δεν επέλεξε τη ουσιαστική διακομματική συνεργασία στο θέμα αυτό, διασφαλίζοντας έτσι επί της ουσίας τη διαφάνεια και την όσον το δυνατόν επικερδή εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων από την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων;

3. Γιατί η Κυβέρνηση αφήνει, για επικοινωνιακούς λόγους, να δημιουργούνται ψεύτικες ελπίδες στον Ελληνικό Λαό (αν λάβουμε υπόψη τους όρους ανάθεσης που δημοσιοποιούνται), σε ότι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αντί να διαμορφώσει μια πραγματική Εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου