Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

(Απόσπασμα πρακτικών από την Συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής στις 26 Μαρτίου 2012)






ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Κύριε Υπουργέ, σας ακούσαμε να προσπαθείτε να είστε καθησυχαστικός. Είναι λογικό η πολιτική ηγεσία να προσπαθήσει να βγάλει ένα μήνυμα ηρεμίας και τάξης τουλάχιστον στο χώρο της άμυνας και το μήνυμα της μη διασάλευσης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη λαίλαπα των δύο μνημονίων και των περικοπών τεραστίων διαστάσεων στους δύο τελευταίους προϋπολογισμούς άμυνας, τουλάχιστον. Ξέρετε, οι δύο κωδικοί που λεηλατήθηκαν εντελώς στους τελευταίους δύο προϋπολογισμούς ήταν της άμυνας και των δημοσίων επενδύσεων, προφανώς, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι και οι δύο δεν έχουν από πίσω κοινό για να διαμαρτύρεται, αλλά φυσικά δεν είναι έτσι. Εγώ, θα ήθελα να συνδράμω στις ανησυχίες του συναδέλφου κ. Παναγιωτόπουλου και όχι στο δικό σας καθησυχαστικό λόγο, διότι όντως υπάρχει η βόλτα της τουρκικής φρεγάτας στην Εύβοια και όντως υπάρχει η βόλτα του Πίρι Ρέις. Μπορεί ποσοτικά όπως το διευκρινίσατε να μην έχουμε την ίδια ποσότητα παραβιάσεων και παραβάσεων, αλλά η ποιοτική επιβάρυνση είναι το επικίνδυνο στοιχείο της υπόθεσης. Νομίζω ότι θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να σχολιάσει την ένταση που αυξάνει ουσιαστικά η Τουρκία και όχι αυτό που είπατε ότι δηλαδή δεν παρατηρείται ένταση και είμαστε σε μια φάση ηρεμίας. Εγώ πιστεύω αντίθετα ότι είμαστε σε μια φάση εντάσεως και βλέπω ότι μπαίνουν οι κόκκινες γραμμές τώρα από την Τουρκία -πιθανόν και λόγω κενών εξουσίας – με πολύ έξυπνο και διεκδικητικό τρόπο.

Ακούμε από εσάς ότι όλα πάνε καλά και μπορεί να το δεχθούμε, αλλά από ένα σημείο και μετά πρέπει να υπάρχουν κάποιες διευκρινίσεις. Κύριε Υπουργέ, εμένα δεν με κάλυψε η θέση σας για τα βλήματα των120 χιλιοστών. Αυτά τα λόγια τα έχω ακούσει 10κάδες για να μην πω 100ντάδες φορές.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Αμυνας): Κύριε Οικονόμου, δέκα χρόνια τα ακούγατε, αλλά τώρα τα βλέπετε. Αυτή είναι η διαφορά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Κύριε Υπουργέ ειλικρινά θα σας πω συγχαρητήρια, αλλά πρέπει όμως πρώτα να τα δούμε. Θα ήθελα να μάθω εάν σε αυτή την ιστορία εμπλέκεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Γνωρίζω ότι δεν εμπλέκεται, αλλά σας λέω ότι αυτά ήταν ένα πρόγραμμα που θα το έπαιρναν τα ΕΑΣ και συγκεκριμένα η ΕΒΟ του Αιγίου που ακόμα τα περιμένει. Εάν είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα έδινε ζωή και αναπνοή στην αμυντική μας βιομηχανία και δεν έρχονται από το εξωτερικό, είναι για εμένα ένα μεγάλο ζήτημα. Παρόλα αυτά πρέπει τα τανκς να φύγουν από την κατηγορία «κονσερβοκούτια» και να γίνουν τανκς, δηλαδή, να έχουν τα βλήματά τους!

Για τα ναυπηγεία δεν κατάλαβα και ίσως να οφείλεται στη δική μου αδυναμία η οποία ίσως και μπορεί να βοηθήσει την Επιτροπή. Ποια είναι η λύση που δώσατε για τα ναυπηγεία; Ξέρω ότι έξι μήνες έχει να πληρωθεί το προσωπικό των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Συγκεκριμένα 1100 άτομα οδεύουν προς το σπίτι τους με την πολιτική σας. Επειδή σε λίγες ημέρες έχουμε εκλογές καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να εξαγγείλουν το κλείσιμο των Ναυπηγείων, αφού καμία παραγγελία δεν δίνεται αυτή τη στιγμή στα Ναυπηγεία. Ας πείτε τώρα την αλήθεια. Θα πρέπει να πείτε στους συνδικαλιστές και στον κόσμο ότι κλείνετε τα Ναυπηγεία με την πολιτική που ακολουθείτε. Τώρα, ότι δώσατε κάποια δουλίτσα μερικών χιλιάδων ευρώ στα Ναυπηγεία του Νεωρίου, δεν είναι απάντηση. Ποιο είναι το σχέδιό σας για το θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά; Τι γίνεται τώρα όταν έχουμε τον μεγάλο περιορισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την ίδια στιγμή παίρνουμε τα δύο υποβρύχια αξίας 1,5 δις ευρώ κοντά, από τους Γερμανούς; Θα τα πάρουμε, τα χρειαζόμαστε τώρα, είναι αυτό που μας λείπει; Με αυτό το πρόγραμμα θα καλύψουμε το Σκαραμαγκά, γιατί βλέπω ότι καταρρέει και αυτός.

Άρα, λοιπόν, τα δύο ναυπηγεία της χώρας δηλαδή οι ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες της χώρας για τις οποίες γίνεται λόγος, βλέπω ότι παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης και πάνε για κλείσιμο. Εάν δεν το κάνετε αυτό πριν τις εκλογές για να μην φορτωθείτε το πολιτικό κόστος και το κάνετε την επομένη των εκλογών, είναι υποκριτικό και συγνώμη που θα το πω, είναι αδιανόητο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Να σας ρωτήσω κάτι; Το πολιτικό κόστος ποιος θα το φορτωθεί απ’ όλους μας;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι θα φορτωθείτε εσείς ως ο προηγούμενος Υπουργός. Αν θέλετε, αναλαμβάνω και εγώ το κόστος, αλλά δεν έχω θητεύσει Υπουργός. Οι κυβερνήσεις θα το αναλάβουν και οι πολιτικές ηγεσίες. Ποιος θα το αναλάβει; Εγώ θα το αναλάβω; Ας το αναλάβω και εγώ εάν σας ανακουφίζει...

Άκουσα κάτι περί φωτοβολταϊκών. Συμφωνώ. Μιλήσατε όμως για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Επειδή είχε έρθει εδώ ο αγαπητός μου φίλος ο κ. Μεϊμαράκης ως Υπουργός Άμυνας και πανηγυρίζοντας εξήγγειλε το κλείσιμο του Χαϊδαρίου, θέλω να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση. Το Χαϊδάρι υπάρχει ως στρατόπεδο; Διότι, ο κ. Μεϊμαράκης εξήγγειλε ότι έχει κλείσει. Έχει κλείσει ή όχι; Γιατί εάν έχει κλείσει, πού θα φτιάξετε τα φωτοβολταϊκά στο Χαϊδάρι;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ως χώρος υπάρχει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σαφέστατα. Τι κάνει αυτός ο χώρος; Γι' αυτό σας ρωτάω. Το στρατόπεδο αυτό είναι κλεισμένο; Είναι ένα κρίσιμο μέγεθος καθώς δεν είναι ένα μικρό στρατόπεδο και μπορώ να σας αναφέρω πολλά τέτοια στρατόπεδα στην Αττική ή στην Ελλάδα. Είναι ένα κρίσιμο στρατόπεδο. Έκπληκτος ακούω τώρα ότι κάνετε ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε ένα κλειστό στρατόπεδο που λέγεται Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Δεν βλέπω εδώ, βέβαια, τον πρώην Υπουργό Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, αλλά είναι σίγουρο ότι είχε εξαγγείλει ότι το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι κλείνει. Το λέω αυτό γιατί θα συμφωνήσω και εγώ με τον κ. Βελόπουλο στην παρατήρηση που έκανε, ότι προχθές ακούσαμε για στρατόπεδο για τους λαθρομετανάστες στην Κοζάνη. Έχει αρχίσει και γίνεται μια συζήτηση.

Ξέρετε, παίρνω μηνύματα ανησυχίας απ' όλη την Ελλάδα αφού όποιος δήμαρχος έχει κλειστό στρατόπεδο, κάνει το σταυρό του, διότι θεωρεί ότι θα επωμιστεί την ιστορία με τους λαθρομετανάστες. Δεν έχει σημασία εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σχετικά με αυτή την πολιτική, αλλά είναι σίγουρο ότι γίνεται μια τεράστια συζήτηση επ’ αυτού. Υπάρχει μελέτη για τα κλεισμένα στρατόπεδα; Εάν δηλαδή θα μετεξελιχθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή τέλος πάντων, όπως αλλιώς τα χαρακτηρίζει ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Αβραμόπουλε, συνεχίζω και θα σας πω ότι μιλάω με πάρα πολλούς Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και διακρίνω εκ μέρους τους τεράστια ανησυχία. Όλοι συζητούν ότι για μετά τις εκλογές, ετοιμάζετε βαθύ μαχαίρι, τσεκούρωμα των ειδικών μισθολογίων. Εάν αυτό πρέπει να γίνει για την γ’ δόση του β’ Μνημονίου, δηλαδή τον Ιούνιο, πρέπει να μας το πείτε τώρα, γιατί το στράτευμα βοά ότι αυτή τη στιγμή, οι μισθοί θα πετσοκοφτούν και θα πέσουν τουλάχιστον στο 1/2. Οι δε ΕΜΘ και αναφέρομαι σε μια ειδική κατηγορία που είναι στρατευμένα 20 χιλιάδες επαγγελματικά στελέχη, αναρωτιούνται. Ακούγεται το ενδεχόμενο απολύσεων. Οι εφημερίδες γράφουν ότι μέσα στο πακέτο των απολύσεων του δημοσίου τομέα, περιλαμβάνονται και αυτές οι απολύσεις. Πρέπει να διευκρινιστεί αυτό. Είναι απόρρητα αυτά;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Με συγχωρείτε. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι σοβαρά;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Να σας πω γιατί. Θέτετε ένα ζήτημα το οποίο δεν υφίσταται.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποιο απ' όλα;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αυτό για το οποίο μιλήσατε τόσην ώρα. Λέτε ότι κάπου, κάποιος, στο στρατό, είπε αυτά. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για το ειδικό μισθολόγιο;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι. Μιλάω για όλα αυτά που λέτε. Η διασπορά ανασφάλειας και φοβίας στις τάξεις του στρατεύματος, δεν είναι καλή υπηρεσία στο στράτευμα. Δεν το κάνετε εσείς. Το κάνει ο οποιοσδήποτε το περνάει. Είναι ένα θέμα που δεν έχει καν τεθεί, δεν μας έχει απασχολήσει. Αντίθετα, μπορώ να σας πω ότι αυτή η Κυβέρνηση, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, έδωσε μάχη και το στράτευμα έμεινε έξω από τα ειδικά μισθολόγια. Μείνετε, λοιπόν, σε αυτό που κάναμε. Εάν ξέρετε κάτι παραπάνω για το τι πρόκειται να γίνει, πληροφορήστε μας, αλλά μη μας βάζετε και εμάς να αναπαράγουμε ψίθυρους. Αυτό δεν είναι σωστό. Επιτρέψτε μου να σας κάνω αυτή την παρατήρηση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εγώ, καταρχάς, δέχομαι ότι αυτή είναι μία δέσμευση σας και ότι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, δεν θα υπάρξει κάποια περαιτέρω τροποποίηση. Το δέχομαι ως δέσμευσή σας και νομίζω ότι έχουμε συμβάλει σε αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αυτό είναι σίγουρο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διότι ο Τύπος, πολλές φορές στο παρελθόν, έχει γράψει περί απολύσεων. Διότι στο κομμάτι των 150.000 απολύσεων που λέει ο Τύπος ότι θα γίνουν βάσει του τρίτου Μνημονίου, βάζουν και κομμάτι των ένστολων.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ποιοι το βάζουν;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Τύπος, κ. Αβραμόπουλε. Δεν το βάζω εγώ. Αυτά γράφουν και εγώ σας ερωτώ εάν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Εμείς εδώ δεν είμαστε σχολιαστές του Τύπου. Θέλετε να βάλουμε και εμείς αύριο 15 παραπολιτικά για να τα συζητάει ένα χρόνο ολόκληρο η Βουλή; Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Από την ώρα που δεν υπάρχει, δεν μπορεί και να συζητηθεί.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χαίρομαι πάρα πολύ που το ακούω. Όμως, κατακλύζομαι από e-mails και από μηνύματα στρατιωτικών και η εμπειρία που έχω μετά από 8 χρόνια σε αυτή την Επιτροπή, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι προβληματίζονται. Για μένα, είναι επιτυχία το ότι δεσμεύεται ο Υπουργός. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που προκύπτει απ' αυτή τη συζήτηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΪΔΟΝΗΣ: Υπάρχει κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που είπε ο κ. Υπουργός με καλύπτει. Εντάξει.

Κλείνοντας, Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο αφορά την περιοχή μου και αν και ο κ. Πρόεδρος της Επιτροπής έχει πει να μην αναφερόμαστε σε προβλήματα των περιοχών μας, το θέμα αυτό είναι κρίσιμο και αφορά όλους τους Αξιωματικούς. Πρόκειται για το θέμα του ΑΟΟΑ, του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Αξιωματικών. Είναι στην περιοχή μου γιατί είναι στο Πικέρμι, αλλά θέλω να το διευκρινίσω αυτό που είπατε γιατί δεν είχα αυτή την πληροφόρηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είπε ότι το θέμα αυτό μπορεί να προχωρήσει; Γιατί έτσι αναφέρατε προηγουμένως και είναι ένα θέμα το οποίο, όντως, ενδιαφέρει χιλιάδες αξιωματικούς και γι' αυτό θα ήθελα μια διευκρίνιση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ(Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Όσον αφορά στο ερώτημα του κ. Οικονόμου, δεν ήμουν καθησυχαστικός. Η δουλειά μου δεν είναι αυτή. Η δουλειά μου είναι να είμαι ψύχραιμος. Η εποχή των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και κάθε αψυχολόγητη και βιαστική ενέργεια, μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε περιπέτειες. Τα όσα γράφονται και ακούγονται τον τελευταίο καιρό, δεν πρέπει να βάζουν καθόλου σε ανησυχία τον ελληνικό λαό. Εμείς, με πρώτη την στρατιωτική ηγεσία και όλους τους επιτελείς, στην πιο αποκεντρωμένη στρατιωτική υπηρεσία στην Ελλάδα, είμαστε καθημερινά πάνω στο καθήκον. Δεν περνάει ούτε κουνούπι, χωρίς να ενεργοποιηθεί άμεσα το σύστημα αποτροπής. Επειδή αυτές τις μέρες διαβάσατε στις εφημερίδες για την περιπλάνηση μιας φρεγάτας στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως, επιβεβαιώνεται ότι ήταν στα ελληνικά χορικά ύδατα, η αντίδραση ήταν άμεση. Το ναυτικό είναι καθημερινά παρών σε ολόκληρο το Αιγαίο. Θα ήθελα να απαντήσω στην κυρία Τσαούση, να μην ανησυχεί, διότι το λιμενικό μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά το ελληνικό ναυτικό δεν έχει προβλήματα. Είναι παρόν με τα καράβια του και με τους ανθρώπους του, ανά πάσα στιγμή. Η τουρκική φρεγάτα, λοιπόν, αφού έκανε την περιπλάνηση της, σε κάποια στιγμή αισθάνθηκε το χνώτο των ελληνικών αεροπλάνων και των ελληνικών φρεγατών, στο σβέρκο της. Κάτω από τις όποιες καιρικές συνθήκες, τα ελληνικά καράβια βγαίνουν. Εσείς μπορεί να μην τα πληροφορήστε όλα, εμείς όμως που καθημερινά ενημερωνόμαστε από την στρατιωτική ηγεσία, ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται αραιά και πού. Γίνεται πάρα πολύ συχνά. Επέλεξαν την παραμονή της εθνικής μας επετείου. Αυτό είναι καθαρά εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, όπως είπα και πρωτύτερα στην εισαγωγή που έκανα, για το κατά πόσο κάποτε η πολιτική θα ελέγξει το πάλαι ποτέ βαθύ κράτος της Τουρκίας και την στρατοκρατία. Το αν ενεργούν από μόνοι τους, χωρίς να ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία, είναι δικό τους πρόβλημα. Εμείς, τι κάνουμε από την ώρα που θα βρεθούμε μπροστά στο πρόβλημα; Να μην υπάρχει καμία ανησυχία, διότι για να κοιμούνται οι Έλληνες ήσυχοι, κοιμούνται ανήσυχοι οι Έλληνες στρατιωτικοί. Γι' αυτό το λόγο, στεκόμαστε με σεβασμό και αναγνώριση μπροστά στην αποστολή τους και θέλω να θυμίσω, ότι έχουμε δώσει μάχες για να μείνουν έξω από τις επιπτώσεις που εκ των πραγμάτων επιφέρει η δημοσιονομική κρίση και σε ένα μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα απαντήσω ξεκάθαρα. Οι υπερβολές που συνόδευσαν τους εξοπλισμούς στο παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε άλλου είδους ευθύνες, κληροδότησαν σε εμάς σήμερα, έναν από τους καλύτερους στρατούς. Διαθέτουμε από τα καλύτερα αεροπλάνα, τα καλύτερα άρματα μάχης και τα καλύτερα πλοία, που αυτή τη στιγμή διαθέτει ένας στρατός. Μπορώ να σας πω χωρίς υπερβολή, ότι το ελληνικό στράτευμα από την ώρα που καταφέρουμε εμείς να του συντηρούμε τα οπλικά του συστήματα, διασφαλίζουμε και την ετοιμότητα του, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική του ισχύ. Για αρκετά χρόνια η Ελλάδα δεν χρειάζεται καινούργια όπλα. Δεν είναι μονάχα ότι δεν μπορεί. Αυτά, που με θυσίες διαθέτει ο ελληνικός λαός, επαρκούν για να συντηρούνται και να είναι έτοιμα, να ανταποκριθούν στην όποια αποστολή τους.

Το ταξίδι στην Αμερική έχει μεγάλη ατζέντα. Βεβαίως και θα αναφερθούμε στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. Η δική μου άποψη είναι, ότι αυτή η ιστορία με την οικονομική κρίση έχει βαριές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, που τις υφίσταται ο ελληνικός λαός με την οικονομική κρίση, τις υφίσταται η χώρα μας, θα περάσουν χρόνια για να ξαναβρεί η πατρίδα μας τον προσανατολισμό και τον βηματισμό της - γι' αυτό καμιά φορά λέω, ότι θα πρέπει να συναντιληφθούμε την ευθύνη μας για το πώς θα βγούμε από την κρίση - αλλά, δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να διαδραματίζει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι μονάχα για την αποτροπή, είναι και για να συμβάλουν στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και στην καλλιέργεια της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που συνάδει και με μια εξωτερική πολιτική, την οποία πρέπει να δυναμώσουμε και πάλι και να επαναφέρουμε τη χώρα μας στον χάρτη των διεθνών εξελίξεων. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μας απομονώσει, γιατί αυτό θα έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου και σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια μας. Έχουν γνώση οι φύλακες για αυτό, γι' αυτό και η στρατιωτική διπλωματία ενεργοποιείται και πάλι, με όλα αυτά που ανέφεραν αρκετοί συνάδελφοι και δεν είναι μονάχα το ταξίδι στις ΗΠΑ, που από ό,τι πληροφορήθηκα είχε αρκετά χρόνια να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ. Σύντομα θα προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και από εμάς, ώστε να έρθει προς κύρωση, η σύμβαση αυτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Καλύπτει ένα ευρύτατο θεματολόγιο συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών και θα ήταν λάθος να θεωρηθεί έτσι. Έχει να κάνει με τα δικά μας στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα. Έχει σημασία ότι έτσι συναντιλαμβανόμαστε όλοι, αυτή τη συνεργασία. Από καιρό, θα έπρεπε να είχαμε εγκαταστήσει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, για μια σειρά από λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Από κει και πέρα, όμως, επειδή παρολίγο να παρερμηνευθεί αυτή η συνεργασία, το διευκρινίζουμε για μια ακόμη φορά. Δεν στρέφεται εναντίον άλλων λαών και χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Αμερική θα γίνουν συζητήσεις και για στήριξη του εθνικού μας αμυντικού συστήματος. Ήδη, μια σειρά από οχήματα έχει αποφασιστεί να διατεθούν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Εστάλησαν στην Αμερική επιτροπές μας, για να διαπιστώσουν με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, κατά πόσον μπορούμε πράγματι να τα προμηθευτούμε.

Και μιλάμε για 400 TOR, 180 αντιαρματικά ITV, 100 κέντρα διεύθυνσης πυρών και περίπου 250, 350 HAMMER και έχουμε και τα τεθωρακισμένα ABRAMS. Έχουμε πολλά να επιτύχουμε από μια σωστή, έξυπνη και έντιμη αμυντική διπλωματική δραστηριότητα. Για όλα αυτά όμως, θα ενημερωθεί πάλι η Επιτροπή. Αναφέρθηκε κάποιος συνάδελφος για τα LEOPARD, που επιτέλους ναι, έχουν βλήματα. Για δέκα ολόκληρα χρόνια ήταν περισσότερο για παρελάσεις και λιγότερο για να ανταποκριθούν στο ενδεχόμενο μιας κρίσεως. Αν το θα, το οποίο αναφέρατε, κ. Οικονόμου, έχει να κάνει με λίγες εβδομάδες, ναι. Αν το λέγατε όμως πριν από δέκα χρόνια, θα είχε διαφορετικό περιεχόμενο.

Κύριε Οικονόμου, αυτή η Κυβέρνηση, μπορεί να έχει πολλά να τις πείτε όλοι, εγώ όμως δεν καταλαβαίνω πώς ακόμα και αυτοί που συμμετέχουν την κριτικάρουν, άλλο όμως θέλω να σας πω, λύνει προβλήματα. Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε τακτοποιήσει ζητήματα που χρόνιζαν για δέκα ολόκληρα χρόνια. Αναφερθήκαμε πρωτύτερα, ακόμα και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που ανακούφισε τους εν ενεργεία και τους εν αποστρατεία. Λύθηκε μέσα στον πυρήνα της κρίσης. Επίσης αυτό με τα βλήματα και μια σειρά από άλλα προβλήματα. Συνεπώς, γίνεται δουλειά, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την δημοσιονομική συγκυρία και συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με πολύ μεγάλα ποσά. Ακόμα και την τελευταία στιγμή, ναι, το επιβεβαιώνω, δεν θα φθάναμε στη δανειακή Σύμβαση αν δεν έστεργε το Υπουργείο, μέσα από μια συνεργασία που δεν ήταν και πάρα πολύ εύκολη, μόνο καλή πίστη και διάθεση υπήρχε, για να μπορέσουμε να βρούμε και τα τελευταία αυτά 50 εκατομμύρια, για τα οποία, θα θυμόσαστε έγραφαν και έλεγαν πολλοί τέτοια πράγματα.

Όσα είπαμε προηγουμένως για την Τουρκία, πιστεύω ότι καλύπτουν τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Ας πάμε τώρα στα 450 οχήματα με κανόνι από τη Ρωσία. Να θυμίσουμε ότι αυτή η Συμφωνία έχει ανασταλεί, με σύμφωνο γνώμη όμως και του Ρώσου Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Σε κάθε περίπτωση, προχωρούμε με βάση τις ανάγκες του εθνικού αμυντικού μας σχεδιασμού χωρίς στεγανά, με βάση τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και βέβαια, πάντα τις εισηγήσεις των Επιτελείων.

Ναυπηγεία. Εδώ είχαμε κάνει μια μεγάλη συζήτηση με την Επιτροπή Εξοπλισμών, την οποία πρέπει να σας πω ότι έχουμε ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο. Αξίζει να το γνωρίζετε όσοι δε συμμετέχετε, ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών θα ενημερώνεται για κάθε δαπάνη του Υπουργείου, ακόμα και για αυτές που έχει εγκρίνει, όταν έρχεται η ώρα να καταβληθούν τα χρήματα, θα περνάει πάλι από την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής, γιατί αν αυτά είχαν γίνει παλαιότερα, πολλές από αυτές τις δαπάνες θα τις είχαμε προλάβει. Συγκροτήθηκε, λοιπόν, οι Επιτροπές για τα ναυπηγεία, οι επιτροπές ειδικών, τις οποίες διαδέχτηκαν επιτροπές φιλικού διακανονισμού. Ενώ αρχικά, τα ναυπηγεία ανταποκρίθηκαν θετικά, στη συνέχεια, υπαναχώρησαν. Παραμένουμε όμως εμείς σταθεροί στην θέση μας, ότι πληρώνουμε μετά από πιστοποίηση έργου. Τότε καταβάλλονται τα χρήματα. Αντίστοιχα, θα συνδράμουμε τις κινήσεις των ναυπηγείων ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εκτελούν και παραγγελίες ξένων ενόπλων δυνάμεων.

Όσον αφορά στις φρεγάτες, το πόσο τις χρειάζεται το Ελληνικό Ναυτικό ή όχι, εδώ είναι η ηγεσία του για να σας το επιβεβαιώσει. Τις χρειάζεται. Για την κατασκευή τους έχει συμφωνηθεί ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο πέντε φάσεων. Στην πρώτη φάση είχαν συμφωνηθεί οι τεχνικές προδιαγραφές. Σε αυτή τη δεύτερη, γιατί σε αυτή βρισκόμαστε, φάση καθορίζεται το ποσοστό παραγωγής από την εγχώρια βιομηχανία. Στις επόμενες φάσεις θα καθοριστούν οι επόμενοι όροι, με βάση βέβαια και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Φωτοβολταϊκά. Θα αναπτυχθούν και στα επιχειρησιακά, αλλά και στα κλειστά στρατόπεδα. Δεν επηρεάζεται η εγκατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα, θα έλεγα, ότι διευκολύνεται.

Όσον αφορά στην Ελευσίνα, υπεγράφη το πρακτικό της διαπραγμάτευσης για το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής. Θα καταβληθούν 4 εκατομμύρια, θα καλυφθούν άμεσα τα έξοδα μισθοδοσίας. Ακόμα όμως, όπως τονίστηκε, χρειάζεται μια νέα αρχή, με όρους πραγματισμού και ανταγωνιστικότητας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πριν τις εκλογές πάμε; Έχουν έξι μήνες απλήρωτοι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Οι διαδικασίες τρέχουν και επειδή έχει χειριστεί το θέμα ο κ. Σπηλιόπουλος και με μεγάλη επιτυχία, θα ήθελα να τον παρακαλέσω να βγάλει μια μικρή ομιλία.

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σπηλιόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω το εξής. Επειδή ο κ. συνάδελφος, ο κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ότι έχουνε έξι μήνες να πληρωθούν, αυτό δεν είναι αληθές.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναφέρθηκα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Της Ελευσίνας είναι άλλο μέγεθος. Πριν από τις γιορτές, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας και του Υπουργού εδόθησαν χρήματα, τα οφείλαμε, ξεμπλοκάραμε γρήγορα τους λογαριασμούς και πληρώθηκαν, ένα αίτημα που είχαν από πολύ καιρό. Και τώρα, όπως σας είπε ο κ. Υπουργός, έχει προχωρήσει η διαδικασία για την επέκταση των συμβάσεων, για να μπορούν να έχουν δουλειά στη συνέχεια. Είναι κάτι που ζητούσαν και ζητούν οι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στον Σκαραμαγκά, αυτοί είναι πληρωμένοι σχεδόν μέχρι το τέλος. Συμφωνούν απολύτως με την κατεύθυνση, την οποία έθεσε προηγουμένως ο Υπουργός – και μιλώ πάντα για τους εργαζόμενους – δηλαδή, να πληρώνεται το Ναυπηγείο με την παράδοση συγκεκριμένης εργασίας και το μείζον πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε, είναι η δυνατότητα να παίρνει και άλλες δουλειές το Ναυπηγείο, από άλλες πηγές, γιατί μόνο με τις δικές μας παραγγελίες δεν είναι βιώσιμο. Αυτό όμως σκοντάφτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκεί είναι ένα μείζον θέμα, που είναι πλέον θέμα κυβερνητικό, δεν είναι μόνον του Υπουργείου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Τι προβλέπετε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να τεθεί σε ανώτατο επίπεδο, στο Συμβούλιο Κορυφής, γιατί είναι ένα θέμα ανταγωνισμού και υπάρχουν υπόνοιες ότι υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί και συμφέροντα σε αυτό το ζήτημα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Για το θέμα αυτό εγώ έχω ζητήσει να συναντηθώ προσωπικά με τον κ. Αλμούνια, να δούμε όμως πότε θα γίνει αυτό, γιατί εξαρτάται και από τις εξελίξεις εδώ. Έχει σημασία να πάμε και να του εξηγήσουμε. Έχω την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά ας μην προβούμε σε καμία ανακοίνωση αν δεν καταλήξουμε σε κάποια αποτελέσματα. Πάντως, είναι μια μάχη που δίνουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να καταλάβουμε το εξής. Το Ναυπηγείο αυτό με 1.100 εργαζόμενους δεν μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο με τις παραγγελίες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πρέπει να ανοίξει και αν όχι και σε εμπορικές παραγγελίες, τουλάχιστον σε στρατιωτικές παραγγελίες, που μπορούν να έρθουν από άλλες χώρες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Όσο δεν δουλεύει αυτό το Ναυπηγείο επηρεάζει όλη την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Έχετε δίκιο, είναι ένα μείζον θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου