• Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για τη νέα σας πολιτική κίνηση με την 'Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών"?
Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που παίρνουμε μαζί με τον Γ. Δημαρά και η οποία αποσκοπεί στο να υπάρξει μια απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εμφανίζονται σήμερα ως μονόδρομος. Μέσα από την «Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών» καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες που νοιώθουν ανεξάρτητοι από δεσμεύσεις να συμμετέχουν, να ενεργοποιηθούν και όλοι μαζί να καθορίσουμε με διαφάνεια και δημοκρατικότητα την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως κράτος. Δεν συμφωνούμε με την κυρίαρχη σήμερα ιδεολογία των μειοψηφικών κομματικών ηγεσιών, ότι για όλα ευθύνεται το «σπάταλο» κοινωνικό κράτος και ο «καλοβολεμένος» εργαζόμενος από τους οποίους αν απαλλαγούμε θα έρθει μια εποχή ευδαιμονίας και οικονομικής ανάπτυξης. Σήμερα βλέπουμε μια προσπάθεια συντηρητικής αναδίπλωσης της ελληνικής πολιτικής τάξης με έναν μανδύα δήθεν σωτηρίας της χώρας, όπου στην ουσία δημιουργείται ένα πλαίσιο βίαιης αναδιανομής του πλούτου προς τους λίγους και ισχυρούς, ενώ για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιφυλάσσεται η ανέχεια και η φτώχεια. Είναι πλέον εμφανές και στους πλέον ακραιφνείς υποστηρικτές της κυβέρνησης ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τους δανειστές του και όλους όσους κερδοσκόπησαν σε βάρος του ελληνικού λαού και όσους υπερτιμολόγησαν τις διάφορες προμήθειες του ελληνικού κράτους τα προηγούμενα χρόνια. Είναι βέβαιο ότι η πρώτη και κύρια κίνηση που οφείλει να κάνει το ελληνικό κράτος είναι να αναδιαρθρώσει το χρέος της αναγνωρίζοντας όσα πραγματικά οφείλει και παραγράφοντας όσα καταχρηστικά και κερδοσκοπικά της χρεώνουν. Αυτή η πολιτική όμως, χρειάζεται ανεξάρτητους πολιτικούς από δεσμά κάθε λογής…
• Μόλις τον τελευταίο χρόνο, έχουν ιδρυθεί άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα όπως η "Δημοκρατική Αριστερά", η "Δημοκρατική Συμμαχία", άλλη μια κίνηση από το Μίκη Θεοδωράκη και τώρα η δική σας. Πιστεύετε ότι αυτά είναι ικανά να καλύψουν το τεράστιο πολιτικό κενό που διαφαίνεται στην ελληνική πολιτική σκηνή?
Είναι σίγουρο ότι στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που μας επέβαλλαν η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» δημιουργούν νέες συνθήκες και επηρεάζουν άμεσα και την πολιτική ζωή του τόπου. Ο παραδοσιακός διπολικός κομματικός μηχανισμός ανατρέπεται καθώς βλέπουμε την κατά τα άλλα σοσιαλιστική κυβέρνηση να εφαρμόζει με μεγάλη ευκολία και θαυμαστή πειθαρχία όλα όσα εδώ και δεκαετίες πρεσβεύει η συντηρητική παράταξη. Κατά συνέπεια οι Δημοκρατικές, οι προοδευτικές και οι οικολογικές δυνάμεις που αποτελούν και την πλειοψηφία στον ελληνικό λαό δεν εκφράζονται. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αναζητά βηματισμό και για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση παρουσιάζεται η ευκαιρία μια μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής και οικολογικής ένωσης, ικανής να απαντήσει στα σύγχρονα προβλήματα και να προωθήσει μια διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση των εγγενών μας προβλημάτων. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να αναδειχτούν νέες δυνάμεις ικανές να καλύψουν το μεγάλο πολιτικό κενό που προκάλεσε η μετακίνηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στις συντηρητικές πολιτικές ιδεοληψίες, στις ολιγαρχικές και καθεστωτικές αντιλήψεις παίρνοντας οριστικά διαζύγιο από τις ανάγκες της μεγάλης του εκλογικής βάσης. Ο καθείς θα δώσει τις εξετάσεις του και όποιος τις «περάσει» θα αποκτήσει χώρο στην καρδιά του λαού
• Ήσασταν από πάντα ακόμη και μετά τη διαγραφή σας από το ΠΑΣΟΚ πολύ κοντά σε αυτό. Η εντύπωση ήταν ότι αργά ή γρήγορα θα ξαναγυρνάγατε σε αυτό. Έχει κοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος ή η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κάτι εφικτό στο μέλλον?
Είμαι από τα 16 μου χρόνια στο ΠΑΣΟΚ. Ο «ομφάλιος λώρος» υπάρχει με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με όλους όσους αγωνιστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να εφαρμοστούν οι ιδέες και η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Με τον κόσμο παραμένω σύμμαχος, βρισκόμαστε στην ίδια κοινωνική πτέρυγα, συζητάμε και με την μεγάλη πλειοψηφία συμφωνούμε ότι η πορεία που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Κατά συνέπεια ο «ομφάλιος λώρος» έχει κοπεί μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση τα ονόματα, οι ταμπέλες, οι σφραγίδες για εμένα δεν έχουν σημασία. Ας κρατήσει ο κύριος Παπανδρέου και οι φίλοι του την σφραγίδα και εγώ με τους συντρόφους μου και τους συναγωνιστές μου θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να επικρατήσει η κοινωνική δικαιοσύνη. Στα πλαίσια λοιπόν της Δημοκρατίας μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλα όσα δεν έγιναν για τον ελληνικό λαό, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε όσους προσπαθούν να καταργήσουν όλα όσα ο ελληνικός λαός κατέκτησε τα προηγούμενα χρόνια. Απέναντι στην ολιγαρχία της παρέας και των κλειστών γραφείων με τις αδιαφανείς αποφάσεις αντιπαραβάλουμε μια μεγάλη και ανοικτή ανεξάρτητη πορεία των πολιτών. Προφανώς σε αυτή την νέα συμμαχία συμμετέχουν και θα συμμετέχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθούν να ανήκουν στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη και διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές.
• Τελικά θα μπορούσε να μετεξελιχθεί η νέα σας πολιτική κίνηση στη σοσιαλιστική συνιστώσα της αριστεράς που τόσο λείπει ή στην αριστερή συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ που επίσης θα συσπειρώσει τον αριστερό κόσμο του ΠΑΣΟΚ?
Σήμερα γεννιέται κάτι νέο. Ούτε η αριστερά χρειάζεται σοσιαλιστική συνιστώσα, ούτε το ΠΑΣΟΚ αριστερή συνιστώσα. Οι διχαστικές προσεγγίσεις του παρελθόντος τελείωσαν την στιγμή που μια διορισμένη ηγετική ομάδα ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας και έκανε την μεγαλύτερη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη στροφή στην ιστορία της πατρίδας μας αναιρώντας σε όλα τα επίπεδα τις προεκλογικές δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό. Η τοποθέτηση μιας πολιτικής κίνησης σήμερα στα αριστερά ή στα δεξιά του πολιτικού φάσματος είναι αναχρονιστική. Κατά την γνώμη μου σήμερα υπάρχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία συντηρητικών πεποιθήσεων η οποία όμως δεν αντικατοπτρίζει την βούληση του ελληνικού λαού καθώς οι πολίτες ψήφισαν ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα και τους επιβάλλεται χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση ένα συντηρητικό και αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα. Κατά συνέπεια ο τόπος έχει ανάγκη από εκλογές όπου θα αντιπαρατεθούν εν συνόλω οι συντηρητικές και οι προοδευτικές δυνάμεις, χωρίς μάσκες και ψευτοδιλήμματα.
• Πώς σκέφτεστε ότι θα είναι το οργανωτικό σχήμα της "Ένωσης Ανεξάρτητων Πολιτών"? Θα υπάρχει τοπική παρουσία στην περιοχή μας?
Η «ΕΝΑΠ» δεν είναι ένα ακόμα κόμμα. Διαθέτει κινηματικά χαρακτηριστικά. Προς το παρόν υπάρχει μια ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής προς τους πολίτες και ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί θα προχωρήσουμε και στα αναγκαία οργανωτικά σχήματα. Ήδη στην Βάρη, την Βούλα και την Βουλιαγμένη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον όπως και σε όλες σχεδόν τις περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της χώρας. Οπότε να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει τοπική παρουσία και μάλιστα θα εκπλήξουν πολλούς οι άνθρωποι που ήδη συμμετέχουν. Εμείς θέλουμε να δώσουμε το βήμα και την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εμφανιστούν και να αναδειχτούν μέσα από την πολιτική και κοινωνική δράση τους.
• Έχετε ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και έχετε ενεργό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Πως πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαχείριση ενός Καλλικρατικού Δήμου και δη αυτός των "3Β" (Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη)?
Το ευτύχημα για την Βάρη, την Βούλα και τη Βουλιαγμένη είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ανομοιογένειες που υπάρχουν σε άλλους δήμους της Αττικής. Η διαχείριση θα είναι δύσκολη στην αρχή λόγω των λειτουργικών δυσκολιών που συνεπάγεται από μόνος του ο Καλλικράτης. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα Δήμο που έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, του ανήκει ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο, έχει έσοδα και μπορεί να επιλύσει με την δέουσα πολιτική βούληση σημαντικά προβλήματα. Σίγουρα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η κωλυσιεργία που παρατηρείται σε διάφορους τομείς από την κυβέρνηση θα δημιουργήσει και σε αυτόν τον Δήμο πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα. Αν υπάρξει όμως σύμπλευση μεταξύ των πολιτών και η απαραίτητη πίεση προς τους αρμόδιους πολλά προβλήματα θα ξεπεραστούν. Ο νέος Δήμος οφείλει να κινηθεί προς ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο όπου θα περιλαμβάνεται όπως έχω ήδη προτείνει: 1. Σχέδια πόλης, 2. Αστική συγκοινωνία με επέκταση του τραμ προς το νότο, 3. Επίλυση των ζητημάτων του Υμηττού με ένταξη της περιοχής του Χερώματος στο σχέδιο πόλης, 4. Ένταξη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής έργων που θα αναδείξουν το Νότιο Παραλιακό Άξονα του Σαρωνικού σε προορισμό συνεδριακού, εναλλακτικού και παραθεριστικού τουρισμού με έμφαση στο φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, 5. Αξιοποίηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των εγκαταλελειμμένων σήμερα Ολυμπιακών εγκαταστάσεων προς όφελος του πολίτη, 6. Ίδρυση Αττικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την καλύτερη αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και την καλύτερη οργάνωση των προωθητικών ενεργειών, 7. Πρόβλεψη για σταδιακή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δήμου από εναλλακτικές πηγές ενέργειας με έμφαση στο φυσικό αέριο. Πολλά ακόμη μπορούν και πρέπει να γίνουν ώστε ο Δήμος να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως προάστιο της Αθήνας και να αποκτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αξίζει. Και για τέλος κρατάω την ένσταση που πολλοί συμπολίτες μου θέτουν. Δεν μπορεί ένας τέτοιος Δήμος να έχει τρία ονόματα…
• Στην περιοχή μας ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα αποτελούν η απελευθέρωση των παραλιών από τις εμπορικές χρήσεις και από την εκμετάλλευση τους από ιδιώτες και ΕΤΑ. Είναι εφικτή νομίζετε η παραχώρηση της διαχείρισης των παραλιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτή με τη σειρά της πιστεύετε ότι είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε αυτό τον ρόλο?
Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα και η στάση μου παραμένει ίδια. Κατά την γνώμη μου πρέπει να επιστρέψουν οι παραλίες στους φυσικούς κατόχους, δηλαδή στους πολίτες και να σταματήσει ο αποκλεισμός της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί κάλλιστα να τις διαχειριστεί και πιστεύω πραγματικά ότι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαχείρισης θα είναι εξαιρετικά καθώς η αιρετή αυτοδιοίκηση ελέγχεται από τους πολίτες και θα «υποχρεωθεί» σε συνετή διαχείριση. Οι πολίτες επίσης είναι σήμερα συνειδητοποιημένοι και δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να καταστρέψει τις ανοικτές παραλίες. Η θεωρία ότι οι ιδιώτες διαχειρίζονται καλύτερα τις δημόσιες εκτάσεις είναι ένας μύθος που κατασκευάστηκε προκειμένου κάποιοι να έχουν εύκολη πρόσβαση στον πλουτισμό μέσα από τα λεγόμενα «δημόσια φιλέτα». Είναι στο χέρι μας να καταρρίψουμε και αυτόν τον αστικό μύθο όπως θα καταρρίψουμε και πολλούς άλλους στην νέα οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην χώρα μας.
Ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας και αναμένουμε τις απαντήσεις σας.
www.alkyonida-news.gr
Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που παίρνουμε μαζί με τον Γ. Δημαρά και η οποία αποσκοπεί στο να υπάρξει μια απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εμφανίζονται σήμερα ως μονόδρομος. Μέσα από την «Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών» καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες που νοιώθουν ανεξάρτητοι από δεσμεύσεις να συμμετέχουν, να ενεργοποιηθούν και όλοι μαζί να καθορίσουμε με διαφάνεια και δημοκρατικότητα την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως κράτος. Δεν συμφωνούμε με την κυρίαρχη σήμερα ιδεολογία των μειοψηφικών κομματικών ηγεσιών, ότι για όλα ευθύνεται το «σπάταλο» κοινωνικό κράτος και ο «καλοβολεμένος» εργαζόμενος από τους οποίους αν απαλλαγούμε θα έρθει μια εποχή ευδαιμονίας και οικονομικής ανάπτυξης. Σήμερα βλέπουμε μια προσπάθεια συντηρητικής αναδίπλωσης της ελληνικής πολιτικής τάξης με έναν μανδύα δήθεν σωτηρίας της χώρας, όπου στην ουσία δημιουργείται ένα πλαίσιο βίαιης αναδιανομής του πλούτου προς τους λίγους και ισχυρούς, ενώ για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιφυλάσσεται η ανέχεια και η φτώχεια. Είναι πλέον εμφανές και στους πλέον ακραιφνείς υποστηρικτές της κυβέρνησης ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τους δανειστές του και όλους όσους κερδοσκόπησαν σε βάρος του ελληνικού λαού και όσους υπερτιμολόγησαν τις διάφορες προμήθειες του ελληνικού κράτους τα προηγούμενα χρόνια. Είναι βέβαιο ότι η πρώτη και κύρια κίνηση που οφείλει να κάνει το ελληνικό κράτος είναι να αναδιαρθρώσει το χρέος της αναγνωρίζοντας όσα πραγματικά οφείλει και παραγράφοντας όσα καταχρηστικά και κερδοσκοπικά της χρεώνουν. Αυτή η πολιτική όμως, χρειάζεται ανεξάρτητους πολιτικούς από δεσμά κάθε λογής…
• Μόλις τον τελευταίο χρόνο, έχουν ιδρυθεί άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα όπως η "Δημοκρατική Αριστερά", η "Δημοκρατική Συμμαχία", άλλη μια κίνηση από το Μίκη Θεοδωράκη και τώρα η δική σας. Πιστεύετε ότι αυτά είναι ικανά να καλύψουν το τεράστιο πολιτικό κενό που διαφαίνεται στην ελληνική πολιτική σκηνή?
Είναι σίγουρο ότι στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που μας επέβαλλαν η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» δημιουργούν νέες συνθήκες και επηρεάζουν άμεσα και την πολιτική ζωή του τόπου. Ο παραδοσιακός διπολικός κομματικός μηχανισμός ανατρέπεται καθώς βλέπουμε την κατά τα άλλα σοσιαλιστική κυβέρνηση να εφαρμόζει με μεγάλη ευκολία και θαυμαστή πειθαρχία όλα όσα εδώ και δεκαετίες πρεσβεύει η συντηρητική παράταξη. Κατά συνέπεια οι Δημοκρατικές, οι προοδευτικές και οι οικολογικές δυνάμεις που αποτελούν και την πλειοψηφία στον ελληνικό λαό δεν εκφράζονται. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αναζητά βηματισμό και για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση παρουσιάζεται η ευκαιρία μια μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής και οικολογικής ένωσης, ικανής να απαντήσει στα σύγχρονα προβλήματα και να προωθήσει μια διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση των εγγενών μας προβλημάτων. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να αναδειχτούν νέες δυνάμεις ικανές να καλύψουν το μεγάλο πολιτικό κενό που προκάλεσε η μετακίνηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στις συντηρητικές πολιτικές ιδεοληψίες, στις ολιγαρχικές και καθεστωτικές αντιλήψεις παίρνοντας οριστικά διαζύγιο από τις ανάγκες της μεγάλης του εκλογικής βάσης. Ο καθείς θα δώσει τις εξετάσεις του και όποιος τις «περάσει» θα αποκτήσει χώρο στην καρδιά του λαού
• Ήσασταν από πάντα ακόμη και μετά τη διαγραφή σας από το ΠΑΣΟΚ πολύ κοντά σε αυτό. Η εντύπωση ήταν ότι αργά ή γρήγορα θα ξαναγυρνάγατε σε αυτό. Έχει κοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος ή η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κάτι εφικτό στο μέλλον?
Είμαι από τα 16 μου χρόνια στο ΠΑΣΟΚ. Ο «ομφάλιος λώρος» υπάρχει με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με όλους όσους αγωνιστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να εφαρμοστούν οι ιδέες και η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Με τον κόσμο παραμένω σύμμαχος, βρισκόμαστε στην ίδια κοινωνική πτέρυγα, συζητάμε και με την μεγάλη πλειοψηφία συμφωνούμε ότι η πορεία που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Κατά συνέπεια ο «ομφάλιος λώρος» έχει κοπεί μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση τα ονόματα, οι ταμπέλες, οι σφραγίδες για εμένα δεν έχουν σημασία. Ας κρατήσει ο κύριος Παπανδρέου και οι φίλοι του την σφραγίδα και εγώ με τους συντρόφους μου και τους συναγωνιστές μου θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να επικρατήσει η κοινωνική δικαιοσύνη. Στα πλαίσια λοιπόν της Δημοκρατίας μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλα όσα δεν έγιναν για τον ελληνικό λαό, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε όσους προσπαθούν να καταργήσουν όλα όσα ο ελληνικός λαός κατέκτησε τα προηγούμενα χρόνια. Απέναντι στην ολιγαρχία της παρέας και των κλειστών γραφείων με τις αδιαφανείς αποφάσεις αντιπαραβάλουμε μια μεγάλη και ανοικτή ανεξάρτητη πορεία των πολιτών. Προφανώς σε αυτή την νέα συμμαχία συμμετέχουν και θα συμμετέχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθούν να ανήκουν στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη και διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές.
• Τελικά θα μπορούσε να μετεξελιχθεί η νέα σας πολιτική κίνηση στη σοσιαλιστική συνιστώσα της αριστεράς που τόσο λείπει ή στην αριστερή συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ που επίσης θα συσπειρώσει τον αριστερό κόσμο του ΠΑΣΟΚ?
Σήμερα γεννιέται κάτι νέο. Ούτε η αριστερά χρειάζεται σοσιαλιστική συνιστώσα, ούτε το ΠΑΣΟΚ αριστερή συνιστώσα. Οι διχαστικές προσεγγίσεις του παρελθόντος τελείωσαν την στιγμή που μια διορισμένη ηγετική ομάδα ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας και έκανε την μεγαλύτερη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη στροφή στην ιστορία της πατρίδας μας αναιρώντας σε όλα τα επίπεδα τις προεκλογικές δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό. Η τοποθέτηση μιας πολιτικής κίνησης σήμερα στα αριστερά ή στα δεξιά του πολιτικού φάσματος είναι αναχρονιστική. Κατά την γνώμη μου σήμερα υπάρχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία συντηρητικών πεποιθήσεων η οποία όμως δεν αντικατοπτρίζει την βούληση του ελληνικού λαού καθώς οι πολίτες ψήφισαν ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα και τους επιβάλλεται χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση ένα συντηρητικό και αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα. Κατά συνέπεια ο τόπος έχει ανάγκη από εκλογές όπου θα αντιπαρατεθούν εν συνόλω οι συντηρητικές και οι προοδευτικές δυνάμεις, χωρίς μάσκες και ψευτοδιλήμματα.
• Πώς σκέφτεστε ότι θα είναι το οργανωτικό σχήμα της "Ένωσης Ανεξάρτητων Πολιτών"? Θα υπάρχει τοπική παρουσία στην περιοχή μας?
Η «ΕΝΑΠ» δεν είναι ένα ακόμα κόμμα. Διαθέτει κινηματικά χαρακτηριστικά. Προς το παρόν υπάρχει μια ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής προς τους πολίτες και ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί θα προχωρήσουμε και στα αναγκαία οργανωτικά σχήματα. Ήδη στην Βάρη, την Βούλα και την Βουλιαγμένη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον όπως και σε όλες σχεδόν τις περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της χώρας. Οπότε να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει τοπική παρουσία και μάλιστα θα εκπλήξουν πολλούς οι άνθρωποι που ήδη συμμετέχουν. Εμείς θέλουμε να δώσουμε το βήμα και την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εμφανιστούν και να αναδειχτούν μέσα από την πολιτική και κοινωνική δράση τους.
• Έχετε ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και έχετε ενεργό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Πως πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαχείριση ενός Καλλικρατικού Δήμου και δη αυτός των "3Β" (Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη)?
Το ευτύχημα για την Βάρη, την Βούλα και τη Βουλιαγμένη είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ανομοιογένειες που υπάρχουν σε άλλους δήμους της Αττικής. Η διαχείριση θα είναι δύσκολη στην αρχή λόγω των λειτουργικών δυσκολιών που συνεπάγεται από μόνος του ο Καλλικράτης. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα Δήμο που έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, του ανήκει ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο, έχει έσοδα και μπορεί να επιλύσει με την δέουσα πολιτική βούληση σημαντικά προβλήματα. Σίγουρα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η κωλυσιεργία που παρατηρείται σε διάφορους τομείς από την κυβέρνηση θα δημιουργήσει και σε αυτόν τον Δήμο πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα. Αν υπάρξει όμως σύμπλευση μεταξύ των πολιτών και η απαραίτητη πίεση προς τους αρμόδιους πολλά προβλήματα θα ξεπεραστούν. Ο νέος Δήμος οφείλει να κινηθεί προς ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο όπου θα περιλαμβάνεται όπως έχω ήδη προτείνει: 1. Σχέδια πόλης, 2. Αστική συγκοινωνία με επέκταση του τραμ προς το νότο, 3. Επίλυση των ζητημάτων του Υμηττού με ένταξη της περιοχής του Χερώματος στο σχέδιο πόλης, 4. Ένταξη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής έργων που θα αναδείξουν το Νότιο Παραλιακό Άξονα του Σαρωνικού σε προορισμό συνεδριακού, εναλλακτικού και παραθεριστικού τουρισμού με έμφαση στο φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, 5. Αξιοποίηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των εγκαταλελειμμένων σήμερα Ολυμπιακών εγκαταστάσεων προς όφελος του πολίτη, 6. Ίδρυση Αττικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την καλύτερη αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και την καλύτερη οργάνωση των προωθητικών ενεργειών, 7. Πρόβλεψη για σταδιακή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δήμου από εναλλακτικές πηγές ενέργειας με έμφαση στο φυσικό αέριο. Πολλά ακόμη μπορούν και πρέπει να γίνουν ώστε ο Δήμος να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως προάστιο της Αθήνας και να αποκτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αξίζει. Και για τέλος κρατάω την ένσταση που πολλοί συμπολίτες μου θέτουν. Δεν μπορεί ένας τέτοιος Δήμος να έχει τρία ονόματα…
• Στην περιοχή μας ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα αποτελούν η απελευθέρωση των παραλιών από τις εμπορικές χρήσεις και από την εκμετάλλευση τους από ιδιώτες και ΕΤΑ. Είναι εφικτή νομίζετε η παραχώρηση της διαχείρισης των παραλιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτή με τη σειρά της πιστεύετε ότι είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε αυτό τον ρόλο?
Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα και η στάση μου παραμένει ίδια. Κατά την γνώμη μου πρέπει να επιστρέψουν οι παραλίες στους φυσικούς κατόχους, δηλαδή στους πολίτες και να σταματήσει ο αποκλεισμός της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί κάλλιστα να τις διαχειριστεί και πιστεύω πραγματικά ότι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαχείρισης θα είναι εξαιρετικά καθώς η αιρετή αυτοδιοίκηση ελέγχεται από τους πολίτες και θα «υποχρεωθεί» σε συνετή διαχείριση. Οι πολίτες επίσης είναι σήμερα συνειδητοποιημένοι και δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να καταστρέψει τις ανοικτές παραλίες. Η θεωρία ότι οι ιδιώτες διαχειρίζονται καλύτερα τις δημόσιες εκτάσεις είναι ένας μύθος που κατασκευάστηκε προκειμένου κάποιοι να έχουν εύκολη πρόσβαση στον πλουτισμό μέσα από τα λεγόμενα «δημόσια φιλέτα». Είναι στο χέρι μας να καταρρίψουμε και αυτόν τον αστικό μύθο όπως θα καταρρίψουμε και πολλούς άλλους στην νέα οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην χώρα μας.
Ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας και αναμένουμε τις απαντήσεις σας.
www.alkyonida-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου