Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Με μπαλώματα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων το Υπουργείο Υγείας (Συζήτηση στην Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του Β.Οικονόμου)

Την Τρίτη 25-01-2011, συζητήθηκε στην Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, για τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων. Ο Βασίλης Οικονόμου στην τοποθέτησή του τόνισε ότι εδώ και ένα χρόνο με ερωτήσεις του στην Βουλή ζητάει την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, καμία ενέργεια όμως δεν έχει γίνει από πλευράς της κυβέρνησης προκειμένου αυτό να αποτελέσει στην πράξη το «Πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου», τίτλος που του αποδόθηκε κατά την ίδρυσή του και έμεινε μόνο στα χαρτιά. Πρόκειται για μια μονάδα υγείας που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε την τεράστια περιοχή των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού (όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από τον Καλλικράτη) σε 24ωρη βάση όμως το προσωπικό δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη των κατοίκων των Καλυβίων.
Ο Βουλευτής υποστήριξε ότι μετά την εξέγερση για τα ΧΥΤΑ στην Κερατέα η κυβέρνηση ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπη με νέα εξέγερση, για το Κ.Υ. αυτή την φορά, καθώς οι κάτοικοι είναι πλέον απογοητευμένοι από την αντιμετώπισή τους ως πολίτες β' κατηγορίας. Απαντώντας ο Υφυπουργός Υγείας κ Τιμοσίδης, δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα κάνει κάθε προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, αναγνώρισε ότι το αίτημα του Βουλευτή Αττικής και των κατοίκων της περιοχής είναι καθ' όλα κατανοητό και δίκαιο και υποστήριξε ότι σύντομα θα καλυφθούν 5 θέσεις ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη βασικών αναγκών του Κ.Υ. Καλυβίων. Για το διοικητικό προσωπικό αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις αλλά δεν δεσμεύτηκε για το αν αυτές θα καλυφθούν, αντίθετα υποστήριξε ότι τα διοικητικά κενά προς το παρόν αντιμετωπίζονται χάρη στην φιλοτιμία των εργαζομένων. Τέλος υποστήριξε ότι με τον «Καλλικράτη στην Υγεία», νομοσχέδιο το οποίο έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή το επόμενο διάστημα, θα ενταχθούν όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ και έτσι το Υπουργείο ευελπιστεί ότι θα αξιοποιήσει καλύτερα το ιατρικό προσωπικό προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους.




Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο Κ.Υ. Καλυβίων και 5 νέοι γιατροί θα συνδράμουν στην καλύτερη λειτουργία του μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές χρονοβόρες δυστυχώς διαδικασίες. Το γεγονός όμως ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να δεσμευτεί για την πλήρη κάλυψη των κενών σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό αποδεικνύει ότι στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των δανειστών της χώρας επιχειρείται η κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του πληθυσμού με «μπαλώματα». Όσο και αν θέλουμε να αναγνωρίσουμε την καλή πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι ο στόχος του «Καλλικράτη» στην Υγεία είναι να δημιουργήσει κινητικότητα στο ιατρικό προσωπικό δημιουργώντας ένα φαινόμενο όπου οι γιατροί θα μετακινούνται καθημερινά σε διάφορες μονάδες υγείας παρέχοντας υπηρεσίες κάθε μέρα σε άλλη περιοχή, γεγονός που απέχει πολύ από την δική μας τουλάχιστον αντίληψη περί αξιόπιστης και υψηλών προδιαγραφών δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου