Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Ένωση» των Δημοκρατικών, Προοδευτικών και Οικολογικών Δυνάμεων στις επόμενες Εθνικές Εκλογές (Άρθρο του Β.Οικονόμου στο περ."ΕΠΙΚΑΙΡΑ")

Ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την πλέον επώδυνη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση της μεταπολίτευσης. Στην νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η συνθηκολόγηση της σοσιαλιστικής κατά τα άλλα κυβέρνησης με τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης και του ΔΝΤ, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, γεγονός που οφείλεται σε δύο κύριους παράγοντες:

1. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να παρουσιάσει έναν διαφορετικό δρόμο διεξόδου καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί με πρωτοφανή πειθαρχία όλα όσα παραδοσιακά πρεσβεύει η συντηρητική παράταξη στην χώρα μας,

2. Οι Δημοκρατικές, Προοδευτικές και Οικολογικές δυνάμεις δεν έχουν μέχρι σήμερα κατορθώσει να κατέλθουν ενιαία στον πολιτικό στίβο αποκτώντας κοινωνική και πολιτική δυναμική ικανή να θέσει τα πραγματικά διλλήματα του σήμερα και του αύριο, προτείνοντας στον ελληνικό λαό ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματά του.

Αποτέλεσμα της πιο πάνω πραγματικότητας είναι να παρουσιάζεται το Μνημόνιο ως μοναδική διέξοδος και η κατάργηση του κοινωνικού κράτους ως απαραίτητη προϋπόθεση επιστροφής στην ανάπτυξη και περιορισμού του δημοσίου χρέους. Εάν διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση είναι βέβαιο ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στα στενά πλαίσια δύο συντηρητικών κυβερνητικών κομμάτων εξουσίας και ο ελληνικός λαός είτε θα απέχει μεγεθύνοντας το δημοκρατικό έλλειμμα νομιμοποίησης είτε θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ δύο ταυτόσημων πολιτικών προτάσεων.

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία είναι χρέος όλων των Δημοκρατικών, Προοδευτικών και Οικολογικών Δυνάμεων να ενώσουν τις προσπάθειές τους ξεπερνώντας τις όποιες αγκυλώσεις του παρελθόντος και να έρθουν σε μια δημοκρατική εκλογική αντιπαράθεση με τις Συντηρητικές Δυνάμεις που θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα και την νομιμοποίηση να καταργούν κάθε κοινωνική και δημοκρατική κατάκτηση του ελληνικού λαού.

Οφείλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να απαλλαγούμε από την λογική της ολιγαρχικής διακυβέρνησης που δεν επιτρέπει καμία διαφοροποίηση από όσα αποφασίζουν οι κλειστές κομματικές νομενκλατούρες και να συμμετέχουμε σε μια λαϊκή πλειοψηφία που ζητά και απαιτεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι ενεργοί πολίτες της χώρας μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η λογική του Μνημονίου που εφαρμόζεται ως μονόδρομος είναι αδιέξοδη και θέλουν να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την εναλλακτική πρόταση.

Σε αυτό το κοινωνικό αίτημα πρέπει να απαντήσουν άμεσα οι Δημοκρατικές, Προοδευτικές και Οικολογικές Δυνάμεις και να προβούν σε μια Συμμαχία Ενότητας που θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

1. Την προστασία, ενίσχυση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του κοινωνικού κράτους προς όφελος του πολίτη

2. Την εξασφάλιση της διαφάνειας και του απόλυτου σεβασμού της δημοκρατίας στις πολιτικές αποφάσεις

3. Την ανάδειξη του ζητήματος της προστασίας του περιβάλλοντος στην πράξη και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα ως βασικό κριτήριο για κάθε πολιτική απόφαση και όχι ως απλή θεωρητική προσέγγιση

4. Την καθιέρωση της κοινωνικής δικαιοσύνης ως κύριο κριτήριο κάθε οικονομικού ή κοινωνικού μέτρου

5. Την εφαρμογή της αναδιανομής του εισοδήματος μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα προστατεύει τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες σε αντιδιαστολή με το υπάρχον φορολογικό σύστημα που επιτρέπει την συγκέντρωση όλου του πλούτου στους λίγους και οικονομικά ισχυρούς, επιφυλάσσοντας την ανέχεια και την φτώχεια για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

6. Την προστασία της εθνικής μας περιουσίας και την ανυποχώρητη στάση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα κηρύσσοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ο εθνικός μας πλούτος δεν είναι προς διαπραγμάτευση ούτε προς πώληση.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την νεοφιλελεύθερη - συντηρητική επέλαση που προωθεί την κοινωνική βαρβαρότητα, διαμορφώνοντας επιτέλους την Δημοκρατική, Προοδευτική και Οικολογική απάντηση στα ψευτοδιλήμματα που τίθενται ως μονόδρομος στον ελληνικό λαό και να μην δώσουμε κανένα άλλοθι στους συντηρητικούς μονόδρομους που θέλουν τους πολλούς να υπηρετούν τους λίγους, που απαιτούν την υποδούλωση των πολλών στα συμφέροντα των λίγων. Η Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών (ΕΑΠ), η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό πολιτικό πόλο της Κεντροαριστεράς και να αναλάβουν τις ευθύνες τους προσφέροντας στον ελληνικό λαό την δημοκρατική διέξοδο που χρειάζεται η κοινωνία μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου