Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη του Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου στην εφημερίδα "Salonica - Press" (10-07-2010)

1) Πώς αναμένεται να αλλάξει η ζωή του Έλληνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

Πλέον έχει αλλάξει η φιλοσοφία του ασφαλιστικού. Από σύστημα αλληλεγγύης και ανταποδοτικότητας μετατράπηκε η σύνταξη σε επίδομα, καταδικάζοντας την τρίτη ηλικία στο κοινωνικό περιθώριο. Από την ακραία εφαρμογή ενός συστήματος που έδινε το δικαίωμα της σύνταξης στον 40άρη περάσαμε σε ένα συνολικά ακραίο σύστημα που επιβάλλει την σύνταξη μετά από 40 χρόνια πλήρους εργασίας, χωρίς καμία εξαίρεση και ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στην κάθε εργασία. Η ζωή αλλάζει σημαντικά για όλους, πολλοί από τους σημερινούς 30άρηδες δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ και θα αρκούνται σε ένα επίδομα που δεν θα καλύπτει ούτε τα ελάχιστα απαιτούμενα διαβίωσης, πόσο μάλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όλα αυτά βέβαια θα έχουν αντίκτυπο γενικότερα στην ελληνική οικονομία αφού η ρευστότητα στην αγορά θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο αφού θα απουσιάσουν πλέον τα χρήματα των συνταξιούχων.

2) Είναι το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα;

Είναι η αρχή της επιδοματικής ασφάλισης! Θα πληρώνεις όλη σου τη ζωή για ένα επίδομα! Υπάρχει βέβαια και άλλη πορεία που ο λαός θα την επιλέξει και θα την επιβάλει καταδικάζοντας πολιτικά όσους σήμερα του μιλούν για αδιέξοδα και μονόδρομους. Η κυβέρνηση «υποχρεώνει» τους πολίτες να αντιδράσουν, να ριζοσπαστικοποιηθούν και να ανασυγκροτήσουν την μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη, θέτοντας προ των ιστορικών της ευθυνών όσους πιστεύουν στις ιδέες και τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού..

3) Οι πολύ σκληρές αλλαγές οφείλονται στο μνημόνιο ή ήταν απολύτως αναγκαίες;

Σήμερα επικρατεί ο φιλελευθερισμός, ή ο νεοφιλελευθερισμός αν θέλετε, σε όλο τον κόσμο. Για τους συντηρητικούς αυτούς πολιτικούς υπάρχουν μόνο αριθμοί και οικονομικά κέρδη. Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός από την άλλη υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος και υποστηρίζοντας τον άνθρωπο υποστηρίζεις και την οικονομία και την ανάπτυξη. Με δύο λόγια οφείλεις να κάνεις τις κινήσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα επιτρέπουν στον άνθρωπο ως μονάδα, ή ως σύνολο, να δημιουργήσει. Αυτά υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Για άγνωστους λόγους η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τους μονόδρομους που οδηγούν σε αδιέξοδα. Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος. Οι πολύ σκληρές αλλαγές λοιπόν οφείλονται κυρίως στο ότι η «σοσιαλιστική» ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης καλύτερο μοντέλο αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων είναι το (νέο) φιλελεύθερο όπου επιβάλλεται η εξόντωση των μεσαίων και λαϊκών τάξεων προς όφελος των ισχυρών οικονομικών τάξεων, γεγονός που οδήγησε στην σύνταξη ενός μνημονίου δανεισμού το οποίο σήμερα παρουσιάζεται ως αίτιο των σκληρών πολιτικών, προς αποφυγή όμως του πολιτικού κόστους και προς κατευνασμό των αντιδράσεων. Φαύλος κύκλος λοιπόν, με βασική αιτία το διαζύγιο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τις ιδεολογικές παρακαταθήκες του κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου