Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Σχόλια επί των απαντήσεων της Υπουργού για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας στον Άγιο Αντρέα στην Νέα Μάκρη

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8450/08-04-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τις παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας στον Άγιο Αντρέα του Δήμου Νέας Μάκρης, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Α. Διαμαντοπούλου, μας απάντησε ότι τον Σεπτέμβριο του 2007 συντάχθηκε τεχνικό δελτίο έργου από την ΔΙ.ΕΦ.ΕΣ. για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Αντρέα στην Νέα Μάκρη, βάσει του οποίου εντάχθηκε το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2007 με προϋπολογισμό 2 εκατ €. Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας με την Επιτροπή Special Olympics – ΑΘΗΝΑ 2011, που έχει συναφθεί τον Νοέμβριο του 2008 ανέλαβε την υποχρέωση παραχώρησης των κατασκηνώσεων στον Άγιο Αντρέα για την φιλοξενία των αθλητών. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα τον Ιούλιο του 2009 εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και η διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού ανάθεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών για το αντικείμενο του θέματος. Στην συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2010 έγινε η ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών για το αντικείμενο του θέματος και ήδη εκπονείται η μελέτη της οποίας ο συμβατικός χρόνος παράδοσης είναι 210 ημέρες δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010 και γίνεται προσπάθεια συντόμευσης του συμβατικού χρόνου σύμφωνα με την μελέτη, ώστε η παράδοση του συνόλου της μελέτης να ολοκληρωθεί την 15/07/2010 ενώ ήδη παραδόθηκε η οριστική μελέτη την 22/04/2010. Στην συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έργου. Το απαραίτητο τμήμα του έργου για την φιλοξενία των αθλητών των Special Olympics – ΑΘΗΝΑ 2011, θα πρέπει να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2011. Με έγγραφό της η ΔΙ.ΕΦ.ΕΣ. τον Σεπτέμβριο του 2009 έχει ενημερώσει την Επιτροπή μαθητικών κατασκηνώσεων και φιλοξενίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, ώστε να επιμεληθεί της έγκαιρης καταγραφής του υπάρχοντος εξοπλισμού και της απομάκρυνσης του ακατάλληλου τμήματος αυτού.
Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δεν μπορεί παρά να εκφράσει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι από το 2001 οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγ. Αντρέα του Δήμου Νέας Μάκρης δεν αξιοποιούνται για την φιλοξενία παιδιών, δεν ανταποκρίνονται δηλαδή στον σκοπό της δημιουργίας τους, και μια ολόκληρη γενιά δεν χάρηκε τις πολύτιμες αυτές εγκαταστάσεις. Το δυστύχημα είναι ότι αν το Υπουργείο Παιδείας συνεχίσει να λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς θα ακολουθήσει ακόμη μια γενιά παιδιών που δεν θα μπορέσει να τις απολαύσει. Είναι παρήγορο ότι θα ανοίξουν οι κατασκηνώσεις για τα Special Olympics και το πρόγραμμα αυτό, τουλάχιστον προχωράει από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ο φόβος όμως για το μέλλον υπάρχει και είναι δικαιολογημένος. Αν δηλαδή από το 2004 που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρειάστηκαν να περάσουν 6 χρόνια εγκατάλειψης των παιδικών κατασκηνώσεων για να αρχίσουν και πάλι εργασίες αποκατάστασης του χώρου αυτή την φορά για την διοργάνωση των Special Olympics, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι μετά το πέρας και αυτών των αγώνων θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του δημοσίου και πολύτιμοι πόροι για να αποκατασταθεί κάποια στιγμή ο χώρος και να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί τα παιδιά που θα δικαιούνται συμμετοχή στα κατασκηνωτικά προγράμματα. Το τραγικό ελληνικό κράτος σε όλο το μεγαλείο του! Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δεσμεύεται ότι δεν θα επιτρέψει την διαιώνιση της εγκατάλειψης της δημόσιας περιουσίας και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μετά το πέρας και των Special Olympics οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Αντρέα στον Δήμο της Νέας Μάκρης θα επιστραφούν για χρήση στους φυσικούς δικαιούχους, δηλαδή στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου