Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Σχόλια επί των απαντήσεων του Υπουργού


Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8682/13-04-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τον καθορισμό αντικειμενικών αξιών για την 4η Πολεοδομική Ενότητα του Δήμου Νέας Μάκρης, ο Υπουργός Οικονομικών, κ Γ. Παπακωνσταντίνου, μας απάντησε ότι «η επέκταση του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της Χώρας, όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται, περιλαμβάνεται στις προθέσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας. Όμως η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων δεν γίνεται μεμονωμένα, αλλά προϋποθέτει ανάλογο προγραμματισμό και συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. Ήδη συγκροτούνται Επιτροπές του άρθρου 41ν. 1249-82μ σε όλη τη Χώρα στα πλαίσια της Αναπροσαρμογής Αξιών των Ακινήτων. Η αρμόδια στη Ν. Μάκρη Επιτροπή του Ν. Αττικής στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και εκπρόσωπος του παραπάνω Δήμου θα εισηγηθεί τιμές για την 4η Πολεοδομική Ενότητα, προκειμένου αυτή να ενταχθεί στο Αντικειμενικό Σύστημα.»

Δυστυχώς ο Υπουργός δεν απαντάει στα ερωτήματα που θέσαμε αφού ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα δίνει για το πότε επιτέλους θα καθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες για την 4η Πολεοδομική Ενότητα του Δήμου της Νέας Μάκρης ούτε βέβαια μας παραθέτει τους λόγους που υπήρξαν τόσες μεγάλες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Από την απάντηση του Υπουργείου προκύπτει ότι λίγα έχουν αλλάξει στο ζήτημα της τεράστιας γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες, που τους δυσκολεύει στις συναλλαγές τους και βέβαια στερεί πολύ σημαντικά έσοδα από το κράτος του οποίου η οικονομία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Είναι σαφές ότι μέχρι να υιοθετηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία ως κράτος έχουμε περιέλθει θα συνεχιστεί η άνευ αντικειμενικών αξιών φορολόγηση των ακινήτων της περιοχής, η άνευ αντικειμενικών αξιών πραγματοποίηση συναλλαγών και μεταβιβάσεων. Είναι πραγματικά ανεξήγητη η κωλυσιεργία του ελληνικού δημοσίου να καθορίσει αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας και βέβαια ερωτηματικά τουλάχιστον προκαλεί ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων αυτών των περιοχών προκειμένου να καταβάλλεται φορολογία για την κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα επανέλθει στο ζήτημα του καθορισμού των αντικειμενικών αξιών για την 4η Πολεοδομική Ενότητας του Δήμου της Νέας Μάκρης πιέζοντας και απαιτώντας να ολοκληρωθούν οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου που επιτρέπουν την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς ο Υπουργός Οικονομικών είναι απόλυτα έκθετος στο συγκεκριμένο ζήτημα αφού είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των οποίων φέρει την ευθύνη δεν λειτουργούν στα πλαίσια της εκτάκτου ανάγκης που εδώ και μήνες επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει την σκληρή και άδικη πολιτική που της επέβαλε το ΔΝΤ και η ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου