Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Ολόκληρη η ομιλία του Βασίλη Οικονόμου για τον Προϋπολογισμό του 2010 στην Βουλή (22-12-09)

Ο καλός μας Υπουργός μου δίνει αφορμή να ξεκινήσω την συζήτηση του Προϋπολογισμού με την δέσμευσή του ότι δεν θα συνεχιστεί αυτό το ανοσιούργημα που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση περί διοδίων. Και επειδή ξέρω ότι είναι πολύ φιλότιμος και αξιόλογος πολιτικός το συζητάει ήδη. Και καλό θα είναι κύριε Υπουργέ, να συζητήσετε μέσα και από αυτόν τον Προϋπολογισμό πώς θα μπορέσετε να υλοποιήσετε το νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής, να αρχίσουμε να κάνουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς στην Ανατολική Αττική και να τους ολοκληρώσουμε στην Δυτική Αττική στο Θριάσιο Πεδίο, να φτιάξουμε τον προαστιακό να πάει στο Λαύριο, στον Μαραθώνα και στη Νέα Μάκρη, δηλαδή να κάνουμε κάτι στην Περιφέρεια Αττικής γιατί επί έξι χρόνια δεν έγινε τίποτε με αποτέλεσμα να υπάρξει η μεγάλη συντριβή της δεξιάς παρατάξεως. Λέω δεξιάς, γιατί ο κ. Σαμαράς θέλει να τη λέει έτσι. Και έτσι είχαμε κάτω από το 30% την παράταξή σας κύριε Μεϊμαράκη.
Και, βέβαια, δεν ήταν μόνο οι γλαφυρές ιστορίες που υπήρξαν στο ψηφοδέλτιό σας αλλά ήταν γιατί δεν κάνατε απολύτως τίποτε στην ευπαθή και δύσκολη Περιφέρεια Αττικής. Γι’ αυτό ευελπιστούμε ότι με την παρουσία τέτοιων σημαντικών προσώπων στην Κυβέρνηση, όπως είναι ο κύριος Ρέππας, θα λυθούν κάποια μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα.
Και επειδή βλέπω και εσάς εδώ, κύριε Σαχινίδη, ελπίζω να λάβετε υπόψη σας την καταγγελία που κατέθεσα υπό μορφή ερωτήσεως για την μεγάλη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στον χώρο των ενόπλων δυνάμεων – το λέω και βλέπω εδώ και τον κ Μεϊμαράκη – όπου 100.000.000 το χρόνο φεύγουν από τα πρατήρια μέσω ΦΠΑ. Είναι ένα μεγάλο θεματάκι. Και επειδή κάποιοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι το έγκλημα είναι στιγμιαίο, πρέπει να σας πω ότι ιστορικά μία φορά έγινε αυτό. Δεν θα ξαναϋπάρξει. Το έγκλημα δεν είναι στιγμιαίο και υπάρχει ευθύνη και παρ’ όλη την απομάκρυνση από το ταμείο καμία ευθύνη δεν υπάρχει. Εδώ υπάρχει ευθύνη και θα σας βασανίζει. Δεν θα το προσπεράσετε αυτό κύριε Σαχινίδη. Πιστεύω ότι θα πράξετε το καθήκον σας και θα κάνετε αυτό που δεν έκαναν οι προκάτοχοί σας.
Άκουσα με προσοχή τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ Κεφαλογιάννη και είχα μια απορία επειδή ξέρω το υπόβαθρό του ότι είναι παλαιός Κοινοβουλευτικός. Γι’ αυτό δεν πίστευα στα αυτιά μου ότι είχε πάρει διαζύγιο με τα νούμερα και την αριθμητική. Άκουσα ότι το έλλειμμα του 2009 είναι 19 δις. Η Ευρώπη και οι διεθνείς οργανισμοί ισχυρίζονται ότι είναι 30 δις. εγώ δεν είμαι από τους πολύ εμβριθείς στην μαθηματική επιστήμη, αλλά θυμάμαι ότι δανειστήκαμε το 2009, 60 δις ευρώ, ζωή να έχουν. Για τα χρεολύσια 29 δις και 19 δις που ισχυρίζεται ο κ Κεφαλογιάννης δεν μας βγάζουν 60 δις. ή τα 12 δις που περισσεύουν πήγαν υπέρ της αεροπορίας με την κλασική έννοια... Ήταν η εθνοσωτήριος κυβέρνηση του Μεταξά. Ξέρετε τι τα έκανε, κύριε Ροντούλη ο έρανος υπέρ της αεροπορίας. Ή πήγαν λοιπόν υπέρ της αεροπορίας ή το έλλειμμα της χρονιάς είναι 31 δις ευρώ. Θα αποφασίσουμε εδώ και θα πούμε ποια είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να έρχεται στο Βήμα ο Εισηγητής της Μειοψηφίας και να λέει 19 δις προσπαθώντας να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό μέσα από την τηλεόραση. Άρα, επειδή το έγκλημα δεν είναι στιγμιαίο, τις συνέπειές του τις υφιστάμεθα ακόμη και σήμερα και θα τις υφιστάμεθα και για πολύ καιρό ακόμη φοβάμαι. Βλέπω κύριε Σαχινίδη ότι περιορίζετε τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 2,3 δις, στα νοσοκομεία 1,4 δις, στα εξοπλιστικά προγράμματα 0,5 δις. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 4,2 δις.
Ψιλά γράμματα αυτά για εσάς λόγω των επτακοσίων επιτροπών και των επιτροπάτων και των παραμάγαζων που είχατε στήσει στον δημόσιο τομέα. Το κάθε Υπουργείο ξέρει τι και πώς.
Όμως γι’ αυτήν την Κυβέρνηση είναι 4,2 δισεκατομμύρια εξοικονόμηση, 4,5 δισεκατομμύρια νέα έσοδα, τα οποία βλέπω ότι έχετε θέσει με πολύ σοβαρότητα. Βλέπω ότι αυτό που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πεδίο του Άρεως – όσοι το είδατε από την τηλεόραση, γιατί δεν θα μπορούσατε να το δείτε αλλιώς, εμείς ήμασταν από κάτω και το ακούγαμε- δηλαδή ότι υπάρχουν, είναι αυτά, δηλαδή ένα καλό νοικοκύρεμα, μια επιθετική πολιτική για το ΕΣΠΑ. Είχατε πει για κάποιες δράσεις, αλλά δεν είχε πέσει cents αυτά τα δυόμισι χρόνια. Λέμε μήπως φέρουμε κανένα ευρώ με το ΕΣΠΑ και γενικότερα να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική του συμμαζέματος.
Συγχρόνως με έκπληξή μου – έκπληξη ευχάριστη, για να το προσδιορίσω – βλέπω ότι δίνετε 1.000.000.000 ευρώ για την κοινωνική αλληλεγγύη, 1.000.000.000 για την παιδεία, 150.000.000. επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, 350.000.000 στις αγροτικές συντάξεις, κύριε Καρυπίδη, 160.000.000 ευρώ στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Επίσης για το νοσηλευτικό προσωπικό και μόνο 70.000.000. Κάνω καλά τους λογαριασμούς;
Όλα αυτά λοιπόν κάνουν 2,5 δισεκατομμύρια. Αυτά μπορούσαμε να κάνουμε, αυτά κάνουμε, απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό και όχι σε εσάς, γιατί εσείς είστε αμετανόητοι και δεν βλέπω να έχετε διάθεση όχι συγγνώμης και μετάνοιας...
Τελειώνω κύριε Πρόεδρε εντός ολίγων δευτερολέπτων. Πρέπει να λέγονται οι αλήθειες εδώ. Θα είμαστε αληθινοί, θα λέμε τα πράγματα όπως είναι. Έξω από την αίθουσα δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Θα λέμε όμως τις αλήθειες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε. Αν λέμε ψέματα ή ανακρίβειες, ο καθένας να έρχεται να τα αποδεικνύει με ντοκουμέντα, όχι όπως τον βολεύουν ή όπως θα ήθελε να είναι, γιατί αυτό θα ήταν μια εικονική πραγματικότητα.
Τελειώνοντας, λέω ότι έχω ελπίδα και εμπιστοσύνη στη νέα Κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός με πολύ αποφασιστικότητα πριν από λίγες εβδομάδες. Είναι λίγος ο χρόνος. Η κατάσταση που ζούμε είναι εκτάκτου ανάγκης για μένα.
Νομίζω όμως ότι με το σχέδιο που έχει κατατεθεί εδώ στην Βουλή, η Κυβέρνηση αυτή μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Θα είμαι κοντά αλληλέγγυος. Φυσικά ψηφίζω τον Προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου