Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Πλήθος κόσμου στην Ημερίδα "Βία κατά των Γυναικών:Όταν γυρνάς την πλάτη στην πραγματικότητα..."που πραγματοποιήθηκε στο Κρυονέρι(14-12-09)

Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Βία κατά των Γυναικών: Όταν Γυρνάς την πλάτη στην πραγματικότητα...» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009 στο Κρυονέρι υπό την αιγίδα της Κοινότητας Κρυονερίου, του Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου και της εφημερίδας «Βορεινή». Στην Ημερίδα κλήθηκαν και παρέστησαν ως Κεντρικοί Ομιλητές ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Οικονόμου, η Βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Έλενα Ράπτη, η πρώην Βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Europa Donna Hellas, Έλενα Κουντουρά, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, η Πρόεδρος του W.I.N. Hellas (Διεθνής Υποστήριξη Γυναικών), Μάντα Τσαγκιά – Παπαδάκου και η εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρίας Στήριξης της Οικογένειας και Υπεύθυνη του Ξενώνα «Φροντίδα», Ειρήνη Δορκοφίκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων γυναικών.
Ο Βασίλης Οικονόμου στην ομιλία του τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, της οποίας έχει την τιμή να είναι Πρόεδρος, είναι να αναδειχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διερευνηθούν οι αιτίες που αυτά παραβιάζονται και να προταθούν λύσεις που θα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία των φορέων αυτών των δικαιωμάτων. Η χώρα μας δήλωσε χαρακτηριστικά εκτέθηκε πολλές φορές διεθνώς τα τελευταία έξι χρόνια και οφείλουμε όλοι να δράσουμε προκειμένου να αναστρέψουμε την κακή εικόνα που παρουσιάσαμε διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα που απασχόλησε ιδιαίτερα την Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι όπου ο Βασίλης Οικονόμου εκπροσώπησε το ελληνικό Κοινοβούλιο. Για το θέμα της πάταξης της βίας κατά των γυναικών τόνισε ότι πρέπει να γίνει αναμόρφωση του πλαισίου απονομής δικαιοσύνης, να θεσπιστούν τα οικογενειακά δικαστήρια, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, να εκπαιδευτούν κατάλληλα οι αστυνομικοί ώστε να μπορούν να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποστηρικτικές δομές και να ελέγχονται οι εργασιακές σχέσεις. Τόνισε τέλος ότι η βία εναντίον των γυναικών δεν αφορά μόνο τις ενδοοικογενειακές σχέσεις ούτε κάνει διακρίσεις μορφωτικού ή βιοτικού επιπέδου. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα προκειμένου να πετύχουμε μια καλύτερη κοινωνία.
Η κα Ράπτη έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ενώ η κα Στρατηγάκη, ως Γ.Γ. Ισότητας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και κυρίως να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική ενημέρωσης της κοινωνίας αλλά και αντιμετώπισης από την πολιτεία των φαινομένων μεμονωμένης ή οργανωμένης (όπως είναι το trafficking) βίας εναντίον των γυναικών. Η κα Κουντουρά τόνισε ότι εχθρός μας σε αυτόν τον αγώνα είναι η νοοτροπία που υπάρχει και η μηδενική ενημέρωση της κοινωνίας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη. Η κα Τσαγκιά – Παπαδάκου αναφέρθηκε στον τρόπο που η WIN Ηellas προσπαθεί να βοηθήσει τις γυναίκες θύματα της βίας και στην μεθοδολογία που ακολουθούν προκειμένου οι γυναίκες αυτές να αλλάξουν νοοτροπία και να επανενταχτούν στην κοινωνία ενώ η κα Δορκοφίκη αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων τονίζοντας ότι αν και η ίδια δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη φορά που βλέπει μια κυβέρνηση να ασχολείται με τόση σοβαρότητα και θέληση προκειμένου να αντιμετωπίσει την βία κατά των γυναικών, δηλώνοντας την αισιοδοξία ότι η συντονισμένη δράση μπορεί να φέρει τα θετικά αποτελέσματα για τα οποία αγωνίζονται χρόνια τώρα οι γυναικείες οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου