Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για ΑμεΑ σε αναφορά με την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με αναπηρία (01-12-09)

Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση κλήθηκαν για να ενημερώσουν τα μέλη της Υποεπιτροπής με αφορμή και την 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια – Εθνική Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, η Υφυπουργός Υγείας, κα Φώφη Γεννηματά και ο Πρόεδρος, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Κηρύσσοντας την έναρξη των συνεδριάσεων της Υποεπιτροπής ο Πρόεδρος, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι σε επίπεδο συμβολισμού και όχι μόνο προτίμησε στην πρώτη αυτή συνεδρίαση να παραστούν η Υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, καθ’ ύλην αρμόδια για πολλά από τα ζητήματα των ΑμεΑ αλλά και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα που αφορούν εν συνόλω τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες και ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ που είναι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των ΑμεΑ και κατεξοχήν αρμόδιοι για την παρουσίαση των προβλημάτων και για την διατύπωση προτάσεων για την επίλυσή τους. Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής, Βασίλης Οικονόμου, θέλησε επίσης να στείλει το μήνυμα ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Υποεπιτροπή παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα παραμείνουν προσηλωμένοι στους στόχους που τίθονται προωθώντας λύσεις που θα δημιουργούν επιτέλους ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών για όλους και παίρνοντας όλες τις πρωτοβουλίες που θα κάνουν πράξη την αξιοπρεπή διαβίωση όλων και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η Υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης ειδικά σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε είναι να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει και κάνει πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη θεσπίζοντας το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, στηρίζοντας την κοινωνική κατανάλωση και καταδικάζοντας έμπρακτα την δημόσια σπατάλη. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις δομές κοινωνικής πρόνοιας όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» και των Υποστηρικτικών Κέντρων. Ο στόχος της ολοκληρωμένης πολιτικής παρέμβασης για τα ζητήματα των ΑμεΑ μπορεί να επιτευχθεί αν κινηθούμε ταυτόχρονα σε τέσσερις άξονες: α) Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας του οποίου οι δομές θα υποστηρίζουν και θα θεραπεύουν τα υπάρχοντα προβλήματα των ΑμεΑ, β) στην συστηματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για τα θέματα των ΑμεΑ, καθώς χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας όλες οι παρεμβάσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, γ) στην αυστηρή τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας του ελληνικού κράτους και δ) στην διατομεακή δράση καθώς τα θέματα άπτονται αρμοδιοτήτων πολλών Υπουργείων και βέβαια απαιτούν και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Υφυπουργός τέλος δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος θα υιοθετήσει άμεσα την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ που έχει υπογράψει η χώρα μας και συμπλήρωσε ότι οι επιτροπές στις οποίες καλούνται τα άτομα με αναπηρία να «επιβεβαιώνουν» ανά τακτά χρονικά διαστήματα την αναπηρία τους θα επανεξεταστούν ως προς την λειτουργία τους, ενώ εξήγγειλε ότι σύντομα με την κάρτα αναπηρίας που θα δημιουργηθεί και η οποία θα αποτελεί και την ταυτότητα των ΑμεΑ σε κάθε τους συναλλαγή με το ελληνικό δημόσιο θα αντιμετωπιστεί η παράλογη γραφειοκρατία που τους ταλαιπωρεί.
Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Υποεπιτροπής να ξεκινήσει κατ΄ αυτόν τον τρόπο τις συνεδριάσεις της, δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες ότι με την παρούσα σύνθεσή της θα αποτελέσει πραγματικά την προωθητική δύναμη για την επίλυση των θεμάτων των ΑμεΑ από την πλευρά της Βουλής. Επισήμανε επίσης το γεγονός, ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε για πρώτη φορά τόσες εκτεταμένες αναφορές στα ζητήματα των ΑμεΑ γεγονός που δημιουργεί την αισιοδοξία ότι επιτέλους θα υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Από την πλευρά της η ΕΣΑμεΑ θα βρίσκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε μακρύ και βραχύ χρονικό διάστημα. Κωδικοποίησε μάλιστα τις θέσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας σε πέντε στόχους – δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και σταδιακά να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι στόχοι που θέτει η ΕΣΑμεΑ είναι: α) Θεσμική θωράκιση της αναπηρίας στη βάση της δικαιωματικής προσέγγισης, β) η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές του κράτους, γ) η προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ΑμεΑ μέσω της εκπαίδευσης, της εργασιακής τους αποκατάστασης, της αποϊδρυματοποίησης, της ισότιμης συμμετοχής τους στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, δ) η παροχή κοινωνικής προστασίας στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους και ε) η εισοδηματική ενίσχυση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους για την επίτευξη μιας συνεκτικής κοινωνίας. «Αν εργαστούμε όλοι μαζί και αντιμετωπίσουμε την αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και όχι ως πρόβλημα τότε μπορούμε να κτίσουμε τον κοινωνικό Παρθενώνα του μέλλοντος, τον κοινωνικό Παρθενώνα της ισότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου