Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Δήλωση του Βασίλη Οικονόμου για την 18η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη)

Η 18η Δεκέμβρη έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών από τον ΟΗΕ. Το ζήτημα της μετανάστευσης, των συνθηκών που αναγκάζουν κάποιους ανθρώπους να εγκαταλείπουν την χώρα τους και να αναζητούν κάτι καλύτερο σε άλλες ξένες και μακρινές χώρες και κυρίως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να συνεχίσουν την ζωή τους σε ένα ξένο και τις περισσότερες φορές αφιλόξενο περιβάλλον, είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την παγκόσμια αλλά και την ελληνική κοινωνία. Η χώρα μας έχοντας βιώσει τις προηγούμενες δεκαετίες την μετανάστευση, καθώς πολλοί συμπατριώτες μας αναζητούσαν διέξοδο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, βιώνει τα τελευταία χρόνια μια τελείως διαφορετική κατάσταση υποδεχόμενη κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Το κύμα της μετανάστευσης ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 και αρχικά αντιμετωπίστηκε θετικά από την ελληνική κοινωνία, κυρίως λόγω του ότι οι οικονομικοί στην πλειοψηφία τους μετανάστες προσέφεραν ένα φθηνό εργατικό δυναμικό που η χώρα μας είχε ανάγκη και λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος, προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη και να διατηρηθεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν μετά την μαζική εισροή λαθρομεταναστών από τις ασιατικές χώρες (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ) και την όλο και μεγαλύτερη άφιξη μεταναστών από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και την Αλβανία. Ο υπερβολικός αριθμός των μεταναστών που θεωρούν την χώρα μας πύλη για την Ευρώπη και ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον, η απουσία δομών και κέντρων υποδοχής, η εκτίναξη τα τελευταία έξι χρόνια της ανεργίας, η έλλειψη επενδύσεων την οποία επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η αδυναμία άσκησης σοβαρής πολιτικής για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία σε συνδυασμό και με την πρωτοφανή αύξηση της εγκληματικότητας στα χρόνια που ακολούθησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οδήγησαν σε μια αναδίπλωση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι φοβάται σήμερα τους μετανάστες με τους οποίους μπορούσε πριν από κάποια χρόνια να ζήσει αρμονικά έστω και με πολλά προβλήματα.
Η αναδίπλωση αυτή υποστηριζόμενη από τις θέσεις ορισμένων ακραίων ξενοφοβικών πολιτικών τοποθετήσεων πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε ακραία ξεσπάσματα βίας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ καταργώντας επί της ουσίας κάθε τομέα της κοινωνικής πολιτικής προς τους Έλληνες πολίτες δημιούργησε ευήκοα ώτα και κατέστησε ελκυστική στην κοινή γνώμη την ιδεολογία που υποστηρίζει ότι για την οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα, για την ανεργία που μαστίζει τους νέους και για την αύξηση της εγκληματικότητας ευθύνονται οι μετανάστες. Η γενική μάλιστα αποδιοργάνωση του κράτους και των σωμάτων ασφαλείας έδωσε την ευκαιρία σε διάφορα κυκλώματα να αναπτύξουν δραστηριότητες παράνομης νομιμοποίησης, να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που ζητούσαν εργασία, να εκπορνεύουν γυναίκες και παιδιά, να αναγκάζουν τους μετανάστες να δουλεύουν υπό τραγικές συνθήκες που καμία σχέση δεν έχουν με την συντεταγμένη πολιτεία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η χώρα μας πολλές φορές βρέθηκε απολογούμενη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αναφερθεί πολλές φορές ως παράδειγμα προς αποφυγή από διεθνείς οργανώσεις και από τα διεθνή ΜΜΕ.
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, της οποίας έχω την τιμή να διατελώ Πρόεδρος, σκοπεύουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσουμε και πάλι ένα κράτος δικαίου που θα διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα προνοεί ώστε να εκλείψει η εξαθλίωση και η εκμετάλλευση των μεταναστών από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Στοχεύουμε στην καταγραφή κατ’ αρχήν όλων των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην χώρα μας καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι απλώς και μόνο εκτιμήσεις και δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό. Παράλληλα σκοπεύουμε να ελέγξουμε επιτέλους τα σύνορά μας και να αποτρέψουμε κατά το δυνατόν τις παράνομες εισόδους. Σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το ζήτημα δεν είναι μόνο εθνικό αλλά ευρωπαϊκό, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε ένα αυστηρό πλαίσιο το οποίο και θα πρέπει να γίνει σεβαστό και από την Τουρκία εάν θέλει να συνεχίσει την πορεία ένταξής της, προκειμένου να γίνεται επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Εκτός όμως από αυτά έχουμε ως στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, βελτιώνοντας τις διαδικασίες και την πολιτική χορήγησης ασύλου, εντάσσοντας τους νόμιμους μετανάστες στην οικονομική ζωή του τόπου μέσω της ασφάλισης, της εξασφάλισης νόμιμης εργασίας, της διευκόλυνσής τους στην πρόσβαση προς τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και βέβαια με την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα.
Πιστεύουμε ότι οι μετανάστες μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν και αυτοί στην εξασφάλιση καλύτερων κοινωνικών όρων διαβίωσης για όλους, πιστεύουμε ότι στην πλειοψηφία τους θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους και ότι μπορούμε στο μέλλον να ζήσουμε όλοι μαζί ειρηνικά εργαζόμενοι για την συνολική ευημερία. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. Μπορούμε όμως να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους και να γίνουμε μια χώρα πρότυπο για τον σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου