Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Απαιτείται Ριζοσπαστική στροφή με κοινωνική δικαιοσύνη

(Συνέντευξη του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου στην εφημερίδα «Αξία» 11-10-2014)


1.Ταχθήκατε κατά της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Γιατί;

Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ζητώ αλλαγή πολιτικής, δεν συναινώ και δεν πρόκειται να υποστηρίξω μια κοινωνικά άδικη και αντιαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζεται. Απαιτείται ριζοσπαστική στροφή με κοινωνική δικαιοσύνη, απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις και Ένα Κοινωνικά Δίκαιο και Βιώσιμο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για την πατρίδα μας. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική και η χώρα πρέπει να φύγει από την μιζέρια και τη λιτότητα. Ανασυγκρότηση χωρίς τη μεσαία τάξη δε νοείται, Εθνικό Σχέδιο χωρίς Εθνική Συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει. Δυστυχώς την αλλαγή πολιτικής και το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που εξήγγειλε ο κ Σαμαράς μετά την εκλογική καθίζηση των Ευρωεκλογών δεν την βλέπω ακόμα.

 2. Το «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεπάγεται αυτόματα και «όχι» στην πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο Πρόεδρο τα Δημοκρατίας;

Τα δύο αυτά ζητήματα δεν συγχέονται. Είναι άλλο η ψήφος εμπιστοσύνης και η κυβερνητική πλειοψηφία και είναι άλλο το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το οποίο απαιτούνται ευρείες συναινέσεις και συναντήσεις πολιτικών δυνάμεων. Θα τοποθετηθώ λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2015, όπως ακριβώς επιβάλλει το Σύνταγμα. Θα κρίνω το πρόσωπο που θα προταθεί τότε και θα καταθέσουμε ριζοσπαστικές προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Το μόνο όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι Λευκή Επιταγή δεν προτίθεμαι να δώσω και δεν ανήκω σε αυτούς που φοβούνται τις εκλογές.
3.Προχωρήσατε πρόσφατα στην ίδρυση της πολιτικής κίνησης «Δημοκρατικός Σύνδεσμος». Ποιο πολιτικό χώρο επιθυμείτε να καλύψετε;

Η προσπάθεια μας είναι να συγκροτηθεί ο χώρος του Ριζοσπαστικού Κέντρου. Τόσο τα στελέχη του ΔΗΜΟ.Σ όσο και τα στελέχη πολλών άλλων πολιτικών κινήσεων της χώρας μας θεωρούμε ότι βιώνουμε πρώτα και κύρια μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση. Η αιτία κατά τη γνώμη μας είναι ότι το πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν αντιμετωπίζεται με συμβατικά εργαλεία και πολιτικές. Αντίθετα λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας της κρίσης απαιτείται η υιοθέτηση ριζοσπαστικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που θα κυριαρχούνται από την κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης παράλληλα και ταυτόχρονα με την εφαρμογή ενός προγράμματος οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

4. Αποχωρήσατε από τη Δημοκρατική Αριστερά εδώ και καιρό. Θεωρείτε ότι δικαιώνεστε από τις πολιτικές εξελίξεις;

Η εξέλιξη της ΔΗΜΑΡ είναι απογοητευτική. Δεν τίθεται θέμα προσωπικής μου δικαίωσης. Η ΔΗΜΑΡ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ρόλο που της επιφύλαξε η ιστορική συγκυρία. Για μένα ήταν ένα ενδιαφέρον πολιτικό εγχείρημα που δυστυχώς διέψευσε τόσο τις δικές μου προσδοκίες όσο και αυτές του ελληνικού λαού, που τη δοκίμασε στο ρόλο του πολιτικού πρωταγωνιστή. Η ΔΗΜΑΡ δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτό το ρόλο και επέλεξε το ρόλο του κομπάρσου στην σημερινή πολιτική σκηνή.

5. Οι καιροί εκτός από κυβερνήσεις συνεργασίας απαιτούν και συμμαχικά πολιτικά σχήματα; Ποια η πολιτική σας σχέση με το Σπύρο Λυκούδη;

Με τον Σπύρο Λυκούδη οι απόψεις μας συμπλέουν σε πολλά ζητήματα όπως και με πολλές άλλες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες. Το στοίχημα είναι να συγκροτηθεί το Ριζοσπαστικό Κέντρο και να Συνασπισθούν Δημοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς οι ριζοσπαστικές, μεταρρυθμιστικές και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Η κοινωνία απαιτεί πλέον την συμπόρευση αυτών των πολιτικών δυνάμεων και προς αυτή την κατεύθυνση σκεφτόμαστε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Ο Σπύρος Λυκούδης είναι εξέχον πρόσωπο της Ανανεωτικής Αριστεράς και θα είναι καθοριστικός ο ρόλος του στον Δημοκρατικό Συνασπισμό όλων αυτών των δυνάμεων.

6. Αποκλείετε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε ως πολιτική κίνηση με τον κυβερνητικό συνασπισμό; Αν όχι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Απαιτείται αλλαγή πολιτικής, ουσιαστικές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, απαιτείται Κοινωνική Δικαιοσύνη και ένα Εθνικό Σχέδιο Κοινωνικής, Παραγωγικής και Οικονομικής Ανασυγκρότησης. Η αλλαγή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στη βάση προγραμματικής συμφωνίας που θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός απέχει πολύ από αυτό που σας περιέγραψα μόλις τώρα.   

7. Το ριζοσπαστικό κέντρο, στο οποίο τοποθετείτε την πολιτική κίνησή σας, απέχει πολύ από το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ;

Σε αυτή τη χρονική στιγμή απέχει αρκετά αν και η απόσταση μειώθηκε μετά την πρόσφατη ρεαλιστικότερη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στις ασκήσεις διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατή η σύμπλευση σε ένα πρόγραμμα αδιέξοδης επιστροφής στον κρατισμό και τον λαϊκισμό του παρελθόντος. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δει και μια άλλη πολιτική χωρίς επιστροφή στο πρόσφατο τραγικό παρελθόν μας, αν υιοθετήσει μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης και ριζοσπαστικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και στην κατάρτιση και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Κοινωνικής, Παραγωγικής και Οικονομικής Ανασυγκρότησης, στη βάση ενός κοινωνικά βιώσιμου σχεδίου διαχείρισης του δημοσίου χρέους στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, δεν θα είμαστε αρνητικοί απέναντί του.

8. Θα προσέλθετε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης; Αν ναι, με ποιους όρους;

Εάν προσκληθούμε θα παρευρεθούμε και θα παρακολουθήσουμε το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Είναι όμως φανερό ότι το προκηρυχθέν συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι μια εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε καμία δουλειά να εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά του ζητήματα. Αφού κάνουν τις διαδικασίες τους και καταλήξουν σε ότι νομίζουν, ακολούθως μπορούμε να συζητήσουμε εάν υπάρχουν ή όχι πεδία διαλόγου για μια Ριζοσπαστική και Κοινωνικά Δίκαιη Διακυβέρνηση της χώρας, να εξεταστούν δηλαδή αν υπάρχουν προϋποθέσεις συμπόρευσης των δυνάμεων του Ριζοσπαστικού Κέντρου και της εναπομείνασας υπό την σκέπη του ΠΑΣΟΚ κεντροαριστεράς. 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου