1. Ποια είναι η εκτίμησή σας κ Οικονόμου για το ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα το λεγόμενο haircut;
Η μείωση του δημοσίου εξωτερικού χρέους έπρεπε εξ’ αρχής να είναι η επιδίωξη της χώρας και της κυβέρνησης! Το έχω πει από την πρώτη στιγμή, το Μάιο του 2010, ότι το Μνημόνιο και όλα όσα ακολούθησαν και ακολουθούν δεν απαντούν στο πραγματικό πρόβλημα της χώρας που είναι το τεράστιο εξωτερικό χρέος το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί όσους συμπατριώτες μας και αν θυσιάσει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία χωρίς να γίνει το λεγόμενο haircut! Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πλέον η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ρόλο ούτε θέση στις διαπραγματεύσεις και στις παρασκηνιακές συνεννοήσεις. Η όποια απόφαση λοιπόν δεν θα λάβει καθόλου υπόψη τις ανάγκες του ελληνικού λαού! Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι τελικά όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα καταλήξουμε σε ημίμετρα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση ως λύση, θα εξυπηρετούν όμως τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Γερμανίας και θα επεκτείνουν στο διηνεκές την άδικη και βάρβαρη αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Όπως δείχνουν τα πράγματα οι ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να παραδειγματίσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς τιμωρώντας τους Έλληνες, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως συστημικό αλλά επιμένουν ότι το πρόβλημα είναι ενδογενές της χώρας μας. Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παθογένειες στην Ελλάδα και στη μορφή ανάπτυξής της. Αλλαγές πρέπει να γίνουν σίγουρα και άμεσα! Όμως οι πραγματικές στρεβλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Τελικά το μόνο που επιτυγχάνει αυτή η πολιτική είναι η «επένδυση» στην φτώχεια και την ανέχεια για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γεγονός που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε νέο ακόμα πιο επικίνδυνο αδιέξοδο! Πλέον εδώ που φτάσαμε πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι αποσπασματικά θυσιάζοντας τον λαό για να διασωθεί ένα χρεοκοπημένο τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα!
2. Ποια είναι η δική σας πρόταση σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο;
Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει δραστική μείωση του εξωτερικού χρέους με τη μέθοδο haircut σε ύψος που να το καθιστούν βιώσιμο. Η εκτίμησή μου με βάση τα δεδομένα που μας αποκαλύπτουν οι διεθνείς εκθέσεις είναι ότι πρέπει να γίνει ένα κούρεμα της τάξης του 50 – 60%. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν είναι λύση. Είναι όμως προϋπόθεση. Ταυτόχρονα οφείλουμε να προστατέψουμε το εισόδημα των πολιτών, να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να είναι δυνατή η κατανάλωση στην χώρα και να υπάρχουν κατά συνέπεια πηγές εσόδων για το κράτος. Να αποφασίσουμε άμεσα τον τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσουμε με θεσμικές παρεμβάσεις τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Κατά τη γνώμη μου 5 είναι οι κύριοι τομείς ανάπτυξης όπου μπορούμε να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε βιώσιμη οικονομία:
Α) Πολιτισμός – Τουρισμός, ο συνδυασμός των δύο αυτών τομέων μπορεί να φέρνει εισοδήματα 12 μήνες το χρόνο και να αξιοποιηθεί το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας (πολιτισμικός, χειμερινός, συνεδριακός, αθλητικός, ιατρικός, θρησκευτικός)
Β) Εμπόριο – Ναυτιλία, να αξιοποιήσουμε την θέση της χώρας μας ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων και διαμετακομιστικού εμπορίου, να βρούμε τον τρόπο επιστροφής των ελληνόκτητων πλοίων σε ελληνική σημαία και να φορολογούνται δίκαια τα εισοδήματα που προκύπτουν από την ναυτιλία, να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο δίκαιο και ανταγωνιστικό
Γ) Μεσογειακή Διατροφή – Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα – Ονομασία Προέλευσης, οι δυνατότητες αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας λόγω και του κλίματος είναι τεράστιες και αν συνδυαστούν με την συνιστώμενη παγκοσμίως μεσογειακή διατροφή μπορούν να αναδείξουν τα ελληνικά προϊόντα και να προσελκύσουν νέες αγορές, διαδικασία που απαιτεί και την επένδυση σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
Δ) Νέες τεχνολογίες και ενέργεια, κλάδος που μπορεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην χώρα μας καθώς οι νέες τεχνολογίες δεν απαιτούν μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ούτε δυσπρόσιτες πρώτες ύλες ενώ η εκμετάλλευση των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας μπορούν να παρέχουν τεράστια ενέργεια (ήλιος αέρας)
Ε) Παιδεία, η επένδυση στην παιδεία είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
3. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις άμεσα;
Έχω την αίσθηση ότι οι διεργασίες στην ελληνική κοινωνία σηματοδοτούν και την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων της χώρας μας. Αν η ερώτηση αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές τους επόμενους μήνες. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση για την πολιτική που ακολουθεί και πρέπει επιτέλους να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός και να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε ως χώρα και ως κοινωνία. Οι μονόδρομοι και οι αναγκαστικές λύσεις δεν μπορούν να συνυπάρχουν με την δημοκρατία.
4. Τελικά τι συμβαίνει στο Άρμα Πολιτών; Ακούμε περί αποχώρησης στελεχών και διαφωνίες κορυφής!
Το «Άρμα Πολιτών» προσπάθησε να παίξει ενοποιητικό ρόλο για τα στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον κόσμο που αποδεσμεύεται από την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπόρεσε να συσπειρώσει σημαντικό τμήμα τους. Για μένα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Πρέπει να πάμε σε κάτι πιο μεγάλο, όχι μέσα από αρχηγισμούς και ηγεμονισμούς. Σε αυτό το επίπεδο έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις αν και συμφωνούμε στο ζητούμενο. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε μια ενωμένη και μεγάλη κεντροαριστερά που θα μπορέσει να καταθέσει την θετική διέξοδο διακυβέρνησης έξω από τα πλαίσια των δύο παλαιών κομμάτων εξουσίας που συμφωνούν σε μια (νέο)φιλελεύθερη πολιτική και διαφωνούν σε λεπτομέρειες και στα πρόσωπα που θα διαχειριστούν την φτώχεια του ελληνικού λαού!
4α. Δημιουργείτε νέο πολιτικό φορέα;
Οι «Ελεύθεροι Πολίτες», είναι μια νέα πανελλήνια Πολιτική Κίνηση πολλών στελεχών που στοχεύουν στην Ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης και στην Συνάντηση με τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Πιστεύουμε στην Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και θα εργαστούμε γι αυτό τον σκοπό. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι το ζητούμενο μιας νέας προσπάθειας της Ενωμένης Κεντροαριστεράς. Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτή τη νέα Συνάντηση των Προοδευτικών Δυνάμεων.
4β. Προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ τα στελέχη που σας συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια;
Συμμετέχω σε μια προσπάθεια μαζί με πολλά ακόμη στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, από την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Άνθρωποι που μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, τον ίδιο προβληματισμό και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια προοδευτική πολιτική, να σώσουμε την χώρα χωρίς να θυσιαστούν οι πολίτες. Μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και επενδύοντας σε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη δημοκρατία. Η πολιτική και οι νόμοι πρέπει να προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας και κάθε ενός πολίτη. Τα κλειστά γραφεία και οι αυθεντίες των διαφόρων ζητημάτων είναι που δημιουργούν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σε αυτή λοιπόν τη λογική πιστεύω ότι θα συμπορευτούμε με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα της Αναθέσμισης της ελληνικής πολιτείας.
4γ. Οι σχέσεις σας με τον κ Δημαρά;
Οι σχέσεις μου με τον Γιάννη δεν έχουν διαταραχθεί. Έχουμε αυτή την στιγμή διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι αγωνίες μας είναι κοινές και συμφωνούμε στα περισσότερα θέματα για το πώς πρέπει να πορευθεί η κοινωνία και η χώρα. Πιστεύω ότι είμαστε σύμμαχοι και συναγωνιστές και ίσως οι εξελίξεις να επιτρέψουν την κοινή μας δράση. Το συμφέρον του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας δεν είναι ζήτημα προσωπικό αλλά ευθύνη όλων μας χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς αποκλεισμούς.
5. Μιλάτε για ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφείς;
Χρειαζόμαστε την Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Δυστυχώς σήμερα έχουμε μια κατακερματισμένη αριστερά που φαίνεται να αρκείται στην διατύπωση ενστάσεων και στη διεκδίκηση της ψήφου διαμαρτυρίας. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει. Αυτό που ξέραμε τα τελευταία χρόνια ως Κεντροαριστερά στην Ελλάδα διαλύεται σήμερα. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει ο δεξιός πόλος και απέναντί του το … ΚΚΕ ως σύγχρονη απάντηση. Το κενό που δημιουργείται δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Ο λαός ψάχνει μια Θετική Διέξοδο από το σημερινό τέλμα. Περιμένει την Ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης και την Συνάντησή της με την Δημοκρατική Αριστερά σε ένα Πόλο μιας Ανασυγκροτημένης Ενωμένης Κεντροαριστεράς. Αυτός ο Πόλος θα πρέπει να δώσει την Προοδευτική Πρόταση Διακυβέρνησης που αναζητά ο λαός. Να σταθεί σταθερά απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και να θέσει τον προγραμματικό του λόγο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Πρέπει να δώσουμε την Θετική Διέξοδο που έχει ανάγκη ο τόπος.
6. Δηλαδή τι το καινούριο θα έφερνε στην πολιτική ζωή αυτή η νέα κίνηση;
Στόχος μας είναι η ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης και η Συνάντησή της με την Δημοκρατική Αριστερά και την Οικολογία για την δημιουργία του Ενωμένου ισχυρού Κεντροαριστερού Πόλου Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Αυτή η πορεία είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση της κρίσης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, εθνικής ανεξαρτησίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι αναγκαία, μετά την οριστική τοποθέτηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην συντηρητική φιλελεύθερη ιδεολογική πτέρυγα του πολιτικού μας συστήματος. Ανάμεσα στην παραδοσιακή λαϊκή δεξιά και την νεοφιλελεύθερη ομάδα που μας κυβερνά, εμείς επιλέγουμε τη σύγχρονη, επίκαιρη και προοδευτική Κεντροαριστερά, που δίνει λύσεις από τον λαό για τον λαό και όχι από τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα για τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα. Είναι αναγκαία, για να μετατραπεί η άρνηση και η ρήξη της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα σε δύναμη ουσιαστικής μεταρρύθμισης και αλλαγής, σε δύναμη αναθέσμισης, σε δύναμη προόδου, σε δύναμη κοινωνικής δικαιοσύνης.
7. Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε κυβέρνηση οικουμενική με πρόσωπα κοινής αποδοχής, πλην του κ Παπανδρέου. Χωρίς όμως εκλογές. Ποια είναι η δική σας θέση; Εκλογές και κατόπιν συνεργασίες; Και ποιες; Ή μήπως συμφωνείτε με τον κ Καρατζαφέρη;
Ο κ Καρατζαφέρης διακατέχεται από την αγωνία να μπει στο κάδρο της εξουσίας με οποιοδήποτε τρόπο. Αποτελεί άλλωστε μια από τις εναλλακτικές ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Η συντηρητική όμως συμμαχία όσα τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσει, όσες ασύμμετρες απειλές και αν επικαλεστεί δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε να εξοστρακίσει τις δημοκρατικές πεποιθήσεις του ελληνικού λαού. Είναι σαφές σε όλους ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου και όλοι όσοι ψήφισαν το Μνημόνιο δεν είχαν καμία εντολή από τον ελληνικό λαό να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική. Αυτοί που φοβούνται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε κάθε ευκαιρία τονίζουν την αναγκαιότητα περαιτέρω απόκλισης από την λαϊκή βούληση. Διαφωνώ με κάθε κομψή ή άκομψη εκτροπή. Να γίνουν εκλογές να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και να αποφασίσει ποιος με ποιους όρους και σε ποιο πλαίσιο θα αναλάβει να βγάλει την χώρα από την κρίση. Τις δυνατότητες τελικά και των συνεργασιών, κουλτούρα που θεωρώ ότι λείπει από την χώρα μας, θα την επιλέξει ο ελληνικός λαός και όχι οι μυστικές συνεννοήσεις μεταξύ αρχηγών κομμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου