Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Άγνωστο το πότε θα αποδοθούν τα ανταποδοτικά τέλη στους Δήμους από την λειτουργία στην περιοχή τους εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου!




Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 15166/18-04-11) που κατατέθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την αναστολή απόδοσης των ανταποδοτικών τελών προς τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγάρων, από την λειτουργία στην περιοχή τους εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου, ο τότε Υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, μας απάντησε ότι αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ιωάννης Μανιάτης, μας απάντησε ότι η ενίσχυση των δικαιούχων Δήμων θα αρχίσει να πραγματοποιείται αμέσως μετά την θέση σε ισχύ της απόφασης περί επανακαθορισμού της επιχορήγησης στους Δήμους και η απόδοση της ενίσχυσης θα έχει αποδοθεί εντός του έτους. Το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να περιμένει την αντικατάσταση της ΚΕΔΚΕ από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος προκειμένου περί των κριτηρίων και τρόπου διάθεσης των ποσών, να ζητηθεί η γνώμη των νέων εκλεγμένων τοπικών και Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας για να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν πιο αξιόπιστη και δικαιότερη κατανομή των σχετικών κονδυλίων στους κατοίκους των ενδιαφερομένων περιοχών.

Οι απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ αποτελούν μια ακόμα απόδειξη της προχειρότητας και της βιασύνης με την οποία εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα το μέγεθος της κυβερνητικής αποχής από τα πραγματικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε Δήμος που βλέπει την επιχορήγηση του κράτους να μειώνεται διαρκώς, τα προβλήματα της καθημερινότητας να αυξάνονται συνεχώς και η κυβέρνηση να παρακρατά κονδύλια που δικαιούνται οι Δήμοι του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, της Μάνδρας – Ειδυλλίας και των Μεγάρων, θεωρώντας προφανώς πως έχουν την πολυτέλεια να καλύψουν τις ανάγκες τους από άλλους πόρους. Δυστυχώς η κυβέρνηση λειτουργεί με εντυπωσιακή ταχύτητα στις περικοπές παρακάμπτοντας ενίοτε και την νομοθεσία, ενώ ταυτόχρονα επενδύει σε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να μην αποδώσει έγκαιρα πολύτιμους για την λειτουργία των ΟΤΑ πόρους. Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί η ΚΕΔΕ 8 μήνες μετά την ανάληψη τω καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών, αλλά η κυβέρνηση περιμένει στωικά την συγκρότησή της προκειμένου να ξεκινήσει την όλη διαδικασία.

Ο Βασίλης Οικονόμου, δηλώνει την απογοήτευσή του για το οριστικό διαζύγιο αυτής της κυβέρνησης με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη του συγκεκριμένου ζητήματος και θα παρέμβει και πάλι στην Ελληνική Βουλή εάν συνεχιστεί η μη απόδοση των ανταποδοτικών τελών στους δικαιούχους Δήμους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου