Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Θα κλείσουν και άλλα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης!




Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 17937/10-06-11) που κατατέθηκε από τους Βουλευτές του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με το Σχέδιο κατάργησης του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρυκόων Αθήνας, η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, μας απάντησε ότι η Αττική διαθέτει 3 Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρυκόων στην Αργυρούπολη, στους Αμπελόκηπους και στην Πεύκη, εκ των οποίων το 1ο που εδρεύει στους Αμπελόκηπους έχει τους λιγότερους μαθητές και οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο μαθητικό δυναμικό των άλλων δύο. Ως επιχείρημα αναφέρει το κόστος των 19 χιλ € το μήνα που δαπανούνται για την μεταφορά των μαθητών στο σχολείο, λέγοντας μάλιστα ότι κάποιοι από τους μαθητές που φοιτούν στους Αμπελόκηπους διαμένουν σε περιοχές που είναι πλησιέστερα στα άλλα δύο σχολεία, ξεχνώντας όμως να αναφέρει ότι το σχολείο στους Αμπελόκηπους είναι και το μοναδικό ολοήμερο! Υποστηρίζει μάλιστα ότι η σχετική πρόταση στοχεύει στην βελτίωση στα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έγινε αφού πρώτα χαρτογραφήθηκαν οι περιοχές από τις οποίες κάθε Ειδικό Σχολείο θα δέχεται τους μαθητές. Τέλος, μας ενημερώνει ότι επειδή τα ίδια ζητήματα επί των μετακινήσεων παρατηρούνται και σε άλλες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) η ίδια διαδικασία της χαρτογράφησης θα πραγματοποιηθεί για όλες τις ΣΜΕΑΕ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και πάλι χωρίς καμία διαβούλευση το κλείσιμο και άλλων σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής.

Οι απαντήσεις της Υφυπουργού αποδεικνύουν δυστυχώς για μια ακόμη φορά την αναλγησία αυτής της κυβέρνησης απέναντι ακόμα και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το ετήσιο κόστος για τις μετακινήσεις των παιδιών αυτών από και προς το σχολείο μετά βίας αγγίζει το 1/5 του κόστους ενός και μόνο ταξιδιού ενός μέλους της κυβέρνησης στο εξωτερικό! Δηλαδή εάν απλώς ένας Υπουργός της κυβέρνησης αποφάσιζε να μεταβεί στο εξωτερικό μέσω των αεροπορικών εταιριών για μια φορά και όχι με ειδική πτήση κτλ που είναι η συνήθης πρακτική, θα είχαμε εξοικονομήσει το κόστος μεταφοράς των μαθητών αυτών για τα επόμενα 4 χρόνια τουλάχιστον. Αντ' αυτού όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει το κλείσιμο και άλλων Σχολείων Ειδικής Αγωγής με πρόσχημα την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων!

Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης να περικόψει κονδύλια που διατίθενται για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να ανακόψει αυτή την κατάντια. Είναι πραγματικά κατάντια αντί να περιορίζεις επιτροπές και διάφορες άλλους εύσχημους τρόπους απομύζησης των κρατικών πόρων να επιλέγεις να περικόψεις παροχές παιδείας ειδικά σε παιδιά με τόσες πολλές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου