Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η κυβέρνηση να μην ψάχνει συνενόχους (Συνέντευξη Β. Οικονόμου στον Ελ Τύπο της Κυριακής 12-3-2017)




Θεωρείτε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου;
Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Η Κυβέρνηση καθυστερεί συνειδητά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Θα σας κάνω την πρόβλεψη ότι στις 20 Μαρτίου δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη για την Ελλάδα αφού οι λανθασμένοι  κυβερνητικοί χειρισμοί  ναρκοθετούν την αξιολόγηση. Και αν θέλετε την γνώμη μου μέχρι το καλοκαίρι μην περιμένετε κάτι συγκεκριμένο, με ότι αυτό να συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό. Το κόστος στην καθυστέρηση του κλεισίματος των αξιολογήσεων είναι τεράστιο. Mέχρι σήμερα το γεγονός αυτό έχει κοστίσει : Ένα 3ο, αχρείαστο, Μνημόνιο. Κεφαλαιακούς περιορισμούς, που ακόμη υφίστανται .Το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ενός αιώνα. Τον οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη». Πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους, μέχρι σήμερα, 9 δισ. ευρώ και  ακολουθούν και άλλα, με την επικείμενη νομοθέτηση νέων, επώδυνων μέτρων λιτότητας για μετά τη λήξη του Προγράμματος, δηλαδή για μετά το καλοκαίρι του 2018. Το πόσα θα είναι αυτά τα νέα μέτρα, θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Τα 3,5 δις μέτρα φοβάμαι ότι θα είναι το πιο ευνοϊκό σενάριο. Δυστυχώς, θα τα βιώσουν, με οδυνηρό τρόπο, οι πολίτες,  οι πιο αδύναμοι οικονομικά με την μείωση του αφορολόγητου και οι συνταξιούχοι.
Όσο για την καινούργια  θεωρία της κυβερνητικής προπαγάνδας, τα αντίμετρα , αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Θα έπρεπε να μην υποτιμούν τόσο την νοημοσύνη  των ελλήνων πολιτών .

Εσείς ζητάτε να κλείσει η αξιολόγηση “χθες”. Δεν είναι μεγάλη θυσία για το σκοπό αυτό η κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” από το 2020 και τα εργασιακά; Θα αντέξουν κι άλλη μείωση οι συνταξιούχοι;
Είναι σαφές ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να κλείσει και μάλιστα με τον καλύτερο  δυνατό τρόπο για τους πολίτες. Η  Κυβέρνηση καθυστερεί διαρκώς καθώς θα έπρεπε να την έχει κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 και τότε οι πιστωτές μας – με τις παράλογες πολλές φορές απαιτήσεις τους – δεν μας ζητούσαν πρόσθετα μέτρα. Είναι ξεκάθαρο ότι πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχαν τέτοια μέτρα στα οποία αναφέρεστε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ρωτήστε την παρέα του Τσίπρα  γιατί πέρσι δεν μιλάγαμε για μείωση προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και για μείωση στα 5 χιλιάδες του αφορολόγητου και μιλάμε φέτος. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και σίγουρα δε γράφουν ΝΔ.

Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση “τραβά” σε βάθος χρόνου δεν σας ανησυχεί μήπως το καλοκαίρι βρεθούμε μπροστά σε νέο αδιέξοδο;

Ο Τσίπρας παίζει σε δύο ταμπλό! Και με την αξιολόγηση και με την μη αξιολόγηση! Κοιτάξτε για παράδειγμα τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού των Οικονομικών, η οποία  είναι πλέον φανερή παρά την επιχείρηση κυβερνητικής προπαγάνδας . Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε την διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά  τη λήψη πρόσθετων μέτρων διαρκούς λιτότητας. Να θυμίσω ότι στις 23 Ιουνίου του 2016 ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία. Τελικά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η συγκεκριμένη κυβέρνηση δυστυχώς το έχει κάνει επιστήμη. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε στην συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών στη Βουλή ότι  δεν υπάρχει συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρω που θα κάτσει η διαπραγμάτευση».
Ελπίζω τελικά το μικρόβιο της δημιουργικής ασάφειας που έχει προσβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου να μην αποδειχθεί θανατηφόρο για την ελληνική οικονομία.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προ νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018 δεν σας προβληματίζει; Δεν δένει τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης;

Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το καλοκαίρι του 2018 αποτελούν το 4ο μνημόνιο. Αν το υπογράψει ο Τσίπρας θα γίνει ο πρωθυπουργός των 2 μνημονίων. Αυτός που θα έσκιζε σ’ ένα βράδυ το 2ο μνημόνιο! Η φάρσα της ιστορία σ’ όλο της το μεγαλείο… Εμείς προφανώς και θεωρούμε ότι η χώρα έχει συνέχεια, δεν ακολουθούμε το δρόμο Τσίπρα.
Όμως είναι σαφές ότι μόλις οι δανειστές μας αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με έναν αξιόπιστο πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο , είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν στη χώρα μας τον απαραίτητο «δημοσιονομικό» αέρα. Έναν αέρα τον οποίο έχει ανάγκη ο τόπος.

Πως θα μπορέσετε να αλλάξετε ήδη προαποφασισμένα μέτρα και πολιτικές;
Κλειδί για όποια αλλαγή σε ήδη αποφασισμένες κυβερνητικές επιλογές είναι ένα : Αξιοπιστία και μόνο. Μόλις γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, ως ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, τότε το κλίμα θα αλλάξει και η αλλαγή θα αποτυπωθεί και σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής.

Εκλογές το 2019 δηλαδή; Γιατί παρόλο που υπάρχει σχετική πίεση από τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας δεν βλέπουμε να πτοείται…

Το αίτημα για εκλογές είναι ένα  διαρκές αίτημα. Είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και δεν έχει καμία σχέση με την  αξιολόγηση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολιτική αλλαγή, αφού βρισκόμαστε σε κάθετη αντίθεση με αυτή την ομάδα που μας κυβερνάει. Τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή; Συναίνεση, συνεννόηση και, άρα, οικουμενική;

Πως μπορείτε να οδηγήσετε τον κ. Τσίπρα σε παραίτηση;

Ο κ. Τσιπρας έχει ήδη κριθεί από τον ελληνικό λαό. Το βλέπετε στην καθημερινότητα σας, το βλέπετε από τις αντιδράσεις των πολιτών όπου πηγαίνουν να μιλήσουν αυτός και οι εκπρόσωποί του. Ο κ. Τσιπρας έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης…

Το “δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα” εξακολουθεί να ισχύει; Ακόμη και προ του κινδύνου να βρεθεί η χώρα χωρίς χρηματοδότηση;

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τα μέτρα του Τσίπρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο του. Ο λογαριασμός είναι του Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί και θα τα ψηφίσει μαζί με τους φίλους του τα μέτρα. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη υπογράψει νέα μέτρα, από την στιγμή που έχει δεχθεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα από το 2018. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Το μόνο που απομένει είναι ο τρόπος σερβιρίσματος από την κυβερνητική πλευρά. Ας μην κρυβόμαστε και ας μην προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ψάχνει συνενόχους.

Τα πλεονάσματα 3,5% δεν σας ανησυχούν; Το δικό σας σχέδιο βασίζεται σε μικρότερα…
Ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κομβικός για την ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης πρώτος μίλησε για την αναγκαιότητα μείωσης, η οποία θα επιτρέψει να πάρει η ελληνική οικονομία μια βαθιά ανάσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε κάθε διεθνή επαφή του ο πρόεδρος της ΝΔ θέτει το θέμα. Το ίδιο έκανε και στο Βερολίνο.

Έστω ότι γίνονται εκλογές και είστε κυβέρνηση. Οι δανειστές θα δεχθούν το δικό σας σχέδιο και αλλαγή του σημερινού μείγματος; Και γιατί δεν το κάναν στον κ. Τσίπρα και ζήτησαν τέτοια μέτρα;
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι μόλις η πλευρά των πιστωτών αντιληφθεί το βαθμό προσήλωσης  στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  η αλλαγή θα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τα ψυχιατρικά περιστατικά μόνο στην Αττική αυξήθηκαν κατακόρυφα φέτος. Στη συνεδρίαση των τομεαρχών παρουσιάσατε μια εισήγηση για την ψυχική υγεία. Ωστόσο τα προβλήματα γενικότερα στον τομέα της υγείας είναι τεράστια. Συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δούμε από τη ΝΔ;
Σοκ και αγανάκτηση προκάλεσαν οι εικόνες από τα δημόσια ψυχιατρικά θεραπευτήρια με σιδηροδέσμιους ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό που πασχίζει  να κάνει τη δουλειά του. Καμία υποστήριξη από την πολιτεία, καμία βοήθεια από την ηγεσία του υπουργείου υγείας.  Δυστυχώς καθημερινά  πλέον γινόμαστε μάρτυρες εικόνων που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα και κάθε άλλο παρά τιμούν τη χώρα μας. Η σημερινή  ηγεσία του υπουργείου υγείας συνεχίζει να λάμπει δια της απουσίας της.
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ στους πολίτες είναι ένα : H  ανοχή της σε αυτή την επικίνδυνη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τελειώσει. Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες προτάσεις, ειλικρινείς προσεγγίσεις και πάνω από όλα ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που μόνο η ΝΔ του  Κυριάκου Μητσοτάκη  μπορεί να δώσει . Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ είναι έτοιμη να παρουσιάσει  μέσα  στο επόμενο διάστημα το κυβερνητικό της πρόγραμμα για την υγεία. Ένα σχέδιο που βασίζεται  σε πέντε  άξονες :  Την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί και τον κορμό του προγράμματος, το νέο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.
Η ΝΔ δεν υπόσχεται  θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεσμευόμαστε όμως για ανατροπές στον τρόπο Οργάνωσης και λειτουργίας του ευαίσθητου αυτού τομέα. Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για να βγει από την κρίση και η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της υγείας . Προκρίνουμε για παράδειγμα  την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια υγεία με την θέσπιση του γιατρού της οικογένειας και την άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο και την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγεία «χτυπήθηκε» από το μνημόνιο. Όμως εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, χωρίς μεγάλα λόγια και πολλές υποσχέσεις . Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσουμε το καταστροφικό έργο αυτής της επικίνδυνης ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου