Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Σε κίνδυνο τίθεται η βιωσιμότητα του πρότυπου ειδικού οικοτροφείου «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα Παλλήνης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
1947
Ημερομ.Κατάθεσης
15.12.15










ΕΡΩΤΗΣΗ



Προς: Υπουργό Υγείας



Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε στο ζήτημα της οικονομικής επιβίωσης του Πρότυπου Ειδικού Οικοτροφείου «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα Παλλήνης (Αρ. Πρωτ. 3230/22.10.2012, 511/29.10.12 (Επίκαιρη) και 1687/09.07.2014, 3227/01.10.2014) καθώς το ζήτημα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Οικοτροφείο απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.
Η διαχρονική αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος του Οικοτροφείου, όπως και άλλων ανάλογων μη κερδοσκοπικών δομών, για εξομάλυνση των πληρωμών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και την εξαίρεση από το Clawback και Rebate που εφαρμόζεται ανεξαιρέτως σε κλινικές και δομές δεν αρκεί πλέον ως απάντηση στις διαρκείς εκκλήσεις για αποπληρωμή των οφειλών που έχουν ανέλθει στα 480.000 ευρώ περίπου.
Η κραυγή αγωνίας που απευθύνουν αυτά τα 52 παιδιά και οι γονείς τους, των οποίων η ποιότητα ζωής τους εξαρτάται απόλυτα από τη δυνατότητα του Οικοτροφείου να επιβιώσει οικονομικά, οφείλει να ξυπνήσει επιτέλους τους ιθύνοντες. Γίνεται πλέον αντιληπτό, σε αυτή την περίπτωση του Οικοτροφείου αλλά και όλων αυτών των κοινωνικών δομών, ότι η γενικευμένη στάση πληρωμών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει θύματα, έχει συγκεκριμένες και απτές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων, των ασθενών, των πραγματικά εχόντων ανάγκη κοινωνικής προστασίας. Η περίπτωση των 52 παιδιών με νοητική υστέρηση, που φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο, είναι η πιο κραυγαλέα αλλά όχι η μοναδική.
Οφείλει τώρα η κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει στις κατάλληλες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν εδώ και τώρα αφενός τη ροή των τροφείων για τα παιδιά του Οικοτροφείου και αφετέρου την εξαίρεσή του, όπως και των άλλων αντίστοιχων κοινωνικών δομών, από τη διαδικασία του ClawbackRebate.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Πότε επιτέλους θα καταβληθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στο Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» που ανέρχονται σε περισσότερα από 480.000 € (οφειλές των ετών 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015), ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το κοινωνικό του έργο.

2. Προτίθεστε να προωθήσετε νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαλλάξετε τις αναγκαίες αυτές μη κερδοσκοπικές δομές όπως το Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα Παλλήνης από τη διαδικασία επιστροφών (ClawbackRebate);


ΟΙ                
ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Οικονόμου Βασίλης
                                                                             

Κέλλας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου