Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Δίνεται λύση στο ζήτημα του αστυνομικού τμήματος στην Αυλίζα Αχαρνών

(Συζήτηση της υπ’ αριθμ. 425/14-7-2015 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασιλείου Οικονόμου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου του 13ου  Γυμνασίου Αυλίζας Αχαρνών ως αστυνομικού τμήματος στην περιοχή)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, παρόλο που λένε πολλοί ότι είμαι πείσμων και δεν παρατάω τις υποθέσεις τις οποίες αναλαμβάνω στην πολιτική, πρέπει να σας πω ότι για αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω και να σταματήσω την ενασχόλησή μου μετά από είκοσι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τα τελευταία έντεκα χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί θεωρούσα –και ακόμα δεν είμαι πεπεισμένος για το αντίθετο- ότι η γελοιότητα αυτού του ελληνικού κράτους το οποίο μας οδήγησε σε αυτήν εδώ πέρα την άθλια κατάσταση, είναι ανίκητη. Δηλαδή, δεν μπορεί να κερδίσεις αυτό το ελληνικό κράτος, τις ηγεσίες οι οποίες πέρασαν ανά καιρούς, μπροστά στα στοιχειώδη, τα αυτονόητα, στην κοινή λογική.
Έκανα την εικοστή πρώτη επίκαιρη ερώτηση για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί ευελπιστώ, ελπίζω και πιστεύω ότι η παρουσία του κυρίου Πανούση ίσως δώσει μια διέξοδο στο πρόβλημα.
Δεύτερον, ελπίζω και πιστεύω ότι η παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών, του κ. Κασαβού μπορεί να δώσει και αυτή ίσως μία διέξοδο.
Και τρίτον, υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας στο χώρο των Αχαρνών, στο Μενίδι, οι οποίοι αγωνιούν, παλεύουν και προσπαθούν αυτήν την υπόθεση και αυτοί, για πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχουν εκπρόσωποί τους σήμερα εδώ από το Σύλλογο κατά της Εγκληματικότητας και των Ναρκωτικών.
Αυτές οι τρεις περιπτώσεις και δυνατότητες συγχρόνως με ώθησαν να κάνω –πιστεύω- την τελευταία παρέμβαση. Γιατί πλέον και εγώ γίνομαι γραφικός, όταν ένα θέμα συνέχεια το λες, το συζητάς και το φέρνεις ξανά και ξανά στη Βουλή χωρίς αποτέλεσμα…
Ο Υπουργός κ. Πανούσης, παρόλο που δεν έχει θητεύσει πολλά χρόνια στην πολιτική, νομίζω ότι κατανοεί πλήρως την τέχνη της πολιτικής και πώς οι συμβολισμοί μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, αν θέλεις να επιτελέσεις ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Και επειδή ο ίδιος το τελευταίο διάστημα έχει αφουγκραστεί ότι η περίπτωση του Δήμου Αχαρνών είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και  ότι εκεί πραγματικά μπορείς να λειτουργήσεις για την πάταξη της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών κάνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ελπίζω και πιστεύω, επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια ο κύριος Υπουργός να έχει να μας πει εδώ για το θέμα αυτό κάτι ουσιώδες, δηλαδή, εάν το παρατημένο σχολείο, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ στην Αυλίζα του Δήμου Αχαρνών, γίνει αστυνομικό τμήμα. Υπάρχει συναίνεση του Δήμου. Βλέπω εδώ τον πρώην Βουλευτή το καλό μας συνάδελφο κ. Κατσιγιάννη που είναι Γραμματέας τώρα του Δήμου Αχαρνών, ο οποίος και με την εμπειρία του και με την τεχνογνωσία του έχει βοηθήσει, όπως και ο Δήμαρχος Γιάννης Κασαβός, για το ζήτημα αυτό και το έχουν ξεκινήσει ξανά το θέμα.
Ξέρω ότι ο Γιάννης Πανούσης ο Υπουργός είναι σε αυτήν την υπόθεση πολύ θετικός. Σήμερα, όμως, περιμένω το μήνυμα που θα φύγει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο προς τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν –και μας παρακολουθούν γιατί έχω τουλάχιστον φροντίσει να διαδώσω αυτήν τη σημερινή συζήτηση και κοινοβουλευτική παρέμβαση- να είναι ένα μήνυμα και προς τον κόσμο που ζει στο Μενίδι, αλλά πάνω από όλα, κύριε Υπουργέ, να είναι ένα μήνυμα προς όλη την ελληνική γραφειοκρατία ότι επιτέλους αυτό το ζήτημα πρέπει και μπορεί να λυθεί.
Δηλαδή να γίνει αλλαγή χρήσης του σχολείου, να πάει το Αστυνομικό Τμήμα εκεί και να αρχίσει να λειτουργεί ένα Αστυνομικό Τμήμα για όλο τον Δήμο Αχαρνών, τον πολύπαθο Δήμο Αχαρνών, για τα ζητήματα της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών.
Τελειώνω κύριε Πρόεδρε.
Γιατί γνωρίζετε ότι δεν είναι μόνο στο κομμάτι της Αυλίζας. Έκανα τις προάλλες μια παρέμβαση για τον σιδηροδρομικό σταθμό. Είναι αδιανόητο να μην μπορεί να πλησιάσει ένας άνθρωπος να κάνει χρήση του σιδηροδρομικού σταθμού και του προαστιακού στον Δήμο Αχαρνών, κύριε Πρόεδρε, διότι κυκλοφορούν πεντακόσιοι άνθρωποι που είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών και είναι ουσιαστικά ένας κατειλημμένος χώρος από αυτούς τους ανθρώπους που νοσούν κι έχουν το μεγάλο πρόβλημα. Είναι δραματική η κατάσταση ειδικά στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Η πρόκληση για ένα Υπουργείο κι έναν Υπουργό είναι οι δύσκολες περιοχές, πώς θα διαχειριστείς μια δύσκολη περιοχή. Γι’ αυτό και πήγαμε, όπως ξέρετε αγαπητέ Βουλευτή και φίλε, μαζί με δύο στρατηγούς, δύο γενικούς, στον Δήμο Αχαρνών, είδαμε το αστυνομικό τμήμα και μιλήσαμε με τη Δημοτική Αρχή, με τις παρατάξεις και με τους κατοίκους. Και θέλω να πιστεύω ότι ισχύουν τα όσα λέγονται, ότι δηλαδή υπάρχει ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας αυτήν τη στιγμή, διότι φτιάξαμε ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο -κάθε δήμος κάθε πόλη, κάθε νομός, έχει τη δικιά του εγκληματικότητα, δεν μπορείς να έχεις ένα μοντέλο για τα πάντα- και δήλωσε εκεί ότι θα υιοθετήσει η Αστυνομία αυτόν τον Δήμο για να αποδείξει ότι υπάρχει σύστημα αντεγκληματικής πολιτικής.
Πήγαμε όμως και είδαμε τα κτίρια. Αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν ως σχολικό κτίριο. Και πρέπει, πράγματι, να κερδίσουμε το στοίχημα της γραφειοκρατίας, γιατί η βούληση του Υπουργείου είναι δεδομένη. Κι εγώ είμαι κατά της γραφειοκρατίας. Θέλω να πετύχει αυτό, θέλω να γίνει αυτό. Το είδαμε από κάθε πλευρά αστυνομικής αναδιάρθρωσης, ασφάλειας, του χώρου, κοινωνικής συνοχής, διαφοροποιήσεων. Κάναμε όπως ξέρετε «διάφορους φραγμούς» και αυτοί οι χρήστες που έρχονται, να μην έρχονται, αν έρχονται, να συλλαμβάνονται, να συλλαμβάνεται ο ένοχος. Έχουμε κάνει διάφορα πράγματα στον Δήμο Αχαρνών και θεωρώ ότι είναι και με επιτυχία.
Πρέπει να ξεφύγουμε, λοιπόν, από τις τέσσερις διαδικασίες, την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου που την έχουμε, την επικύρωση της απόφασης από την περιφέρεια Αττικής, την απόφαση της παραχώρησης από το Υπουργείο Παιδείας, και την αποδοχή της δωρεάς από την ΕΛΑΣ. Η ΕΛΑΣ είναι έτοιμη σε αυτήν την πλευρά. Και θέλει να το κάνει και θα το κάνει.
Χαίρομαι γιατί και ο κ. Κατσιγιάννης μου έδωσε μια ενδιαφέρουσα γνώμη, ενδεχομένως θα πρέπει να συνάψουμε χρησιδάνειο με την ΚΤΥΠ ΑΕ ώστε να έχουμε και τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης.
Αν αφαιρέσει κανείς τη χρηματοδότηση και με ποιον τρόπο θα την πετύχουμε, για όλα τα άλλα θα υπερβούμε κάθε γραφειοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πραγματικά είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση του κ. Κατσιγιάννη και νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει στο να απεγκλωβιστούμε από τα δεσμά της γραφειοκρατίας.
Εγώ δεν θα το αντιμετωπίσω πολιτικά το ζήτημα, διότι πέραν της πολιτικής ζέσης που πάντα υπάρχει δεν θα πω ούτε θα δεχθώ ότι η κυβερνώσα παράταξη –όπως εκφράζεται από τον κύριο Πανούση- δεν μπορεί να έχει κάποιες επιτυχίες σε αποτελεσματικό έργο καθημερινότητας, και δεν χρειάζεται να είμαστε μεμψίμοιροι και μίζεροι συνέχεια στη ζωή μας.
Πραγματικά τον τελευταίο καιρό τα μηνύματα είναι θετικά από την μεριά της αστυνόμευσης και της λειτουργίας και της πάταξης της εγκληματικότητας στον Δήμο Μενιδίου.
Κύριε Πρόεδρε, όταν μιλάμε για το Μενίδι, μιλάμε για εκατόν πενήντα χιλιάδες κατοίκους, μια τεράστια έκταση, η οποία πραγματικά στη Δυτική Αθήνα, στην περιφέρεια των Αθηνών, λειτουργεί ως χωνευτήρι και χώρος ανασυγκρότησης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας σε σχέση με το ναρκωτικό. Έχουν φύγει τα ναρκωτικά από το κέντρο των Αθηνών, από τα Εξάρχεια κ.λπ., έχουν μεταφερθεί όλα στην περιφέρεια. Δυστυχώς, ο κόσμος που ζει εκεί, υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια μια φοβερή πίεση.
Θα δεχθώ και θα επικυρώσω κι εγώ με τη δική μου τοποθέτηση ότι τα τελευταία μέτρα της Αστυνομίας, πραγματικά, δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας στον κόσμο, όμως, χρειάζεται να λυθεί το ζήτημα του αστυνομικού τμήματος.       
Εγώ δέχομαι αυτήν τη λύση αν πούμε ότι αυτή η λύση προσφέρει την αλλαγή χρήσης, το παίρνει η Ελληνική Αστυνομία και χρηματοδοτεί μέσα από μια δικιά της διαδικασία με το Υπουργείο Οικονομικών την ανασυγκρότηση του κτηρίου, γιατί το κτήριο είναι ένα ερείπιο πλέον, έχει εγκαταλειφθεί, έχει διαλυθεί, έχει λεηλατηθεί. Εκεί πλέον με κέντρο αναφοράς αυτό το αστυνομικό τμήμα πιστεύω ότι μπορεί να χαραχθεί και μια πολύ σοβαρότερη πολιτική σε σχέση και με την ευρύτερη περιοχή της Αυλίζας. Όσοι ξέρουν την περιοχή, καταλαβαίνουν τι λέω.
Εγώ δεν θέλω εδώ να αναδείξω και να συζητήσουμε πάνω σε ρατσιστικές θεωρίες ή σε θεωρίες οι οποίες διχάζουν τον κόσμο και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Εγκληματικότητα υπάρχει, είναι ούτως ή άλλως δεδομένη. Δεν θα κάτσω εγώ να βάλω τη ζυγαριά ποιος συνεισφέρει στην εγκληματικότητα περισσότερο ή λιγότερο.
Μπορεί όμως το αστυνομικό τμήμα εκεί πραγματικά να συνεισφέρει στην αίσθηση ασφάλειας του πληθυσμού, γιατί σας λέω ότι αυτό το αίτημα το συνυπογράφουν 3.000 άνθρωποι που μένουν στην περιοχή. Είναι ένα αίτημα πλέον που είναι σε όλους δεδομένο ότι πρέπει να υποστηριχθεί.
Εγώ άκουσα με θετικό τρόπο τη σημερινή παρέμβαση του κυρίου Υπουργού. Ελπίζω και πιστεύω το επόμενο διάστημα να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, γιατί πραγματικά, κύριε Υπουργέ, εικοστή δεύτερη ερώτηση δεν κάνω εγώ. Tελείωσα. Mέχρι εδώ ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Είχα υποσχεθεί στην κοινωνία του Μενιδίου ότι τον Οκτώβρη θα ξαναπάμε για να δούμε ακριβώς τι περπάτησε, διότι πρέπει να αξιολογείς κιόλας, όχι μόνο να εξαγγέλλεις.
Δεν μιλάω μόνο για την εγκληματικότητα, δεν μιλάω μόνο για τις ευέλικτες περιπολίες που έχουμε εφαρμόσει ή για το πώς θα κάνεις φραγμούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς οπότε χιλιάδες πηγαίνουν για να πάρουν από εκεί πέρα τη δόση, μιλάω και για την ηχορύπανση. Θα κοιτάξουμε, δηλαδή, να αλλάξουμε και την ποιότητα ζωής. Δεν είναι μόνο το έγκλημα. Είναι να μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ, να μπορείς να διαβάσεις, να μπορείς να περπατήσεις. Έτσι, θα πάρουμε και εκεί πρωτοβουλίες για μια νομοθετική αλλαγή σε σχέση με την ηχορύπανση.
Συμφωνώ μαζί σας για την Αυλίζα. Δεν είναι μόνο συμβολικό, είναι και λειτουργικό. Δεν είναι μόνο λειτουργικό είναι και αποτελεσματικό. Θα αλλάξει τη μορφή της περιοχής. Θα φωτίσει την περιοχή, πράγμα που είναι πολύ χρήσιμο, ακριβώς γιατί λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά και όχι κατασταλτικά.
Άρα, λοιπόν, δεν θα χρειαστεί εικοστή δεύτερη, εικοστή τρίτη ερώτηση. Θα τα ξεπεράσουμε όλα και θέλω να ελπίζω ότι τον Οκτώβρη θα μιλάμε με άλλους όρους.
Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου