Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Αδήριτη ανάγκη για νέο αντιρατσιστικό νόμο


(Οι ομιλίες του Ειδικού Αγορητή και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση της πρότασης για διεύρυνση της εξέτασης τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην Υπουργού Οικονομικών, κ Γεωργίου Παπακωνσταντίνου και για το αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην Υπηρεσία 06-06-2013)

Πρωτολογία

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το λόγο έχει ο συνάδελφος από τη Δημοκρατική Αριστερά, κ. Βασίλειος Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Αθανασίου, επειδή είδα ότι για το αντιρατσιστικό αρθρογραφήσατε και ήσασταν λαλίστατος, να σας κάνω μία ερώτηση; Ποια θα ήταν η αντιμετώπιση του αρνητή του ολοκαυτώματος στη Γερμανία; Σας ρωτάω. Ξέρετε;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Στη Γερμανία;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στη Γερμανία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΜΕΝΗΣ: Ο αρνητής του ποντιακού ολοκαυτώματος ποιος θα ήταν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ. Ακούσατε τόσα άλλα και αυτό σας πείραξε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφήστε τον λίγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ! Καμμία διακοπή!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποια θα ήταν η αντιμετώπιση του αρνητή του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Δεν ξέρω.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επειδή, λοιπόν, πέρασε εδώ από το Βήμα προηγουμένως αρνητής του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, υπάρχει ποινική αντιμετώπιση αυτής της κατάπτυστης συμπεριφοράς;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΜΕΝΗΣ: Υπάρχει ποινική αντιμετώπιση...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Τέρμα η συζήτηση!
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Θα απαντήσω.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν, λοιπόν, κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, κύριε Αθανασίου, σας λέγαμε ότι πρέπει να υπάρχει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, περί άλλα τυρβάζετε, δυστυχώς. Και λυπούμαι πάρα πολύ, γιατί έρχεται πολύ σύντομα η ίδια η πραγματικότητα να σας δείξει το πολύ άσχημο πρόσωπό της και την ανάγκη μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Το περιέχει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Να σταματήσουμε. Να κλείσει αυτό το θέμα. Το περιέχει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, λέει ο κ. Αθανασίου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω τι περιέχει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε. Ξέρω, όμως, ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση και η συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας. Γιατί εδώ σήμερα ερχόμαστε και μιλάμε για την αλήθεια και ερχόμαστε και συζητούμε για το πώς κάθε πολιτική πτέρυγα εδώ μέσα, αλλά και εκτός Βουλής, αντιμετωπίζει τα ζητήματα της παραβατικής συμπεριφοράς πολιτικών προσώπων και εάν αυτή η συμπεριφορά πρέπει να αντιμετωπίζεται με τρόπο σταθερό, συστηματικό από την ελληνική πολιτεία.
Εδώ, λοιπόν, από το Γενάρη του 2013 έχει συσταθεί μία Ειδική Επιτροπή η οποία εκ των πραγμάτων καλείται να αντιμετωπίσει το ποινικό ζήτημα μιας πολύ μεγάλης υπόθεσης, η οποία ταλανίζει τα τελευταία τρία χρόνια την ελληνική κοινωνία, την ελληνική πολιτεία και μπορώ να πω ότι έχει και διεθνείς διαστάσεις.
Καταλαβαίνετε, βέβαια, κύριε Πρόεδρε, ότι, όταν πήραμε την απόφαση εδώ, στη Βουλή, δηλαδή, οι πολιτικές πτέρυγες οι οποίες πήραν την πρωτοβουλία για να διερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίες ποινικές ευθύνες οριοθετούνταν σε σχέση με τη νόθευση εγγράφων και την παράβαση καθήκοντος, είναι φανερό ότι αυτή η πρότασή μας στηρίχθηκε πάνω στα πραγματικά περιστατικά που ήταν εις γνώση, τότε, των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών Κομμάτων.
Είχα πει, μάλιστα, τότε -γιατί ήμουν πάλι Εισηγητής- ότι δεν μπορούμε να ασκούμε ποινικές διώξεις, ειδικά για πολιτικά πρόσωπα, όταν δεν έχουμε ντοκουμέντα στα χέρια μας και στοιχεία που να οριοθετούν και να στοιχειοθετούν τέτοια αδικήματα, γιατί τότε θα πέφταμε στην κακή συμπεριφορά να διώκουμε τον πολιτικό αντίπαλο, ότι διαμορφώνουμε συνθήκες στην πολιτική ζωή καθαρής εμπάθειας, συνθήκες ζούγκλας.
Η Δημοκρατική Αριστερά από την ίδρυσή της πριν τρία χρόνια, συστηματικά καταθέτει στη δημόσια συζήτηση και στον πολιτικό διάλογο τη διάθεσή της να κινείται έξω από τέτοιες νοοτροπίες που στο παρελθόν ταλάνισαν και βασάνισαν την πολιτική ζωή και αυτήν εδώ την Αίθουσα, δηλαδή, να ασκούνται ποινικές διώξεις έναντι πολιτικών απλά γιατί έτσι εξυπηρετούσαν τις πολιτικές παρατάξεις που το έκαναν. Βασανίστηκε η πολιτική ζωή του τόπου από τέτοιες συμπεριφορές.
Αυτό στο οποίο, λοιπόν, εμείς στηριχθήκαμε και πρυτάνευσε στη δική μας απόφαση το Γενάρη του 2013, ήταν ότι ασκήσαμε μία ποινική δίωξη βάσει αυτών των στοιχείων που είχαμε στα χέρια μας. Τότε, πραγματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές δυνάμεις, όπως ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μαζί με τη Χρυσή Αυγή -το τονίζω αυτό και το θυμίζω- είχαν προτείνει ένα διευρυμένο κατηγορητήριο και με άλλα πολιτικά πρόσωπα. «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» θύμιζαν τότε οι πολιτικές προτάσεις -γιατί ήταν πολιτικές προτάσεις- καθότι δεν στηρίζονταν πάνω σε στοιχεία.
Στους πέντε μήνες, κύριε Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, λειτουργίας αυτής της Επιτροπής, διαψεύστηκαν αυτοί που είχαν κάνει την τότε πρόταση και επιβεβαιώθηκαν αυτοί που τα είχαν βάλει όλα πάνω στο τραπέζι; Δεν μπορώ να δω τη διάψευση των πρώτων, γιατί μάλιστα το έγγραφο, το οποίο εμείς σήμερα προσκομίζουμε -και όταν λέω «εμείς», εννοώ οι Βουλευτές οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου- ήρθε μόλις το Μάιο του 2013.
Και, κύριε Κοντονή, εννοώ το έγγραφο το οποίο αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν ήταν άτυπη η παράδοση -και θυμάστε εσείς πολύ καλά...
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Και την απιστία.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και την απιστία που είχατε προτείνει εσείς. Γι’ αυτό δεν είχαμε συνυπογράψει την πρότασή σας, διότι δεν είχαμε το έγγραφο αυτό. Και πολύ καλά θυμάστε εμένα να θέτω ερωτήσεις στους μάρτυρες και να τους λέω -και όταν λέω «μάρτυρες», εννοώ πρέσβεις, τον κ. Μπίκα και κορυφαία ονόματα κρατικών λειτουργών- το εξής: «Πώς βλέπετε εσείς την άτυπη παράδοση;». Το είχα πει πολλές φορές και διαψεύστηκα, όπως και εσείς και όλοι μας, από τα πραγματικά περιστατικά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Τι σχέση έχει με την απιστία;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διότι μέχρι τότε ήταν άτυπη η παράδοση στο μυαλό μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν τον παραπέμψαμε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Όχι, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήταν άτυπη, γιατί όλοι συζητούσαμε και όλοι είχαμε δεχθεί την υπόθεση ότι πήρε χωρίς να υπάρχουν οι αλληλογραφίες, τα επίσημα αιτήματα, τα κρατικά, χωρίς να υπάρχουν τα πρωτόκολλα, τη λίστα από τις γαλλικές Αρχές ο Πρέσβης και μετά την παρέδωσε στον Υπουργό. Τελικά, με το έγγραφο αποδείχθηκε ότι φυσικά και εδόθη επίσημα -πανηγυρικώς, όπως λέμε- υπήρξε αλληλογραφία επίσημη, υπήρξε επίσημη παράδοση.
Ατύπως παρεδόθη και μυστηριωδώς -παρεδόθη, βέβαια- η λίστα, το CD τότε, από τον Πρέσβη στον Υπουργό. Βέβαια, ο Υπουργός, ως μη όφειλε, χειρίστηκε το θέμα με τρόπο σκοτεινό τουλάχιστον. Δηλαδή, ήταν πρωτοφανές γεγονός να μην υπάρχει πρωτοκόλληση και η παράδοση και η χρήση από τον Υπουργό να μη γίνεται βάσει των κανονισμών και των κανόνων και των νομικών διατάξεων που γίνονται πάντα σε όλα τα Υπουργεία από όλους τους Υπουργούς και από όλους τους αξιωματούχους.
Πέρασαν πολλοί πρώην Υπουργοί, πέρασαν πολλά στελέχη της δημόσιας διοικήσεως. Όλοι απόρησαν με τον τρόπο που ο κ. Παπακωνσταντίνου χειρίστηκε το θέμα. Θα δώσει λόγο και θα πρέπει να εξηγήσει τη συμπεριφορά του. Βέβαια και συμφωνώ και είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα στο Γραφείο του Υπουργού δεν παρέλαβε κανένας αυτή τη λίστα.
Αναζητείται το αρχικό CD και αναζητείται και ο λόγος εξαφάνισης των ονομάτων, μέχρι να παραλάβουμε στις 10 Ιουνίου -απ’ ό,τι είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε, όπως μας έχει πει και το ΣΔΟΕ- το πόρισμα για τη φορολογική κατάσταση της οικογενείας του. Τότε, μπορεί να διαλυθούν πολλές υποψίες, υπονοούμενα, συζητήσεις, υπόνοιες -όπως θέλετε πείτε το- για ποιο λόγο και ποιο ήταν το κίνητρο του ανδρός. Δηλαδή, αν πραγματικά αληθεύουν αυτά τα οποία ακούγονται ότι υπάρχει απόκλιση 2-2,5 εκατομμυρίων ευρώ στις φορολογικές δηλώσεις και στο εισοδηματικό προφίλ της οικογενείας με αυτά τα οποία βρήκαμε μέσα στη λίστα, τότε πραγματικά προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, κακουργηματικού επιπέδου         -λείπει ο αγαπητός μου κ. Καπερνάρος, ο έγκριτος νομικός- και δεν χρειάζεται να ξαναέρθουμε εδώ στην Αίθουσα να ξαναζητήσουμε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, αφού η νόθευση εγγράφων, ως γνωστόν, υπάρχει και σε κακουργηματικό επίπεδο από τη στιγμή που αφορά πάνω από 123.000 ευρώ όφελος ή ζημία υπέρ τρίτου ή περί του ιδίου.
Άρα, λοιπόν, με αυτά τα κλασικά νομικά και τα εργαλεία που μπορεί να έχουμε, σαφέστατα κακουργηματικώς βλέπουμε τη νόθευση εγγράφων και την παράβαση καθήκοντος, ακόμη και για την περίπτωση της αλλοίωσης, της νόθευσης, της πλαστογραφίας των ντοκουμέντων. Το λέω αυτό, γιατί είναι μία συζήτηση που θα την ανοίξουμε με το πέρας και το πόρισμα το οποίο θα έχουμε σαν Επιτροπή.
Εκτιμώ, κύριε Μαρκογιαννάκη -και συμφωνώ με την πρότασή σας- ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπάρξει αυτό το πόρισμα και θα έχει ψηφίσει η Ολομέλεια την παραπομπή ή όχι του κ. Παπακωνσταντίνου.
Θα ολοκληρωθεί, δηλαδή, σε εύλογο χρόνο. Δεν θα επεκταθεί σε αόριστο χρόνο αυτή η υπόθεση, γιατί θα πρέπει να τελειώνουμε σύντομα.
Κοιτάξτε να δείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πραγματικά ήταν πολύωρες και μαραθώνιες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής. Όπως είπε και ο κ. Κουτσούμπας προηγουμένως, ήταν χιλιάδες οι ώρες των συνεδριάσεων. Όμως, δεν ξέρω –και εδώ θα συμφωνήσω με τον κ. Ρήγα- αν είχαν νόημα. Δεν ξέρω πραγματικά αν είχαν νόημα όλες αυτές οι ώρες φοβερών συζητήσεων και ερωτήσεων και όλης αυτής της κοπιώδους προσπάθειας που έγινε. Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι αυτό που συζητάμε σήμερα και το οποίο θα μπορούσε να γίνει και με πολύ λιγότερη δουλειά.
Βέβαια, όλη αυτή η εργώδης προσπάθεια αποκάλυψε πολλά άλλα θέματα τα οποία δεν αφορούν, όμως, το ποινικό κομμάτι αυτής της υπόθεσης. Και συμφωνείτε και εσείς σ’ αυτό. Ουσιαστικά για τα ίδια πράγματα συζητάμε. Για παράδειγμα, όλη αυτή η προσπάθεια φυσικά και αποκάλυψε την προβληματική λειτουργία του ΣΔΟΕ, όπως και την προβληματική λειτουργία του εθνικού κράτους, αλλά και το μυστήριο ρόλο πολλών προσώπων.
Άκουσα με προσοχή τα ερωτήματα που έθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνυπογράφω τα περισσότερα. Φυσικά υπάρχουν ερωτήματα. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι για το δια ταύτα εδώ, για το ποινικό κομμάτι. Έχουν να συνεισφέρουν σε κάτι, λοιπόν, αυτά τα ερωτήματα; Διότι φυσικά έχουν να συνεισφέρουν στη γενικότερη πολιτική συζήτηση. Όμως, σήμερα εδώ δεν έχουμε εν εξελίξει Εξεταστική Επιτροπή, αλλά Προκαταρκτική Επιτροπή, κάτι που γνωρίζετε πολύ καλά, κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί είστε και εσείς έγκριτος νομικός και έχετε συμβάλει ουσιαστικά στη λειτουργία της Επιτροπής, πέραν από κάποιες υπερβολές οι οποίες δεν χρειάζονταν. Όμως, εκ των πραγμάτων εμείς εξετάζαμε δύο αδικήματα και τώρα φέρνουμε και ένα τρίτο.
Απαντώντας στον αγαπητό κ. Καπερνάρο, θα ήθελα να πω ότι τουλάχιστον εγώ ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα ψηφίζω πάντα κατά συνείδηση και στην Επιτροπή, αλλά και στην Αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά και στη ζωή μου ολόκληρη. Μπορεί να μην άρεσε η ψήφος που έδωσα χθες και να αρέσει η σημερινή ή μπορεί να αρέσει η μεθαυριανή. Πάντως, εγώ έτσι θα ψηφίζω, μόνο κατά συνείδηση και θα παίρνω και την ευθύνη των αποφάσεών μου.
Εκεί, λοιπόν, όταν χρειάστηκε να τεθούν αληθινά ζητήματα, πήραμε αποφάσεις τις οποίες εκείνη τη στιγμή έκρινε η Επιτροπή ως τις καλύτερες και δικονομικά και πολιτικά. Διότι ενώ δεν θα έπρεπε να είναι πολιτική η Επιτροπή, λειτουργούσε πολλές φορές και ως πολιτική, γιατί είχαμε ένα μόνιμο κατηγορητήριο από τους τρεις συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκαλύψεως. Μόλις ξεκινούσε και σταματούσε η Επιτροπή, μιλούσαν για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται για συγκάλυψη. Αν δεν προκύπτει το αποτέλεσμα που θέλουμε, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουμε και συγκάλυψη, αλλά θα πρέπει να δούμε μήπως το αποτέλεσμα που βγαίνει από την έρευνα και τα πραγματικά περιστατικά δεν δικαιώνει τις αρχικές μας επιθυμίες, επιδιώξεις και υποψίες.
Εγώ δεν λέω ότι είναι όλα στημένα. Εγώ λέω ότι έχετε πραγματικό ενδιαφέρον, όπως και εμείς, για να λάμψει η αλήθεια. Αν, όμως, δεν μας βγαίνει έτσι όπως το είχαμε σχεδιάσει, δεν σημαίνει ότι έχει υπάρξει και συγκάλυψη. Άλλωστε, οι συνάδελφοι δεν ψηφίζουν κατά συνείδηση; Εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει συνάδελφος που μπορεί να ψηφίζει καθ’ υπόδειξη ή ότι μπορεί να ψηφίζει υπέρ μιας εξέλιξης -ειδικά σε ποινικά θέματα- η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στο Ειδικό Δικαστήριο και στη φυλακή χωρίς βάσανο. Μπορούμε να παίζουμε εμείς μέσα στην Αίθουσα ή στην Επιτροπή με τέτοια θέματα; Θα ψηφίσει, για παράδειγμα, με ένα συγκεκριμένο τρόπο ο κ. Χαλβατζής, γιατί έτσι του υπέδειξε το κόμμα του; Ή μήπως θα ψηφίσω εγώ με ένα συγκεκριμένο τρόπο, γιατί έτσι θα μου πει ο Φώτης ο Κουβέλης, πράγμα που δεν θα διανοούνταν να το κάνει ποτέ άλλωστε; Άρα, λοιπόν, ψηφίζουμε κατά συνείδηση. Άρα, λοιπόν, αν το κόμμα πει…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν διέγραψε δύο Βουλευτές εν όψει της ψήφου τους, κύριε Οικονόμου;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ:  Δεν διέγραψε δύο Βουλευτές;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, μην κάνουμε διάλογο.
Κύριε Οικονόμου, ολοκληρώστε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όσον αφορά, κυρία Κωνσταντοπούλου, τους Βουλευτές που διαγράφηκαν -γιατί το έχετε πει και στην Επιτροπή- θα σας έλεγα ότι ήταν πολιτικό-κομματικό ζήτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς και δεν έχει καμμιά σχέση μ’ αυτό, γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς -εκτός από εμένα- που να είναι μέλος της Επιτροπής, ώστε να πείτε ότι δεν υπάκουσε ή ότι υπάκουσε στα κελεύσματα της ηγεσίας. Εγώ είμαι ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Επιτροπή και εγώ πράττω κατά συνείδηση και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ακόμα και αν δεν σας αρέσουν οι αποφάσεις που παίρνω εγώ και ψηφίζω.
Όμως, αυτό που λέμε εμείς εδώ είναι ότι παίρνουμε σήμερα την απόφαση και θα δούμε αν υπάρχουν πραγματικά δυνατότητες ή υποψίες για περαιτέρω ζητήματα. Πάντως, ξέρετε και εσείς πολύ καλά ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος σ’ αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει. Πιστεύετε ότι θα άλλαζε δραματικά η κατάσταση για το συγκεκριμένο κατηγορητήριο αν ο Μιωνής κατέθεσε στον Πρόξενο στο Τελ Αβίβ ή αν κατέθετε εδώ;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, θα άλλαζε. 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα άλλαζε για το συγκεκριμένο κατηγορητήριο; Προσέξτε! Δεν λέω για να δημιουργηθούν ευρύτερα πολιτικές εντυπώσεις. Όμως, όσον αφορά το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, νομίζω ότι δεν θα άλλαζε κάτι.
Τουλάχιστον εγώ γι’ αυτό ψήφισα ότι μπορεί και ο Πρόξενος, όπως έχει το δικαίωμα και ο κάθε Έλλην πολίτης στο εξωτερικό, να καταθέσει στην προξενική αρχή.
Όσον αφορά τώρα τους μάρτυρες για τους οποίους λέτε ότι δεν τους καλέσαμε και ότι εκεί κάναμε συγκάλυψη, πιστεύετε ότι θα άλλαζε κάτι δραματικά για το συγκεκριμένο νομικό ζήτημα που έχουμε αν δεν πήγαιναν στον Εισαγγελέα και ερχόταν σε εμάς; Δεν θα άλλαζε, γιατί αν υπήρχε νόθευση, τη βρήκαμε. Αν τώρα ψάχνουμε να δούμε αν είναι κακουργηματικού ή πλημμεληματικού επιπέδου και μας προκύπτει μια «ρουκέτα» -επιτρέψτε μου την έκφραση- με το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, τότε σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά και σε ένα άλλο αδίκημα, το αδίκημα της απιστίας. Άρα, λοιπόν, αυτά αντιμετωπίζουμε.
Θα μου πείτε, εγώ θέλω να δω τι κάνει και ο Βενιζέλος, εγώ θέλω να βάλω στο κάδρο και το Βενιζέλο, θέλω να βάλω και τον Παπανδρέου, θέλω να βάλω και δεν ξέρω και εγώ ποιον, τη μισή Ελλάδα, δεν ξέρω τι θέλετε να βάλετε. Αυτό, λοιπόν, αποτελεί πολιτική στόχευση. Εμείς εδώ κοιτάμε το ποινικό και το νομικό κομμάτι και εκεί θα μείνουμε σαν Δημοκρατική Αριστερά.
Αν, όμως, προκύψουν ντοκουμέντα και στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει ευθύνη και για άλλα πρόσωπα και για άλλες κατηγορίες, να είστε σίγουροι ότι κατά συνείδηση θα υποστηρίξουμε και θα ψηφίσουμε αυτό που θα πρέπει να επιτάσσει η αλήθεια και η δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον τόπο.
Ευχαριστώ πολύ.
Δευτερολογία

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Το λόγο έχει ο Εισηγητής από τη ΔΗΜΑΡ, κ. Βασίλης Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, δεν είναι το θέμα οι χαρακτηρισμοί από τη Χρυσή Αυγή, γιατί είναι κλασική μέθοδος απαξίωσης του Κοινοβουλίου. Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια οι χαρακτηρισμοί τους χαρακτηρίζουν.
Εμείς είπαμε το εξής στον κ. Αθανασίου που ήταν εδώ και με αφορμή μία δημόσια ομολογία πρωτοφανή που έγινε….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Σας παρακαλώ, κύριε Οικονόμου…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφήστε, σας παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε, την ευαισθησία σας. Αυτή να την επιδεικνύετε υπό άλλες συνθήκες και για άλλα θέματα. Και λυπούμαι πάρα πολύ που το Προεδρείο αφήνει τέτοιες πρωτοφανείς δηλώσεις αρνήσεως Ολοκαυτώματος, οι οποίες γίνανε πρώτη φορά στα χρονικά στο δημόσιο Βήμα της Βουλής, να περνάνε έτσι.
Εμείς είπαμε κάτι πολύ απλό: Ότι είναι επίκαιρη όσο ποτέ η κατάθεση του αντιρατσιστικού νόμου, νόμος ο οποίος θα προβλέπει ό,τι και όλη η Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές, προτροπές και χαρακτηρισμούς τους τιμωρεί αναλόγως. Δεν είπαμε να γίνει κάτι άλλο. Ό,τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, για τους θαυμαστές της Γερμανίας, αλλά και για τους κατακριτές της Γερμανίας.
Εμείς και ο Φώτης ο Κουβέλης λέμε ότι τα θέματα αυτά δεν είναι ούτε για να παίρνουμε δύο-τρεις ψήφους παραπάνω, ούτε για να κάνουμε την πλάκα μας.
Είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις για να τις ευτελίζουμε σε επίπεδο τέτοιου χαμηλού διαλόγου.
Υπό αυτήν, λοιπόν, την έννοια και επειδή υπήρξαν πολλές συζητήσεις μέσα εδώ στην Αίθουσα, το θέμα είναι ακανθώδες και ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό εδώ και τρία χρόνια. Τους τελευταίους πέντε μήνες, μάλιστα, έχουμε στήσει ολόκληρη ειδική επιτροπή.
Άρα, το πως ο πολιτικός κόσμος, το πως η κοινωνία αντιμετωπίζει ζητήματα σκοτεινά για τη λειτουργία του πολιτεύματος, των πολιτικών προσώπων, των Κομμάτων, θα έπρεπε να ήταν ένα ζήτημα, το οποίο για όλους μας θα έπρεπε να είναι πάνω από την ψηφοθηρική ή μικροκομματική συμπεριφορά.
Γιατί το λέω αυτό; Με έκπληξη σήμερα παρατηρώ ότι όλες οι πτέρυγες  συμφωνούν στην πρόταση των Βουλευτών -ή κάνω λάθος; ή τα έχω μπερδέψει εγώ εδώ μέσα σήμερα;- παρ’ όλα τα ωραία ζιγκ-ζάγκ κάποιων συναδέλφων να μην το πουν έτσι, να το πουν αλλιώς. Όλοι συμφωνούμε, λοιπόν, στην πρόταση περί απιστίας. Περί τίνος ο λόγος, λοιπόν, αυτός που γίνεται τόσες ώρες; Για να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ «το είπα πρώτος» και να μας πει ο αγαπητός και αξιοσέβαστος κ. Καπερνάρος «το είπαμε εμείς πρώτοι»;
Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα στην Αίθουσα; Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα για τον ελληνικό λαό, να δει ποιος πρώτος είπε το θέμα; Πραγματικά, όταν μιλάμε πολιτικά, θα μιλάμε πολιτικά και όταν μιλάμε νομικά, θα μιλάμε νομικά. Αν μιλάμε λίγο απ’ όλα, αυτό γιαουρτλού κεμπάπ μου θυμίζει.
Άρα, να ξέρουμε τι λέμε. Εμείς κάναμε μία πρόταση καθαρά νομική πάνω σ’ ένα ζήτημα, το οποίο νομικά καλείται να το αντιμετωπίσει η Επιτροπή μας. Ποιο θέμα; Αν στοιχειοθετείται με τα πραγματικά περιστατικά η απιστία. Έχουμε ένα νέο δεδομένο, ένα έγγραφο που ήλθε το Μάιο του 2013. Η συζήτηση και οι προτάσεις των άλλων Κομμάτων έγιναν τον Ιανουάριο του 2013. Είχατε μυστική πληροφόρηση από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών ότι θα ερχόταν το έγγραφο; Είχατε κάποιο πουλάκι που σας έλεγε τα νέα από τη Γαλλία και δεν το ξέραμε κι εμείς; Γιατί δεν μας το είπατε ότι υπάρχει αυτό το έγγραφο, να μη βασανιζόμαστε εδώ πέρα;
Άρα, βάσει των νέων δεδομένων, που έχουν άμεσα απόλυτη σχέση με την υπόθεση αν στοιχειοθετείται η απιστία για το συνάδελφο που αναρωτιέται τι σχέση έχει το έγγραφο του Μαΐου, το έγγραφο που πήραμε για την υπόθεση απιστίας, φυσικά και έχει σχέση, διότι με αυτό το έγγραφο πιστοποιείται καθαρά ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει τις ενέργειες επίσημα. Άρα, λοιπόν, αν δεν τις έχει κάνει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στο στάδιο του να μαζέψει φόρους και έσοδα, είναι καθαρή «καραμπινάτη» περίπτωση απιστίας. Από εκεί αρχίζει και στοιχειοθετείται η υπόθεση, ότι υπάρχει η συμφωνία του 1963, ότι υπάρχει το έγγραφο και η αλληλογραφία και αυτή η υπόθεση δημιουργεί τη βάση για να «περπατήσουμε» πάνω και να πούμε ότι πάμε στο αδίκημα της απιστίας.
Όλα τ’ άλλα είναι συζητήσεις όμορφες, ωραίες, μήπως μαζέψουμε καμία ψήφο. Πάνω σ’ αυτήν την υπόθεση θα μαζεύουμε ψήφους; Έλεος!
Εμείς λέμε ότι εδώ το ζήτημα είναι πολύ λεπτό, πολύ δύσκολο, πολύ ευαίσθητο. Περιμένουμε να ακούσουμε έναν πρώην Υπουργό, ο οποίος είναι μπροστά στο φάσμα μιας παραπομπής του σε ειδικό δικαστήριο. Ας δείξουμε λίγο σεβασμό ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές κάποιου. Δεν είναι ώρα να πάμε να κάνουμε τους κανίβαλους και να πούμε ποιος θα μαζέψει τους ψήφους και ποιος το είπε πρώτος.
Υπό αυτήν, λοιπόν, την έννοια, εμείς, κυρία Πρόεδρε -και ολοκληρώνω- χαιρόμαστε που η Αίθουσα ομονοεί τουλάχιστον σ’ αυτό. Τώρα στο παιχνίδι του ποιος το είπε πρώτος δεν θα μπούμε, όπως δεν μπαίνουμε καθόλου στην Επιτροπή, κύριε Καπερνάρο -και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια- βλέπετε ότι τουλάχιστον η Δημοκρατική Αριστερά δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό. Προσπαθούμε να δούμε την ουσία της υπόθεσης.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Μιλάω για τους άλλους, όμως.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Καπερνάρο, δεν γίνεται όταν οι αποφάσεις σας αρέσουν και είναι ευχάριστες, να είμαστε πολύ καλοί και όταν δεν σας αρέσουν οι αποφάσεις που παίρνουμε, να είμαστε κακοί.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Συγκεντρώνουμε αποδεικτικό υλικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ας μην αρχίσει ο διάλογος τώρα.
Κλείστε, παρακαλώ, κύριε Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς ψηφίζουμε, κυρία Πρόεδρε,  πάντα κατά συνείδηση. Άρα, λοιπόν, αυτές οι αποφάσεις που παίρνουμε και αυτές οι γραμμές που ακολουθούμε είναι αυτές που πιστεύουμε και όχι γιατί μας τις υποβάλλουν ή γιατί θέλουν κάποιοι να εξυπηρετηθούν. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, εμείς χαιρόμαστε που σήμερα τουλάχιστον όλες οι πτέρυγες δέχονται ότι αυτή η υπόθεση έχει ουσία και έχει αξία για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστώ πάρα πολύ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου